HABERLER>GÜNCEL
19 Nisan 2022 Salı - 16:09

8 aylık çalışmalar sonuç verdi... İzmir'in afet planı tamam!

Türkiye'nin birçok ilinde uygulanan ve İzmir'de de 26 Aralık 2020 tarihinde imzalanan protokol ile hayata geçirilen İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) raporu 8 aylık çalışmalar sonrasında tamamlandı. Raporda İzmir için afetler öncesi ve sonrası neler yapılabileceğine kadar bir çok konuda bilgi yer aldı.

8 aylık çalışmalar sonuç verdi... İzmir in afet planı tamam!

EGEDESONSÖZ - Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) İzmir İl Müdürlüğü ile Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi arasında 26 Aralık 2020 de imzalanan protokol sonrası hazırlanmaya başlayan ilk İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) raporu tamamlandı.

AFAD İl Müdürlüğü İzmir Afet ve Acil Durum Müdürü Kartal Muhcı ve DAUM Müdürü Hasan Sözbilir tarafından imzalanan protokol sonrası kent genelinde 8 aylık çalışma kapsamlı bir çalışma yürütülmüştü.

Proje kapsamında olası doğal afetlerde alınabilecek önlemler ve olası can kayıplarının önüne geçilmesi planlanırken, süreç içinde yaşanan afetlerde de inceleme yapılması ve 'eksik' yönlerin bulunması amaçlanmıştı. Raporun tamamlanması sonrası ise İzmir'de afetler hakkında detaylı bir plan yayınlandı. 

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve  AFAD İl Müdürü Kartal Muhcı; sürece katkı koyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına, DEÜ DAUM Müdürlüğüne, Üniversitelere, ildeki tüm kamu kurum/kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına, AFAD Başkanlığına ve İzmir AFAD İl Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür ettiklerini vurguladı.

Planda; İzmir'in doğal afetlere karşı olan direnci, alınabilecek önlemler ve meydana gelebilecek olan afetlerin boyutları detaylarıyla paylaşılırken, kurumlara düşen görevlerin altı çizildi.

KÖŞGER: GERÇEĞİ BİR KEZ DAHA BİZLERE HATIRLATMIŞTIR
Rapora ilişkin görüşlerini belirten İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, "Afetler, nerede, ne zaman, hangi büyüklükte, nasıl ve ne türde meydana geleceği baştan bilinemeyen ve tahmin edilemeyen, ülkeleri ve toplumları beşeri ve ekonomik açıdan derinden etkileyen olaylardır. Bu nedenle insanlar/toplumlar afetlere çoğu zaman hazırlıksız yakalanmış ve afetler pek çok ülkede tamiri çok güç kayıplara ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde ekonomik gelişme sürecinin de yıllarca sürebilen kesintilere uğramasına, büyük maddi ve manevi acılar yaşanmasına neden olmuştur. Ülkemiz ve İlimiz jeolojik yapısı, coğrafi ve iklimsel özelliklerinden dolayı sık sık deprem, tsunami, taşkın/sel/su baskını, heyelan, kaya düşmesi, çığ, orman yangını, kentsel yangınlar vb. afetlere maruz kalmaktadır. Son günlerde ülkemizde yaşanan Elazığ, Manisa, Van ve son olarak İzmir İlinde 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremler ve akabinde oluşan tsunami bu gerçeği bir kez daha bizlere hatırlatmıştır. Ayrıca son yıllarda aşırı yağış ve fırtına nedeniyle ilimizin birçok ilçe ve mahallesinde orman yangını, taşkın/sel/su baskını, heyelan, kaya düşmesi olayları meydana gelmiştir" ifadelerine yer verdi.

PLANIN BUNDAN SONRAKİ AŞAMASI…
İRAP'ın tamamlandığını aktaran Köşger, planın bundan sonraki aşaması hakkında, "Bütünleşik Afet Yönetimi Sistemi’ne göre; risk azaltma konusundaki uluslararası çerçeveler kapsamında yerel düzeyde yapılması gereken önemli çalışmalardan birisi olan, afetler olmadan hayata geçirilmesi gerekenleri süreç dâhilinde belirleyen, katılımcı ve çok aktörlü bir yaklaşımla ilimizdeki afet risklerini tanımlamaya yönelik amaç, hedef ve eylemleri belirleyen, sürdürülebilir olan ve bir yol haritası olarak İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda hazırlanan “İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı” tamamlanarak yürürlüğe girmiştir. Planın bundan sonraki aşaması eylemlerin hayata geçirilmesi olup, İRAP belgesinde yer alan eylemlerin, sorumlu ve destekleyici kurumlarına büyük görevler düşecektir. Eylemlerin uygulanmaya başlaması İlimizde afet risklerinin azaltılmasına katkı sağlayarak vatandaşlarımızın ve şehrimizin afet risklerine karşı daha dirençli olmalarını sağlayacaktır. Valiliğimizin bu süreçteki en önemli görevi eylemlerin takipçisi olmak ve uygulamalarda engelleri kaldırarak aksaklıkların önüne geçmek olacaktır" dedi.

MUCHI: İYİLEŞTİRME İÇİN YAPILAN HARCAMALARI AZALTMAK AMAÇLANMAKTADIR
AFAD İl Müdürü Kartal Muhcı ise planın afet riskinin azaltımasında kullanılabilecek önemli bir araç olduğunun altını çizerek, "İl Afet Risk Azaltma Planı, afet riskinin azaltılmasında kullanılabilecek önemli bir araç olup, ilin afetselliğini ve afetlerin olası etkilerini ve meydana getirdiği kayıpları ortaya koyan, bu etkilerin/kayıpların en aza indirilmesi amacıyla yapılması gereken eylemleri bir süreç dahilinde belirleyen ve bu eylemlerden sorumlu kurum ve kuruluşları tanımlayan, ekonomik, sosyal ve çevresel dirençliliği hedefleyen bir plandır. İl afet risk azaltma planlarının hazırlanması ve uygulanmasıyla; şehirlerde güvenli bir yaşam sağlamak, afetlerden dolayı oluşabilecek can ve mal kayıplarını azaltmak ve önlemek, afet risk azaltma bilinci oluşturmak, kaynakların etkin kullanımını sağlamak, paydaşlar arasında iş birliğini artırmak, afet sırasında müdahale ve afet sonrasında iyileştirme için yapılan harcamaları azaltmak amaçlanmaktadır. Ülkemizde, Cumhurbaşkanlığı 4 sayılı Kararnamesi’nin 52. maddesinin ikinci fıkrası hükmü ve 11. Kalkınma Planı, ayrıca Uluslararası düzeyde ise, Birleşmiş Milletler'in Afete Dirençli Şehirler Kampanyası, SENDAİ Afet Risk Azaltma Çerçevesi öncelikleri ve hedefleri doğrultusunda; İlimizdeki kurum/kuruluş ve diğer ilgili tüm paydaşların katılımı ile entegre planlama yaklaşımı ve modüler yapısı ile “İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı (İzmir İRAP)” hazırlanmıştır" ifadelerini kullandı.

AFETTEN KAYNAKLI KAYIPLAR MİNİMİZE EDİLECEKTİR
Muhcı, çalışmanın geniş katılım ile gerçekleştirildiğini vurgularken, "İzmir İl Afet Risk Azaltma Planının hazırlanmasında; DEÜ DAUM ile AFAD arasında düzenlenen protokol kapsamında üniversite Destek Kurul (DesK) olarak katkı koymuş; İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının İl Afet ve Risk Azaltma Planının (İRAP) Hazırlanmasına İlişkin Genelgesine istinaden İl AFAD koordinasyonunda “İRAP Hazırlama Komisyonu (İRAP Sekreteryası)” oluşturulmuştur. İldeki toplam 140 kurum/kuruluş/özel sektör/meslek odası/STK’nın 289 personelinden oluşturulan Teknik Çalışma Grubu (TÇG) personelinin katılımına dayanan anketin analiz çalışmaları sonucunda; İRAP kapsamında ilde çalışılacak afetler önceliklendirilmiştir. Deprem/Tsunami, Kütle Hareketleri (Heyelan-Kaya Düşmesi-Çığ), Taşkın/Sel/Su Baskını, Endüstriyel Tesis Kazaları/KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer) Olayları, Yangın (Orman Yangınları/Kentsel Yangınlar), Meteorolojik ve İklim Değişikliği Kaynaklı Afetler, Tıbbi Jeolojik Afetler, Bulaşıcı Hastalıklar/Salgın öncelikli tehlikeler olarak belirlenmiştir. Belirlenen öncelikli afet tehlikeleri, uzman kişiler ile paydaş kurum/kuruluşların katılımı ile düzenlenen iki adet çalıştayda değerlendirilmiştir. Bu kapsamda kurumların yapacağı öncelikli eylemler belirlenmiş ve belirlenen bu eylemlerin gerçekleştirilmesinden sorumlu olan ve yerine getirmekle yükümlü “Sorumlu Kurum, Destekleyici Kurum(lar)” ve bu kurum/kuruluşların eylemleri gerçekleştirme süreleri belirlenmiştir. Bu doğrultuda İlimizde hazırlanan İRAP, yerel düzeyde yol gösterici bir belge niteliğinde olup, 1 Amaç çerçevesinde 27 Hedef ve 227 eylemden oluşmaktadır. İRAP İzmir nihai bir plan olmayıp, öncelikli olarak belirlenen sekiz afet türü ile birlikte diğer afet türlerine karşı da her an yenilenebilir, entegre ve modüler bir yapıya sahip, aktif ve uygulanabilir bir plandır. İRAP İzmir’in uygulamaya geçirilmesi ile afet sonrası faaliyetlere duyulan ihtiyaç ve ayrılacak kaynak azalacaktır. Böylelikle, daha dirençli bir toplum ve daha güvenli yerleşim alanları oluşturulacak, sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlanmış olacak ve afetten kaynaklı kayıplar minimize edilecektir" dedi.

 
Kardeş şehir Bremen'den yatırım mesajları
 
Büyükşehir'den iki önemli hamle birden!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Yeğen 20 Nisan 2022 Çarşamba 20:30

Emeği geçen herkese teşekkürler. İlk defa bir afet planımız olduğu gerçeğini öğrendim. İzmir Afed Derneği yönetim kurulu üyesi olmaktan gurur duyuyorum.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir yabancı uyrukluya daha gizli çekim gözaltısı
Gaziosmanpaşa'da, oyun oynayan çocukları gizlice çekip sosyal medyada ...
Bakanlıktan Kinder ürünlerine analiz zorunluluğu
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, salmonella bakterisine ...
Elif 9 yaşındaydı... Anne vahşeti!
Hatay'ın İskenderun ilçesinde kan donduran bir olay yaşandı. 9 yaşındaki ...
 
Soba zehirlenmesi: Yaşlı çift hayatını kaybetti
Konya'nın Akşehir ilçesinde bir evde yaşayanlar sobadan sızan karbonmonoksit ...
Pençe Kilit'te 26 terörist öldürüldü
Irak’ın kuzeyinde icra edilen Pençe-Kilit Operasyonu planlandığı gibi ...
Kurul itiraz etti, bakanlık değişikliğe gitti... Antik kenti koruyacak karar!
İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun itirazları ...
 
23 yaşında 2 çocuk annesiydi... Sokakta vahşet!
İstanbul Gaziosmanpaşa'da, 2 çocuk annesi Demet Arslan, sokak ortasında ...
Sultan'ı öldüren çetenin lideri babaanne çıktı!
Adana'da, Sultan Çakar´ı (21) öldürttüğü öne sürülen, 'Çakarlar' çetesi ...
Büfeye jandarma baskını: Kumar makinesine el kondu!
Kiraz'da bir büfede iki kumar makinesi ele geçirildi
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva