HABERLER>EKONOMİ
28 Mart 2011 Pazartesi - 12:31

'Türkiye'ye nükleer santral kurulmalı'

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer alınması isteniyorsa nükleer santrallerin kurulması gerektiğini söyledi.

 Türkiye ye nükleer santral kurulmalı

Soner Çağlar / Egedesonsöz - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından çevre ile ilgili konuları devamlı olarak gündemde tutarak, çevre açısından en olumlu ve başarılı çalışmaları olan sanayi tesislerini ve sanayi bölgelerini teşvik etmek ve ödüllendirmek amacıyla 10 yıldan bu yana verilen EBSO Çevre Ödülleri yönetmeliği değişti. Yeni Çevre Ödülleri Yönetmeliği hakkında düzenlenen basın toplantısında konuşan Ender Yorgancılar, EBSO’nun çevreye büyük önem verdiğini belirterek, Çevre Çalışma Grubu’nun önemli çalışmalara imza attığını anlattı. Yorgancılar, 2009 yılından bu yana grubun düzenlediği 40 toplantıya bin 500 kişinin katıldığını belirtti.
 
Çevre yönetmeliklerinin, kanunlarının AB’ye uyum kapsamında sürekli değiştiğini, cezaların katlandığını hatta işyeri kapatmaya kadar vardığına dikkat çeken Yorgancılar, Çevre Bakanlığı’nın ve Çevre İl Kurulu’nun denetimlerinin daha tüm Türkiye için eşit olması gerektiğini ifade etti.
 
Çevre konusunda en önemli konuların başında ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü’ olduğunu belirten Yorgancılar, Japonya’da meydana gelen felaketler zincirinin son halkası olan nükleer tehdit konusuna değindi. Tokyo Valisi Şintaro İşihara’nın, Fukuşima nükleer santralindeki sızıntının ardından, şebeke suyunda radyasyon oranlarının normal değerlerin üzerinde olması nedeniyle panik yaşayan Japon halkını rahatlatmak şebeke suyunu basın mensupları önünde içmesini değerlendiren Yorgancılar, Çernobil kazası sonrasında dönemin Bakanlarından Cahit Aral’ın ‘çayda radyasyon olmadığını göstermek için çay ismesine benzediğini söyledi. Yorgancılar, bu şekilde davranmakla radyasyonun etkisinin geçmediğini dile getirdi. Yorgancılar, Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen olayın Türkiye’yi nasıl etkileyebileceği konusunun araştırılması gerektiğini kaydetti.
 
Yorgancılar, büyük endüstriyel kazalara karşı sanayicinin bilim ve teknolojiyi kullanarak önlem alması gerektiğini vurguladı. Dünyadan ve Türkiye’den büyük endüstriyel kazalara örnekler veren Yorgancılar, “Ben her ortamda nükleer santralin Türkiye için ne kadar önemli olduğunu söylüyorum. Karşı çıkmak son derece yanlış ama bilimi kullanarak bu santrali yapma zorunluluğumuz var. Çünkü Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke. Doğalgaz aldığımız ülkeler, herhangi bir siyasi terslikte vanayı kapatırsa enerji fiyatları alır başını gider. Enerji fiyatlarının aşağı çekilebilmesi için öncelikle rüzgar, güneş, hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade edilmelidir. Ancak nükleer enerjiden de faydalanmalı, deprem kuşağı olmayan bölgelere nükleer santral inşa etmeliyiz” diye konuştu.

Ukrayna, Gürcistan, Ermenistan, Bulgaristan gibi Türkiye’nin komşuları arasında nükleer santraller bulunduğuna işaret eden Yorgancılar, söz konusu santraller nedeniyle Türkiye’nin zaten risk altında bulunduğunu vurguladı.
 
Yaklaşık 10 yıldır çevre dostu sanayiciyi ödüllendiren ve bu anlamda teşvikleriyle öne çıkan EBSO, yarışma yönetmeliğini değiştirerek, daha geniş bir kapsama alındığını ifade eden Yorgancılar, Altın, gümüş ve bronz dallarında çevre ödülü, çevre uygulama ödülü, çevre alanında sosyal sorumluluk ödülü ve tema ödülü verileceğini, başvuruların 1 Nisan’da başlayacağını açıkladı. 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir MARBLE daha geride kaldı
23-26 Mart 2011 tarihleri arasında İZFAŞ tarafından 17. kez düzenlenen ...
'Önümüzdeki birkaç yıl kolay olmayacak'
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Babacan, gelecek birkaç yılın kolay ...
Yerli malı yarış otomobili: Volkicar
Ünlü Ralli pilotu Volkan Işık, 1 milyon dolara yarış otomobili yaptı. ...
 
Ağaoğlu THY’den servet istedi
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türk Hava ...
163 milyonu piyangoda unuttuk!
Unutkanlık, dikkatsizlik ve ihmalkarlık sonucu son 5 yılda alınmayan ikramiye ...
'Türkiye'nin petrolde üç riski var'
IEA Başekonomisti Birol, petrol fiyatlarındaki artışın Türkiye için üç ...
 
55 bin kişiye emeklilik müjdesi
SGK, haketmesine rağmen primlerini ödeyemediği için emekli olamayan 55 ...
İTO'dan gerçek gibi tatbikat
İzmir Ticaret Odası'nda (İTO) Arama Kurtarma Derneği - AKUT İzmir Birimi ...
Ege-Koop'un 'Dört Mevsim'i son sürat
Yaklaşık 400 işçinin alın teri döktüğü projedeki 70 konağın betonarme ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva