Tayfun MARO
Yüzüncü yılında İzmir İktisat Kongresi
9 Ocak 2023 Pazartesi

İzmir İktisat Kongresi’ne uzanan yolun kilometre taşlarına bakıldığında, yüzüncü yılında bir kere daha benzer bir misyonu yüklenebileceğini söylemek pekâlâ mümkündür.

1908-1922, Osmanlı İmparatorluğu’nun kapitalist sistem finansal yapı entegrasyonunun ikinci kez başarısızlıkla sonuçlandığı dönemdir. Ve İmparatorluğun çöküşü…

1919-1922, Kurtuluş Savaşı ve 29 Ekim 1923, Cumhuriyet’in ilanını takiben, 17 Şubat - 4 Mart 1923, İzmir’de İktisat Kongresi, Türkiye Cumhuriyeti’nin iktisat politikasını belirlemek amacıyla toplanıyor.

1839’dan itibaren iki denemede de sisteme entegrasyonda başarısız olan Osmanlı İmparatorluğu yıkılırken, Atatürk ve arkadaşları Türkiye Cumhuriyeti’ni sisteme entegre etmeyi başardı. Bu başarının iktisadi inşası İzmir’de İktisat Kongresi ile başladı.

Günümüze gelince, Yüzyıl sonra Dünya yine kaosa sürükleniyor. Sistem dengeden çıktı. Ve bu defa, dengeye geri dönüş yok. İnsanlık, yeni bir Dünya düzeninin eşiğinde. Akıllı sistemler ve yapay zekâ ile anılan dijital devrim, yeryüzüne yeni bir düzen getiriyor.

Meselemiz, kurulmakta olan yeni Dünya düzeninde Türkiye’nin yeri ve durumudur. Meseleyi nasıl ele alacağımıza, Türkiye’nin sistemde nerede ve nasıl yer alacağına karar verebilmektir.

Yüzyılın ardından yine yeni bir Dünya düzeni kuruluyor. Ve İzmir İktisat Kongresi, uluslararası sistemde Türkiye’nin nasıl yer alacağını konuşmaya hazırlanıyor.

Yanı sıra, sistemde liberal dönem sonlanırken kamucu dönemin iktisadi politikalarının konuşulması bir zarurettir.

3 Aralık 2022 günü, CHP’nin açıkladığı ikinci yüzyıl vizyonu, yeni Dünya düzeninde Türkiye Cumhuriyeti değişim ve dönüşüm politikalarının istikametini işaret ediyordu.

Bu istikametin ekonomi politikalarının tartışılacağı platform tam olarak “İzmir İktisat Kongresi” olacak.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva