HABERLER>GÜNCEL
3 Ocak 2015 Cumartesi - 09:50

Dönüşüm dosyası: Projeler hazır, uzlaşı sıkıntı!

Kentte 2015 yılının en önemli süreçlerinden biri dönüşümle yaşanacak. Büyükşehir Belediyesi kent merkezinde 5 bölgede projelerini hazırladı ve uzlaşı maratonu başladı. 5 bin kişilik Ege Mahallesi’nde süreç oldukça sıkıntılı işliyor.

Dönüşüm dosyası: Projeler hazır, uzlaşı sıkıntı!

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ - Yeni yılda ‘İzmir’i denizle barıştırma’ parolasıyla çok sayıda proje için yoğun mesai harcayacak İzmir Büyükşehir Belediyesi en önemli sınavlarından birini de kentsel dönüşümle verecek.

Kentin merkezindeki 5 bölgede çerçeve ‘yerinde dönüşüm’ vurgusuyla çizilirken, proje sürecinin ardından halkla uzlaşı periyodu başladı. Büyükşehir Belediyesi Ege Mahallesi, Bayraklı-Fuat Edip Mahallesi, Gaziemir-Emrez Mahallesi, Uzundere ve Örnekköy’de oturan vatandaşlar için oluşturulan merkezlerde inşa sürecinde yaşayacak ev ya da kira yardımı teklifiyle ikna mesaisi yapıyor.

Birçok yerde uzlaşı henüz tamamlanamazken Roman vatandaşların ağırlıkla yaşadığı Ege Mahallesi’nde süreç oldukça sıkıntılı ilerliyor.



Büyükşehir Belediyesi geride kalan yıl tüm altyapıyı yenilemeyi, çok amaçlı kültür merkezleri açmayı ve bölgenin tarihi kilisesi Ligaria’yı da restore etmeyi içine alan büyük projesini açıklandı. Ancak geçen 7 aylık sürede uzlaşı adına kayda değer adımlar atılamadı.

5 bin kişilik mahallesi süreçte Kentsel Dönüşüm Sosyal ve Yardımlaşma Derneği’ni kurarak tek çatı altında toplanırken, Büyükşehir proje ekiplerinin yoğun mesai harcadığı merkezlere gelen vatandaşlar teklifi kira bedeli ve evlerin küçüklüğü nedeniyle geri çeviriyor.

Mahalle Muhtarı Kemal Ersun, Dernek Başkanı Seyfi Işıkdalı ve vatandaşlar uzlaşı çıkmazının nedenlerini Egedesonsöz’e anlattı.


 
Ege Mahalle Muhtarı Kemal Ersun: Aziz Kocaoğlu'nun bencilliğinden dolayı ortada uzlaşma falan yok. Bundan sonra gelecek teklifler de değersiz. Bu işin sonu çıkmaz. Aşağı yukarı 5 bin kişilik bir mahalle burası. Bazı evler 8 nüfusa kadar çıkıyor. 60 metrekareyi alıp 30 metrekare verirseniz, kiraya çıkacak insanlara 350 lira bağlarsanız insanlar razı olur mu? Projenin bize tanıtımının üstünden 7 ay geçti. Ortada net bir şey yok. At imzayı al evini diyorlar. Öyle bir şey yok. Bu orman kanunu değil. Bizim mücadele yaptığımız dernek Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sosyal ve Yardımlaşma Derneğidir. Bizim bu derneği kurmamızın ardından buradaki ev sahipleri Ev Sahipleri Derneği diye bir şey kurdular. Bunlar burada oturmayan yabancılardır. Onların da problemi var ama bu anlaşmazlık onlardan kaynaklanıyor.
 


Ege Mahallesi Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Seyfi Işıkadalı: Aziz Kocaoğlu ben yapacağım dedi kimseyi mağdur etmeyeceğim dedi biz de bekliyoruz. Tamam itirazımız yok. Allah için söyleyelim Aziz Başkan yapıyor, yapmaya çalışıyor. Ama aynı evi alıp aynı evi veriyorlar. 45 metrekareyse aynısını veriyorlar. Değişen bir şey yok. Çünkü insanlar evini aldıktan sonra borçlanacak. Bankadan kredi alanlar olacak. Madem insanlar borca sokulacak o zaman yapılmışken biraz da büyük yapılsın. Bu kadar metrekarelerde yaşanılır mı? Bize, zaten şimdi ne kadarlık yerde yaşıyorsunuz ki diye soruyorlar. Ya tamam da madem daha büyük olmayacaksa bırakın böyle rahatımız iyi bizim. Bir de genel olarak alımlarda yüzde 40 kesinti yapılıyor. Adamın 100 metrekarelik evini yok yol, yok şu diye 60 metrekareye düşürüyorlar. Aslında burada Büyükşehir Belediyesinin de art niyetini göremiyoruz. İnsanlar hep belediyeye kızıyor ama burada belediye devletin yasasını uyguluyor. Onun üstüne çıkamıyor ki. Bu TOKİ yasası diye bir şey var, böyle mantık dışı bir yasa nasıl olur anlamıyoruz.
 
Bu mahallede 591 resmi tapulu ev var. Tapusuzlarla beraber 800'e yakın oluyor. Bu aradaki insanlara ne olacak? Onun dışında 591 tapulu evden 250-300'e yakını başka yerlerde oturan ev sahipleri. Yani kiracılar oturuyor. Tapusu olmayan yerin zaten bir hakkı yok. Bu yasadan sadece ev sahipleri hakkını alıyor. Kiracılar için de Limontepe'ye TOKİ'ye yerleştirelim, mağdur etmeyelim diyorlar. Nasıl olacak bu iş. Kentsel Dönüşüme başlanırken, bize insanca bir hayat yaşanılacak ortam ve kültüründen koparılmama sözü verilmişti. Sen şimdi beni al öbür tarafa at. Bu iş sadece ev değil. Ben orada ne iş yaparım, onu da sağla o zaman bana. Bizi tütün balyası gibi görüyorlar herhalde. Sürekli bir aktarma, değiştirme.
 
Kentsel dönüşüm yerinde, oranın insanı için yapılır. Sen benim için yapmıyorsun ki. Bana sormadın ki. Dönüşüm insanı bağlarını, kültürünü değiştirmeden, insana yakışır biçimde yaşatmak için yapılır. Dönüşüm budur. Yok bu değilse ranttır. Eğer dediğimi gibi olmayacaksa biz burada rahatız.  Hiçbir şey istemiyoruz. Çünkü öbür türlüsü bizi buradan söküp atmak, yok etmektir.
 
Sonra bizim burada 25 iş yeri var. Onlardan da 2 kişi mal sahibi. Yeni yapılacak yerde 60 iş yeri olacak dendi. İş yerinin en vazgeçilmezi nedir? Mal. Kardeşim sen bu adamı tuttun buradan attın. Borçlandırdın. Bu adam ya malını saklayamayacak ya da yeniden mal alacak ona da gücü yok. Bu iş nasıl olacak?
 
Tüm bunların temelinde bu TOKİ yasasının yanlışlığı yer alıyor. Böyle faşist, böyle kapitalist bir yasa olamaz. Millete dönük hiçbir yaptırım içermiyor. Bu yasa özel bir müteahhit. Bir örnek vereyim; Van'da bir deprem oldu. Kardeşlerimiz sokaklarda, karlarda kaldılar. Avrupa'dan, Türkiye'nin her yerinden yardımlar gitti. Başbakan yeni bir Van yapılacak dedi. Prefabrik evlere insanlar doldu. Sonra ev sahiplerine evlerini verdiler. Kiracılar yine mağdur. Yani bu yasanın kendisi sıkıntılı…


 
VATANDAŞLAR NE DİYOR?
Bize gösterdikleri maketler ve videolarda evler güzel, açık yeşil alanlar var. Kültür Merkezi gibi binalar da var. Bunlar güzel bir diyeceğimiz yok. Fakat toplu oturum yerlerini bizim buradaki bloklarımız gibi devam ettirmişler. Bu bloklar yapılırken Buca Cezaevinden örnek alınarak inşa edilmiş. Şimdi de kalkmış aynı tip çizmiş müteahhit… Böyle olunca 27 metrekareye kadar düşüyor evlerin küçüklüğü. 1 artı 1 evler var.  Bari en küçük ev 2 artı 1 olsun. Bir salon olsun bari. Öbür türlü içine bir ranza atıyorsun bir de televizyon bitti. Bu da sadece karı koca olarak yaşayanlar için. Çocuklu aile için falan zaten hiç konuşmaya gerek yok. Ayrıca balkon gibi bir yol var. En son dairede oturan tüm evleri görerek geçiyor. Çok basit bir şekilde 4 daireli 5 katlı bir apartman yapmaları daha güzel olur.   


 
PROJEDE NELER VAR?
Roman vatandaşların yaşadığı Ege Mahallesi’nde düzenli kentleşmenin sağlanması, eskiyen kent kısımlarının yeniden inşa ve restore edilmesi, kentin kültürel dokusunun korunması, yurttaşların yaşam biçimleriyle çelişmeyecek çözümlerin üretilmesi amacıyla projelerini hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, Ege Mahallesi’nde 7 hektarlık alanı dönüştürecek. İzmir Yeni Kent Merkezi’nin güneyinde, batıda İZBAN hattı, kuzeyde sanayi alanları, güney ve doğuda Melez Çayı ile sınırlanan Ege Mahallesi, sosyal dönüşümcülük çerçevesinde yerinde dönüşecek. Ege Mahallesi projesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan bir Danışma Kurulu ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından vatandaşlarla karşılıklı görüşme yapılarak hazırlandı. Çeşitli tiplerde evlerin yapılacağı bölgede spor merkezleri, eğlence alanları ve birçok sosyal yaşam alanı oluşturulacak.

Ege Mahallesi Projesi ile;
"Yerinde dönüşüm" yapılarak sosyal birlikteliğin korunmasına öncelik verme,
Mevcut kullanım göz önüne alınarak 31 m² ile 114 m² arası "avlulu konutlar" üretme,
Belediye hizmet alanında ve konut altlarında 15 m² ile 74 m² arası "işyerleri" önerme,
Yapıların bodrum katlarında planlanan "otoparklar"a dairelerden kesintisiz bağlanma,
Tüm "altyapı"yı yenileme,
Semt meydanında çok amaçlı "kültür merkezi" inşa etme,
Tarihi Aya Yanı Ligaria Kilisesi yeni bir işlev için restore etme,
Geniş ortak kullanım alanları ve yeşil alanlar oluşturma,
Ege Mahallesi " sosyal, kültürel ve ekonomik" yönden geliştirme hedefleniyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 5 Ocak 2015 Pazartesi 09:58

Çiğli güzeltepe gecekondu bölgesi ne zaman kentsel dönüşüme girecek???? Yıllardır bölge varoş görüntü çiziyor. Buraları boşaltın yıkın doğru düzgün bir semt yapın. Egekent'in karşısında bu varoşlar yakışmıyor !!

Yorumu oyla      13      5  
güzel bir proje 4 Ocak 2015 Pazar 12:40

zor bir süreç herkez için hayırlısı olaun

Yorumu oyla      13      5  
Ah izmirim vah izmirim 4 Ocak 2015 Pazar 12:31

izmir belediyesinden cacık olmaz

Yorumu oyla      12      7  
Orada dönüşüm zor 4 Ocak 2015 Pazar 11:34

Para verilip boşaltılması gerekir

Yorumu oyla      13      5  
secret 4 Ocak 2015 Pazar 02:19

projeye cezaevi gibi diyenleri yurtdışına, almanyaya bekliyorum. hatta google earth den girip incelerlerse, almanyadaki yapıların en az %50 sinin benzer planda olduğunu görürler. "O" veya "U" şeklinde, ortası yeşil alan olan, köprülü ve çok katlı olmayan yapılar...

Yorumu oyla      14      5  
3 Ocak 2015 Cumartesi 16:52

proje hakikaten cezaevi gibi. vatandaşın hakkı verildiği zaman kentsel dönüşüm hızla biter ama :( ankara takır takır yapıyor; izmir de niye olmuyor?

Yorumu oyla      14      16  
mert 3 Ocak 2015 Cumartesi 16:34

O bölgede yerinde dönüşüm hata tahliye edilmeli

Yorumu oyla      20      7  
ercüment şah,n 3 Ocak 2015 Cumartesi 15:54

laf degil eylem zamanı ,deprem kapıda her geçen günün telafisi imkansis. zamana karşı iş yapma zamanı

Yorumu oyla      18      5  
ercan 3 Ocak 2015 Cumartesi 15:49

Şimdi bu yeri herkez biliyor Girmeye korkarsınız.Başkan iyi niyetiyle yerinde dönişüm diyor ama gelgelelim orası farklı bir yer..İstanbul sulukule denilen yerde bu iş nası çözümlendi herkes biliyor.Tabi ki kimseyi yerinden yurdundan etmiyeceksiniz ama gelegelelim durum ortada.Acaba bu işten nasıl kar ederim derdi.Orda oturanların yok yeşil alan yok güzel bir konut gibi dertleri yok.Bir düzenleri var orda ve öyle devam etmesini istiyorlar.Uzlaşı falan çıkmaz ordan Aynı ikiçeşmelikteki spotçular gibi.Yeni yapılan kaldırımlar şimdiden bozulmaya başladı koydukları malzemeler yüzünden.Gönül ister ki her şey herkesin istedigi gibi olsun ama bazen dayatma olmadan düzelemiyor malesef bazı işler..Bence orası istimlak edilip yeşil akan haline getirilsin.Orası için yapılacak en hayırlı iş bu.Bir şehir degişmeye başlayınca insanlarda degişmek zorunda.Orası her bakımdan öyle kalamaz.

Yorumu oyla      19      6  
3 Ocak 2015 Cumartesi 14:39

İzmir'de ne bakanlık ne de belediye dönüşüm yapamıyor. Aynı şekilde Bayraklı içinde iş çıkmaza girmiş durumda diye söyleniyor. Bu şehirde çıkmaz girmeyen bir tane proje yok ki bunlarda olmasın :))

Yorumu oyla      16      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emniyetin raporu: İşte PKK’nın polisi!
Emniyet Genel Müdürlüğü Terör ve İstihbarat Dairesi, PKK'nın gençlik yapılanması ...
İzmir’in turistik ilçesinde fırtına kabusu!
İzmir’in Foça İlçesi'nde etkili olan fırtına nedeniyle balıkçılar barınağı ...
İzmir-İstanbul yolunda şimdi de don tehlikesi
İzmir-İstanbul karayolu Balıkesir bölgesinde yeni yılın ilk gününde 45 ...
 
İzmir’de ‘Kahraman Kaptan’a veda
İtalya’nın Ravenna Limanı açıklarında Belize bandıralı bir gemiyle çarpıştıktan ...
Flaş! Böcek davasında önemli karar
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, başbakanlığı döneminde odasına yerleştirilen ...
Yine dondurucu soğuk: İzmir eksiyi görecek!
Yeni haftayla birlikte kent yeni bir soğuk hava dalgasına girecek. Sıcaklıklar ...
 
İzmir’de 2 genç, 2 korkunç ölüm!
Bayraklı’da uyuşturucu madde kullandığı belirtilen 27 yaşındaki Murat ...
Şişli’de Sarıgül’ün yerine flaş atama
Şişli Belediyesi’ndeki tartışmalı sürecin ardından istifa eden başkan ...
Bayındır’ı kara kış vurdu: Ağaçlar dondu!
İzmir’in Bayındır İlçesi'ne bağlı Alankıyı Mahallesi ile mahallenin yayla ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva