HABERLER>GÜNCEL
2 Temmuz 2012 Pazartesi - 11:33

19 yıl önce bugün 37 can yakıldı...

Sivas'ta 33 aydın ve sanatçı ile 2 otel çalışanı ve 2 göstericinin katledildiği olayların 19. yıldönümünde kentte iki ayrı anma etkinliği düzenlenecek. Sivas Valiliği, eski otel binası önünde anma töreni yapılmasına yönelik yasağını ise bu yıl kaldırdı.

19 yıl önce bugün 37 can yakıldı...

ANKARA - Türkiye ’nin çeşitli illeri ve yurt dışından gelenlerin oluşturduğu yaklaşık 15 bin kişi saat 11.00’de Seyrantepe Mahallesi üzerinde toplandıktan sonra yürüyüşe geçti. Yürüyüş çerçevesinde grubun en ön sırasında olayda yaşamını yitirenlerin aileleri yer aldı. Ethembey parkı güzergahını kullanan grup daha sonra sloganlar, döviz ve pankartlar eşliğinde Mevlana Caddesi üzerinden kent meydanı ve eski Madımak Oteli binası önüne doğru yürüyüşe geçti.
 
Grubun yürüyüşü sırasında çevik kuvvet polis ekipleri Valiliğin talimatı doğrultusunda caddenin çıkışını kapattı. Grubun yürüyüşüne ve otel binası önüne kadar gitmesine izin verilmeyeceği belirtildi. İçişleri Bakanlığı’nın talimatı doğrultusunda alınan kararla ilgili olarak polis ekipleri ile tertip komitesi üyeleri arasında tartışma yaşandı. Yürüyüşe izin verilmemeşi üzerine etkinliğe katılanlar bir süre oturma eylemi yaparak, ıslık ve alkışlar ile kararı protesto etti.
 
Etkinlik için kente gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Tunceli Milletvekili Kamer genç ve Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, tertip komitesi üyeleriyle birlikte Valilik binasına giderek izin konusunda Vali Ali Kolat ile görüşme yaptı. Milletvekilleri ile tertip komitesi üyelerinin yaptığı görüşmenin ardından yaklaşık yarım saat sonra polis kordonu açılarak, grubun eski otel binası önüne kadar gitmesine müsaade edildi.
 
BİNAYA KİMSE ALINMADI
Kent meydanını takip eden grup, Atatürk Caddesi üzerinden Eski Madımak Oteli’nin bulunduğu Eski Belediye Sokak önüne kadar geldi. Burada sokak girişine barikat kuran polis ekipleri, binanın önüne sadece bazı milletvekilleri ile olayda yaşamını yitirenlerin yakınlarının geçmesine izin verdi. Ancak bina içerisine girmek isteyenlere ise izin verilmedi. Ölenlerin yakınları uzun süre anma programı bitene kader otel binası önünde oturarak bekledi.
 
Olaylarda yaşamını yitiren yazar Nesimi Çimen’in eşi Makbule Çimen ise Bilim ve Kültür Merkezi olarak düzenlenen otel binası önünde isyan etti. ’Biz burada yakıldık’ diye bağıran ve kapıları yumruklayan Çimen, eşinin fotoğraflarını taşıdı. Olay sırasında kendisinin de otel binası içinde olduğunu ve vücudunda yanıklar oluştuğunu belirten Makbule Çimen, bununla ilgili olarak çekilen ve vücudundaki yanık izlerini yer aldığı fotoğrafı gösterdi. Otel binası önünde bulunanların ise ellerindeki su şişesini binanın camına döktükleri görüldü. Madımak Oteli önündeki polis barikatı engeline takılan katılımcıların bazıları ellerinde yer alan ’Madımak Müze olacak’ ve benzeri yazılar içeren dövizleri, barikatlara taktı.
 
CHP VE BDP KATILDI
Etkinliğe CHP adına 20 milletvekili katıldı. Parti binasında bir araya gelen milletvekilleri, ilk olarak kent meydanında bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Burada CHP Grup Başkan vekili Muharrem İnce açıklama yaparak, olaydan duydukları üzüntüyü dile getirdi. İnce, " Pir Sultan Abdal etkinliklerine katılan 33 aydın ve sanatçının yakılarak katledilmesini üzerinde tam 19 yıl geçti. 'Cumhuriyet burada kuruldu burada yıkılacak’ sloganlarına hiç birimiz unutmadık. Cumhuriyet karşı açıkça baş kaldırı olan bu eylemim hangi zihniyetle hazırlandığı hangi zihniyetle uygulandığı daha sonra nasıl korunduğu apaçık ortadadır. Türkiye Cumhuriyetinin yurttaşları bu katliamı unutmayacak ve eninde sonunda bu katliamla yüzleşecektir."
 
" Ankara 1 nolu DGM ’nin Sivas katliamı ile ilgili gerekçeli kararı şu sözlerle başlıyor; ’Kutsal kitaplarda bile değil bir insanı karıncayı bile yakarak öldürmek en büyük günahtır. 35 kişi yanarak ölürken sanıkların vicdanlarında en ufak bir acıma hissi uyanmamıştır’ diyor mahkeme gerekçeli kararında. İçlerindeki bu kin, içlerindeki bu nefret Cumhuriyete, Atatürk ’e, onun kazanımlarına, onun devrimlerine, Cumhuriyetin değerlerine olan kindir. Artık bizler iyi niyetli unutkan ve duygusal olamayız." dedi. Anma etkinliklerine Barış ve Demokrasi Partisi ( BDP ) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve bazı partililer de katıldı.
 
MÜZE TALEBİ YİNELENDİ
Eski Madımak Oteli’nin bulunduğu sokağın girişine çekilen CHP ’ye ait seçim otobüsü üzerinden anma etkinliği ile ilgili konuşmalar yapıldı. 2 Temmuz Sivas Tertip Komitesi adına konuşan BTS Şube Başkanı Ali Şimşek, 19 yıl önce yaşanan bir insanlık ayıbını lanetlemek ve kınamak üzere bir arada olduklarını belirterek, "19 yıl geçti aradan Ne adalet yerini buldu ne de acılar dindi. Ama bizler binlerce yürekle onların huzurundayız. Sizleri bizlerden koparmaya çalışan zihniyet devam etmektedir" dedi.
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ise bu katliamın insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu belirterek, "Madımak utanç müzesi olsun diyen tüm canlar buradalar. Bize şekil vermeye kalkan AK Parti iktidarına Madımak’ta katledilen 33 canımız adımız adına Türkiye Devrimci hareketine sahip çıkıyoruz. Burada Denizleri, İbrahimleri, Mahirleri de anıyoruz. Alevi toplumu sahipsiz değil" dedi. Olayların sanıkları ile ilgili zamanaşımı kararına başbakanın ’Hayırlı olsun’ değerlendirme yaptığını hatırlatan Bülbül, "Madımak utanç müzesi olacak. Hiç kimse şunu unutmasın bu dava mahşere kalmayacak. Bu davanın hakimi de savcısı da sizsiniz. 19 yıl önce yaşanan madımak konusunda zaman aşımı kararını verenleri kınıyoruz" diye konuştu.
 
Şehit Aileleri Adına konuşan ve ölenlerden Gülsüm Karababa’nın babası olan Hüseyin Karababa ise, 19 yıl önce 35 yol arkadaşlarını kaybettiklerini belirterek, "O günde bugüne davasına sahip çıkan Alevilere teşekkürü borç biliyorum. Bizi neden yakıyorlar. Divriği’de kömürümüze, Hafik’te toprağımıza şehir merkezinde evimize göz dikmişler, Kimliğimizi silmek istiyorlar bu topraklarda. Bizi bu topraklarda yok etmek istiyorlar" dedi.
 
Avrupa Alevi Konfederasyonu Başkanı Turgut Eker, 19 yıl önce bu toprakların yaşadığı en barbarca en alçakça katliamla kaybettikleri insanları anmaya geldiklerini belirterek şu iddialarda bulundu:
 
"2 Temmuz 1993, biz Aleviler tarihinde ne ilk ne de son katliamdır. Tarihi katliamlar tarihi olan biz aleviler, on binler buradadır. Şehitlerimizi anıyoruz. Bu katliam bir devlet katliamıdır. Bu katliamın başında o dönemin Cumhurbaşkanı Demirel vardır, o dönemin Başbakanı Çiller vardır. İçişleri Bakanı , valisi vardır. Bu devlet hesap verecek. Biz tarihimizde ki tüm şehitlerimize sahip çıkacağız."
 
Alevi Bektaşi Federasyonları Genel Başkan Yardımcısı Engin Gündük, ise 19 yıldır Madımak oteli önüne katledilenleri anmaya geldiklerini belirterek, şöyle dedi:
 
"19 yıldır Madımak oteli önünde hunharca katledilen canlarımızı anmaya geliyoruz. Bizler belki unutmuş olabiliriz ama bu topraklar katliamcıları unutmamışlardır. Bu topraklar 500 yıl öncede Pir Sultan Abdal ’ı katletmiştir. Bu topraklar katliam yapmaya alışkın topraklardır. 500 yıl önce de bizlere korkacaksınız, bizden irkeceksiniz, biz güçlüyüz biz öldürürüz diyorlardı. 500 yıl geçti bizim gönüllerimizde utanç müzesi olan Madımak’ta 33 canımızı yakarak yine aynı mesajı vermeye kalktılar. Ama unuttukları bir şey vardı. Biz güçten karanlıktan korkan bir toplum değiliz. 70 kişiyle 70 bin kişiye karşı duranlarız. Biz bu ülkenin iktidarının Muaviye’nin temsilcisi olduğu söylüyoruz. Biz bu iktidarın başının yezidin ta kendisi olduğunu söylüyoruz. Bu katliam devlet eliyle yapılmıştır. Zaman aşımına uğratarak devletin katilliğini örtmeye çalışıyorlardı. Bütün engellemelerinize rağmen bütün ayrıştırmalarınıza rağmen biz karanlığa hesap sormaya devam edeceğiz."
 
Sanatçılar adına ise Pınar Sağ kısa bir konuşma yaptı. Konuşmaların tamamlanmasının ardından tertip komitesinin uyarısı ile grup geldiği güzergahı kullanarak alanı boşalttı. Etkinlik sırasında gerginlik yaşanmadı. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hüseyin ahmetoğlu 3 Temmuz 2012 Salı 08:59

sn ahmet türkan sen şimdi bunları yazdın da aydın mı olmuş oluyorsun veya ATATÜRKÇÜ mü olmuş oluyorsun.sizler lafta ATATÜRKÇÜ sünüz bir adım ileri götüremediniz TÜRKİYE yi.oysa onun davasını sahiplenmiş gerçek ATATÜRKÇÜ ler bugün kü TÜRKİYE nin geldiği seviye kimler getirdi sizn gericidediğiniz insanlar getirdi.sizler hala laf edebiyatı yapıyorsunuz .sizde ne bir icraat ne bir beceri olmuştur.88 yıldır milleti avutmuş durmuşsunuz.

Yorumu oyla      11      6  
Ahmet Türkan 2 Temmuz 2012 Pazartesi 13:29

Bu ülkede aydın, solcu yada Atatürkçü olursan ya işkence görürsün, ya sürülürsün yada diri diri yakılırsın, gerici olursan işin kolay hemen iktidar olursun!

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’deki askeri lisede ‘game over!’
İzmir Maltepe Askeri Lisesi’nde öğrencilerine tüm dünyada ilgiyle izlenen ...
Belediye Başkanı’ndan rüşvet dampingi!
Çorum Belediye Başkanı hakkında dava açıldı. İddianamede 350 bin lira ...
Şiddet düğünde başladı: Gelini iki kere dövdü!
İstanbul’un Kadıköy ilçesinde damat, tartıştığı gelini önce arabada ardından ...
 
Ve ÖYM'ler artık yok
Özel Yetkili Mahkemeler'le ilgili önerge Meclis Genel Kurulu'nda kabul ...
İzmir'de Kabotaj Bayramı coşkusu
İzmir'de, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Cumhuriyet Meydanı ve ...
Suriye sınırımızda sıcak dakikalar: İlk it dalaşı!
Genelkurmay Başkanlığı, dün Suriye'ye ait iki helikopterin Hatay güneyinde ...
 
Tolunay dayıma gidiyorum dedi ve...
Kınık’ta dayısının yanına gitmek üzere evden çıkan 17 yaşındaki Tounay ...
İYTE’li mezunlar diplomalarını aldılar
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) 2011-2012 Akademik yılı mezuniyet töreni gerçekleştirildi.
Hastane odasında halatla intihar etti
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde böbreklerindeki rahatsızlık ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva