HABERLER>EKONOMİ
24 Nisan 2012 Salı - 13:43

Demirtaş'tan Hristofyas'la 'kalıcı çözümü' konuştu

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas’ı 23 Nisan 2012’de ziyaret ederek Kıbrıs’ta kalıcı çözümün sağlanması için görüştü.

Demirtaş tan Hristofyas la  kalıcı çözümü  konuştu

İZMİR - Demirtaş Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlayacak ve Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum kesimleri arasında ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirecek ve aşamalı olarak hayata geçirilecek bir dizi resmi öneride bulunurken, Hristofyas da bir dizi öneride bulundu. 

Demirtaş, “Kıbrıs’ta ekonomik adımlar atılması siyasi çözümü hızlandırır” dedi.

Daha önce 28 Ocak 2010’da bir araya gelen Demirtaş ve Hristofyas’ın ikinci görüşmesi de yine Lefkoş’da Rum Başkanlık Sarayı’nda gerçekleşti. Yarım saat olarak planlanan görüşme bir saatten fazla sürdü. Demirtaş 2 yıl önce Hristofyas ile bir araya geldiği zaman, yapmış olduğu açıklamalardan ve görüşlerinden çok etkilendiğini, Kıbrıs sorununun çözümüne dair umutlandığını ve olumlu gelişmeler olacağını tahmin ettiğini söylediğini hatırlatarak, “Bugün de aynı umudu taşıyorum Yaklaşık bir ay önce Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül ile görüştüm. Hristofyas ile yapmış olduğu görüşme ve yapacağım görüşme hakkında bilgi verdim. Sayın Cumhurbaşkanımıza Kıbrıs sorununu çözmek için çalıştığınızı, bu nedenle Cumhurbaşkanı olduğunuzu söyledim Sayın Cumhurbaşkanımız da ‘Bende barış için aynı duyguları paylaşıyorum’ dedi.”

SONUNUNUZ YUNANİSTAN GİBİ OLUR

Demirtaş, her şeyden önce bir işadamı olduğunu ve ekonominin önemini vurgulamak istediğini belirterek, hem adanın iki tarafı arasındaki ekonomik ilişkilerin hem de Kıbrıs ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişikilerin geliştirilmesinin siyasi çözüme büyük katkı yapacağını söyledi. Demirtaş, “Kuzey ve güneyin ekonomisini birleştirmek için adım adım ilerlenmezse, Türkiye KKTC’yi desteklemeye devam eder. Siz de şu anda güney olarak güçlüsünüz ama bu devam etmez. Zamanında önlem almazsanız risk ağırlaşır. Kıbrıs ekonomisi hazır güç kaybetmemişken durum hala aşılamayacak gibi değilken, harekete geçin. Ekonominiz büyümüyor” dedi. Türkiye ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında özellikle turizm, finans ve inşaat gibi alanlarda işbirliği yapılabileceğini ifade eden Demirtaş, “Bölünmüş Kıbrıs’ın kimseye faydası olmaz. Böyle bir ortamda yatırımcı gelmez ama sorunlarını çözmüş olan Kıbrıs’a her yerden yatırımcı gelir, Türkiye’den de gelir. Ekonomik olarak atılacak adımlar siyasi çözümü de hızlandırır” dedi.

Demirtaş Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlayacak ve Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum kesimleri arasında ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirecek ve aşamalı olarak hayata geçirilecek bir dizi resmi öneride bulundu. Hristofyas da bir dizi önerisini Demirtaş’a söyledi. Demirtaş da bu önerileri Ankara’ya ileteceğini ifade etti.

YEŞİL HAT TÜZÜĞÜ

Görüşmede ele alınan diğer önemli bir konu ise Kıbrıs’ta uygulanan yeşil hat tüzüğü oldu. Demirtaş yeşil hat tüzüğünün uygulanmasına ilişkin yaşanan ve Kıbrıslı Türklerin ihracat yapmasında sorun yaratan sorunlar hakkında Hristofyas’a bilgi vererek, sorunlara çözüm bulunmasını istedi. Hristofyas konuyu AB’li yetkililerle görüşerek, yeşil hat tüzüğünün genişletilmesi ve uygulanan bazı yönetmeliklere esneklik kazandırılması için temaslarda bulunacağını söyledi.

Güney Kıbrıs Rum Lideri Dimitris Hristofyas da Demirtaş’ı iki yıl sonra tekrar ağırlamaktan ve görüşmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Demirtaş’ın ekonominin geliştirilmesi yolundaki görüşlerine tamamen katıldığını belirten Rum Lider Hristofyas, “Ama ekonomi tek başına yeterli değil. Mutlaka siyasi koşullarının da sağlanması gerekir. Sayın Talat ile anlaşmaya çok yakındık ama ne yazık ki Sayın Eroğlu ile aynı noktada değiliz” dedi.

Ziyaretin sonunda Demirtaş, Hristofyas’a Bergama halısı hediye ederken, Hristofyas ise Girne gemisinin maketini hediye etti. Görüşmeden sonra Rum Gazetecilerin büyük ilgisiyle karşılaşan ve sorularını yanıtlayan Demirtaş, Rum Lider Hristofyas’a ilettiği önerileri ve karşılığında aldığı önerileri açıklayamayacağını ancak bunları Ankara’ya ileteceğini söyledi.

Ayrıca Kıbrıs Rum Oda Başkanı Pilis Pilides ile de görüşen Demirtaş, Rum Başkanı İzmir’e ve haziran ayı sonunda yapılacak olan Türk -Yunan Ekonomi Zirvesi’ne davet etti. Pilides de daveti memnuniyetle kabul edeceğini söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de inşaat kaosu: 477 şantiye stop etti!
Bir yapı denetim firmasının 1 yıl men cezası alması İzmir’de sektöre büyük ...
Türk zeytinyağları Japonya’da ödüle doydu
Türk zeytinyağlarının kalitesi Japonya’da belgelendi. 18-22 Nisan 2012 ...
Mer Grup'tan Dikili'ye dev turizm yatırımı
Mer Grup İzmir Dikili’de Pisa yarımadasında 800 yataklı 5 yıldızlı bir ...
 
Ege-Koop ‘kanayan yara’yı konuşturacak
Ege-Koop, 68. Eğitim, Kültür ve Sanat Etkinliği kapsamında bu kez sadece ...
İTO’da disiplin şokunda karar günü bugün!
İzmir Ticaret Odası’nda disipline verilen dört üyeye ‘Uyarma cezası’ verilmesine hükmedildi.
İZSİAD'tan Barcelona çıkarması
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği(İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan ...
 
ESİDEF Afrika'dan gelip Avrupa'ya geçti
TUSKON koordinasyonunda düzenlen ESİDEF ve ASİAD’ın desteklediği Bulgaristan ...
Çok geç uçuyoruz: THY rötarda Avrupa birincisi
Atatürk Havalimanı’nın yetersizliği THY’yi rötar şampiyonu yaptı. Zarar ...
İTO'dan 23 Nisan'a özel hediye
İzmir Ticaret Odası, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda çocuklara ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Meksika’da sol ve Hindistan’da yeniden aşırı sağ!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva