HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Nisan 2015 Çarşamba - 14:27

Menemen’de şok rapor: ‘Başkan’ın istasyonu’na belediyeden maaş!

Menemen Belediyesi’nin 2014 yılı mali harcamalarının incelendiği denetim komisyonu raporu tamamlanırken AK Parti’nin şerh raporu tartışmalara neden oldu. Belediye Meclis Üyesi Arif Kuran tarafından yazılan raporda birçok konu gündeme geldi. Rapora göre doğrudan temin yöntemiyle alımların aynı şirketlerden yapıldığı vurgulandı. Öte yandan Başkan Tahir Şahin’e ait akaryakıt istasyonunda çalışan personelin 10 yıldır belediyeden maaş aldığı ortaya çıktı.

Menemen’de şok rapor: ‘Başkan’ın istasyonu’na belediyeden maaş!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Menemen Belediyesi’nde 2014 yılı mali harcamalarının incelendiği denetim komisyonu raporunu tamamladı.

CHP’li ve AK Partili meclis üyelerinden oluşan komisyon 45 günlük çalışma süresini tamamladı. Belediye meclisine sunular raporda yer alan AK Parti’nin şerhi tartışmalara neden oldu. Belediye Meclis üyesi AK Partili Arif Kuran tarafından yazılan raporda birbirinden önemli konular gündeme geldi.
 


Raporun en dikkat çeken maddelerinden birisi ise Belediye Başkanı CHP’li Tahir Şahin’e ait akaryakıt istasyonu oldu. Yapılan incelemede Şahin’e ait Şahin Petrolcülük Ltd. ŞTİ’de 10 yıldır çalışan Erdoğan Yay isimli kişinin belediye kadrosunda işçi olarak göründüğü tespit edildi. Akaryakıt istasyonunda görev yapan Yay’ın maaşının belediye kasasından ödenmesine dikkat çekildi.
 
MİLYONLUK DOĞRUDAN TEMİN FATURALARI
Raporda, belediyenin ihtiyacı olan mal ve hizmet alımlarının büyük çoğunluğunun 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda öngörülen rekabeti arttırıcı ve şeffaf yöntemler yerine 22. maddenin d. bendine göre doğrudan temin yöntemi ile gerçekleştirildiği ifade edildi. Belediyenin taş ve bordür alımlarını sürekli Teknopar İnşaat Taahhüt Turizm LTD. ŞTİ’den satın aldığı vurgulandı. Yine alımlarda Teknopar Şirketi dışında belgelerde Akberk İnşaat San. Tic. Ltd. ŞTİ ile Özgüven Prefabrik İnşaat Taah. Yapı Mlz. Mak. San. Tic. Ltd. ŞTİ’nin imzası olduğu belirtildi.
 
Doğrudan temin alımlarla ilgili, “Bu işlemler için düzenlenen dosyalarda parke taşlarının ihtiyaç yeri, kullanım yeri, bulunmadığı gibi gerçekleştirme görevlisi ve harcama yetkilisinin imzaları çoğunda eksik 2. ve 3. teklifler üzerinde tarih dahi olmadığı ve bunların fatura kesildikten sonra ödeme esnasında ilgili maddeye uydurulmak üzere önceden hazırlanıp fatura ekine eklenmiş olduğu kanaati uyandırmaktadır” denildi. 

Konuyla ilgili sadece Mayıs ayında 532 bin TL’yi bulan 18 farklı alım yapıldığı vurgulanırken aynı gün içinde 2 ile 41 bin TL arasında değişen 13 fatura ödemesi tespit edildi. Yine Mayıs ayı içinde 600 bin TL’yi bulan alımlar da dikkat çekti.
 
ADETA PATRON OLMUŞ!
Şerh raporunda,  firmanın 1 milyon TL’yi geçen fatura kesimlerinin dikkat çekici olduğu vurgulanırken, “Bu firma Menemen Belediyesi’nin adeta patronu olmuş kasaya biriken para kadar fatura kesip tahsilat yapmaktadır. Kesilen fatura için verilen yevmiye numarasının bir sonraki yevmiye numarası ile anında ödeme yapıldığı zamanlar gözlenmektedir. Bu malzemeler için kesilen faturalarda bu miktarda malzemenin gerçekte gelip kullanıldığını belgeleyen evrak tazmini ile malzemenin sarf yerleri belli değildir. Ayrıca bu alım sayı ve miktarları ile fatura tutarlarından doğrudan temin usulü 22.d maddesinin defalarca ihlal edildiği ve bunun sistemsel bir periyotla yapılarak haksız kazanç sağlandığı belediye yetkililerinin bu sisteme göz yumduğu anlaşılmaktadır. Bu firmadan alınan parke taşı ve bordur metrajı parke taşı ve bordur döşeme işçiliği için düzenlenen hak edişlerde ki toplam metrajın üç katıdır” denildi.
 
Raporda ayrıca şirketten alım dışında kiralama da yapıldığı anlatılırken ‘8 adet Fiat Doblo araç aylık 1.600 TL 36 ay, 1 adet Fiat Doblo araç aylık 1.600 TL 24 ay, 1 adet Opel Insignia aylık 2.000 TL 24 ay, 1 adet Forklift aylık 3.000 TL 12 ay’ şeklinde ödeme planı çıkartıldığı da vurgulandı.
 
PİYASA DEĞERİNİN ÜSTÜNDE
Raporda, Uysal Eren isimli şirketten doğrudan temin usulüyle çok sayıda alım yapıldığı ifade edilirken satın alınan aynı cins ve neviden malzemelerin 2014 yılı içerisinde defaatle küçük gruplara bölünerek satın alındığı vurgulandı. Raporda, “Bu firmadan bazı temel inşaat malzemeleri belediye yetkilisi ve çalışanı olmayan kişilerce teslim alınıp fatura ekine eklenen bir basit not kağıdı ve fişler ile belediyeye fatura edilmiştir. Yine bu firmadan kiralanan CASE-580 markalı iş makinesi için aylık 5.000 TL+KDV 2 yıllık sözleşme imzalanmış, bu sözleşmede iş makinesinin servisteki bakımları dahil belediye tarafından yapılacağı taahhüt edilmiş, böylece bu makine için piyasa değerinin çok üzerinde ödeme yapılmıştır” denildi. Firma sadece Mayıs ayında belediyeden 107 bin TL’lik iş aldı.
 
SEÇİMDE ERZAK DAĞITILDI
Denetim komisyonu raporuna göre belediyenin seçim sürecinde aldığı erzak ve malzemeleri belediyeye fatura ettiği ifade edildi. Buna göre, “30 Mart 2014 Mahalli İdareler Seçimleri ile ilgili olarak “ Seçimlerin Temel Hükümlerine İlişkin Kanun” kapsamında Yüksek Seçim Kurulunun 2013/554 sayılı kararı gereği 1 Ocak 2014 tarihinden başlayan seçim takvimi süresince hiçbir şekilde hediye ve eşantiyon dağıtmamaları, dağıttırmamaları, bunları 3. kişiler ya da kurum ve kuruluşlar aracılığıyla dağılmayacak kararına aykırı olarak belediye bütçesinden alınan 14.02.2014 tarih 38614 fatura ile 34.500TL+ KDV 1000 paket, 21.02.1014 tarih 38615 fatura ile 34.500 TL+KDV 1000 paket erzak 08.05.2014 tarih 3824 yevmiye ile belediye kasasından ödendiği belirlenmiştir” denildi. Yine raporda, “Şubat 2014 tarihinde Bim A.Ş’ den alınıp Menemen Belediyesine fatura edilerek dağıtılan erzak bedeli 21.05.2014 tarihinde Bim A.Ş.  adına tahakkuk etmiş olan 141.447,93 kuruş “ Çevre Temizlik ve Katı Atık” bedelinin 22.05.2014 tarih ve 4147 yevmiye ile fişi ile mahsup edilmek suretiyle belediye kasasından ödendiği tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.


 
HADİSE KONSERİNE 225 BİN TL
Raporda Hadise konseri için belediye kasasından yüklü miktarda para çıktığı ifade edildi. Sözleşme iptali nedeniyle kurumun zarar edildiği dile getirildi. Raporda konuyla ilgili, “Gökmen Organizasyon- Milli Erdener Gökmen ile sanatçı Hadise’yi Menemen’de konser vermesi için anlaşma yapılmış, yapılan bu anlaşmaya göre 60.000 TL bedelle gerçekleşecek konser için ‘vazgeçen taraf 150.000 TL tazminat öder’ hükmü koyulmuştur ve konser belediye tarafından iptal edilmiştir. Bu protokoldeki ağır şartlar gereği 2014 yılında gerçekleştirmek üzere 165.000 TL ye anlaşılmış ve 7 Mart 2014 tarihinde gerçekleşen bu konser için ek protokol ile 60.000 TL daha ödenmiş ve bu konser 225.000 TL ye mal olmuştur. Hukuki ve İdari açıdan belediye çıkarlarını korumayan bu protokolü düzenleyenler belediyeyi zarara uğratmışlardır” denildi.
 
ŞİRKETİN BORCU BELEDİYE KASASINDAN
Raporda belediyenin şirketi olan Meta-Su LTD. ŞTİ’nin borçlarının belediye kasasından ödendiği ifade edildi. Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre faaliyet gösteren şirketin borçlarının belediyeden ödenemeyeceği vurgulandı. Buna göre, 113 bin TL para aktarıldığı dile getirildi. Raporda, “Bu şirket 15.05.2014 tarih 14352 No’lu fatura ile Menemen Belediyesi’ne kestiği 67.463,89 TL+KDV fatura açıklama bölümünde 2007 yılı Ocak ayı çalışan personel hizmet bedeli yazmaktadır.  Bu faturanın mahiyet ve içeriği 213 sayılı Vergi Usul Kanununa aykırı bir şekilde düzenlenmiştir. Bu şirkete usulsüz paralar ve kaynak aktarılarak belediye bütçesinden örtülü transfer yapılmıştır” ifadelerine yer verildi. 
 
İŞÇİ AMA BAŞKAN YARDIMCISI
Raporda, Belediye Başkanı Tahir Şahin’in bu dönem başkan yardımcısı olarak görev verdiği fakat kadrosu işçi olan Ufuk Anık’ın evraklara imza attığı ifade edildi. Raporda, “Belediye binasında başkan yardımcısı makam odası, makam aracı ve sekretarya tahsis edilmiş olduğu, ayrıca ödeme ve satın alma istek ve talep formların da Belediye Başkan Yardımcısı Ufuk ANIK kaşesi basarak imza attığı tespit edilmiştir. Bunun için Ford Por firmasının 19.635 TL ve 16.785 TL+KDV faturalarındaki 42.630 TL ödeme belgesi ekindeki belgesinde Satın alma sorumlusu Okan Kısa, Harcama yetkilisi Yusuf Tekin, Gerçekleştirme görevlisi Ergün Erkan imza atmamıştır. Sadece Anık’ın kaşesi ve imzası vardır. Ayrıca belediyeden maaş, ikramiye ve diğer ödemelerle aylık ortalama 5.000 TL üzerinde maaş almıştır. Belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirme yapabilmesi için kanun en az 10 yıllık memur ve Fakülte Mezunu veya 12 yıllık memur Yüksek Okul mezunu olma şartı açık hükümken bu görevlendirmenin yetkiyi yazılı,  sözlü veya fiilen kullandırdığı anlaşılmaktadır. Diğer geçici işçiler 1.500 TL civarında ücret alırken bu uygulama ilgili personele haksız kazanç sağlamış kamu zararına uğratılmıştır. Yaptığı tüm işlemler hukuki açıdan şaibeli olmuştur” denildi.
 
TARTIŞMALI KONU VE ALIMLAR
Raporda birçok konu ile ilgili bilgiler de yer aldı. Özellikle doğrudan temin işlerle ilgili ödeme emirlerine vurgu yapıldı. Onlar ise şu şekilde oluştu:
 
- Fen İşleri Müdürlüğü acil olarak zemin etüdü yapılması talep yazısı yazılmış. Fen İşleri Müdürü Yalçın Kuyucu ismi açılmış olmasına rağmen imza atmadığı görülmüştür. Onun yerine “Y” harfi ile imza atan kişinin ismi yazılmamıştır. Kimin imzaladığı belli olmayan belgelerle işler yaptırılmış sahte imzalar kullanılmıştır.
 
- Fen Elektrik - Doğan Erdin firmasından K.İ.K. 22.d maddesine göre doğrudan temin yöntemi ile dekoratif aydınlatma direği alınmıştır. Bu firmadan hem doğrudan temin limitlerini aşan miktarlarda defaatle mal alınmış hem de tanesi 550 TL + KDV gibi yüksek bedelle alınmıştır.
 
- Kubilay Konut Yapı Kooperatifine, Belediye hesaplarından açıklaması olmayan para transferi yapılmaktadır. Örneğin; 24.06.2014 tarih 6305 yevmiye ile 30.000 TL gibi.
 
- Gülay Çevik (Özkoçlar) firmasından Belediye' ye her ay yüksek miktarlarda faturalar kesildiği, örneğin; 31.07.2014 tarih 606 yevmiye ile 3.222 TL gibi ve bu faturaların açıklama bölümünde Amatör Kulüp taşıma ücreti yazdığı, ancak hangi kulübü nereye taşıdığı belirtilmemiştir.
 
- Amatör Kulüplere yapılan nakti yardımlarda eşit davranılmadığı örneğin bir amatör kulübümüze bir ay içinde, Mayıs 2014 dönemi içinde 30.000 TL ve 50.000 TL olmak üzere 80.000 TL yardım yapıldığı, buna karşılık bir yıl boyunca 10.000 TL bile alamayan kulüpler olduğu görülmüştür.
 
-Belediye dükkanlarından Kubilay İlkokul’u önündeki ilk dükkan olan ve Meydan Unlu Mamülleri adı altında faaliyet gösteren Hasan Türkmen  adına kira kontratı düzenlendiği ancak  25.01.2015 tarihi itibari ile bir yıllık kira borcunun 10.089 TL ödenmediği tespit edilmiştir.
 
- Tülbentli Mah. Muhtar Gülcemal  Toktaş'ın Tülbentli Mah. Çınarlı Sok. No:44 Menemen adresinde Gömlek ve Konfeksiyon ticareti yaptığı bu firmadan belediyenin de alışveriş yaptığı defaatle personel giysisi alındığı faturalardan bellidir. Burası bir ticarethanedir ve bu ticarethanenin kirası belediye tarafından ödenmektedir. Burayı aynı zamanda muhtarlık irtibat bürosu olarak da kullanıyor olsa bile hiçbir şekilde  3. şahısları ait ticarethanelerin kiralarının belediye  tarafından ödenmeyeceği oysa bu ticarethanenin  kirasının 2014 yılı boyunca bir yıllık kirasının belediye tarafından ödendiği tespit edilmiştir. Belediye Muhtarlara Muhtarlık binası yapabileceği veya muhtarlık binalarının kirasını ödeyebileceği ancak bu binaların münhasıran sadece muhtarlık faaliyeti için kullanılan büro ve binalar için geçerlidir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tarik 16 Nisan 2015 Perşembe 21:15

Tahir bey geldiginden sonra borc yüz kat artti sayIn kardesim.googleden türkiyenin en borclu ilçe belediyesi yaz bakalIm karSIna ne çIkiyor.borcta türkiye birincisiyiz.

Yorumu oyla      13      5  
MENEMENLI 16 Nisan 2015 Perşembe 12:45

Mutlaka bir kulpunu bulup Baskanı karalıyosunuzdur her zamanki gibi menemenli neyin ne oldugunu bilir bosuna ugrasmayın zamanında Tahir Şahin baskanlıga geldıgınde belediyenin nasıl bir borc batagında oldugunu bilir.Sagolsun Tahir baskan sayesinde bugunlere geldi şükredilecekken bunları yapmak ayıp ayıp !

Yorumu oyla      12      9  
merkez 15 Nisan 2015 Çarşamba 16:31

Chp aslaaaaaaaa yolsuzluk yapmaz!

Yorumu oyla      16      22  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bergama'nın kültür merkezi tamamlanıyor!
Yüklenici firma ortağının vefatı nedeniyle yapım işlemleri duran Bergama ...
Gaziemir’de bir dünya şenliği: Sev kardeşim!
9 ülke ve Sinop’tan 250’ye yakın konuk çocuğun katılacağı 18. Gaziemir ...
Konak’ta çocuk sokakta oyun var!
Nisan ayı boyunca 'Kentte Çocuk Var’ temasını işleyen Konak Belediyesi, ...
 
Karşıyaka'nın ESDEM'i 3 haftada yüz kişiye ulaştı
İhtiyaç sahibi Karşıyakalılar için sağlık hizmetlerini evlere götüren ...
İzmir’de 23 Nisan’a özel geçit
İzmir’de, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde, Alsancak ...
Karabağlar'da metruk yapılar yıkılıyor
Karabağlar Belediyesi kent görüntüsünü bozan, kötü görüntüye sebep olan, ...
 
Başkan Olgun Atila’ya 'Buz hokeyi' teşekkürü
Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Bülent Akay, İzmir Büyükşehir ...
ESHOT'tan 9 ilçeye otobüs müjdesi
30 Mart 2014 sonrasında hizmet sınırlarına giren ilçelerde altyapı çalışmalarına ...
Yarımada'nın 40 yıllık şebekeleri yenileniyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Urla’nın Gülbahçe, Balıklıova ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva