HABERLER>EKONOMİ
26 Mart 2011 Cumartesi - 10:34

İTO'dan gerçek gibi tatbikat

İzmir Ticaret Odası'nda (İTO) Arama Kurtarma Derneği - AKUT İzmir Birimi tarafından, deprem tatbikatı düzenlendi

İTO dan gerçek gibi tatbikat

İZMİR - İzmir Ticaret Odası'nda (İTO) Arama Kurtarma Derneği - AKUT İzmir Birimi tarafından, deprem tatbikatı düzenlendi. Tatbikat öncesi meclis salonunda oda personelinin katılımıyla hazırlık toplantısı yapıldı. Toplantıda AKUT Ege Bölge Sorumlusu Ömer Karaca, AKUT'un kuruluş öyküsü ve faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi.

Geçen yıl İzmir'de 10 bin 500 öğretmen ve öğrenciyi okulları dolaşarak deprem hakkında bilgilendirdiklerini ifade eden Karaca, ''Bugünlerde de Japonya'da meydana gelen deprem, tsunami ve radyoaktif sızıntı felaketleri nedeniyle büyük afet yaşanıyor. Uzun yıllardır afetle iç içe yaşamış bir toplum olmasına rağmen baş edemedi ve uluslararası yardım çağırdı. Deprem bizde de binlerce yıldır var. Japonya'daki toplum seviyesine gelebilmeliyiz'' dedi.

Karaca, İzmir'in depremselliği hakkında da bilgi vererek körfezi çevreleyen ve yoğun nüfusun yaşadığı birçok alanda zeminin jöleye benzediğini, bu arazi üzerinde kurulu evlerin ise ''jöleye batırılmış çatal'' olarak görülebileceğini söyledi.

İTO binasının fay hattına yakın bir konumda olduğunu ve deprem sırasında sağ-sol hareketliliği içine gireceğini söyleyen Karaca, bölgedeki binaların üzerinde 2005'de yaşanan depremlerin izlerinin gözlendiğini söyledi.

Karaca, depremin geleceği bilinmesine rağmen ne resmi kurumların, ne de halkın buna hazırlıklı olduğunu belirterek, ''Binaların 2 ve 3. katlarında hasar daha çoktur ama en çok talep bu katlara vardır. Ön cephelerde, arka cepheye göre kırılma daha çoktur. İzmir için önemli bir tehdit ise çok katlı binaların altında yer alan mağaza ve iş yerlerinde çok yoğun kiriş ve kolon kesilmesi vakasıdır'' dedi.

TOPYEKÜN TATBİKATA ÇAĞRI

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, bu tatbikatın Japonya'da yaşanan afetten önce planlandığını, İzmir'in büyük risk taşıyan bir bölge olduğunu, adeta kırık bir camın üzerinde olduğunu, ne zaman nereden bir parçanın kırılacağının belli olmadığını söyledi.

İzmir'in hazırlıklı olmak zorunda olduğunu kaydeden Demirtaş, ''Bu hazırlıkların tüm kurumlar tarafından yapılması ve sonra da topyekun İzmir'de yapılması gerekiyor. İzmir'de topyekün afet tatbikatı ihtiyacı mutlaka var. Marmara depreminden sonra bu konu biraz gündemde kaldı, bir takım çalışmalar yapıldı. Ama sonra pek bir şey yapılmadı'' dedi.

Demirtaş, İTO'nun başkanı olmasına rağmen kendisinin de depremde ne yapacağı hakkında fikir sahibi olmadığını sözlerine ekledi.

TATBİKAT GERÇEĞİ ARATMADI
Oda'daki 162 personelin katıldığı tatbikat kapsamında deprem olduğuna dair anonsu yapılarak binanın 3 dakika içinde tahliye edilmesi gerektiğini ifade edildi. AKUT ekibi deprem sırasında oluşabilecek senaryoları canlandırmak amacıyla sis bombası ve işaret fişeği kullandı. 25 kişilik AKUT ekibi içinde yaralı rolü oynayanlar diğer ekip üyeleri ve oda personeli tarafından bina dışına çıkarıldı. Tatbikatı oda çevresindeki iş merkezlerinde bulunan çalışanlar da izledi.  Ömer Karaca tatbikatın başarılı geçtiğini, bu tip tatbikatları benzer kurumlarda da tekrarlamak istediklerini söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege-Koop'un 'Dört Mevsim'i son sürat
Yaklaşık 400 işçinin alın teri döktüğü projedeki 70 konağın betonarme ...
Ekoloji Fuarı 12 Mayıs'ta
Türkiye organik tarım sektörünün kalbinin attığı şehir olan İzmir, Ekoloji ...
Kapasite kullanımı yüzde 73.2'ye çıktı
İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Mart ayında geçen yılın ...
 
Durmuş: Aldığımız tedbirler yeterli
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, son tedbirlerin yeterli olacağını düşündüklerini ...
Elektrik Temmuz’a kadar zamsız
EPDK, 1 Nisan'dan itibaren 3 ay boyunca elektrik fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapmadı.
İş makinelerini MARBLE hareketlendirdi
İZFAŞ tarafından düzenlenen MARBLE – 17. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri ...
 
Konteyner taşımacılığına Libya engeli
Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Önce Tunus ve ...
Altın rekora doymuyor
Altın fiyatları 1447 doları aşarak tarihin en yüksek düzeyine çıktı. Gümüşün ...
Kalkan'ın koltuğuna aday bolluğu
İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanlığı için 10 aday yarışırken, Meclis ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva