HABERLER>GÜNCEL
14 Aralık 2012 Cuma - 10:19

On binlerce İzmirli’nin tapusuna Cevahir darbesi!

Gaziemir Sarnıç başta olmak üzere Buca Kaynaklar, Kuruçeşme, Menderes Kısıkköy’de 2B arazileri ile ilgili çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen yazı ile dururken kararın ardında çok ilginç isimler çıktı. Adeta bomba etkisi yaratan kararda Türkiye’nin yakından tanıdığı İşadamı İbrahim Cevahir ve ortakları binlerce dönüm arazilerde hak iddia etti. On binlerce kişiyi doğrudan ilgilendiren talebi yapan Cevahir başvurusunda “arazilerin tapusu var” dedi.

On binlerce İzmirli’nin tapusuna Cevahir darbesi!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Kamuoyunda, 2B yasası olarak bilinen orman vasfını yetirmiş arazilerin kullanıcılarına satılması ile ilgili süreç devam ediyor. 30 Ekim’de bitmesi gereken süreç başvurularda yeterli sonuç alınamayınca Bakanlar Kurulu Kararı ile uzatılmıştı. Yeni süreç ise 30 Ocak 2013 tarihine kadar sürüyor. Başta Antalya, Muğla ve İzmir olmak üzere birçok ilde hummalı çalışmalar devam ederken yıllardır 2B arazilerinde yaşanan sorunlar nedeniyle zor günler geçiren Gaziemir Sarnıç’taki alanlarla ilgili alınan ve bölge halkında şok etkisi yaratan ‘durdurma’ kararının ardında ilginç isimler çıktı. Askıya çıkmasına günler kala Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu Kadastro Genel Müdürü Davut Güney imzalı gelen yazının ardından süreç donduruldu. İşlemin ‘davalar devam ediyor’ diyerek başvuru yapan Ünlü İşadamı İbrahim Cevahir ve hissedarları tarafından yapılan itiraz sonrası durdurulduğu belirlendi.

6292 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’nun 7. Maddesi gereği yapılan başvuruda, “Gaziemir İlçesi Seydiköy Sarnıç Çiftliği Mevkii’nde bulunan, iptal edilen ancak tapuda adımıza kayıtlı bulunan tapuların kapsadığı alanlar, Buca İlçesi Kuruçeşme Mahallesi’nde 892 ada 250 parsel ile Buca Kaynaklar 2572-73-74-75-76 ve 2577 parseller, Menderes Kısıkköy 106 ada 2 parsel ve Sarnıç Mahallesi 1, 4,5,6…10…26 parsellerde bulunan taşınmazların tarafımıza verilmesi hususunda gereğinin yapılamasını istiyoruz” denildi.


 
NASIL OLDU?
Türkiye’nin birçok yerinde yapılan çalışma İzmir’de de devam ederken tam işlemler bitme noktasına gelmişti ki İbrahim Cevahir ve ortakları 9 Ekim tarihinde İzmir Tapu Kadastro 3. Bölge Müdürlüğü’nden arazileri talep etti. Tapulama işleminden önce yapılan ‘zabıt kayıtlarını’ gerekçe gösteren isimler “kayıtların da incelenmesinden görüleceği gibi ilgili yasa kapsamında tapu maliki olarak kayıtlara geçirin” dedi. Cevahir ve hissedarları daha önce 2004 yılında Yargıtay tarafından onaylanarak “Sarnıç Ormanı” adıyla devlete geçen yüz binlerce dönüm alan ile şu anda Sarnıç’ta başta Hürriyet Mahallesi olmak üzere okullar, camiler, belediye hizmet binası, fabrikalar ve vatandaşların oturduğu evlerin bulunduğu 2B çalışması yapılan arazileri talep etti. İzmir 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde devam eden, vatandaşların yaşadığı alanları ilgilendiren ve bölgeleri kapsayan bu alanları isteyen isimlere önce olumsuz cevap verildi. Cevahir’in yazısına istinaden İzmir Kadastro Müdürü Hakan Ayber imzalı gönderilen cevap yazısında, “Yapılan inceleme sonucunda paydaş bulunduğunuz taşınmazların 2004 yılında kesinleşmiş yargı kararı ile orman tahdit sınırları içerisinde kaldığı anlaşılmış ve bu tapu kayıtlarının iptali için açılan 24 adet davanın bulunduğu tespit edilmiştir. Müdürlüğümüz alandaki çalışmaları kullanıcıları belirleyerek devam ettirmektedir. İlgili kanun gereği ‘kadastro öncesi zabıt kayıtlarına dayalı maliklerle ilgili bir hüküm bulunmadığından istediğiniz alanların tescili mümkün değildir” denildi. Ayrıca Cevahir ve hissedarlarına çalışmalara askı sürecinde yargıya gidebilecekleri de hatırlatıldı. Bunun üzerine Ankara’ya yapılan başvuruda aynı gerekçeler sunuldu ve devam eden mahkemelerin bulunduğu ifade edildi. Son olarak da Bakanlık Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, İzmir’e talimat vererek yargı süreci sonuçlanana kadar işlemlerin durdurulması istedi. Ve işlemler tamamen durdu.
 
Ayrıca talep edilen alanları mevcut planlarla karşılaştıran yetkililer Cevahir ve ortaklarının Sarnıç’ın tamamı, Menderes Kısıkköy ve Buca Kaynaklar’a kadar uzanan geniş alanları talep ettiği de tescilledi. İstenmeyen tek arazinin ise Diyanet’e bağlı Sarnıç’taki toprak saha ve özel bir mobilya şirketinin arkasındaki 5 dönümlük alan olduğu görüldü.

 
KİMLER VAR?
Önce İzmir Tapu Kadastro 3. Bölge Müdürlüğü’ne başvuru yapan ardından aldığı olumsuz görüşün ardından sürece Ankara’dan müdahale eden yapının içinde İbrahim Cevahir’ın dışında 8 farklı tapu maliki bulunuyor. Kendi imzaları ile yaptıkları başvuruda Cevahir’in kardeşi Mehmet Cevahir ve Reşat Cevahir de yer alıyor. Daha önce, tapu kayıtlarında ismi geçen fakat hayatta olmadıkları için adları yer almayan Sezai Türkeş-Fevzi Akkaya Ortaklığı adına başvuru sahibi Tomris Taşkent olarak görünüyor. Türkiye’nin en önemli inşaat şirketlerinden biri olan Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da önemli yatırımlar yapan STFA Holding Onursal Başkanı Tomris Taşkent babası Sezai Türkeş’in hisselerini elinde bulunduruyor. Resmi kaynaklara yapılan başvuruda Türkeş ve Akkaya’nın manevi oğlu olarak bilinen uzun yıllar şirkette üst düzey yöneticilik yapan fakat geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybeden TML İnşaat Kurucu Ortağı Eser Tümen’in eşi Samra Tümen, kızı Aslı Münevver Tümen ve oğlu Mert Tümen’in adları yer alıyor. Yine yapılan başvuruda Tümen’in evli kızı Akkök Holding Yönetim Kurulu Başkanı Raif Dinçkök’ün eşi Esra Dinçkök bulunuyor. Akmerkez, Oysa, Aksu, Dinarsu, Aksa, İleri İplik gibi bütçeleri milyar dolarları bulan şirketlerin sahibi olan aile aynı zamanda İstanbul’daki ünlü Kaşıkadası’nın da mülkiyetini ellerinde bulunduruyor. Son olarak İzmir’deki dev arazileri isteyen kişiler arasında TML İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Hüseyin Ersin Takla da yer alıyor.



Öte yandan Cevahir ve hissedarların ilk dava tarihi 1992 yılı olarak kayıtlara geçerken, arazilerin tapularının hangi tarihte kendilerinde olduğuyla ilgili bilgi bulunmuyor. Konuyla ilgili Egedesonsöz'ün sorularını yanıtsız bırakan Cevahir Holding yetkilileri sessizliğini koruyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mustafa 30 Nisan 2013 Salı 11:42

yazıklar olsun vatandaşın mallarına göz koyanlara yeni bir yasa çıkarılmalı 2b yasası sadece o yerde yaşayanlar almalı başkaları hak sahibi olmamalı

Yorumu oyla      16      5  
hasan 14 Aralık 2012 Cuma 10:43

Rıfat SAİT 5 ay önce demişti burnuma pis kokular geliyor diye.Boşuna dememiş demek. O bile farkına varmış. Yine de yabana atılmasın kendi adamlarına gitti güzelim yerler. Kendine pay verilmedi için böyle demiş olabilirmi acaba. bazıları ya seçim rantına çevirecek bu işi her zamanki gibi yine iktidar partisi kendine iyi bir pay alacaktır oy olmasa para olarak geriye gelicektir. Hayırlısı inşallah. Oy verdiğime vericememe pişmanım ama güvenmiştim Ne de olsa Din adamı bunlar dedik HARAM YEMEZLER

Yorumu oyla      19      8  
gülümser 14 Aralık 2012 Cuma 07:39

Sadece bunlar değil. Buca Kırıklar'da Kemal Unakıtan'ın arazilerde bir araştırılsın! Dağlarını, taşlarını bile yeyip bitirilemeyen güzel ülkem benim.

Yorumu oyla      23      8  
Emre 13 Aralık 2012 Perşembe 19:54

Bu ülke hergün çirkinleşiyor. Rantçılık inanılmaz boyutta!

Yorumu oyla      30      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gamze'den oğlu Atakan'a müjde: Kurs bitti anneciğim!
Geçtiğimiz Şubat ayında tekrarlayan lösemi hastalığı sonrasında tedavi ...
Eğitim-Sen Bergama temsilcisi'ne 4+4+4 davası
Bergama Eğitim- Sen temsilcisi Hasan Hüseyin Kuşçu, 4+4+4 eğitim sistemi ...
Ve savcılık açıkladı: Özal zehirlendi mi?
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın zehirlendiğine ...
 
'Eşrefpaşa bombacılarına rekor ceza talebi
Konak İlçesi Eşrefpaşa semti Yağhaneler mevkisinde, dört yıl önce araca ...
EÜ’nün ‘gazete okutan’ kampanyasına gazeteci desteği
Kampanyanın Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Kavaklı’yı ziyaret eden Yargı ve ...
Şemikler'de şüpheli ölüm: Sahte içki mi?
Şemikler’de bir arkadaşının düğününden dönerken aniden fenalaşıp yola ...
 
O yazı yerine asılıyor!
Konak Kaymakamlığı binasının önünde 15 yıldır yazılı olan ‘Cumhuriyet ...
Şok iddia: Liseli öğrencilere türban dağıtıldı!
Malatya'nın Sürgü beldesindeki bir lisede, kız öğrencilere ücretsiz türban ...
İzmir’de korkunç ölüm: Şofben gazı can aldı
Karabağlar İlçesi'nde, yıkanmak için girdiği banyoda şofbenden sızan gazdan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva