HABERLER>EKONOMİ
24 Temmuz 2013 Çarşamba - 11:35

EBSO’dan ‘en büyük 500’ listesi değerlendirmesi

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan 2012 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması içerisinde 58 EBSO üyesi bulunduğunu belirterek “Bu da yüzde 12’ye tekamül etmektedir. EBSO’nun ilk 100 listesine giren firmaların ise 41 tanesi 500 büyük listesi içinde yer almıştır” dedi.

EBSO’dan ‘en büyük 500’ listesi değerlendirmesi

İZMİR - Geçen yıl 500 büyük içinde 57 EBSO üyesi olduğunu hatırlatan Yorgancılar merkezi İstanbul, Ankara veya başka şehirlerde olup, aynı zamanda üretimleri İzmir’de olduğu için üye olan firmaların da bu sayıya dahil edildiğini söyledi.

Yorgancılar “Geçen yıl listede olmayan 7 üyemiz bu yıl listeye dahil olmuştur. 5 üyemiz de geçen yıl listede yer almasına rağmen bu yıl 500 büyük firma arasında bulunmamaktadır. Listede olmamasını tamamen performansı ile bağdaştırmamak lazım. Bazen firmalar yönetimsel nedenlerle bu tür çalışmaların içine dahil olmak istemeyebiliyor” diye konuştu.
2012 yılı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun; yüzde 12’sini EBSO üyesi firmalar oluşturduğunu ifade eden Yorgancılar EBSO’nun ilk 100 listesine giren firmaların 41 tanesinin 500 büyük listesine girmeyi başardığını belirtti.

Yorgancılar sözlerini şöyle sürdürdü: “Söz konusu 41 üyemiz, İSO’nun 500 büyük listesindeki Üretimden Satışların yüzde 10’unu, Dönem Kar/Zararın yüzde yüzde 10,4’ünü
Net aktifin yüzde yüzde 6,1’ini, Özsermayenin yüzde 5,6’sını, İhracatın yüzde 10,8’ini
İstihdamın yüzde 5’ini gerçekleştirmiştir. 500 Büyük firmanın Üretimden Satışları 2011 yılına oranla yüzde 9,2, ciroları yüzde 3,4 artarken, EBSO’nun çalışmasında firmaların üretimden satışları yüzde 8,9, ciroları yüzde 8,3 artmıştır. Çalışan sayısı açısından baktığımızda 500 Büyük firmanın Çalışan Sayısı 2011 yılına oranla yüzde 3,7 artarken, 100 Büyük firmamızda da yüzde 6 azalış söz konusudur. 500 büyük firmanın ihracatı binde 6 artarken, Odamız üyeleri alternatif pazarları zorlayarak ihracatta daha başarılı olmuşlar ve ihracatlarını bir önceki yıla göre daha az olsa da yüzde 5 arttırmışlardır.”

Özsermaye yapısı yetersiz olan reel sektörün, gerek işletme sermayesi gerekse yatırımlar için borçlanmaya mecbur kaldığını anlatan Yorgancılar bu gerçeğin gerek EBSO çalışmasında gerekse İstanbul Sanayi Odası’nın çalışmasında bir kez daha çok net olarak görüldüğünü ifade etti. Yorgancılar 500 Büyük firmanın borç/özkaynak oranı yüzde 112 iken, EBSO’nun 100 büyük firmasının yüzde 147,8 olduğunu satış karlılığı açısından geçen sene daha başarılı olan 100 büyük firmanın, 2012 yılında 500 büyük firmanın gerisinde kaldığına dikkat çekti.
Finansman temininde yaşanılan sıkıntıların, firmaların borçlanma açısından riskli bir tablo sergilemesine sebep olduğuna işaret eden Yorgancılar “500 büyük firma, borçlanma ve karlılık açısından, nispeten 100 büyük firmaya göre daha başarılı bir grafik çizmiştir. Ancak, 2013 yılında yaklaşık %3-3,5 arasında değişen olası büyüme oranı, ihracatta sınırlı artış ve faiz-döviz kıskacında kalan reel sektör için 2013 yılı performansına ilişkin soru işaretleri söz konusudur. Kurlardaki dalgalanmalar dikkate alınarak, reel sektörün döviz pozisyon açığına baktığımızda, riskli bir duruma gidildiğini görmekteyiz. İhracata dayalı büyümenin, küresel piyasalardaki belirsizlikle risk teşkil ettiğini 2013 yılının ilk çeyreğinde gördük. O nedenle üretime dayalı ve istihdamı destekleyen büyüme politikalarını desteklemekteyiz. Biz sanayicilerin talebi kurların aşırı değerlenmesi ve böylece suni bir rekabet gücü kazanılması değildir. Bizler TL'nin sürekli aşırı değerlenmesinin sürdürülemez bir süreç yarattığını görerek, gerçekçi değerlenmiş, istikrarlı kurlar istiyoruz. Sanayicimiz, reel sektör ve ülkemiz ekonomisi için bunun zorunlu olduğunu düşünüyor, istihdamı artırmak, ülkemizin gelişmesine olan katkımızı daha üst düzeylere çıkarmak ve daha çok yerli girdi kullanmak için böyle bir talepte bulunuyoruz. Listeye giren her bir üyemizi tebrik ediyor, ülkeye olan katkılarının üretimlerinin, karlarının artarak devamını diliyorum” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EMD’nin iftarında gündem EXPO: Dubai ile yarışıyoruz!
EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi Üyesi ve Ege ve Batı Akdeniz Sanayi İşadamları ...
'Devler Ligi’ne Denizli’den 11 firma
İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl açıkladığı En Büyük 500 Firması Listesi'ne ...
Sanayi devlerinin ilk 500 listesinde 34 İzmirli
İstanbul Sanayi Odası tarafından 45 yıldır düzenli olarak açıklanan Türkiye'nin ...
 
Toplu sözleşmede uzlaşma: İşte yeni işçi maaşları
Kamuda çalışan 185 bin işçiye 2013'te yüzde 4+4 zam yapılması kararlaştırıldı.
Ve Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandını 75 baz puan artırarak yüzde ...
Sanayinin güçlü ismi Talay'la ekonomi ve siyaset üzerine...
İzmir sanayisinin önde gelen isimlerinden biri olan Meba Reklam Yönetim ...
 
Türkiye'nin en büyüğü yine Tüpraş
Türkiye'nin en büyük sanayi şirketleri açıklandı. Tüpraş, 40,1 milyar ...
Yeni Santa Fe Yükseliş’te
Temsilcisi olduğu güçlü markaları İzmirlilerle buluşturan Yükseliş Şirketleri, ...
Chiptuning ile ayda bir depo yakıt tasarrufu
EcoPerformans şirketinin hizmete sunduğu "Performans ve Ekonomi" yazılım ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva