HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
3 Haziran 2022 Cuma - 18:00

Kamu Başdenetçisi İzmir'den seslendi: Kiracılar mutlaka haklarını öğrensin!

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Kiracılar, mutlaka hakkını, hukukunu, devletin rayiç artış bedelini öğrenip, sözleşmelerini buna göre belirlesin; buna göre artış yapsınlar"

Kamu Başdenetçisi İzmir den seslendi: Kiracılar mutlaka haklarını öğrensin!

Kamu Başdenetçisi Malkoç, kira artışı, kiracı veya ev sahibi ilişkisi konusunun, Kamu Denetçileri Kurumu'nun (KDK) direkt görev alanına girmediğini belirtti. Toplumdaki denetimin önemli olduğunu anlatan Malkoç, "Türkiye'de serbest piyasa kuralları var. Ama serbest piyasa, kuralsız piyasa demek değildir. Kira artışıyla ilgili kamu görevlilerinin belirlediği rayiçler var. Bunun ötesinde kim daha fahiş kira talep ediyorsa; haksızlık yapıyordur, yanlış yapıyordur. O kazancı alsa bile haklı bir kazanç değildir. Kira konusunda anlaşamayınca 'Tamirat yapacağım, ihtiyacım var' bahaneleri ortaya çıkıyor. Şimdiye kadar bunları çok az yaşayan bir toplumduk. Herkes devletin koyduğu artış kurallarına riayet ederdi. Önerim; kiracılar mutlaka hakkını, hukukunu, devletin rayiç artış bedelini öğrenip sözleşmelerini buna göre belirlesin; buna göre artış yapsınlar. Bunun dışındaki artışlara kulak asmasınlar. Mülk sahiplerine ise önerim; kiracınızdan gelir elde etmişsiniz. Türkiye'deki enflasyonu bahane edip, kamunun koyduğu artış miktarının üzerine çıkarsanız; haksızlık yapmış olursunuz. Mahkemelerde uğraşırsınız. Tamahkarlığın sonucu hem kendinize zarar verip hem toplumu huzursuz edersiniz" diye konuştu. 

'EMLAKÇILAR ARASINDA OTOKONTROL OLMALI'
Malkoç, emlakçılar arasında çeteleşme olduğu yönündeki iddialara ilişkin de "KDK'ya emlakçılarla ilgili çok fazla şikayet geliyor. Kiraların bu kadar artmasında emlakçıların ciddi rolü olup, olmadığını bilmiyoruz. Ama bu kadar şikayet geldiğine göre, buna dikkat edilmesi gerekir. Emlakçı arkadaşların birbirlerini otokontrol şeklinde kontrol etmeleri gerekir. Çünkü her mesleğin haysiyeti, onuru vardır. Emlakçılar Odası'nın üyeleriyle toplantılar yapıp, bilgilendirip uyarması gerekiyor. Bu böyle devam ederse; devleti yönetenler başka tedbirler almak zorunda kalacaklar ve bundan emlakçılar da zarar görecek" dedi. 

Türkiye'nin inşaat yapma kapasitesi açısından dünyada ön sıralarda geldiğini aktaran Malkoç, "ABD ve Çin'den sonra inşaat yapma kapasitesi açısından dünyada 3'üncüyüz. Dünyanın en büyük havaalanlarından biri olan İstanbul Havaalanı'nı, 3 yıl gibi kısa sürede bitirmiş bir ülkeyiz. İzmir'de deprem oldu. 8 ayda konutlar tamamlandı" diye konuştu. 

'KİM NORMALİN DIŞINDA FİYAT KOYARSA CEZASINI ÇEKER'
TOKİ ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na da önemli görevler düştüğünü anlatan Malkoç, Adalet Bakanlığı'nın ilgili tasarıyı hazırladığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Kiracı ile mülk sahibi arasındaki ihtilaflarda ara buluculuk müessesesi geliyor. Bugün can yakıcı hale gelen sorun; önemli ölçüde çözümlenecek. Bir kamu denetçisi ve ombudsman olarak hem kiracılara hem mal sahiplerine hem de emlakçılara önerimiz bu. 'Kim komisyon alacağım' diye normalin dışında fiyat koyarsa; bunun cezasını çeker. Gayrimenkul satışında gerçek bedelin çok altında bedel tapuda gösteriliyor. Ama para bankadan yatırılıyor. Bankadan ödeme yapılınca kayıtlar ortaya çıkacak. Alım satım dünyanın en helal, en hukuki işidir. Bu alım satımda devletin vergi hakkı vardır. Bundan kimse imtina etmemeli. Türkiye hukuk devletidir. Eksikleri düzeltecek olan biziz." (DHA)

 
Soyer, '3 yıl dolu dolu geçti' dedi... 'Bahanelerin arkasına sığınmadık!'
 
'Umuda' yolculukları başlamadan bitti!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alo 4 Haziran 2022 Cumartesi 08:01

Amma sıkmış

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Haziran ayı kira zam oranı belli oldu
Haziran 2022 kira artış oranı ne kadar oldu? Kiralara ne kadar zam yapılacak? ...
Konut satışına gelen dijital denetim ilan sildirdi
Emlak fiyatlarındaki manipülasyonu önleme amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı ...
Bakanlık İzmir'deki 162 arsayı vitrine çıkardı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir’in çeşitli ilçelerindeki ...
 
Makul kirada yol haritası!
Kira düzenlemesine ilişkin yol haritasını açıklayan Bakan Bozdağ çalışmaların ...
Resmi Gazete'de yayımlandı... Online satışta 'Maliye' şartı!
İnternetten verilen gayrimenkul satış ve kiralamaları ilanları aylık olarak ...
İnternetteki gayrimenkul ilanları GİB'e bildirilecek
İnternet üzerinden verilen gayrimenkul satış ve kiralama ilanlarına ilişkin ...
 
Petrol fiyatlarında son durum!
Petrol piyasalarında gözler AB liderlerinin Rusya'ya yönelik altıncı yaptırım ...
Karabağlar TOKİ'deki hak sahipleri isyan etti: Feryadımızı duyun!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde dar gelirli aileler için yapımı planlanan ...
Bakan Kurum yeni modeli anlattı: Evini yapana hazine arsası!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, vatandaşın ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva