HABERLER>EKONOMİ
28 Mart 2011 Pazartesi - 09:25

'Önümüzdeki birkaç yıl kolay olmayacak'

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Babacan, gelecek birkaç yılın kolay olmayacağını belirterek, ''Dünyada ekonomik konjonktürün zor olduğu ve bölgemizde de siyasal ve sosyal gelişmelerin böyle riskli bir şekilde seyrettiği bir dönem olacak'' dedi.

 Önümüzdeki birkaç yıl kolay olmayacak

ESKİŞEHİR - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve İşadamları Derneğinin (EGSİAD) Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre Salonu'nda düzenlenen 9. Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, dünya ekonomisi açısından zor bir dönemde olduklarını, ortaya çıkan finans krizinin 2009'da ciddi bir ekonomik krize dönüştüğünü kaydetti.
 
Kriz döneminde birçok büyük banka ve finans kuruluşunun, devletlerin olağanüstü imkanlarıyla, destekleriyle ve kaynaklarıyla varlığını sürdürdüğünü ifade eden Babacan, şöyle konuştu:
 
''Krizin beraberinde getirdiği ekonomik yavaşlama ve finans sektörünün kamuya getirdiği yük, 2010 yılıyla beraber krizin farklı bir safhaya bürünmesine neden oldu. Bu da devletlerin açıklarının ve borç yükünün rekor seviyelerde arttığı ve artık devletlerin kredibilitelerinin sorgulandığı bir başka dönem oldu. İlk Yunanistan problemini gördük. Sonra İrlanda ve Avrupa'da pek çok ülke var. Tablo, dünya açısından oldukça vahim. Krizin etkilerinin ortadan kalkması yıllar sürecek.''
 
''Bu tablo üzerine bizim bölgemizde, 2011 yılıyla birlikte Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yeni gelişmeler görmeye başladık'' diyen Babacan, şöyle devam etti:
 
''Böyle bir zamanda, özellikle emtia, enerji ve petrol fiyatlarını ciddi şekilde etkileyen gelişmeleri yaşamaya başladık. Önümüzdeki birkaç yıl kolay olmayacak. Dünyada ekonomik konjonktürün zor olduğu ve bölgemizde de siyasal ve sosyal gelişmelerin böyle riskli bir şekilde seyrettiği bir dönem olacak. Bölgemizde bir rotasyon, değişim ve dönüşüm kaçınılmaz görünüyor. Artık dışarıya açık, dünyayı takip eden toplumlar haline geldik. 30 santimetre çapındaki bir uydu anteni olan herkes yüzlerce televizyon kanalına ulaşıyor. İnternet kanalıyla da karşılıklı diyaloğa ve iletişime dayanan bir durum söz konusu. Böyle bir topluma baskıcı rejimlerin, kapalı rejimlerin, özgürlükleri sınırlayan rejimlerin hakim olabilmesi mümkün değil.''
 
Babacan, batıdakilerin Türkiye'ye ekonomide başarı örneği; doğudakilerin de demokratik başarı örneği olarak baktığını anlatarak, ''Türkiye'nin gerçekleştirdiği reformlar, Türkiye'de demokrasinin ilerlemesi, hak ve özgürlükler konusunda attığımız adımlar, ülkenin hukuk devleti olma yoluna girmesi, pek çok bölgeyi ve ülkeyi etkiliyor'' dedi.
 
Türkiye'nin krize rağmen ekonomisinin nispeten programlı bir şekilde gidiyor olmasının, ekonomik büyüme ve istihdam konusunda olumlu sonuçlar almasının Avrupa tarafından bakanlar için takdir edildiğini belirten Babacan, ''Bizim sürekli yetişmek için uğraştığımız, 'Avrupa standartları' dediğimiz bir ortamda Türkiye gıptayla bakılan bir ülke haline geldi. Bu işin sırrı güvendir. Güveni oluşturduğunuzda her şey kolaylaşıyor. Güvenin olmadığı bir ortamda ilerleme, kalkınma ve ekonomik büyüme mümkün değildir'' diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yerli malı yarış otomobili: Volkicar
Ünlü Ralli pilotu Volkan Işık, 1 milyon dolara yarış otomobili yaptı. ...
Ağaoğlu THY’den servet istedi
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türk Hava ...
163 milyonu piyangoda unuttuk!
Unutkanlık, dikkatsizlik ve ihmalkarlık sonucu son 5 yılda alınmayan ikramiye ...
 
'Türkiye'nin petrolde üç riski var'
IEA Başekonomisti Birol, petrol fiyatlarındaki artışın Türkiye için üç ...
55 bin kişiye emeklilik müjdesi
SGK, haketmesine rağmen primlerini ödeyemediği için emekli olamayan 55 ...
İTO'dan gerçek gibi tatbikat
İzmir Ticaret Odası'nda (İTO) Arama Kurtarma Derneği - AKUT İzmir Birimi ...
 
Ege-Koop'un 'Dört Mevsim'i son sürat
Yaklaşık 400 işçinin alın teri döktüğü projedeki 70 konağın betonarme ...
Ekoloji Fuarı 12 Mayıs'ta
Türkiye organik tarım sektörünün kalbinin attığı şehir olan İzmir, Ekoloji ...
Kapasite kullanımı yüzde 73.2'ye çıktı
İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Mart ayında geçen yılın ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva