HABERLER>POLİTİKA
24 Şubat 2015 Salı - 16:18

Aksünger’den Çiçek’e 8 soru: Meclis BBG evi gibi!

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, milletvekili, danışman ve sekreterlerin tüm e-mail, telefon ve faks trafiğinin TBMM Başkanlığı tarafından takip edildiğini belirterek konuyu Meclise taşıdı.

Aksünger’den Çiçek’e 8 soru: Meclis BBG evi gibi!

Aksünger, “Milletvekillerinin dolayısı ile de danışman ve sekreter arkadaşların tüm e-posta, telefon ve faks trafiği TBMM Başkanlığı Bilgi İşlem dairesi tarafından takip edilmekte ve log kayıtları tutulmaktadır.Öyle ki; android işletim sistemli akıllı telefona TBMM  e-posta sistemini yüklemek istenildiğinde  “e-posta.tbmm.gov.tr “sunucusu, telefonunuzdaki bazı güvenlik özelliklerini uzaktan denetlemesi için izin vermenizi istiyor” ifadelerini kullandı.
 
CHP İzmir Milletvekili şunları kaydetti:
Sistem, tüm verileri uyarıda bulunmadan silme, Ekran kilidini açma şifrelerinde izin verilen uzunluğu ve karakterleri kontrol etme, ekran kilidini açarken yapılan yanlış şifre girişi denemelerini izle ve çok sayıda yanlış şifre girişi yapılmışsa telefonu kilitle, veya telefonun tüm verilerini silme, ekranın nasıl ve ne zaman kilitlendiğini kontrol etme, tüm cihaz kameralarının kullanımını engelleme, Keyguard’daki bazı özellikleri engelleme, yygulamanın kullanımını engelleme, cihaz üzerindeki wi-fi bağlantılarını önleme, bluetooth kullanımını devre dışı bırakma veya kısıtlama, cihazda internet paylaşımını önleme, cihazda yerel masaüstü senkronizasyonun kullanılması engelleme yetkilerinin etkinleştirilmesini  istemektedir.
 
Yasama dokunulmazlığı Anayasayla güvence altına alınmış olan Milletvekillerinin özel telefonlarının, e-posta ve fakslarının TBMM başkanlığı tarafından yürütülen  e-posta sistemine entegre olabilmesi için bu yetkilerin istenilmesi, Anayasaya, İnsan Haklarına, Kişisel verilerin Gizliliğine, Haberleşme Hürriyetine aykırıdır.
 
Bu yetkilerin ve elde edilen kişisel verilerin hangi yetkiyle, kim tarafından, nerde tutulduğu, güvenliğinin nasıl sağlandığının bilinmediğini ifade eden Aksünger;  bu durum kabul edilemez. Tüm uyarılarımıza rağmen TBMM Bilgi İşlem Dairesi tarafından bilgi alamıyoruz. TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek bu konu hakkında acilen açıklama yapmak durumundadır.
 
 
İŞTE AKSÜNGER’İN SORULARI

1- Milletvekillerinin kullandığı cep telefonu, e- posta , fakslarla ilgili log kayıtları TBMM Başkanlığı tarafından tutulmakta mıdır? Tutuluyor ise gerekçesi nedir? Bu durum yasal mıdır? Bu şekilde elde edilen verilerin güvenliği nasıl sağlanmaktadır? Bu veriler MİT, Emniyet istihbarat gibi herhangi bir kurumla paylaşılmakta mıdır?

2- TBMM Bilgi İşlem Daire Başkanlığında MİT, Emniyet İstihbarat elemanlarından geçici görevle görevlendirilmiş elemanlar var mıdır? Var ise bu kişilerin sayısı ve görevleri ile görevlendirilme gerekçeleri nelerdir?
 
3- Yasama dokunulmazlığı yasalarla güvence altına alınmış olan Milletvekillerinin özel telefonlarının, e-posta ve fakslarının TBMM başkanlığı tarafından yürütülen  e-posta sistemine entegre olabilmesi için bu yetkilerin istenilmesinin nedeni nedir?
 
4- Görevleri nedeniyle çoğu zaman Milletvekilleri adına işlem yapan, e- posta ve faksları takip eden danışman ve sekreterlerin de TBMM sistemi üzerinden yaptıkları işlemler de kayıt altına alınmakta mıdır?
 
5- Tüm verileri silmeden, ekran kilidinin kontrol edilmesine, şifre ayarlarından Keyguard özelliklerini devre dışı bırakmaya, wi-fi bağlantılarını önlemeye , Bluetooth işleminin denetlenmesinden, internet paylaşımına kadar bir çok verinin talep edilmesi yasalara uygun mudur?

6- TBMM Başkanlığı bu sistemi kullanan Milletvekillerine bu güne kadar kişisel bilgilerinin TBMM Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından takip edildiğine dair herhangi bir bilgilendirmede bulunmuş mudur? Bulunmadı ise nedeni nedir?
 
7- Bu yöntemle elde edilen kişisel verilerin güvenliği nasıl sağlanmaktadır?

8- TBMM Bilgi İşlem Daire Başkanlığından ısrarla bilgi istememize rağmen bu konu hakkında tarafıma bilgi verilmemesinin nedeni nedir? Yapılan bu işlemlerden TBMM Başkanı olarak bilginiz var mıdır?

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
emin çelik 24 Şubat 2015 Salı 17:19

Ey aksunger hiç böyle basına çıkıp şov yapma hodri meydan gir bir onseçimede tekrar gelebilir misin vekil olarak buna bakalım

Yorumu oyla      11      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Yeğen’ kavgası: Vural Buldan’a dava açacak
İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde dün gece Genel Kurul'da HDP'lilerle ...
Davutoğlu: Operasyonu PYD’ye bildirdik çünkü…
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Budapeşte'de Macaristan Başbakanı Viktor Orban ...
Kılıçdaroğlu sert konuştu: Dünyanın şamar oğlanı…
“Şah Fırat” operasyonunu eleştiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kaçmanın ...
 
AK Parti’nin kurucusu HDP’den aday oluyor
AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan ancak daha sonra partisiyle ...
Erdoğan: Özel’in tırnağının bir paresi olamazsın!
Genelkurmay Başkanı’nı “Şah Fırat” operasyonu nedeniyle eleştiren MHP ...
Özkan’dan İzmir adaylığına yeşil ışık, Sertel’e ‘gönülden’ destek
CHP PM Üyesi Gazeteci-Yazar Tuncay Özkan İl Başkanı Bedri Serter’e konuk ...
 
‘Kırmızı fularlı kız’ın annesi HDP’den aday adayı
Antalya'daki Gezi davasında tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edilen ...
Flaş! Bahçeli'den Rektör Yılmaz’a: Hala onursuzca...
MHP Lideri Bahçeli, İzmir Ege Üniversitesi’nde çıkan olaylarda hayatını ...
Denizli’den Konak Tünelleri raporu: Mayıs ayında…
AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli Konak Tünelleri inşaatını ziyareti ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva