HABERLER>GÜNCEL
27 Mart 2016 Pazar - 17:38

'Terör örgütleri bölgenin istikrarına saldırıyor'

Ürdün ve Türkiye arasında ekonomi ve ticaret başta olmak üzere çeşitli alanlarda iş birliği anlaşmaları imzalandı. Davutoğlu Suriye kriziyle ilgili, "DAEŞ, YPG, PKK gibi terör örgütlerinin vahşeti, sadece bizim ülkelerimize değil aynı zamanda bölgenin istikrarına saldırıyor" dedi.

 Terör örgütleri bölgenin istikrarına saldırıyor

Resmi ziyarette bulunmak üzere Ürdün’e gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ürdün Başbakanı Abdullah En-Nusur tarafından resmi törenle karşılandı.

Heyetler arası görüşmelerden sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ürdün Başbakanı Abdullah en-Nusur huzurunda, iki ülke arasında ekonomi ve ticaret başta olmak üzere çeşitli alanlarda iş birliği anlaşmaları imzalandı.

İmza töreninin ardından açıklamalarda bulunan Başbakan Davutoğlu, ev sahibi ülke yetkililerine misafirperverlikleri nedeniyle teşekkür ederek, 1988 yılında Amman'da sekiz ay süreyle kaldığını Arapça olarak ifade etti.

"TERÖR ÖRGÜTLERİ BÖLGENİN İSTİKRARINA SALDIRIYOR"
Davutoğlu, Suriye kriziyle ilgili iki ülkenin benzer zorluklarla karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, "Kuzeye giden sığınmacılar Türkiye’ye, güneye gidenler Ürdün’e doğru hareket ediyor. Suriye’nin istikrarı Suriye’nin komşusu olarak bizler için giderek daha da önemli oluyor. Saldırıların durmasını destekliyoruz. Suriye’deki tüm bu krizlerin durmasını istiyoruz. Suriye’deki rejim güçlerinin ve DAEŞ, YPG, PKK gibi terör örgütlerinin vahşeti, sadece bizim ülkelerimize değil aynı zamanda bölgenin istikrarına saldırıyor" dedi.

Davutoğlu, daha önceki ziyaretinin Ankara'da gerçekleşen terör saldırısı nedeniyle ertelendiğini ifade ederek, "mevkidaşı, Kral Abdullah ve tüm Ürdün halkına terör karşısında Türkiye'nin yanında yer aldığı için" teşekkür etti.

Türkiye-Ürdün arasındaki karşılıklı ilişkileri "bölgede örnek mükemmel bir ilişki" olarak niteleyen Davutoğlu, siyasi alanın yanı sıra ekonomik alanda büyük bir potansiyel paylaşıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye Ürdün arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması, ekonomik ilişkilerimizde yeni bir atmosfer yarattı. Serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasının ardından iki katına çıkan ve de bugün yaklaşık bir milyar dolarlık ortak ticaret hacmine ulaştık. 2017’de serbest ticaret anlaşmasının ikinci aşaması olacak. Eminim ki, bu bizim ticaret ilişkilerimize ivme kazandıracak. Türkiye’nin Ürdün’deki yatırımları 300 milyon dolara ulaştı. Bu yeni girişimle, umuyoruz ki, daha da artacak"

İSKENDERUN-AKABE RORO HATTI
Ürdün Üniversitesindeki Türkçe bölümünün geçen yıl mezun verdiğini ve Ürdün Yermuk Üniversitesinde bugün imzalanan anlaşma ile açılacak Türkçe bölümünün kültürel ilişkilerin göstergesi olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Her yıl yüzlerce öğrenciyi Amman’a Arapça öğrenmesi için gönderiyoruz. Bugün imzaladığımız anlaşmalar, özellikle Hicaz Demiryolu istasyonunun yenilenmesi, aynı zamanda ortak tarih mirasımız konusundaki iş birliğimizin göstergesi" diye konuştu.

Davutoğlu, ulaştırma konusunda iş birliğini vurgulayarak, sivil havacılık anlaşmasının imzalandığını ve İskenderun-Akabe arasında Ro-Ro feribot taşımacılığıyla ilgili fırsatları değerlendirdikleri bilgisini paylaştı. 

Başbakan Davutoğlu, "Akabe limanı bizim için stratejik öneme sahip. Suriye ve Irak’taki krizin ardından, İskenderun-Akabe arasında Ro-Ro feribot taşımacılığı fırsatlarını değerlendirmek istiyoruz. Dolayısıyla Akabe, Türkiye için Ürdün’ün yanı sıra Körfez ve Arap yarımadasına açılan bir kapı olacak" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu iki ülke arasındaki turizm üzerine iş birliğiyle ilgili "Biz tüm Türk hacıların önce Amman ve Ürdün'ü görmesini Amman üzerinden Kudüs’e gitmesini istiyoruz. Bu ayrıca iki kardeş millet arasında daha fazla insan hareketi olması için bir fırsat." dedi. 

"IRAK VE SURİYE’DEKİ DAEŞ TEHDİDİ KARŞISINDA OMUZ OMUZAYIZ"
Davutoğlu, heyetler arası görüşmede bölgesel konuların paylaşıldığına değinerek şöyle devam etti:

"Türkiye ve Ürdün benzer coğrafi konuma sahip, Bizler Irak ve Suriye’ye, komşu iki ayrı, kritik ülkeyiz. Suriye krizi hakkında, benzer zorluklarla karşı karşıyayız. Kuzeye giden sığınmacılar Türkiye’ye, güneye gidenler Ürdün’e doğru hareket ediyor. Suriye’nin istikrarı Suriye’nin komşusu olarak bizler için giderek daha da önemli oluyor. Saldırıların durmasını destekliyoruz. Suriye’deki tüm bu krizlerin durmasını istiyoruz. Suriye’deki rejim güçlerinin ve DAEŞ, YPG, PKK gibi terör örgütlerinin vahşeti, sadece bizim ülkelerimize değil aynı zamanda bölgenin istikrarına saldırıyor. Umarız ki Cenevre görüşmeleri Suriye halkının arzu ve dileklerinin karşılanacağı bir sonuca ulaşacaktır ve istikrar Suriye’de yeniden sağlanacaktır. Irak ve Suriye’deki DAEŞ tehdidi karşısında omuz omuzayız. Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunduğunu görmek istiyoruz."

Davutoğlu, gelecek ay İstanbul'da gerçekleştirilecek İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi ve mayıs ayında İstanbul'da gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Yardım Zirvesi'ne Ürdün'den en üst düzeyde katılım beklediklerini dile getirdi.

"FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZİN HAKLARI VE MESCİD-İ AKSA’YI KORUMAK İKİMİZİN ORTAK DAVASI"
Davutoğlu, iki ülke arasında Filistin meselesini de ele aldıklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"Toplantılarımızda geçen bir önemli konu daha Filistin ve Kudüs meselesi. Filistinli kardeşlerimizin hakları ve Mescid-i Aksa’yı korumak ikimizin ortak davası. Türkiye her zaman Kudüs ve Mescid-i Aksa hakkında özel bir konuma sahip Ürdün’ün yanında olacaktır. Filistin halkının haklarını korumak ve Kudüs’teki Mescid-i Aksa üzerindeki ortak mirasımızı korumak için elinden geleni yapacaktır."

İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ürdün Çalışma Bakanı Nidal Katamine, çalışma, sosyal güvenlik ve istihdam alanlarında iş birliği anlaşmasına imza attı.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile Ürdün Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanı Maha Ali, sanayi, ticaret politikaları önlemleri alanlarında iş birliği protokolüne imza koydu. Bakan Elitaş ve Ürdün Yatırım Komisyonu Başkanı Thabet Al Wir ile de iki ülke arasında yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmasını onayladı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Ürdün Ulaştırma Bakanı Ayman Hatahet tarafından meteoroloji alanında, yine Eroğlu ile Ürdün Tarım Bakanı Akef Al Zoubi tarafından ormancılık alanında mutabakatlara imza atıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Ürdün Ulaştırma Bakanı Ayman Hatahet arasında hükümetler arasında hava ulaştırma anlaşması imzalandı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı (TİKA) Serdar Çam ile Hicaz Demiryolları Kurumu Genel Müdürü Salah Al Lozi, Hicaz Demiryolu İstasyon Restorasyon ve Müze yapımına ilişkin proje anlaşmasına imza koydu.

Yunus Emre Enstitüsü Başkan Vekili Şeref Ateş ile Yarmouk Üniversitesi Rektörü Refat Al Fauri arasında Türkoloji İşbirliği protokolü imza edildi.

Anadolu Ajansı (AA) ile Petra Haber Ajansı arasında da iş birliği anlaşması imzalandı. İmzaları AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu ile Petra Haber Ajansı Genel Müdürü Faisal Al Shboul, attı.

ÜRDÜN TİKA OFİSİ AÇILDI
Başbakan Ahmet Davutoğlu, heyetler arası görüşmenin ardından Ürdün'ün başkenti Amman'da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Ofisi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Başbakan Davutoğlu, Ürdün'ün başkenti Amman'da, resmi görüşmelere başlamadan önce, ikamet ettiği otele gelen Türk öğrencilerle de görüştü. (dha)

 
Ortalığı kana bulayacaklardı: 6 IŞİD'li yakalandı!
 
Aydın'da eşeğe motosikletli eziyet!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ortalığı kana bulayacaklardı: 6 IŞİD'li yakalandı!
Gaziantep'te, polisin düzenlediği operasyonda bomba yüklü araçla saldırı ...
İzmir şehidine ağlıyor: Gözyaşları sel oldu!
Irakın kuzeyindeki, Türk askerlerinin de konuşlu olduğu Başika Kampı Gedu ...
CHP İl Başkanı’na saldırıda 3 kişi tutuklandı
Düzce’de CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan’ı sokak ortasında tekme tokat döven ...
 
Sahil Güvenlik'ten 7 günlük bebeğe umut eli!
İzmir'in Çeşme ilçesinden yasa dışı yollarla Yunanistan'ın Sakız Adasına ...
İzmir'de ağabey dehşeti: Kardeşini bıçakladı!
Ödemiş ilçesinde ağabeyi tarafından bıçaklanan kişi öldü.
Dikili'de mülteci operasyonu: 350 kişi yakalandı!
İzmir'in Dikili İlçesi'nde, yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Midilli ...
 
Meryem Ana Evi'nde Paskalya kutlaması
İzmir'in Selçuk ilçesindeki Meryem Ana Evi'nde, Paskalya Bayramı dolayısıyla ayin gerçekleştirildi
Davutoğlu Rusya'nın o açıklamasına ne yanıt verdi?
Rusya Dışişleri Bakanı Sözcüsü katıldığı bir radyo programında 'Türkiye ...
Nusaybin'den acı haber: İki şehit
Mardin’in Nusaybin ilçesinde PKK’lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva