HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Temmuz 2016 Salı - 07:40

21 yıldır dinmeyen acı: İzmir Srebrenitsa’ya ağladı…

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'dan sonra yaşanan en büyük insanlık trajedisinin yaşandığı Srebrenitsa’da acıya tanıklık eden anneler Buca’dan dünyaya seslendi. Soykırım kurbanları Bornova’da anıldı. Çamdibi’ndeki Atatürk Parkı içindeki Srebrenitsa Anıtı önünde acılar dile geldi.

21 yıldır dinmeyen acı: İzmir Srebrenitsa’ya ağladı…

Avrupa’nın ortasında 1995 yılında yaşanan tarihin en büyük soykırımlarından birinde yaşamını yitiren 8 bini aşkın Boşnak 21. yıldönümünde Buca’da düzenlenen törenle anıldı.

- BORNOVA SREBRENİTSA’YI UNUTMADI!... 

Buca Adatepe Mahallesi’nde bulunan Srebrenitsa Anıtı’nda düzenlenen törene CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Tacettin Bayır, CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, İzmirli Boşnaklar Derneği Başkanı Hamza Yavuz ve çok sayıda davetli katıldı.



Soykırıma tanık olup çocuklarını, eşlerini kaybetmiş 3 Srebrenitsa’lı anne de katliamın 21. yıldönümü anma töreninde Buca’daydı. 21 yıl önce yaşanan ve 8 bin 372 kişinin katledildiği soykırımın acı dolu sahnelerinin tüm gerçekliğiyle gözler önüne serildiği dekor anneleri gözyaşlarına boğdu.

Soykırımda iki oğlu, kocası ve ailesinden 38 kişiyi kaybeden Ramiza Gurdic, kendilerini yıllar öncesine götüren anlamlı sahneler karşısında, dinmeyen acısını boğazına düğümlenen şu cümlelerle aktarabildi: “Bugün buradaki görüntüler beni 20 yıl öncesine götürdü. Orda iki oğlumu ve kocamı gömdüm. Ve şu an da 20 sene önceki gibi mezarları arıyormuş havasındayım. Biz anneler yarınlar için güçlü ve sabırlı olmak zorundayız. Sadece 6 yaşında kızım kaldı onunla hayata tutunmak zorunda kaldım. Ailemden 38 kişiyi kaybettim. Ve ben oğlum Mustafa’nın vücudunun bir kısmını bulabildim. Onu bir bütün olarak doğurdum ama bir bütün olarak gömemedim. Bugün burada çok duyguluyum. Zalimler, soykırımı gerçekleştirenler utansın. Bizler dim dik duralım. Soykırımda kaybolanlar 12 bin kişi. Ama kayıtlı olarak 8 binlerden bahsediyorlar. Bizlere sesimizi duyurmak için yardımcı olun”

Soykırıma şahit olan diğer bir acılı annesi ise Enisa Podzic’ti. O da yaşanan katliamda eşini ve kardeşini kurban vermiş gözünde yaş dinmeyen bir anne. Düzenlenen anlamlı törende yıllar öncesine dönen Enisa anne, “Kendi yakınlarımızın cenazesini bulduğumuzda biraz olsun sevinçli oluyoruz. Cenazelerimizi bir bütün olarak bulduğumuzda acılarımız biraz olsun hafifliyor. Güçlü olmak zorundayım. Aileni kaybetmek kolay değil. Her sene 11 Temmuz’da onların mezarına gidiyordum. Bu sene de Buca Belediyesi’nin davetiyle buraya geldim” sözleriyle acı yüklü duygularını paylaştı.

Soykırımın bir diğer tanığı Sadeta Katica ise 21 yıl önce yaşanan acıyı unutmayıp, kendileriyle yakından ilgilenen Buca Belediyesine teşekkür ederken, “Çok duyguluyum, çığlık atabilirim“ sözleriyle duygularını özetleyebildi.

“UNUTMADIK! UNUTTURMAYACAĞIZ”
Katliamı tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren kısa film gösteriminin ardından konuşan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, insanlık adına utanç verici soykırımı lanetlerken Srebrenitsa’lı annelerin yüreklerindeki dinmeyen acıyı paylaşmak için Buca’ya davet ettiklerini söyledi. Buca’nın yarı nüfusunun o topraklardan geldiğini belirten Başkan Piriştina, “Bizler, Buca ve İzmirliler bu insanlara yapılan zulmü ve yapılanları unutmadık ve unutturmayacağız“ dedi.

Törenin ardından tüm davetliler anıta kırmızı karanfil bırakarak insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından Srebrenitsa’yı ve yitip giden binlerce Boşnak müslümanı selamladı.

 
400 kişilik Yunan kafilesi 'Sakin Şehir'e geliyor!
 
Yaralı yavru baykuş için seferberlik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
400 kişilik Yunan kafilesi 'Sakin Şehir'e geliyor!
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, 13 Temmuz Çarşamba günü Samos ...
Ilıca 'Ata'sını selamlıyor!
Çeşme Belediyesi’nin “9 Durak 9 Deneyim” etkinlikleri kapsamında bu yıl ...
Ödemiş’te ‘tarihi’ karar: O mesire yeri taşınıyor!
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem yıllardır mesire alanı ve dinlenme ...
 
Büyükşehir'den Örnekköy’e yeni gasilhane
İzmir Büyükşehir Belediyesi, gömü işlemlerinin daha rahat yapılabilmesi ...
İzmir'de çiftçinin toprağı emin ellerde!
Tarım kesimine büyük destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, doğru ürünün ...
Dikkat: Bornova 1 gün susuz kalacak
Bornova’da iletim hattı inşaatı kapsamında çalışmalara engel olan 1400 ...
 
Başkan Kocaoğlu Ardahan’a İzmir modelini anlattı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz’ın ev sahipliğinde gerçekleşen ...
Karşıyaka enerjisini güneşten alıyor!
Alternatif enerji kaynaklarının kullanımına dikkat çekmek ve yaygınlaştırmak ...
Bornova'da mahallelere kesintisiz hizmet
Bornova Belediyesi, mahalle statüsü kazanan köylere yaptığı yatırımlarını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva