HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Haziran 2012 Çarşamba - 08:25

TBMM'de gündem EXPO’ydu: İnciraltı’na onay

Meclis oturumunda EXPO Fuar Organizasyonu yapılacağı alanın İnciraltı olarak belirlenmesine ilişkin tasarı kabul edildi. 4 partinin vekilleri söz alarak İzmir’i ve EXPO’yu konuştu.

TBMM de gündem EXPO’ydu: İnciraltı’na onay

İZMİR - TBMM Genel Kurulu'nda, 2020'de gerçekleştirilecek EXPO Fuar Organizasyonu için aday olan İzmir'de EXPO Fuar Organizasyonu'nun yapılacağı alanın İnciraltı olarak belirlenmesine ilişkin tasarı kabul edildi.
İzmir EXPO Alanı Hakkında Kanun, İzmir EXPO Fuar Organizasyonu'nun gerçekleştirileceği alan için yer belirlenmesini, bu alanın planlanmasını ve alanda yapılacak imar uygulamalarının tespitini amaçlıyor.

Kanuna göre, İzmir'in Balçova İlçesi'ndeki İzmir-İnciraltı Turizm Merkezi'nin İnciraltı kesiminde büyük kentsel yeşil alan olarak planlanan alan EXPO alanı olarak belirlenecek.

EXPO alanında imar uygulaması; ilgili imar planının onaylanmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi'nce öncelikle yapılacak. Alanın EXPO alanı dışında kalan kısımları sağlık, turizm ve konut amaçlı planlanacak. İmar planlamalarında ihtiyaç duyulan yol düzenlemeleri için yeterli alan ayrılacak. Yapılaşmaya esas inşaat hakkı 4 katı geçemeyecek.

EXPO alanında, sabit olmayan, sökülüp takılabilir nitelikteki geçici yapı elemanları kullanılarak ihtiyaç duyulan kullanım alanları oluşturulacak. Organizasyonun ardından bir yıl içinde bu yapılar kaldırılarak, EXPO alanı büyük kentsel yeşil alan olarak düzenlenecek. Ancak, EXPO alanının yüzde 3'ünü geçmemek kaydıyla EXPO'ya ilişkin simgesel yapılar korunabilecek.

EXPO alanına ilişkin ruhsat işlemleri, mahalli idareler tarafından yapılacak.

Bu arada tasarının kabul edildiği Meclis oturumunda 4 partiden vekiller söz alarak İzmir’i ve EXPO’yu konuştu.

“2020’DE DÜNYANIN İHTİYAÇ DUYDUĞU MESAJ İZMİR’DEN YÜKSELECEK”
AK Parti Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili İlknur Denizli çarpıcı açıklamalarda bulundu. Milletvekili Denizli, parlamentoların sadece bugünü değil geleceğini de konuşmakla yükümlü olduğuna vurgu yaparak, 2020 yılının ülke için önemine değindi. 2020 için olimpiyatlar dahil birçok dev spor organizasyonuna talip olan Türkiye’nin bir önemli sınavı da sessiz ama sağlam adımlarla devam eden süreçle yani EXPO ile vereceğini söyledi.

Hükümet olarak her aşamada üzerlerine düşen görevi eksiksiz yerine getirdiklerini vurgulayan Denizli, katılımcıları arasında devletler, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, şirketler ve vatandaşlar yer aldığı EXPO’nun da bir nevi olimpiyat olduğunu söyledi.

EXPO hakkında geniş bilgi veren Denizli, organizasyonda dünyayı daha yaşanılır bir yer kılmak üzere harekete geçen ülkelerin birikimlerini, fikirlerini, kültürlerini ve gelecek için hazırladıkları projeleri sergilediklerini ifade etti.

EXPO kapılarının AK Parti döneminde sağlanan BIE üyeliğiyle açıldığını söyleyen Denizli, hedefin 2020’yi İzmir’e kazandırmak olduğunu belirtti.

Türkiye'nin 2020 EXPO'ya talep olduğunu belirterek, ''156 yıldır yapılan EXPO'lar düzenlendiği kenti marka haline getirmiş, yaşam düzeyini yükseltmiş, fırsat olarak doğmuş, doğru değerlendirilerek kalıcı eserler oluşturulmuştur'' dedi.
    
Sao Paulo, Ekaterinburg, Dubai ve Ayutthaya'nın, 2020 yılında yapılacak EXPO'da Türkiye'nin adayları olduğunu hatırlatan Denizli, İzmir'in organizasyonu gerçekleştirebilecek tarihi ve doğal güzellikler, yeterli altyapı, uzman personel ve deneyime sahip olduğunu vurguladı.

Denizli’nin vurucu mesajı ise, “2020’de, dünyanın ihtiyaç duyduğu mesaj İzmir’den yükselecektir” oldu. 
CHP'Lİ MOROĞLU: 2015 EXPO'YU NİYE KAYBETTİĞİMİZİ SORGULAYALIM
CHP Grubu adına tasarı üzerinde konuşan İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, düzenlemenin sadece EXPO alanını belirlemediğini ifade ederek, İnciraltı'nın imar sorunun çözülmesini de içerdiğini kaydetti. İnciraltı'nın ''kentin akciğerleri'' olduğuna işaret eden Moroğlu, ancak bölgede ne tarım yapıldığını, ne sağlık ve turizm alanında yapılaşmanın önünün açılabildiğini ne de hak sahiplerinin haklarının korunabildiğini söyledi.
 
EXPO'nun İzmir olarak belirlenmesinin önemli ve olumlu olduğunu belirten Moroğlu, ''2015 için de belirlenmişti ve bazı çalışmalar yapılmıştı. İkinci kez İzmir adaysa, daha önce kazanmamanın nedenleri irdelenmelidir” dedi.

''EXPO  YÖNETİMİNİN DAHA PAYLAŞIMCI OLMASINI İSTİYORUZ"
MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, İzmir'in EXPO adaylığına ilişkin ''EXPO yönetiminin daha paylaşımcı ve katkı verici olmasını istiyoruz. EXPO 2020 sürecinde, merkezi ve yerel bütün mercilerin destek vermesi gerekiyor'' dedi.
 
Tanrıkulu, TBMM Genel Kurulu'nda, İzmir Expo Alanı Hakkında Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, EXPO'nun kentleri marka haline getirdiğini söyledi. EXPO yönetiminin daha paylaşımcı ve katkı verici olmasını istediklerini belirten Tanrıkulu, EXPO 2020 sürecinde, merkezi ve yerel bütün mercilerin destek vermesi gerektiğini kaydetti.
 
Tanrıkulu, İzmir'i, İzmir Universiade 2005 Üniversite Oyunları adaylık sürecinde de MHP olarak desteklediklerini ifade ederek, ''İzmir'in merkezi yönetimden beklenen ilgiyi görmediğini görüyoruz. İzmir 10 yıldır 4 vermiş 1 almış'' dedi. Tanrıkulu, İzmir'in üçüncü büyük kent olduğunu ama Bursa'nın toplam ihracat payının İzmir'in payından yüksek çıktığını kaydetti.
 
İzmir'in Hükümet'ten aldığı payın 2002 yılına göre düştüğünü iddia eden Tanrıkulu, İzmir'in kişi başına düşen milli gelir açısından 200 dünya şehri arasında 181. sırada yer aldığını bildirdi. Tanrıkulu, ilin istihdam kapasitesinin gerilediğini ve İzmir'le ilgili alınan kararların, ilin daha ileriye atılım yapmasını engellediğini savundu.

KAPLAN: SAĞLIK TEMASINI SEÇTİNİZ AMA...
Sözlerine ''Biz bugün İzmir'liyiz'' diyerek başlayan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, İzmir'i, ''İzmir Universiade 2005 Üniversite Oyunları'' sürecinde de desteklediklerini söyledi.
 
EXPO için sağlık temasının seçildiğini belirten Kaplan, ''Sağlık temasını seçtiniz ama çevre örgütleri, tabipler, özel hastane birliklerini kattınız mı buraya? Sağlık temasını işlediğiniz zaman sağlıkla ilgili herşey önünüze gelir'' diye konuştu.
 
Kaplan, ''İzmir sağlık açısından aday ama Bergama'yı nasıl tanıtacaksınız? 'Allianoi antik şifa merkezini sular altında niye bıraktınız?' diye size sormazlar mı? Bunu bir de kendi kendinize sorun. Sağlık temasını seçtiğinizde bunlara dikkat edeceksiniz. İzmir'in Sezen Aksu'su var ama 'siz bu tanıtımın içine hangi sanatçıyı, kimi kattınız?' diye sormazlar mı? 'Niye herşeyi tek başımıza yaparız' diye düşünüyorsunuz?'' dedi..
 
EXPO'nun Paris'e Eyfel Kulesi'ni kazandırdığını ifade eden Kaplan, ''Peki siz İzmir'e neyi kazandıracaksınız? Mesela Kadifekale ile ilgili bir düşünceniz var mı? Orası ne olabilir ama size göre Kadifekale ya cezaevi ya cami olabilir'' dedi.
 
Hasip Kaplan, iktidarın İzmir'i ihmal ettiğini iddia ederek, ''Çeşme'de yetişen enginarların bile rengi değişti'' sözlerini sarfetti.

BAKAN YILDIRIM: İZMİR ÖNÜNDE BİR ENGEL DAHA KALKTI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İnciraltı'nın EXPO organizasyon alanı olması konusunda yapılan yasal düzenlemeyle İzmir'in EXPO 2020 yolunda önemli bir engeli daha aştığını bildirdi.
     
Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, EXPO Fuar Organizasyonu'nun usul ve esasları belirleyen kanun tasarısının yasalaştığını belirtti.

Bu kanunla EXPO 2020 için aday olan İzmir'de fuar alanının İnciraltı olması ve burada yapılacak imar uygulamalarına ilişkin usul ve esasları belirlediğini kaydeden Yıldırım, ''Bu kanunla İzmir, EXPO 2020 yolunda önemli bir engeli daha aşmış oldu. İzmir, EXPO 2020'ye bir adım daha yaklaştı'' dedi.

Yıldırım, kanuna göre EXPO alanındaki imar uygulamalarının, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi'nce yapılacağına işaret ederek, şu bilgileri verdi:''Belirlenen EXPO alanı dışında kalan kısımları sağlık, turizm ve nitelikli konut amaçlı planlanacak. İmar planlamalarında ihtiyaç duyulan yol düzenlemeleri için yeterli alan ayrılacak. Kanuna göre, İnciraltı'na yapılacak fuar alanına ilişkin ruhsat işlemleri, jeolojik, jeofizik ve Jeoteknik etütler ise mahalli idare tarafından tanzim ve takip edilecek.''

Kanunla fuar alanında inşa edilecek yapıların, çevrede yapılaşma tehdidine yol açmayacağını da ifade eden Yıldırım, alandaki yapıların sökülüp takılabilir nitelikte geçici yapı elemanları kullanılarak inşa edileceğini, organizasyonun bitimini takip eden bir yıl içinde bu yapıların kaldırılarak, EXPO alanının büyük kentsel yeşil alan olarak düzenleneceğini, sadece alanının yüzde üçünü geçmemek kaydıyla EXPO'ya ilişkin simgesel yapıların korunabileceğini kaydetti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
UĞUR 6 Haziran 2012 Çarşamba 20:52

Onlarca yıldır beklenen haber en sonunda geldi... Her ne kadar arsamız Expo alanında kalsa ve akibetimizi bilmesekte, en kötü çözüm, çözümsüzlükten iyidir diyeceğiz artık...

Yorumu oyla      14      6  
KADİR 6 Haziran 2012 Çarşamba 14:16

SÜPERSİNİZ....

Yorumu oyla      14      6  
ŞEHMUS KAYAPINAR 6 Haziran 2012 Çarşamba 12:09

İZMİR'İN 2015 ADAYLIĞININ KAYBEDİLME NEDENİ MERKEZİ HÜKÜMETİN EXPO BÜTÇESİNE YAPTIĞI MADDİ KATKININ İTALYA'NIN MİLONA ADAYLIĞI İÇİN YAPTIĞI KATKININ 1/10'A EŞDEĞER OLMASIDIR.UMARIM 2020 ADAYLIĞI İÇİN DE AYNI YANLIŞ VE CİMRİLİĞİN İÇİNDE OLMAZLAR.UNUTULMAMALIDIR Kİ,2020 ADAYLIĞINDA İZMİR DIŞINDA 4 ÜLKE ŞEHRİNİN DE RAKİPLERİMİZ ARASINDA BULUNDUĞU VE ORGANİZASYONUN BAŞINDA OLMASI GEREKEN I SAYIN AZİZ KOCAOĞLU'NUN BAY PAS EDİLMEYE ÇALIŞILMASI VE HAKSIZ DAVANIN MUHATABI OLMASI GİBİ AÇMAZLARIMIZ DA VAR

Yorumu oyla      12      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kocaoğlu'ndan maden isyanı: Yetkimizi aldılar
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Efemçukuru'nda altın ...
Atık pil toplama kampanyası start verdi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları ...
İşte yeni logomuz: Öncülerin şehri İzmir
İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) yürüttüğü markalaşma çalışması kapsamında ...
 
Bir ilk: İzmir’in tarih envanteri bu kitapta
İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün İl Özel İdaresi'nin desteğiyle yürüttüğü ...
Bergamalı kızlardan büyük başarı
Bergama Belediyespor Oryantring Takımı Türkiye Oryantiring Federasyonu’nun ...
Çevre Şenliği Bornova’da 5 gün boyunca kutlanacak
Avrupa’nın en çevreci belediyelerinin yer aldığı Energy Cities’e üyeliği ...
 
Hilal “Halkapınar gibi” olacak, raylı sistem rahatlayacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBAN-Metro aktarmasında büyük rahatlık sağlayacak ...
İzmir’i İsviçre’de tanıtacaklar
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konak Belediyesi ve Ege Turistik ...
Büyükşehir zabıtasından pazar mesaisi
50 kişilik bir ekiple Kemeraltı ve Konak’taki işportacılara müdahale eden ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva