HABERLER>SAĞLIK
8 Ocak 2024 Pazartesi - 10:11

3 bin 229 liran yoksa kansersin!

Rahim ağzı kanseri sebebiyle her yıl binlerce kadın hayatını kaybediyor. Kanserle mücadelede korunmanın tek yolu ise HPV aşısı... HPV aşısı ise devlet tarafından karşılanmıyor, fiyatı ise 3 bin 229 TL... Rahim ağzı kanseri ile mücadelede HPV aşısının önemine dikkat çeken Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkan Günay, "HPV aşısının ülkemizde de, 15 yaş altı kız çocuklarına ücretsiz olarak yapılması için, Genişletilmiş Ulusal Bağışıklama Programı’na eklenmesi gerekmektedir” dedi.

3 bin 229 liran yoksa kansersin!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Özellikle kadınlarda, en yaygın görülen hastalıklardan birisi de rahim ağzı kanseri. Bunun yanı sıra hastalığa karşı en önemli mücadele yöntemi olan HPV aşısına ulaşmak için ülkemizde ciddi paralar ödenmek zorunda.

Hastalığa dikkat çekmek ve hastalıkla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla Ocak ayı farkındalık ayı olarak ilan edilmişti.

MÜFREDATA DAHİL EDİLMELİ
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık ayı dolayısıyla Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Günay, “HPV, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon etkenidir. Okul çağında bu konuda koruyucu eğitimler verilmesi, çocukları ileride kanser olmaktan koruyacaktır. HPV aşısının ulusal bağışıklama programına eklenmesinin ve taramalara toplum katılımının artırılmasının yanında, cinsel sağlık bilgilerinin yaşa uygun şekilde okul öncesi dönemden itibaren örgün eğitim müfredatına dahil edilmesi özel önem taşımaktadır” dedi.

ÇOCUK FELCİ AŞISI NE İSE HPV DE O DEMEK
Günay aşıların kanseri önlediğini vurgulayarak, “Elimizde aşı varken biz hala olsak mı olmasak mı diye düşünmemeliyiz. Eğer insanların sağlık ve yaşam hakkı varsa devletlerin bu aşıya ulaşımı kolaylaştırması gerekiyor. 20’li yaşlarda değil çocuk yaşlarda yapılması gerekiyor. Sadece kadınların değil erkek kanserlerinde de HPV’nin etkisi var. Kız çocuk erkek çocuk demeden aşı yapılmalı. Nasıl ki kızamık, çiçek, çocuk felci aşısı ile koruduysak HPV aşısı da aynıdır. Bunu devletin sahiplenmesi gerekiyor. Çocuğun sağlık hakkını korumak için devletler bunu yapmalı. Son dönemlerdeki aşı kararsızlığını da gündemde tutmamak gerekiyor. Aşılarla ne kazandık buna bakmalıyız. Çiçek hastalığına karşı topyekün mücadele etmeseydik çocukları koruyamazdık. Aşıyla korunacağımızı biliyorsak devletlerin bu hakkı vatandaşlarına teslim etmesi gerekiyor. Aşı ile ilgili para tartışmaları da olmaması gereken bir tartışma” ifadelerine yer verdi.

15 YAŞINA KADAR İKİ DOZ AŞI YAPILMALI
HPV dolayısıyla dünyada rrahim ağzı kanseri olan her iki kadından birinin hayatını kaybettiğini kaydeden Günay, “ HPV (Human Papilloma Virüs), rahim ağzı kanserlerinin en önemli nedenidir. Rahim ağzı kanserleri dünyada sık görülmekte ve bu kansere yakalanan her iki kadından biri ölmektedir . HPV’ye karşı aşılama ve tarama programları rahim ağzı kanserlerinden korunmak ve tanı için son derece önemlidir. HPV aşısı rahim ağzı kanserinden koruyan bir aşıdır. HPV aşısının özellikle HPV ile ilk karşılaşmadan önce, ilk cinsel ilişkiden önce yapılması önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) mümkünse 9-11 yaş arası, en geç 15 yaşına kadar iki doz aşılanmanın tamamlanmasını önermektedir. HPV aşılamasına 15-26 yaş arasında başlandıysa üç doz aşı yapılması önerilmektedir” diye konuştu.

ULUSAL BAĞIŞIKLAMA PROGRAMINA EKLENMELİ
HPV aşısının ücretsiz olması gerektiğini ifade eden Günay, “HPV aşısını ulusal bağışıklama programlarına dahil eden ülke sayısı 2020 itibariyle 100'den fazladır . HPV aşısının ulusal bağışıklama programında yer aldığı ülkeler, aşıyı 15 yaş altındaki kız çocuklarına (bazı ülkeler erkek çocuklarına da) uygulamaktadır . 15 yaşının üzerinde yapılan aşılamalar “yakalama aşılaması” olarak adlandırılmakta olup çocukluk çağında aşılanmamış olanların yakalanıp aşılanması şeklindedir. Ulusal programda, rutin olarak gerçekleştirilen HPV aşılamalarının çocuk yaşta yapılmasının nedeni, erken yaşta bağışıklık cevabının daha yüksek olmasıdır .HPV aşısının 15 yaşın üzerinde yapılması; iki doz yerine üç doz aşılamayı zorunlu kılacaktır. Ayrıca, aşıya vücudun verdiği bağışıklık yanıtı erken yaştaki kadar yüksek olmayacaktır. HPV aşısının ülkemizde de, 15 yaş altı kız çocuklarına ücretsiz olarak yapılması için, Genişletilmiş Ulusal Bağışıklama Programı’na eklenmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

TARAMALARA DEVAM EDİLMELİDİR
Ulusal Kanser Tarama Programı’nda bulunan rahim ağzı kanseri taramasının, HPV aşısının gölgesinde kalmaması gerektiğini vurgulayan Günay, “Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), Aile Sağlığı Merkezlerinde ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde, kamu hastanelerinde ücretsiz olarak 30-65 yaş aralığındaki cinsel aktif kadınlara, rahim ağzı kanseri taraması uygulamasına devam edilmelidir. Bu yaş grubundaki kadınlar (hastalık belirtisi olmaksızın) kanser tarama programlarına rutin olarak dahil edilmelidir.  HPV, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon etkenidir” dedi.

 
Borsa haftaya yükselişle başladı
 
Büyükşehir’den 5 yılda 34 yeni park!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
8 Ocak 2024 Pazartesi 19:15

Prof. Dr. Karatay dabu aşının büyük yan etkilerinin olduğunu savunuyor!

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanlar uyardı: Hastanelerde salgın alarmı!
Hastaneler ve aile sağlığı merkezleri iki haftadır ateş, kas-iskelet ağrısı, ...
'Efsane' tarih oldu: Uykusuzluk bir hastalık değildir
Uykusuzluk sorunu çoğu kişi tarafından bir hastalık sanılsa da, aslında ...
Uzmanı açıkladı: Bu belirtiler rahim ağzı kanserinin habercisi!
Rahim ağzı kanserinin sinsi bir kanser türü olduğunu belirten Jinekolojik ...
 
Uzmanından ebeveynlere 'sosyal medya' önerileri
Sosyal medya kullanımının hem olumlu hem olumsuz sonuçlara yol açabildiğini ...
Aciller doldu taştı… Çocuklar için maske çağrısı!
Grip vakalarının artışı nedeniyle sağlık kurumları dolup taşarken, enfeksiyon ...
Prof. Dr. Şener son gelişmeleri duyurdu... JN1 varyantı kalbe mi vuruyor?
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ...
 
İzmir Tabip Odası detayları anlattı… ‘Acil çöküş’ün nedeni yoksulluk!
2023 yılına ait hasta muayene, acil servislere başvuranlarla ilgili rakamların, ...
İzmir Körfezi'ni istila etmişti... Kanser tedavisinde umut olacak
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel ...
JN.1 varyantının beklenmedik belirtileri ortaya çıktı
JN.1 COVID varyantı Aralık 2023 boyunca hızlı bir şekilde yayıldı ve ABD ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva