HABERLER>EKONOMİ
16 Kasım 2022 Çarşamba - 14:02

Gıda Mühendisleri Odası'ndan hayati uyarılar… Sahte içki nasıl anlaşılır?

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, metil alkol kullanımının kesinlikle yasak olduğunu ve halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek vatandaşları uyardı. Başkan Toprak açıklamasında “Ürünün dış görünüşünden sahte olup olmadığını anlamak mümkün değildir. Dökme içki tüketmemek veya tükettikleri noktalarda orijinal ambalajı görmeyi talep etmek yetersiz de olsa bir önlem olarak görülmelidir. Genel bir ilke olarak, piyasadaki eşdeğerlerinden çok daha ucuz olan gıda maddelerinde sahtecilik ve aldatma riski yüksektir” dedi.

Gıda Mühendisleri Odası ndan hayati uyarılar… Sahte içki nasıl anlaşılır?

Dilek ÇELİKTEN/EGEDESONSÖZ- Son günlerde Türkiye genelinde sahte içkiler yüzünden yaşanan ölümler hakkında TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, değerlendirmelerde bulundu.

Metil alkolün ucuz olduğu için kullanıldığını söyleyen Uğur Toprak, "Tamamen adli bir vaka ve kayıt dışı ekonominin bir ürünü olan merdiven altı üretimin halk sağlığını nasıl tehdit ettiğinin en çarpıcı örneği ile karşı karşıyayız. İçilebilir nitelikte alkol olmasının çok ötesinde sanayi tipi alkollerden veya hiç olmayacak bir şekilde insan sağlığı için son derece zararlı olan metil alkol türü çok daha ucuz alkol kullanılarak yapılan bu kaçak üretimlerin insan hayatını nasıl sonlandırdığına bir kez daha tanık olduk" açıklamasını yaptı.

ZAMLAR SAHTECİLİK VE KAÇAKÇILIĞI TETİKLİYOR
Alkol zamları ve vergilerin artmasının vatandaşları sahte içkiye yönettiğini belirten Uğur Toprak, "Gıda insan sağlığı ile doğrudan ilgili, ihmal edilemeyecek ve ertelenemeyecek bir konudur. Mevzuat hazırlamak, kurallar koymak, bu kuralların uygulaması takip edildiği ve yeterince denetim yapıldığı sürece önemlidir. Bu denetimler yeterince yapılamazken, bir de alkollü içkilerde çok yüksek oranlarda vergi uygulanması kayıt dışını ve sahteciliği körüklemekte, tüketicileri riske atmaktadır. Bütçe açıklarını kapatmak için, alkollü içkilere yapılan yüksek zamların ve vergilerin sahtecilik ve kaçakçılığı tetiklediği açıktır. Rakı dışındaki diğer distile alkollü içkilerde de sahteciliğin olmadığını söylemek olası değildir. Bugün rakıda ve votkada yaşanan sorun, yarın diğer distile içkilerde de görülebilir. Bu bağlamda, alkollü içkilerdeki yüksek vergi baskısının, sahtecilik cazibesini düşürecek oranlara çekilmesi, tüketicinin uygun fiyatlarla alkollü içkilere ulaşmasını sağlayıcı bir fiyat düzeyinin belirlenmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

'KAÇAK ALKOLDEN ÖLMEK İNSANLARIN KADERİ OLMAMALI'
Merdiven altı kayıt dışı üretimlere yönelik denetimlerin önemine vurgu yapan Toprak, "En basit tedbirlerle alkol ve gıda zehirlenmesi gibi vakalarla insanlarımızı yitirmek çağdaş, demokratik bir hukuk devletine yakışmamaktadır. Halk sağlığı ve gıda güvenliği denetimsizliği ile yüksek ÖTV’nin bir sonucu olan kaçak alkolden ölmek, insanın kaderi olmamalıdır. Devletin denetlemeden sorumlu kamu kurum ve kuruluşları ile etkin bir denetim mekanizması kurması, merdiven altı kayıt dışı üretimlere yönelik çok boyutlu bir çalışma başlatması, halk sağlığının ve gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için yerel yönetimler dahil olmak üzere konuyla ilgili bizler gibi Anayasa’da tanımlanmış kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve demokratik kitle örgütleriyle birlikte çalışmalar yapılmalıdır" dedi.

SAHTE OLDUĞUNU ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL
Vatandaşların güvendikleri yerlerden alışveriş yapmaları uyarısında bulunan Uğur Toprak, "Tüketicilerimiz bilmelidirler ki, ürünün dış görünüşünden sahte olup olmadığını anlamak mümkün değildir. Dökme içki tüketmemek veya tükettikleri noktalarda orijinal ambalajı görmeyi talep etmek yetersiz de olsa bir önlem olarak görülmelidir. Alışveriş sırasında kapak, etiket, barkod ve seri numarası kontrollerini yapmaları ve olabildiğince güvenilir buldukları yerlerden içki satın almaları önemlidir. Akıllı telefonlarda kullanılabilen GİB BÜİS uygulaması ile ürünlerin bandrolünde bulunan QR kodu okutup orijinalliğinin kontrolünü sağlayabilirler. Şüpheli gördükleri durumları yetkililere bildirmekten kaçınmamalıdırlar. Genel bir ilke olarak, piyasadaki eşdeğerlerinden çok daha ucuz olan gıda maddelerinde sahtecilik ve aldatma riski yüksektir" diye konuştu.

ZEHİRLENMELER CİDDİ SONUÇLARA NEDEN OLUYOR
Metil alkolün gıdalarda kullanılmasının yasak olduğunu belirten Toprak, "Metil alkol endüstriyel kullanımı olan bir üründür. Gıda maddelerinin üretiminde girdi olarak kullanılması kesinlikle yasaktır ve kullanılamaz. Türk Gıda Kodeksi'ne göre rakıda bulunmasına izin verilen metil alkol miktarı en fazla 150 gr/hektolitredir. Bu miktardan daha yüksek oranlarda metil alkol içeren ürünler insan sağlığı açısından riskli olarak değerlendirilir. Mevzuatta izin verilen dozların üzerinde tüketildiğinde zehirlenmelere neden olur. Zehirlenme belirtileri 12-24 saate kadar görülmeyebilir. Metil alkolün bir diğer özelliği zehirleme dozunun değişkenlik gösterebilmesidir. Zehirlenme mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi, güçsüzlük gibi belirtilerle başlar ve merkezi sinir sisteminde çökme, körlük, koma ve ölüm, bu olumsuz tablonun ciddi sonuçları olarak ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.

 
Karşıyaka'dan borç için gizli proje!
 
Altay'ın yeni gözdesi Eren!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de hasat başladı... Altın değil, dolar değil, çam fıstığı!
Bergama ilçesi Kozak Yaylası'nda çam fıstığı hasat sezonu başladı. Boyu ...
'Gelecek İçin Sürdürülebilirlik' Zirvesi’nde Soyer’den mesaj: Gençlerin umutlarına kol kanat germeliyiz
Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) tarafından düzenlenen “Gelecek İçin ...
Bakan Yanık duyurdu: Ödemeler başladı!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bakıma ihtiyacı olan ağır ...
 
İzmir’in simge mekanlarında 2022 panoraması... Leziz köfte, acı kira!
41 yıldır aynı yerde işletmecilik yaşayan ve Alsancak’a gelenlerin özel ...
SGK İzmir İl Müdürü Kurt’tan kayıt dışı raporu: İlçe nüfusu kadar kaçak işçi!
Türkiye’de  7 milyon kayıt dışı çalışan olduğuna vurgu yapan Sosyal Güvenlik ...
Bakanlık duyurdu: 2 bin 500 personel alınacak
Ticaret Bakanlığı, muayene memuru, gümrük muhafaza memuru ve büro personeli ...
 
Gram altın 'tarihi zirveyi' gördü!
Gram altın fiyatları Aralık 2021'de gördüğü seviyeyi geçerek rekor tazeledi. ...
Bütçe yılın en yüksek açığını verdi
Merkezi yönetim bütçe gelirleri ekimde 224 milyar 162 milyon lira, giderleri ...
Kritik işsizlik verileri açıklandı!
TÜİK verilerine göre, 3. çeyrek mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva