HABERLER>EKONOMİ
25 Nisan 2012 Çarşamba - 09:13

Dikkat: Eviniz ipotekli olabilir!

Tüm ülkede olduğu gibi, İzmir'de de tapu karmaşası yaşanıyor. Tapuya gidenler ya birikmiş vergi borcu ya da dairesinin ipotekli olduğunu öğreniyor, şaşırıp kalıyor...

Dikkat: Eviniz ipotekli olabilir!

İZMİR - Bağlı oldukları ilçe belediyelerine giden bazı vatandaşlar ise kendilerine ait birikmiş emlak vergisi borcu olduğunu görünce büyük şaşkınlık yaşadı. Bazı apartmanların blok numaralarında bile karışıklık olduğu öğrenilirken, uzun yıllardır var olmasına rağmen fark edilemeyen sorunun e-devlet sistemine geçildikten sonra ortaya çıktığı bildirildi.

E-devlet sistemine başlandıktan sonra bilgisayar kayıtlarında birleştirilen tapu kayıtlarındaki bağımsız bölüm numarasıyla belediyelerdeki mimari projelerde görünen numaratajların eşleşmemesiyle ortaya çıktığı bildirildi.
 
Sorunun giderek büyümesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı, konuyla ilgili bir genelge yayınladı. Tapu sicil kayıtlarında bazı zorluklar yaşandığını açıkladı.
 
Tapu Dairesi Başkanlığı: Güvenilirlik zedelendi
Bakanlık tarafından yayınlanan genelgede şu ifadelere yer verildi: "Genel Müdürlüğümüze intikal eden taleplerde; ülke genelinde dikey veya yatay kat irtifaklı/kat mülkiyetli yapıların; fiili durumları ile tapu kayıtlarının dayanığını oluşturan mimari projesindeki bağımsız bölüm numaraları veya vaziyet planında gösterilen blokların blok numaları zaman zaman farklılıklar göstermektedir. Bu tür hataların özünde idaremiz işlemlerinden kaynaklanmamasına rağmen, yaşanan sorunlar ile taşra birimlerimizin muhatap olduğu, tapu sicilinin temel dayanak belgelerine olan güvenilirliği zedelendiği ve bu nedenle teşkilatımızın asli görevi olan tapu sicillerinin 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun öngördüğü şekilde düzenli olarak tutulması ve korunması görevinin tam olarak yerine getirilmesinde zorluklar yaşandığı gözlenmiştir" denildi.
 
Ne yapmak gerekiyor?
Lisanlı Harita Kadastro Mühendisi Nezih Güçlükol, "Vatandaşlar herhangi bir Lisanslı Harita Kadastro Mühendislik Bürosu'na sorununu çözmek için başvurabilir. Müracatın ardından bürolar tarafından binaya giderek yerinde inceleme araştırma yapılıyor. Daha sonra ilgili Tapu Müdürlüğü'ndeki bağımsız bölüm numarasıyla, belediyedeki mimari projede bulunan daire numarasına bakılıyor. Gerçekten hata var ise, bu hata için rapor oluşturuluyor. Rapor vatandaşın bağlı bulunduğu belediyeye onaylatıldıktan sonra Tapu Sicil Müdürlüğü'ne gönderililyor ve sorun ortadan kalkmış oluyor. Bu işlem için vatandaşlardan daire başına 21 lira alınıyor. Bu sorun tapularda kayıtlı olan bağımsız bölüm numaralarıyla, belediyelerdeki mimari projedeki numarajların farklılık göstermesinden kaynaklanıyor. Bazı vatandaşlar bankalara kredi başvurusu yapınca eksper daireyi hem tapu müdürlüğünden hem de belediyeden inceliyor. İnceleme sonucunda farklılık gösterdiği ortaya çıkıyor. Zaman zaman ise vatandaş kredi çekmediği halde dairesi ipotekli çıkıyor. Karışılıklık nedeniyle bazı daire sahiplerinin adına emlak vergisi borcu da çıkabiliyor" dedi.
 
Numarataj nedir?
Belediyelerin, yerleşim yerlerinde, yapı kullanma izin belgesi olan yapılara kapı numarası, plakası vererek kayıt altına alınmasıdır.

Bağımsız bölüm nedir?
Tamamlanmış bir yapının kat, daire, büro, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanlarına bağımsız bölüm denir. Bağımsız bölüm numaraları Tapu Müdürlükleri'nde kayıtlıdır ve tapu üzerinde gösterilir.(Ceyhan Torlak/Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Kimsenin gözünün yaşına bakmam!”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrükte art arda gelen operasyonlarla ...
Yazıcı: Kanun kutsal kitap değil değişir!
Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın konuğu olarak katıldığı toplantıda konuşan ...
Memurlar zamlı maaşlarını hangi ayda alacak?
Kamu çalışanlarıyla toplu görüşmeler 30 Nisan'da başlayacak. Hakem heyetine ...
 
Demirtaş'tan Hristofyas'la 'kalıcı çözümü' konuştu
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Güney Kıbrıs ...
İzmir’de inşaat kaosu: 477 şantiye stop etti!
Bir yapı denetim firmasının 1 yıl men cezası alması İzmir’de sektöre büyük ...
Türk zeytinyağları Japonya’da ödüle doydu
Türk zeytinyağlarının kalitesi Japonya’da belgelendi. 18-22 Nisan 2012 ...
 
Mer Grup'tan Dikili'ye dev turizm yatırımı
Mer Grup İzmir Dikili’de Pisa yarımadasında 800 yataklı 5 yıldızlı bir ...
Ege-Koop ‘kanayan yara’yı konuşturacak
Ege-Koop, 68. Eğitim, Kültür ve Sanat Etkinliği kapsamında bu kez sadece ...
İTO’da disiplin şokunda karar günü bugün!
İzmir Ticaret Odası’nda disipline verilen dört üyeye ‘Uyarma cezası’ verilmesine hükmedildi.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Meksika’da sol ve Hindistan’da yeniden aşırı sağ!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva