HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
6 Haziran 2022 Pazartesi - 08:51

'Zorlu' süreç yargıya taşındı!

Kent gündeminde yüksekliği nedeniyle tartışmalara neden olan Zorlu Konak Projesi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Zorlu Grup, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin projenin yüksekliğini 132 metreden 84 metreye düşüren kararını kazanılmış haklarının ortadan kaldırdığını belirterek yargıya taşıdı.

 Zorlu  süreç yargıya taşındı!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir’in Konak İlçesi’nde Zorlu Holding’e ait gökdelen projesinin yüksekliği kent gündeminde yer edinmeye devam ediyor.

Projenin ilk olarak yüksekliği Konak Belediye Başkanı eski başkanı Sema Pektaş döneminde kesilen ruhsatta 154 metre olarak belirlenmişti. Abdül Batur’un Konak Belediye başkanlığına seçilmesinin ardından Zorlu Holding ile yapılan anlaşma sonrasında estetik kurul kararı gerekçe göstererek 132 metreye indirilmişti. Daha sonra sürece dahil olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ise 12 Temmuz 2021’de alınan meclis kararı ile birlikte projenin yüksekliğini Kadifekale (Pagos) Tepesi’ni baz alarak 84 metrede karar kılmıştı.

Konak Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl yayımlanan, belediye ilçe sınırı içerisinde yer alan ve yürürlükteki 1/1000 ölçekli uygulama imar planında bina yükseklikleri "Serbest" olarak belirlenmiş olan ada/parsellerdeki bina yüksekliklerinin belirlenmesine ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği’ne askı sürecinde çok sayıda kurum ve kişi tarafından itiraz gelmişti.

İtirazların bir tarafında aralarından TMMOB’a bağlı odaların temsilcileri ve kent hakkı savunucuları yer alırken diğer tarafında ise AVM’nin sahibi olan Zorlu Grubu’na bağlı Passtel Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş vardı.  Zorlu Grubu itirazında, ruhsatın söz konusu düzenlemeden önce kesildiğini belirterek, mülkiyetlerinde serbest yükseklik kararının uygulanmasını talep etmişti.

ZORLU’NUN İTİRAZLARI REDDEDİLDİ
Konak Belediyesi itirazları İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne göndermiş, ancak sonuçlandırılmadan Konak Belediyesi’ne geri gönderilmişti. Konak Belediyesi'nin Haziran ayı olağan meclis oturumunda itirazlar için nihai karara varıldı. Şirketin yaptığı itirazlar oybirliği ile reddedilirken, TMMOB'un yaptığı 15 maddelik itiraz oy çokluğu ile meclisten geçti.

ZORLU’DAN YENİ HAMLE
Yükseklik ile tartışmalar devam ederken Zorlu Grubu’ndan yeni bir hamle geldi. Zorlu Grubu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karar olan; proje yüksekliğini 132 metreden 84 metreye düşüren düzenlemeyi kazanılmış haklarını ortadan kaldırdığını gerekçe yargıya taşıdı. Zorlu Grubu, 84 metrelik kararın iptalini istedi.

İtiraz dilekçelerinde şu ifadeler yer aldı:

Bu uygulama ile Müvekkil Şirketin mülkiyetinde bulunan; eski 1716 ada 1 ve 2 sayılı parseller kısmen yeşil alan ve kısmen yol olarak Müvekkil Şirket tarafından tapu kütüğünden terkin edilmiştir. Neticede, eski 999 ada 81 sayılı parsel yoldan ihdas edilen alanla tevhid edilerek 7491 ada 1 sayılı parsel olarak Müvekkil Şirket adına tapu kaydına tescil edilmiştir. Maliye Hazinesi adına kayıtlı; eski 1716 ada 3 sayılı kültür varlığı parseli muhafaza edilerek 7492 ada 1 sayılı parsel olarak Belediye Hizmet Alanı kullanımı ile tapuya tescil edilmiş, imar planında açık otopark olarak belirlenmiş eski 1716 ada 4 sayılı parsel tapu kütüğünden terkin edilmiştir. Nihayetinde, 1/1000 ölçekli uygulama imar planına uygun olarak 06.12.2018 tarihinde Yapı Ruhsatı tanzim edilmiştir.

Buna göre, Müvekkil Şirket tarafından terk edilen 1716 ada 1 ve 2 nolu parseller ile ve 999 ada karşılığında dava konusu parselin yapılaşma koşulları belirlenmiştir.  Bina yüksekliği 146,3 metre belirlenmesinin nedeni, terkin ile kaybedilen inşaat alanını mevcut 7491 ada, 1 parselde karşılanmasıdır. Bunun amacı, Anayasa md.35 mülkiyet hakkına uygun bir düzenleme yapılarak Müvekkil Şirketin terkin nedeni ile yapılaşma hakkına halel gelmemesidir. Müvekkil Şirketin terkinin karşılığında elde edilen yapılaşma haklarının dava konusu plan değişikliği ile geri alınmasında hukuka uyarlık yoktur. Dava konusu işlemin bu nedenle de iptali gerekir.

Yukarıda ifade edildiği üzere, 7221 sayılı Kanun ile getirilen bina yüksekliğinin serbest olmayacağına ilişkin düzenleme halihazırda yapı ruhsatı düzenlenmiş mer'i imar planlarına uygulanmayacaktır. Bu durumun sebebi; yapı ruhsatı ile, muhatabına yapılaşma hakları yönünden kazanılmış hak tesis edilmiş olmasıdır.

Bilindiği üzere kazanılmış hakların amacı, idareye yasalar tarafından verilen görev yerine getirilirken bu tek yanlı işlemler karşısında bireyleri korumaktır ve aslında bu yönüyle kazanılmış haklar idarenin kanundan aldığı yetkiyle yaptığı işlem ve eylemlerde sınır mahiyeti görmektedir.

 
Pazardaki güzelleşme tuzağı: Ne alırsan 10 lira ama...
 
Belediyeden Bornovalılara ücretsiz meyve fidanı
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 6 Haziran 2022 Pazartesi 23:13

Ne gökdelen sevdalısı varmış şaşırdım. İnsanlar gökdelen istemiyorlar diye gecekonduları mı savunuyor oluyorlar? Bu ne saçmalık! Gecekondu ne kadar görüntü kirliliği ise gökdelenler de bir o kadar görüntü kirliliğidir ayrıca şehri yaşanmaz hale getirir. Gökdeleni savunanlar daha şehre ne kazandıracağını bile savunamıyorlar çünkü şekilden ziyade savunacak tarafları yok neymiş güzel olacakmış cehalet böyle bir şey.

Yorumu oyla      2      4  
ST 6 Haziran 2022 Pazartesi 21:34

Zamanında o kat iznini verenler hata etmiş. Belediyelerde şehrin ölçekli bir maketi olmalı, verilecek inşaat izinleri o yapılacak inşaatın maketi şehir maketine konularak incelenip izin öyle verilmeli veya verilmemeli. Müteahhit veya arsa sahibi kişi veya firmalar da illa çok yüksek, daha yüksek diye ısrarcı olmamalı.

Yorumu oyla      2      4  
Gecekondu Şehri İzmir 6 Haziran 2022 Pazartesi 19:42

Şehir lağım kokuyor, ne İstanbul'u! Dağ taş gecekondu, siz ne anlatıyorsunuz! Halkapınar, Bayraklı'nın ne özelliği var da gökdelen bölgesi ilan edildi? Rantsa rant. Farkı ne? İnciraltı'na, Alsancak'a yapınca mı rant oluyor? Otogarın oraya yapınca rant olmuyor mu? İstanbul örneği verilmiş; bende o zaman yabancı ülkelerden örnek vereyim. Alsancak bölgesi bir Manhattan neden olmasın? İzmir'in en popüler yeri vasat binalardan oluşuyor. NEDEN? İzmir'in çağ atlaması için elbette ki gökdelen yetmez veya gerekli değil. Farklı bir şeyden bahsediyorum.

Yorumu oyla      3      4  
Ercan 6 Haziran 2022 Pazartesi 16:08

Gokdelenle şehirciliğin çağ atlayıp atlamadiğını anlamak için istanbula bakman yeter.Arkadaş inciraltini bile gokdelenlere boğdu Bu zihniyet rant düşkünluğunden başka bir şey değil.

Yorumu oyla      5      5  
Gecekondu Şehri İzmir 6 Haziran 2022 Pazartesi 14:10

Alsancak'a sıradan apartman dikip, otogar çevresine gökdelen yapmak kadar saçma bir şey olabilir mi? Yeşilova'da, Altındağ'da gökdelenin ne işi var? Alsancak da her yer değil, şehrin göbeği, en göz önünde olan yeri. Hem eğlence, hem iş merkezi. Çürük apartman altı, kafelerin, barların olduğu bir yer olmamalı. İzmir'de gökdelen yapılabilecek çok sayıda yer var: en başta Alsancak, Ankara Caddesi paraleli, Yeşildere-Yeşillik Caddesi paraleli ve İnciraltı gökdelen bölgesi olabilecek yerler. Neden olmasın? Halkapınar'a, Bayraklı'ya gökdelen oluyor da İnciraltı neden gökdelen bölgesi olmuyor? Aslında bakarsan çok daha uygun bir yer. Yeşildere şu anki rezil görüntüsünden kurtulsa, paralelinde Mistral tarzı gökdelenler olsa şehir çağ atlar.

Yorumu oyla      3      8  
sezarın hakkı sezara 6 Haziran 2022 Pazartesi 12:04

ha bıraksınlar her yere gökdelen diksinler ? O zaman her yere gökdelen dikilebilecekse. Bayraklı ve halka pınar hatta otogar çevresi niye gökdelen bölgesi olarak ayrıldı ? bırakalım kardeşim her yere diksinler. bak mesela zamanında inciraltında izin vermişler deniz feneri gibi tek başına duruyor. zamanında balçovada izin vermişler izmirdeki en kötü binalardan biri egepark. yani sırf ben otel yapıcam gelen müşteride yüksekten baksın diye hilton kadar binayı oraya dikmenin mantığını söyleyinb ana alkışlayım sizi !!!

Yorumu oyla      7      5  
Popülist kararlar 6 Haziran 2022 Pazartesi 11:01

Herhangi bir tazminat çıkarsa belediye bütçesinden değil, karara imza atanlar ödesin. Ne yaptığınız belli değil. Burada gökdelenle uğraşanlar sokaklar çöp içinde, farkında mısınız? Sokak süpüren arabayla iş yarım yamalak oluyor, onun da farkında mısınız? Gökdelen uzun olursa kalenin önü kapanır diyenler, kale ful gecekondu, onun da farkında mısınız?

Yorumu oyla      5      12  
6 Haziran 2022 Pazartesi 09:39

83 metre olsun

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avcılar ‘erken teslimi’ geleneksel hale getirdi
Avcılar İnşaat, projelerini "erken teslim" ederek yatırımcısına kazandırmaya ...
Bakanlık ayrıntıları tek tek anlattı... Kentsel dönüşüme 2 destek birden!
‘Seferberlik’ kapsamında yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandıracak ...
Kamu Başdenetçisi İzmir'den seslendi: Kiracılar mutlaka haklarını öğrensin!
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Kiracılar, mutlaka hakkını, hukukunu, ...
 
Haziran ayı kira zam oranı belli oldu
Haziran 2022 kira artış oranı ne kadar oldu? Kiralara ne kadar zam yapılacak? ...
Konut satışına gelen dijital denetim ilan sildirdi
Emlak fiyatlarındaki manipülasyonu önleme amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı ...
Bakanlık İzmir'deki 162 arsayı vitrine çıkardı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir’in çeşitli ilçelerindeki ...
 
Makul kirada yol haritası!
Kira düzenlemesine ilişkin yol haritasını açıklayan Bakan Bozdağ çalışmaların ...
Resmi Gazete'de yayımlandı... Online satışta 'Maliye' şartı!
İnternetten verilen gayrimenkul satış ve kiralamaları ilanları aylık olarak ...
İnternetteki gayrimenkul ilanları GİB'e bildirilecek
İnternet üzerinden verilen gayrimenkul satış ve kiralama ilanlarına ilişkin ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva