HABERLER>EKONOMİ
25 Nisan 2012 Çarşamba - 10:21

İTO tarihi meclis! Dalan krizi çözüldü mü?

İzmir Ticaret Odası Nisan ayı olağan meclisinde tarihi bir gün yaşandı. Gergin mecliste 4 üyeye uyarı cezası verilmesi için oylama yapılmadı.

İTO tarihi meclis! Dalan krizi çözüldü mü?

ERKAN İYİGÜNGÖR/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası bugün tarihi günlerinden birini yaşadı. Oda üye ve sorumluluklarını yerine getirmedikleri gerekçesiyle Disiplin Kurulu'na sevk edilen İTO Yönetim Kurulu üyeleri Necmi Çalışkan, Erkan Güldoğan, Hüseyin Payzın ve Fatih Dalan ile ilgili uyarı cezası verilmesinin oylanması yapılmadı. Gergin ve bol tartışmalı geçen mecliste oylama Mayıs ayı meclis toplantısına ertelendi. Ayrıca İTO Vakfı'na İTO'dan 3 asil, 3 yedek üyenin girmesiyle ilgili meclis üyelerinin sunduğu önerge kabul edilmedi.

İşte basına, İTO personeline bile kapalı 4.30'da başlaması gereken ama yaşanan tartışmalardan dolayı bir hayli geç başlayan ve saatler süren meclis toplantısında yaşananlar:

Disiplin kurulunun aldığı ‘uyarı cezasını onayacak olan meclis üyelerinin alacağı karar beklenirken, Başkan Demirtaş ile yaşanan ‘kabadayı’ tartışmasıyla gerilen ilişkiyle gündeme gelen Fatih Dalan’ın meclis oturumuna girip girmeyeceği de ayrı bir merak konusuydu…

DALAN YERİNDEN KALKMADI
Fatih Dalan saat 16.25'te meclis salonuna girdi.  
Dalan’la birlikte yönetimin muhalif üyeleri Hüseyin Payzın, Necmi Çalışkan ve Erkan Güldoğan yönetim kurulu sandalyelerine oturdu. Salona Dalan’ın yönetimden düşürülmesiyle yerine atanan Asuman Nardalı ile birlikte giren İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Dalan’ın yönetim kurulunda oturduğunu görünce onun yanına oturmamak için salonun en arka sandalyesine oturdu. Demirtaş’ın yerine geçmemesi üzerine ona yakın meclis üyeleri de yerine geçmedi. Demirtaş, “Dalan oradan kalkmadıkça yerime geçip oturmam” deyince İTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Dalan’ın yanına giderek sandalyeden kalkmasını istedi. Dalan da “ Meclisi açın, bana bu koltuktan neden kalkmam gerektiğini açıklayın, gideyim” dedi.
 
Selami Özpoyraz gerginliğin ardından oturumu açtı. Özpoyraz sözlerine, “Fatih Dalan'ın burada olması doğru değil… Kendisi şu an üyemiz değil. Misafir olarak hoşgeldiniz" dedi.

Özpoyraz daha sonra, “Hukuk açmaza girmiş farklı görüşler sunmuştur.. Sayın Dalan, bana bu konuyu bildirdikten sonra cuma sabahı Ankara’ya gitmiştik. TOBB'a gittim… fakat hukuk kendi içinde açmaza düşmüştür. Ben hukukçu değilim… Ben de sormak zorundayım haftasonu uğraştım. Farklı iki görüş karşısında en doğru yargı kararı verecek. Yargıya göre devam etmemiz lazım. Yargı kararlarını beklemek doğru olur. Bu kanaatin uygulanmasını ben de bekliyorum” dedi.

Bu açıklamanın ardından Fatih Dalan salonu terk etti.
 
Dalan krizinin aşılmasının ardından yönetim kurulu üyelerinin yurtdışı gezilerinde yaptıkları harcamalar gündeme geldi. Söz konusu harcama ile ilgili onaya sunulan gündem maddesi İTO'nun yönetim kurulu üyeleri Necmi Çalışkan, Hüseyin Payzin ve Erkan Güldoğan tarafından maddeye muhalefet şerhi kondu.


DEMİRTAŞ: YÖNETİM İŞGALE UĞRADI
Şerhin ardından söz alan Başkan Ekrem Demirtaş şunları söyledi: Yönetim Kurulumuz az önce Fatih Dalan yüzünden işgale uğradı. Meclis Başkanımızın dirayeti sonucu bu kriz sona erdi. Business biletlere şerh koyanlar geçen yıl Meksika'ya business uçtu. Paris'e de iki defa uçtu. Bu işin aslı şu biz bu tür gezilerde başkandan yetki alırız. Yönetim kurulu üyelerimizin ABD, Miami gibi uzak yerlere ekonomi sınıfında sıkışık bir şekilde gitmesi uygun değil... Onun için bu işlem yapıldı. Ama söz konusu business ücretleri farkı ödendi. Biz paramızı yatırdık. Muhalefet koyan arkadaşımızın 12 bin lira ödemesi gerekiyor. O zaman onu ödesin. Bugün salon çok sıcak, klimalar çalışmıyor. Ama ben bu sıcak gündeme alışkınım. Ben bu sıkıntıyı hep çekiyorum. Siz rahat olun İTO 127 yıldır burada... Geleneklerimiz kurallarımız var, yasaya uymak hepimizin görevidir. Bize düşen yasaya saygılı olmaktır”

Demirtaş'ın business uçtuğunu ima ettiği Necmi Çalışkan da kürsüye çıktı ve “Yönetim Kurulunun görevi bunun yanlış olduğunu takip etmek değildir. Ben ‘uçmadım’ demedim. Konuyu bakanlık inceleyecektir” yanıtını verdi. 

Muhalif üyeler, “794. maddeye göre yurtdışı seyahatler faslında aykırı bir harcama yapıldı. ‘Başkan dışında yönetim kurulu üyeler ‘business’ uçmayacaklar’ denmişti. Mart ayında 2 üyemiz iş gezisine ‘business’le gitti. Normal bilet ve business bilet arasındaki fark büyük... Kişi başına 14 bin toplamda 28 bin lira tutan bu biletlerin farkı ödenmeli” yönünde görüş bildirdi.

NE OLUYOR BAŞKANIM?
Demirtaş'ın ardından meclis üyesi Veysi Öncel söz aldı ve "Ben yaklaşık 16 yıldır İTO çatısı altında görev yaptım. Yönetim kurulunda böyle bir kopukluk görmedim. Problemler kahvelerde, işyerlerinde dedikodusu yapılır hale geldi. Böyle bir ortamda bulunmak istemiyorum. Ne oluyor Başkanım? Bunu öğrenmek benim hakkım. Yönetim Kurulu düzenli, verimli çalışırsa mutlu oluruz. Ama basında da, her yerde bu konu konuşuluyor Lütfen bunları öğrenmek benim de hakkım. Bizi bilgilendirin başkanım. Yönetim kurulunun verimli çalışmasını bu tür olaylardan uzak olmasını temenni ediyorum" dedi.

GÜLDOĞAN'DAN SERT TEPKİ
Öncel'den sonra söz alan Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Güldoğan'da Öncel'in Demirtaş'a sorduğu sorulara cevap verdi. Güldoğan şöyle konuştu: Söz gümüş, sukut da altın değilmiş. Benden önce konuşanlar arkadaşlar gibi tek amacım İzmir Ticaretine yön vermek, onu geliştirmek için geldim. 70 bin üyenin içinden bu meclise girdik. 4 yıllık görev verdiniz. Yönetim kurulu hepsi farklı 11 insan. Değer yargıları, eğitimi farklı insanlar, Bu farklılık yönetim kurulunun zenginliği midir, yoksa çatışma ortamına sebebi midir? Farklı düşünceleri erk sorunu haline getirip bir yerlere gelemeyiz" ifadesini kullandı. Ya itaat et rahat et diyeceğiz ya huzur bozulmayacaktı, ya itaat edip rahat edecektik. Biri diyor ki 127 yıllık çınar benim tekelimdedir. Başka bir meclise üyesi el atmasın diyor. Biz bu odayı geliştirecek öneride bulunamaz mıyız?"dedi.
 
ÖNCE YANINIZDAKİLERLE UZLAŞIN
Ayrıca Mustafa Öztufan da Demirtaş'a bırakın kurvaziyeri, bırakın Yunanistan'la uzlaşmayı, ticareti, önce yanınızda oturanlarla uzlaşın dedi.
Ekrem Demirtaş Üye sayısı azalıyor, oda kan kaybediyor diyen Metin Aztekin'e cevap: 2009'da toplam üye sayı 69389 iken 2012'de 72647'dir.

Aztekin'in Çeşme'de sahil düzenlemesi yapılıyor sorusuna: Çeşme Türkiye'nin potansiyel hatalarından arındırılmış Antalya'dır. Orası bittiğinde benim 75 metrekarelik yerim olacak. Başka tapulu arsam, evim yoktur. Herkesin Çeşme'de benden çok malınız var. Çeşme odanın yatırım yeridir.

24 YILDA YAPMADIM ŞİMDİ Mİ YAPACAĞIM?
Aztekin'in vakıfla ilgili eleştirisi için de: Bu üniversite herkesin üniversitedir. İzmir'indir. Vakfın odadan kopması diye bir şey yok. Anlattığın hikayeye döne döne herkes inanıyor. Orası Demirtaş vakfı olmadı. 24 yılda bu vakfı yapmadım da 25. yıl mı yapacağım. En onurlu görev bu vakfı kurmak. Bütün üniversiteler örnek aldı.

Ekrem Demirtaş, Erkan Güldoğan'ın eleştirilerine cevap vermedi ve kendisinden izin almadan kürsüye çıkmasına tepke gösterdi. "Benden izin alıp konuşmalıydı. Kendisine has tarzı olan bir arkadaşımız. Kravat takmayacağım demişti. Başka başkan geldiğinde istediğin kıyafetle gelirsin" dedi. 

OYLAMA MAYIS'A KALDI
Tüm bu konuşmalardan sonra Nisan ayı meclis toplantısının 8. maddesi olan meclis üyeleri Necmi Çalışkan, Hüseyin Payzin, Erkan Güldoğan ve Fatih Dalan'a uyarı cezası verilmesinin oylamasına geçildi. Saatler süren ve büyük tartışmalara gebe olan basına ve İTO personeline kapatılan toplantıda oylamasının Mayıs ayına kalması kararlaştırıldı.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mavişehir’de 5 yıldızlı ‘lobi’ konforu
Geçtiğimiz yıl nisan ayında yapımına başlanan ve İzmir’in gözde butik ...
Türk ilaç devi satıldı!
ABD'li Amgen, Mustafa Nevzat'ı 700 milyon dolara satın almak için anlaştı.
İEF gençleri buluşturacak
80 yıllık geçmişe sahip olan İzmir Enternasyonal Fuarı, halkın her kesimiyle ...
 
Dikkat: Eviniz ipotekli olabilir!
Tüm ülkede olduğu gibi, İzmir'de de tapu karmaşası yaşanıyor. Tapuya gidenler ...
“Kimsenin gözünün yaşına bakmam!”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrükte art arda gelen operasyonlarla ...
Yazıcı: Kanun kutsal kitap değil değişir!
Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın konuğu olarak katıldığı toplantıda konuşan ...
 
Memurlar zamlı maaşlarını hangi ayda alacak?
Kamu çalışanlarıyla toplu görüşmeler 30 Nisan'da başlayacak. Hakem heyetine ...
Demirtaş'tan Hristofyas'la 'kalıcı çözümü' konuştu
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Güney Kıbrıs ...
İzmir’de inşaat kaosu: 477 şantiye stop etti!
Bir yapı denetim firmasının 1 yıl men cezası alması İzmir’de sektöre büyük ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva