EGEDESONSÖZ – Gaziemir Belediye Meclisi’nin Nisan ayı olağan toplantısının birinci birleşiminde, 2025 yılı denetim raporu da meclis gündemine alındı.
Rapora göre, belediyenin 2025 yılı gelir bütçesi 1 milyar 690 milyon TL olarak belirlenmişti. Ancak yıl sonunda gelirler 983 milyon 608 bin 666 TL 88 kuruşta kaldı ve gerçekleşme oranı yüzde 58.20 olarak kayıtlara geçti.
Giderler ise planlanan 1 milyar 690 milyon TL tutarında olmasına rağmen, 1 milyar 225 milyon 62 bin 915 TL 25 kuruş olarak gerçekleşti. Bu da gider gerçekleşme oranını yüzde 72.49’a yükseltti.
Rapora göre 2025 yılında belediye giderleri, gelirlerin üzerinde 241 milyon 454 bin 248 TL 37 kuruşluk bir açık verdi.
MUHALEFET ÜYELERİNDEN ŞERH
Gaziemir Belediyesi 2025 yılı Denetim Komisyonu raporuna, muhalefet üyesi İbrahim Kaya tarafından şerh konuldu.
Raporda yer alan tespitler şu şekilde:
- 2025’te belediye tarafından 133 adet doğrudan temin alımı yapıldığı; bazı alımların listede yer almadığı, özellikle Destek Hizmetleri ve Bilgi İşlem müdürlüklerinde geçen yıla göre ciddi artış olduğu vurgulandı. Kültür ve Sosyal Hizmetler müdürlüğündeki doğrudan teminlerde ise yaklaşık %80 düşüş görüldü.
- Bazı ihalelerin ilçede kayıtlı olmayan firmalara verilmesi, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi ve ekonomik şartlara uyumun sağlanmadığı belirtildi.
- Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından alınan maskeler ve araç bakım hizmetlerinin usule uygun faturalandırılmadığı, aynı araca kısa sürede tekrar bakım yapılmasının ve fatura detaylarının yetersiz olduğu tespit edildi.
- Doğrudan temin yoluyla yapılan bayrak, su, malzeme ve klima alımlarında gerekçe ve birim ayrımı anlaşılmadı; bazı bağışlar meclis gündemine getirilmedi.
- Belediye başkanlığına tahsisli aracın görev belgesi olmadan kullanımı sonucu 14.425 TL ceza oluştu, yasal süreçle birlikte toplam 20.774 TL kamu zararı meydana geldi.
- Encümen kararlarının dijital ortamda sunulması nedeniyle detaylı denetim yapılamadığı belirtildi.
Gaziemir Belediyesi Denetim Komisyonu Üyesi Mehmet Sait Sert de, komisyon olarak hazırladıkları Muhalefet Şerhi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sert, AK Parti Meclis Üyesi İbrahim Kaya’nın paylaştığı bilgi notuna atıfta bulunarak, MHP grubu olarak hazırladıkları şerhin de aynı çerçevede olduğunu belirtti.
Denetim çalışmalarının amacının, yanlış uygulamaları tespit ederek gelecekte tekrarlanmamasını sağlamak olduğunu ifade eden Sert, şunları kaydetti:
- Denetim sürecinde araç listesi, taşınmaz mal listesi, doğrudan temin alımları, ihaleler ve encümen kararları talep edildi. Bu belgelerin yalnızca talep eden üyelere değil, tüm komisyon üyelerine verilmesinin daha uygun olacağını değerlendirdi.
- 2025 yılı doğrudan temin listesinde toplam 133 alım yer almasına rağmen, bazı alımların listede bulunmadığı tespit edildi.
- Araç bakımı, onarım, bilgi işlem ve reklam harcamalarında artış gözlendi; bazı alımların ilçe dışındaki firmalardan yapılması eleştirildi.
- Faturaların detaylandırılmaması ve benzer arızalarda farklı ödemeler yapılmasının yanlış anlaşılmalara yol açabileceği ifade edildi.
- Mal alımlarının farklı müdürlükler yerine tek bir müdürlük üzerinden yapılmasının, hem maliyet hem de personel açısından tasarruf sağlayacağı değerlendirildi.
- Belediyeye yapılacak mal ve hizmet bağışlarının mecliste görüşülmesinin uygun olacağı belirtildi.
- Araç görevlendirme belgelerinin eksiksiz tutulması ve encümen kararlarının detaylı olarak görülmesi gerektiği ifade edildi.
MASKELER NEREDE TARTIŞMASI
Denetim raporu şerhinde 4 bin adet N95 maskenin “Tuzla Oluklu Mukavva Sanayi ve Tic. A.Ş.” firmasından alındığı kaydedildi. Ancak firmanın resmi web sitesinde maske veya benzeri ürün satışına dair herhangi bir kayıt bulunamadı. Komisyon tarafından firma, 18 Şubat 2026 tarihinde belirtilen telefon numarası üzerinden arandığında, görevliler maskelerin satışının olmadığını şifahen doğruladı. Denetim komisyonu, söz konusu alımın araştırılması gerektiğini ve uygulamaların netleştirilmesinin önemli olduğunu belirtti.
Raporda şu ifadeler yer aldı:
Gaziemir Belediyemizin Sağlık İşleri Müdürlüğünce Orman yangınları başta olmak üzere Doğal Afet olaylarında kullanılmak üzere Doğrudan Temin yoluyla alınan maskelerin sarf edilmesi ile ilgili uygulamaların tam anlaşılamadığı, 07.08.2025 tarihli,4626 no.lu Yevmiyeli belgede, 4000 Adet N95 Maskenin TUZLA OLUKLU MUKAVVA SANAYİ VE TİC AŞ.'den alındığı belgelerden tespit edildiği, Kayıtlı ilgili firmanın WEB sitesinden yapılan incelemede ,Firmanın her hangi bir maske ve benzeri ürün satışlarına rastlanmadığı, Bunun üzerine ilgili firma komisyon huzurunda WEB sayfasında kayıtlı olan telefon numarasından (18.02.2026. saat:17.34. 02163922405) aranarak ,İlgili firma görevlisinin MASKE satışlarının olmadığını tarafımıza şifahen beyan etmiştir. İlgili alımın araştırılmasının gerektiği değerlendirilmektedir.
IŞIK: MASKE BULAMADIK
Muhalefet meclis üyelerinin maske alımıyla ilgili bir eleştirilerine yanıt veren Başkan Ünal Işık, “Keşke yangın süreçlerinde yanımızda olsaydınız, kimse yanımızda yoktu. O gün için her yere ulaşıp maske bulamadığımızın belgeleri elimizde. Açıkçası, biz buna hazırlıklı değildik. Alınan maskelerin faturası elimizde. Bunun ispatı ortadır” dedi.
AK PARTİLİ ASLAN: BİZ ÇOCUK MUYUZ?
AK Partili Hüseyin Aslan da “Maskelerin bir tanesi ortada yok. Siz yangınlarda beni görmemiş olabilirsiniz. Biz yangınlarda bir tane maske göremedik. Ben sizin yanınızda olmak zorunda değilim. Görevlileriniz maske ile ilgili bilgi verememiş. Biz fotoğraflara baktık doğru düzgün kimsenin ağzında maske yok. Burada bir sürü bağış gündeme geliyor, bu konu yok. Birilerine para mı kazandırmaya çalışıyorsunuz? İzmir’den firma yok mu, Antalya’daki firmalardan alım yapılıyor. Siz kimi aldatıyorsunuz biz çocuk muyuz?”
IŞIK: VARSA ŞİKÂYETİNİZ SAVCILIĞA GİDERSİNİZ
Denetim raporu ile ilgili yöneltilen eleştirilere yanıt veren Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, “Bu söyledikleriniz hadsizlik. Şikayetiniz varsa savcılığa gidersiniz. En uygun maliyeti veren kimse ondan alıyoruz. Bizim kültürümüzde ihalelere müdahale yok. Araç giderlerindeki artışı nereden buldunuz? Geçen seneki harcamalara göre tasarruf sağladık. Enflasyonu da üzerini de koyarsak yüzde 85. Faturadaki detaylara takılıyorsunuz. (Belediye bürokratlarına dönerek) Arkadaşlar talimatımdır. 5 tane teklif alın bundan sonra. Bir dahaki yılki denetim komisyonunda herhangi bir üye bir şey tespit ederse sorumluluk sizdedir. Bilginiz olsun. Bütün eleştirilerinize rağmen haksız eleştirileriniz oldu. Bütün çalışma arkadaşlarıma Gaziemir Belediyesi’nin her kuruşuna sahip çıktığı için teşekkür ederim” dedi.





