HABERLER>POLİTİKA
6 Mart 2023 Pazartesi - 20:56

6'lı Masa'dan karar... Aday Kemal Kılıçdaroğlu!

Millet İttifakı'nda cumhurbaşkanı adayı krizi çözüldü. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in de katılımıyla yapılan 6'lı masa toplantısı sona erdi. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada ittifakın adayının Kılıçdaroğlu olduğu duyuruldu. Diğer parti liderlerinin ise Cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı açıklandı. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin yol haritasının açıklandığı metinde ise İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının da Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanabileceği ifadesi yer aldı.

6 lı Masa dan karar... Aday Kemal Kılıçdaroğlu!

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı beklenildiği gibi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

Cumhurbaşkanı adayının ilanı öncesi Millet İttifakı kanadında yoğun bir görüşme trafiği yaşandı.

Önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İYİ Parti Genel Merkezini ziyaret etti. Bu ziyarette İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, iki başkana cumhurbaşkanı yardımcısı olma önerisini iletti.

Ardından Meral Akşener ile Kemal Kılıçdaroğlu, bir otelde bir araya geldi. Yaklaşık 15 dakika süren görüşmede Akşener, önerisini Kılıçdaroğlu'na aktardı. Daha önceden Kılıçdaroğlu'nun adaylığına itiraz ederek masadan kalkan Akşener'in altılı masa toplantısına katılacağı duyuruldu.

Saat 14.00'te başlaması planlanan altılı masa toplantısı, yoğun görüşme trafiği nedeniyle iki saatlik gecikmeyle başladı.

Toplantıya ev sahipliği yapan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, liderleri kapıda karşıladı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun ev sahipliğindeki toplantıya; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

4,5 SAATLİK TOPLANTI
Yaklaşık 4,5 saat süren toplantı sonrası 6 lider açıklama yapmak üzere Saadet Partisi Genel Merkezi önüne geldi.  Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayını açıklamak üzere Temel Karamollaoğlu söz aldı.

Bugün aynı zamanda Berat Kandilinin idrak edildiğini, üç ayların içinde olunduğunu ve ramazana çok kısa bir zaman kaldığını belirten Karamollaoğlu, "Bundan dolayı Cenabıhakk'ın bu gece hürmetine aldığımız kararları başarıyla neticelendirmesini niyaz ediyorum" diye konuştu.

İçinde bulunulan günlerin acılı olduğunu, on binlerce kişinin hayatına veda ettiğini, birçok şehirde binaların yıkıldığını anlatan Karamollaoğlu, vefat edenlere rahmet, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara şifa diledi.

Karamollaoğlu, "Bugün burada bir araya gelmemizin sebebini hepiniz biliyorsunuz. Sizi daha fazla burada tutmak istemiyorum. Hava biraz soğuk, aynı zamanda mübarek bir gecedeyiz. Bu toplantılarımız neticesinde aldığımız kararı, önemli olan siz kardeşlerimize duyurmayı bir görev addediyorum." şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olduğunu duyuran Karamollaoğlu, "Bu görevin hayırlı olmasını diliyor, inşallah seçimlerin ardından da kendisine başarılar temennisinde bulunuyorum." dedi.

"TÜRKİYE'Yİ İSTİŞARE İLE YÖNETECEĞİZ"
Ardından kürsüye Kılıçdaroğlu geldi. Partilerin genel başkanlarına teşekkür eden Kılıçdaroğlu, Yunus Emre'nin "Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz." sözlerini hatırlattı, bu sözden aldıkları ilhamla Türkiye'nin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktıklarını belirtti.

Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Bu sofra Halil İbrahim Sofrası'dır. Halil İbrahim Sofrası, komşusu açken tok yatmamaktır, Halil İbrahim Sofrası tek bir çocuğun dahi yatağa aç girmemesidir. Halil İbrahim Sofrası, zulmün sona ermesi, hakkın, hukukun ve adaletin hakim kılınması demektir. Bizim soframız barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. En büyük gayemiz Türkiye'yi bereketli, huzurlu ve neşeli günlere taşımaktır. Allah'ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız. Biz Millet İttifakı olarak Türkiye'yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.

Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası üzerinde de mutabık kalmış bulunuyoruz, 11 madde... Az önce içeride sonuçlandı ve onu basın mensuplarıyla paylaşacağız. Bu kapsamda parlamenter sisteme geçiş sürecinde Millet İttifakı'na dahil diğer partilerimizin sayın genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır. Şunu da belirtmek isterim, Millet İttifakı'nın kapısı, ortak Türkiye hayalimizi paylaşan herkese sonuna kadar açıktır. İnanç, düşünce, ideoloji, kimlik ayırt etmeksizin 85 milyon insanımızı yürekten selamlıyoruz."

YOL HARİTASINDA İKİ BAŞKANA GÖREV
Millet İttifakı'nın yol haritasının açıklandığı metinde ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ile ilgili bir ayrıntı yer aldı.

12 maddede, "İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaktır." denildi.

6 liderin imzaladığı güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritasının tam metni şöyle:

1. Geçiş Sürecinde Türkiye'yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz,

2. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişiyle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlayacak ve yürürlüğe girecektir.

3. Geçiş Sürecinde Millet İttifakına dahil diğer partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.

4. Bakanlık dağılımı, Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisleri lağvedilecektir.

5. Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır.

6. Geçiş sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.

7. Cumhurbaşkanlığı kabinesi (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile belirlenecektir.

8. Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikalar, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakı'na dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.

9. Geçiş Sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesi koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.

10. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının -var ise- siyasi parti üteliği sona erecektir.

11. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM görev sürecini tamamlayacaktır.

12. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaktır.

 
Çiğli’de gündem rezidans… Sasalı’da ucube var!
 
Deprem bölgesindeki esnafa kredi desteği
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Düz Partili 7 Mart 2023 Salı 23:21

Bir zamanlar önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP ne şimdiye kadar alınmayan oyu alan sayın Muharrem ince,sarayın adamı ve saraya görüşmeye gitti diyerek iftira kampanyası ve çamur atıldı,partinin yanlışını eleştirene AKP trol diyenler malesef bu partinin oy oranın yükselmesini hazmedemeyen düşünce yoksunu olarak tanımak gerekir,bu gün partinin basın camiasından gelerek CHP her zaman destek veren gazeteci Barış Yarkadaş,bazı parti içinde bilmeden yanlışlıklar yapıldığını söyledi sen misin? Bunu söyleyen diyerek linç edildi maalesef bu partiye gönülden bağlı olanları üzüyor çünkü bizlerin tek beklentisi dünya gözü ile CHP iktidara gelmesidir,çünkü hiç bir parti değiştirmeden CHP üyesiyiz...

Yorumu oyla      6      4  
Işsiz genç 7 Mart 2023 Salı 18:33

Bu gün ittifak partileri aylarca pazarlık yaparak oy oranı en yüksek kurucusu olan CHP 'den Kılıçdaroğlu'nun adaylığı için bir çok imtiyazlar istendi milletvekili ve cumhurbaşkanı yardımcısı olmak için açık konuşmak gerekirse iyi partiden daha çok oy potansiyeli olan TBMM legal partisi HDP Kılıçdaroğlu'na açık destek veriyor ve hiçbir beklentisi isteği olmadığını her zaman deklare ediyorlar,neden ittifak partileri koltuk ve makam derdinde olduğunuzu biliyoruz inşallah seçildikleri zaman mutabakat metnine uyarlar...

Yorumu oyla      7      4  
Partili 7 Mart 2023 Salı 12:00

Bu partiye gönülden bağlı olanlar elbette ki parti içinde oluşan olumsuz durumları eleştirmek trol olarak görenler öyle bilsinlerki biz gerçek bir partili olarak sayın genel başkan Kılıçdaroğlu'nu her dönemde cumhurbaşkanı adayı olarak görmek istedik,özellikle bu son dönemde kesinlikle cumhurbaşkanı adayı olması ve bunun başkaları tarafından engeller çıkarılması ve kazanacak aday diyerek ipe sapa gelmez direktif vermeye çalışan Kılıçdaroğlu'nun büyük desteği ile TBMM meclisine girmesini sağlayan Kılıçdaroğlu'na salvolar ve haksız eleştiriler yapıp kazanacak aday olarak medya hukukçusunu kazanacak aday olup görerek cumhurbaşkanı adayı için teklif götüren Truva atı tipindeki siyasetçiler yola çıkılmasını kabul edemiyoruz,Kılıçdaroğlu iki senedir cumhurbaşkanı adaylığını açıkladı sol bileşenler desteklerini açıkladılar,partisinden kopmuş atılmış uzun süre bu iktidarda yol almış çıkarları ve koltukları ellerinden gitmiş adamlardan yarar gelir mi? Bilmiyoruz,bildiğimiz tek şey CHP de bu adı geçen liderler dışında CHP üyesi herkes ülkesini ATATÜRK'ün devrimlerini sahip çıkar Atatürk'e geçmiş dönemde hakaretler edenleri CHP de görmek bize zul geliyor,sayın Buca'lı sizin de partisine bağlı olduğunu düşünüyorum ama bu parti birleşerek büyürken doğru ilkeli bileşenler ile büyüyeceğine inanıyoruz ve desteğimiz veriyoruz kimsenin trol değil ve trol olarak görenleride sığ düşüncedir diye kabul edip doğru ve ilkeli düşünceli üyelerin çoğalmasını ister eyyamcılar elenir gider bir gün...

Yorumu oyla      9      8  
Bucalı.. 7 Mart 2023 Salı 09:57

Kendini paryili olduğunu, atatürkçü olduğunu söyleyip oy vermeyeceğini yada kazanamayacağını dile getirenler. Sizler zaten AKPlisiniz oraya hizmet etmeye devam Edin. Millet İttifakı Adayı Sn. KILIÇDAROĞLUDUR. Sn. Kılıçdaroğlunun sayesinde Büyükşehirler kazanıldı İyi parti desteklenerek Güçlenmesi sağlandı ve Oy potansiyeli yükseltildi en önemlisi kim olursan ol ne olursan ol gel Halil İbrahim sofrasına denilerek Birlik beraberlik kardeşlik aşılaması yaptı. Şimdi Daha güçlü Daha Dinamik bir şekilde Yürüyor İktidara. İnş. C.B. olduğunda Ülke nasıl yönetilir Uslüp nasıl olmalı, Göreceksiniz.

Yorumu oyla      12      11  
Karaoğlan 7 Mart 2023 Salı 08:54

Bu durum net kazanılacak maçı berabere noktasına getirildi. Kişisel hırslar ülkenin felaketi olabilir. Kim kazanacak belli değil.

Yorumu oyla      6      8  
Düz vatandaş 6 Mart 2023 Pazartesi 22:23

Bu ülkede tekli yönetimden çoklu yönetime geçiliyor,yol haritası çizildi ama zaman en iyi ilaçtır,ülke sorunları birleşince büyür mü? Yoksa sorunlar çözülür mü? Acaba...

Yorumu oyla      10      3  
Murat soner 6 Mart 2023 Pazartesi 21:37

Hayırlı olsun AKP gene kazanacak kaç kere seçim kaybetti mantıksız akilsiz bi aday millete karşılığı olmayan belediyecilik bile yapamayan ülke yönetecek tam komedi

Yorumu oyla      13      10  
ATATÜRKÇÜ 6 Mart 2023 Pazartesi 21:07

OY MOY YOK NOKTA...

Yorumu oyla      13      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve tarih verildi... Seçim kararı 10 Mart'ta!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası seçim kararı ...
Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na ‘Karabağlar’ çağrısı: Bir adım atın be!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyük deprem sonrası kentsel dönüşümün ...
Erdoğan: Depremde can kaybı sayısı 46 bini geçti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. ...
 
Afet Yeniden İmar Fonu teklifi TBMM'ye sunuldu
Afet Yeniden İmar Fonunun Kurulması ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin ...
ABD Büyükelçisi Flake, Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı
ABD Büyükelçisi Jeff Flake, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in Suriye'nin ...
Millet İttifakı 6 liderle yeniden toplandı
Cumhurbaşkanı adayı krizinin ardından Millet İttifakı 6 liderle yeniden ...
 
Akşener'in 'İmamoğlu ve Yavaş' önerisi hukuken mümkün mü?
Anayasa hukukçusu İbrahim Kaboğlu, İmamoğlu ve Yavaş’ın cumhurbaşkanı ...
İYİ Parti'den Millet İttifakı mesajları!
Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adaylığında yaşanan kriz Ekrem İmamoğlu ...
Kulis: Akşener toplantıya yüzde 90 katılacak
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva