HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Haziran 2012 Salı - 12:39

Bir ilk: İzmir’in tarih envanteri bu kitapta

İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün İl Özel İdaresi'nin desteğiyle yürüttüğü çalışmalar sonucunda İzmir merkez ve ilçelerindeki kültür varlıklarının envanteri, 3 ciltten oluşan kitapta toplandı.

Bir ilk: İzmir’in tarih envanteri bu kitapta

İZMİR - İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, düzenlediği basın toplantısında, kentin kültür varlıkları açısından 8 bin 500 yıllık geçmişiyle oldukça avantajlı olduğunu belirtti.
     
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ilk defa yapılan bir çalışmayla kültür envanterini çıkardı. Toplantıda konuşma yapan İl Müdürü Abdülaziz Ediz, tarihsel, doğal ve kültürel mirasın korunmasının önemine dikkat çekti. Türkiye’de en fazla sit alanına sahip olan İzmir’de günümüze ulaşan bir çok kültür varlığı ve müzesi bulunduğunu belirten Ediz, “2008 yılında başlayan kapsamlı bir çalışmayla İzmir’deki kültür envanterini çıkardık. Yapılan çalışmalar toparlanarak 3 cilt halinde basıldı. Bu çalışma kültürel varlıklarımızın gelecek nesillere aktarılmasında çok önemli bir yer tutuyor ”dedi.
      
DİJİTAL ORTAMA DA AKTARILACAK
Çalışmayı ilgili tüm taraflara ulaştırmayı planladıklarını, önümüzdeki süreçte dijital ortama da aktarılacağını anlatan Ediz, “Bergama’dan Efes’e kadar tarihin her döneminde medeniyetlerin bıraktığı eserler kentimizde yer almakta. Şehir merkezimiz, ilçelerimiz onlarca kültürel mirasa sahip. Bunların tespit edilmesi ve gelecekte kayıt altına alınıp restorasyon kazı çalışmaları ve gelecek nesillere bırakılması konusunda bir kültür envanterine ihtiyaç vardı ”şeklinde konuştu.
 
Kayıt altına alınan pek çok kültürel miras varlığının restorasyon çalışmalarının yapıldığını dile getiren Ediz, yerel yönetimlerin de restorasyon çalışması yürüttüğünü kaydetti.

Tarihi bir binaya sahip Dr. Hayri Üstündağ Konak Doğum Hastanesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devri ve müze yapımının düşünüldüğünün hatırlatılması üzerine değerlendirme yapan Abdülaziz Ediz, şunları söyledi: “Üst düzeyde görüşmeler ve resmi yazışmalar başlatıldı. Henüz netleşen bir durum sözkonusu değil. Çalışmalar sürdürülüyor. Sağlık
Bakanımız ile Kültür ve Turizm Bakanımız konuyu uygun görerek Konak Doğum Hastanesi’nin Bakanlığımıza tahsisi, tahsisinden sonra da fiziki
şartları içinde restore edilerek kültürel amaçlı kullanımı farklı konular gündemde.”
 
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz EDİZ, envanterle ilgili: “Binlerce yıldır çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış Anadolu’daki tarihsel, kültürel ve doğal miras değerlerimizin korunması, üzerinde önemle durulan olguların başında gelir. Bu açıdan şanslı bir coğrafya üzerinde kurulmuş olan İzmir ilimiz, 8500 yıllık tarihinin her döneminde önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Günümüze ulaşan sayısız sit alanları, taşınmaz kültür varlıkları ve müzeleri ile toprakları üzerinde kurulan bütün medeniyetlerin izlerini taşır. Türkiye genelinde sit alanı sayısı açısından bakıldığında, en fazla sit alanına sahip kent olarak karşımıza çıkan İzmir, taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları açısından bakıldığında İstanbul ve Bursa’dan
sonra üçüncü kent konumundadır. Elbette ki tarihsel ve kültürel mirasın temsil ettiği bilginin,
mutlaka sistematik bir şekilde toplanması, değerlendirilmesi ve bilim dünyasının olduğu kadar toplumun da yararlanabileceği duruma getirilmesi gerekir. İzmir’deki taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının belirlenerek, korunması, değerlendirilmesi ve yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla hazırlanan “İzmir Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri”, bundan sonraki çalışmalara kaynaklık yaparken, planlama ve koruma çalışmalarına da kolaylık sağlayacaktır. Bu amaçla, hazırladığımız İzmir Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri, eser sayısının çokluğu da göz önüne alındığında uzun soluklu bir çalışma ile tamamlanmıştır. 30 Nisan 2008 tarihinde oluşturulan Yayın Komisyonu’nun belirlediği takvim ve ilimiz Müze Müdürlükleri’nin özverili çalışmalarıyla envanter fişleri düzenlenmiş ve Müdürlüğümüz tarafından yayına hazır hale getirilmiştir. İzmir’in tüm ilçelerini kapsayan çalışmada, taşınmaz kültür varlıkları hakkında kısa ve öz bilgiler, harita ve fotoğraflar yer almaktadır. Toplam 1845 sayfa olan kitap, 3 ciltlik takım halinde hazırlanmıştır. Ayrıca internet ortamına aktarılacak. İl Özel İdaresi kaynakları ile
bastırılan ve tüm illerimize dağıtılacak olan kitabın, konuyla ilgili akademik çalışmalar yapan kişilere yardımcı olacağı düşünülmektedir.” şeklinde bilgiler verdi.
 
KEMERALTI’NDAKİ TARİHİ HANLAR
Kemeraltı’ndaki tarihi hanlarla ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Ediz, Mirkelam, Çakaloğlu ve Karaosmanoğlu hanlarının mülk sahipleri ile biraraya gelerek buralardaki ticaretin yeniden canlandırılması, geleneksel sanatlarla uğraşanlar başta olmak üzere
esnafın desteklenmesi gibi amaçlarının bulunduğunu kaydetti. Ediz, bu hanların yeniden ayağa kalkması için İZKA ile de işbirliği yaptıklarını anlattı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bergamalı kızlardan büyük başarı
Bergama Belediyespor Oryantring Takımı Türkiye Oryantiring Federasyonu’nun ...
Çevre Şenliği Bornova’da 5 gün boyunca kutlanacak
Avrupa’nın en çevreci belediyelerinin yer aldığı Energy Cities’e üyeliği ...
Hilal “Halkapınar gibi” olacak, raylı sistem rahatlayacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBAN-Metro aktarmasında büyük rahatlık sağlayacak ...
 
İzmir’i İsviçre’de tanıtacaklar
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konak Belediyesi ve Ege Turistik ...
Büyükşehir zabıtasından pazar mesaisi
50 kişilik bir ekiple Kemeraltı ve Konak’taki işportacılara müdahale eden ...
Büyükşehir yüz taramada geri adım attı
Büyükşehir Belediyesi'nin, işe geliş ve çıkışlarda yüz tanıma teknojisini ...
 
Cittaslow EXPO’su Seferihisar’da yapılacak
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Cittaslow İcra Kurulu Toplantısı’nda ...
Karşıyaka önce spor demeye devam ediyor
Sağlıklı Kentler Birliği üyesi Karşıyaka Belediyesi, anaokulu öğrencilerinden ...
Körfez’in ‘gizlisi-saklısı’ kalmayacak
Büyükşehir Belediyesi, “yüzülebilir körfez” hedefi doğrultusunda önemli ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva