Belediye-İş'ten Başkan Tugay'a işten çıkarma tepkisi!
Belediye-İş'ten Başkan Tugay'a işten çıkarma tepkisi!
İçeriği Görüntüle

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – İzmir’de yangın güvenliğini artırmak amacıyla Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (İAOSB) hizmete alınan itfaiye istasyonunun açılış töreni düzenlendi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene katılanlar arasında CHP İzmir Milletvekili Ümit Özlale, Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek, İASOB Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace yer aldı.

TUGAY: BELEDİYENİN ETKİ ALANI RİSKLİ BÖLGELER

Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay konuşmasında şunları söyledi:

“Yangın korkutucu bir konu. Hayatımızda silip yok edemeyeceğimiz de bir risk. Belediye olarak üzerimize düşen yangınla etkili bir şekilde mücadele etmek. Belediyenin yetki alanı riskli bölgelerdir. Sanayi bölgelerinde de yönetim ile işbirliği içinde bu yapıları yapmak ve hizmetleri yerine getirmekle yükümlüyüz. İzmir’de çok sayıda yangın çıkıyor. 4.5 milyon nüfuslu bir şehirde on binlerce yangın çıkması çok doğaldır. Bunlara zamanında ve etkili müdahale yapılması ile ilgili ihtiyaçların giderilmesini sağlıyoruz. Geçen yıl çok büyük yangınlar yaşadık. Kendimize biraz daha fazla görevler tanımladık. Pek çok itfaiye eri arkadaşımız aramıza katılıyor. Yeni araçların alımı için bir süredir uğraşıyoruz. Son aşamaya geldik. Arazi tipi araçlar da dahil tüplü araçlar da dahil yeni ve modern yangın söndürme araçlarını filomuza katacağız.

“EN SON 120 TANKER DAĞITTIK”
Geçen yıllarda özellikle orman köylerine su püskürtebilen tankerler dağıtıyordu büyükşehir. Benim dönemimde de bunu yapmaya devam ediyoruz, en son 120 tankeri dağıttık. Tanker eksiği neredeyse kalmadı. Bazı köylere ikişer tane verelim diye düşünüyoruz. Özellikle merkezden çok uzak, ağaçlık alanlarda çıkacak yangınlara ne kadar erken müdahale edersiniz o kadar hızlı söndürüyorsunuz. Sanayide çıkan yangınlar tabii ki özel durumlar ve müdahaleleri de zor. Bu tesis ve hizmet hayati öneme sahip. Bolu’daki otel yangınından sonra yangın önlemleri binalarda ne kadar yeterli diye sıkı bir kontrol döneminde girdik. Daha önceden jandarma komutanlığı yapan arkadaşımız müdürlükle beraber çok sıkı bir şekilde denetim yapıyor.

"TEK SORUMLULUK BİZDE DEĞİL"
Yangınla ilgili alınması gereken önlemleri tüm kurumların alması konusunda ısrarcıyız. Kimseye zorluk çıkaralım diye düşünmüyoruz ama tek sorumluluk bizde değil diye düşünüyoruz. Bir tarafta iklim krizi, kuraklık, aşırı sıcaklık var. Kırsalda ve ormanlık alanlarda yangın çıkmasına sebep oluyor, yerleşim yerlerine sıçrıyor. Yaşamımızın içindeki yangın riskini de düşünerek bilinçli olmalıyız.

Bize çok çalışmak yakışır. Biz bunu slogan yaptık ama İzmir’e de bilinçli olmak yakışır. Biraz önce Hasan Tahsin’i andık Konak’ta. Cumhuriyetin kuruluşuna temel olmuş olan o hikayenin başladığı ve bittiği o şehirdeyiz. Atatürk’ün muhtemelen Türkiye'deki en sevdiği şehirdeyiz. Tarih boyunca yaptıklarıyla, sanayisiyle, turizmiyle, kültürüyle eşi benzeri olmayan şehirdeyiz. Bu şehirde kimsenin cahilce davranmaya hakkı yok. Herkes üzerine düşeni yapsın. Biz her türlü sorumsuzluğu yapalım belediye yapsın, olmaz.

"BELEDİYE HER GEÇEN GÜN HALKIYLA KENETLENİYOR"
Belediye her geçen gün halkıyla daha fazla kenetlenerek bu şehre sahip çıkmaya devam edecek. Şehri kalkındırmak için üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Herkesin yolu açık olsun diye çalışacağız. Her türlü hazineyi, güzelliği korumayı en az kendi varlığımız kadar özel görev olarak sahip çıkacağız. Bu zorlu zamanda, yeni bir çağa girdiğimiz bir dönemde İzmir’i kötü bir noktaya götürmeye hakkımız yok ne geçmişimizle ne geleceğimizle.

Hepsi birbirinden değerli çocuklarımız ve gençlerimiz bizlerden farklı noktalarda olsak da sorumluluk almış insanlardan yaşanabilir bir dünya bir İzmir bırakmasını diliyorum

"YANGIN RİSKİ YÜKSEK YERLER TESPİT EDİLDİ VE ALTYAPI HAZIRLANIYOR"
Sadece belediye diyemeyiz, her birimiz bu bilinçle hareket etmeliyiz. En iyi yangın çıkmayan yangındır. Çıkan yangın, bir şeyleri yok eder, insanların canını acıtır, maalesef pek çok defa da insanların canını alıyor. İnşallah en az yangının çıktığı bir sene olur. Ama inşallah maşallah ile olmuyor. Çalışmak lazım. Arkadaşlarımız bütün İzmir’i tanıdı. Coğrafi bilgi sistemi veri tabanı üzerinden çalıştı. Nerede yangın riskinin yüksek olduğu yer varsa itfaiye daire başkanı ile beraber hesaplayıp işaretlediler. Oraya hızlı ulaşmak için altyapı düzenlemesi yapılıyor. Bu işler akıl ile oluyor.

"BAL YAPMAYAN ARI GİBİ KOŞTURMAK DEĞİL AKIL VE TEKNOLOJİ LAZIM"
Bal yapmayan arı gibi koşturmak değil insan aklı ve teknoloji ile işlerin yapılması gerekiyor. Yangın çıkmasın ama çıkarsa hemen orada olup söndürelim. Orman Genel Müdürlüğü ile de beraber çalışalım. Hep beraber ülkemize sahip çıkalım. Yurdumuzun kurtuluşunun ilk adımı olan 19 Mayıs’ta bu onurlu millete yakışan bir geleceği hep beraber kuralım”

YILDIZ: İZMİR VE ÇİĞLİ İÇİN BÜYÜK ŞANS
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, yaptığı konuşmada “Bu açılış İzmir ve Çiğli için büyük şans. Göreve geldiğim günden itibaren tüm sosyal projelere dahil olup çözüm ortaklığında gösterdiğiniz samimiyet ve çaba için teşekkür ediyorum. ‘Sokakta 1 fabrikada 1 can’ projesinde bizi yalnız bırakmadığınız, aynı yere yumruk vurduğunuz için teşekkür ederim. Kreş açılışına katılmıştık, yerel yönetimlerle şehre güç verenler ele ele verdiğinde çok büyük güç ortaya çıkıyor. El ele verildiğinde aşılamayacak sorun olmadığını tüm İzmir’e gösterdiğimizi düşünüyorum. Kazasız belasız tüm personelin hayatını idame ettirmesini istiyorum” dedi.

KARACE: İTFAİYE RUHSATLARI DOĞRUDAN SANAYİDEN VERİLECEK

İAOSB YK Başkanı Cenk Karace, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bugün burada bölgemiz için hayati öneme sahip bir yatırımın hizmete açılmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Büyükşehir ile 1,5 yıl önce imzaladığımız protokolde bu bina sadece bir yapı değil işletmenin güvenliği için stratejik bir adımdır. Yangınlar sanayi tesisleri için büyük tehlikelerin başında gelir. Bu sene başımıza gelen yangın ve patlamadan kaynaklanmıştır. En uygun ekipmanla en kısa sürede müdahale hayati öneme sahip.

Bu birim, daha fazla itfaiye aracı ve personelle donanımı yüksek bir ekip sunuyor. Hızlı müdahale imkanı sunuyorlar. Sanayi yangınları ile baş edebilecek şekilde seçiliyorlar. Bununla birlikte protokol kapsamında çok önemli başka bir kazanımı elde ediyoruz.

Merkezde verilen itfaiye ruhsatlarının artık doğrudan sanayimizden verilecek olması kolaylık ve hızlılık sağlayacak. İş kaybı da bu şekilde önlenecek. Bu durum sanayicimizin yanında durduğumuzun en önemli göstergesi. Sadece üretim alanı olarak organize sanayinin güvenliği açısından da önemli bir yer taşıyor.

Ben bir iki fabrika yangınına girdim. Sahiden büyük cesaret orada üç beş saniye duramıyoruz. İtfaiye personellerine çok teşekkür ediyorum. O ortamda bulunmak bile çok zor.”

75 milyon liralık yatırımla tamamlanan 2 katlı İAOSB İtfaiye İstasyonu, 5 koğuş, spor salonu, karanlıkta ilerleme teknikleri eğitim odası, santral, yemekhane- mutfak, dinlenme, eğitim, toplantı salonları ve 4 araçlık garajdan oluşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve sanayicilerin iş birliği sayesinde Menderes İTOB, Pancar, Kemalpaşa KOSBİ, Aliağa ALOSBİ ve İAOSB’de itfaiye istasyonları oluşturuldu.