HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Mart 2023 Salı - 18:02

'Türkiye, dünyanın geleceğinin şekillenmesinde rol oynayabilir'

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamında konuşan Oxford Üniversitesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Ian Goldin, “Türkiye, dünyanın geleceğinin şekillenmesinde rol oynayabilir. Gelecek kendiliğinden gerçekleşmiyor. Biz onu aktif olarak gerçekleştiriyoruz. Demokratik, toplumsal cinsiyet eşitliğine, insan haklarına saygılı, küresel kalkınmayı işaret eden bir gelecek. Nasıl bir gelecek istediğimize karar vermek bize kalmış” dedi.

 Türkiye, dünyanın geleceğinin şekillenmesinde rol oynayabilir

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Konrgesi’nin son günü “Çokluğa ve Birliğe Davet” temalı oturumlarla devam etti. Paydaş temsilcilerinin konuşmalarının ardından kürsüye gelen Oxford Üniversitesi’nden küreselleşme ve kalkınma uzmanı, iktisatçı Prof. Dr. Ian Goldin “Kurtuluş: Küresel Krizden Daha İyi Bir Dünyaya” başlığı altında bir konuşma yaptı. Ian Goldin, “Küreselleşme artık tartışmalı bir konu. Artık bir yerde olan şey hepimizi etkiyor. Türkiye'deki berbat deprem hepimizi etkiledi. Ukrayna'da olan şey hepimizi etkiledi” dedi.

Dünyada değişim zamanı
Konuşmasında iklim değişikliğinin önemine de dikkat çeken Prof. Dr. Ian Goldin, “İklim değişikli çok önemli. Türkiye'nin geleceği dünyanın geleceğinden ayrılamaz. Seçeneklerimizin Türkiye'nin geleceği açısından neler olduğunu anlamak, dünyanın ne yönde gittiğini anlamayı gerektiriyor. Türkiye için tarihi bir fırsat var. İki ay içerisinde hükümetin değişmesi mümkün. Yeni bir döneme geçilir ama aynı zamanda dünyada değişim zamanı. Bir geçiş noktasındayız. Türkiye, dünyanın geleceğinin şekillenmesinde rol oynayabilir. Gelecek kendiliğinden gerçekleşmiyor. Biz onu aktif olarak gerçekleştiriyoruz. Nasıl bir gelecek istediğimize karar vermek bize kalmış. Demokratik bir gelecek. Toplumsal cinsiyet, insan haklarına saygı gösteren küresel olarak kalkınmayı işaret eden bir gelecek” dedi.

“Sınırlara dayalı tehlikeli bir ticari akım”
Küreselleşmenin işleyiş şeklinin değiştiğini ifade eden Ian Goldin, şunları söyledi: “Covid salgınının küreselleşme açısında büyük bir kırılmaya neden olduğunu söyleyebiliriz. Bu da milliyetçilik akımları ile güçleniyor. Bu durumun çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Türkiye açısından da çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Çünkü dünya daha korumacı, daha milliyetçi bir yapıya bürünürse, bu durum ihracat imkanlarını keser. Türkiye’ye yatırım imkanlarının da önünü keser. Ve bu ülkeyi doğu ile batı arasında seçim yapmaya zorlar. Türkiye'nin faydasına olmayan şeylerin yapılmasını zorlar.  ABD'de korumacı, milliyetçi akımlar Amerika'daki enflasyonun azaltılması, 1 trilyon dolarlık yatırım, Amerikan mallarının alınması yönünde teşvikler kullanıldı. Bu sınırlara dayalı tehlikeli bir ticari akım. Çünkü potansiyel rekabetin altının boşaltılması, yeniliklerin boşa çıkarılması ve de yolsuzluk açısından yeni fırsatlar ortaya çıkarması... Çok tehlikeli süreç olarak görüyorum bunu. Rekabet yasalarımız olmalı. Yerli sanayilerin de küresel ekonomilerle rekabet edebilmesi için ama bunlar ekonomik desteklerle veya rekabetin engellenmesi ile olmamalı. İyi iş gücüne, iyi alım süreçleri ve iyi alt yapıya ulaşmalarının sağlanmasıyla yapılmalı.”

“Avrupa'nın doğal partner olduğunu düşünüyorum”
Kongrede üretilen belgeleri incelediğini söyleyen Ian Goldin, “Çok harika içerikler var. Çok derin. Çok geniş tabanı yansıtan belgeler. Bunları ekonomik politikalara nasıl dönüştürebiliriz? Oldukça kritik öneme sahip. Türkiye yeterince zengin bir ülke değil. ABD'de ki ekonomik destekler, Çin gibi ülkelerle ya da başka bu büyüklükteki ekonomilerle başa çıkması zor. Özellikle devlet destekleri açısından. Türkiye'nin önünde bir fırsat var. Dünyaya bakıp çıkaracağı dersler var. Türkiye'nin stratejik olarak nasıl hareket edebileceğini görebilir. Burada karşı karşıya olduğumuz en büyük tehlike ABD'nin yerli tedarik konusunda ısrarcı olması. Amerikan ürünlerini tercih etme konusunda ısrarcı olması. Çünkü Türkiye gibi küçük ekonomiler, dünya ile ticaret yapabilmeli. THY gibi dünyanın her yerinde olabilmeli. Coğrafi olarak stratejik bir konumu var. Gelişmiş, yetenekli iş gücü var. Dünyada batı ve doğu arasında, kuzey ile güney arasında bir köprü olabilmesi, geçiş noktası olabilmesi, bir çekim merkezi olabilmesi mümkün. Atlantik doğuya doğru Türkiye'nin üzerine doğru kaydı. Bu bir fırsat. Asya giderek büyüyor. Atlantik bölgesinden iki üç kat daha hızlı büyüyor. En büyük pazar aynı zamanda satış ve yatırım kaynağı oluyor. Fırsatların kaynağı oluyor. Türkiye'nin geleceğinin aynı zamanda Avrupa'da olduğuna inanıyorum. Avrupa'nın bir çok açıdan doğal partner olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin stratejik konumu, küreselleşmenin nasıl evrimselleşeceğine bağlı. Eğer yeniden bir soğuk savaşa doğru gidersek, bu gerçekten çok kötü olur. Biz bu doğrultuda ilerlemek istemiyoruz” dedi.

 
Ambulans hasta nakli sırasında haczedildi
 
'Sahte doktor' Ayşe Özkiraz: Dersimi aldım
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Izmirli 21 Mart 2023 Salı 23:51

Bizler Buca'dan Karşıyaka'ya gidemiyoruz adamlar adamları kıtalardan uzaklardan davet ediyor beş yıldızlı otellerde misafir ediliyor izmir'e ne faydası oldu? Bu konuda izmir halkının hakları nasıl gasp edildiğini öğrendik...

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ücretli izin talebine itiraz... İktisat Kongresi'nde '8 Mart' vetosu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen İzmir İktisat ...
İktisat Kongresi'nde sona doğru... 'Yeni Türkiye'nin sözleşmesi olacak!'
İzmir İktisat Kongresi'nin kapanış toplantısının açılış konuşmasını yapan ...
Süleyman Sönmez: İstanbul Sözleşmesi yaşatır
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin son gününde konuşan Türk Girişim ...
 
DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu kürsüde... ‘İşçi sınıfı olmadan cumhuriyet olmaz’
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen İkinci Yüzyılın ...
İZSU'dan kuraklık hamlesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, yaklaşan yaz mevsiminde ...
Karşıyaka'da maaş krizi sürüyor... Memur sendikaları da eylemde!
Karşıyaka Belediyesi’nde örgütlü Türk Yerel Hizmet-Sen ve Birlik Yerel-Sen ...
 
KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik: Barış, demokrasi olmadan ekonomi olamaz!
Hükümetin kamusal alandaki politikaları sonucunda kamu kurumlarının ticarethane ...
Çiğli'de yeni inşaatlara sıkı denetim
Çiğli Belediyesi, Kahramanmaraş depremi sonrası yeni ruhsat başvurusunda ...
Başkan Selvitopu'ndan STK'larla işbirliği mesajı: Birlikten kuvvet doğar
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Karabağlar’daki sivil ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva