Tayfun MARO
Yeni Dünya Düzeni ve CHP
10 Temmuz 2020 Cuma

Kemal Kılıçdaroğlu CHP’yi kapıları açılmakta olan yeni çağa taşımak için kararlı adımlar atıyor.

Önce “alçakgönüllü uygarlık” fikrini ortaya attı; Şimdi de genç kuşakları CHP’nin ön saflarına taşımaya hazırlanıyor.

Kemal Kılıçdaroğlu bu iki büyük hamleyi neden yaptı?

Sistemde çöküşü akla getiren gelişmeler üstüne kısa bir ufuk turu bu iki hamleyi daha anlaşılır kılabilir… Zira sistemin dengeye geri dönmesinin imkânsızlığını düşündüren emareler günbegün netleşiyor.

Hal böyle olunca, eski köye yeni adet değilse de yeni akıl gerekiyor.

Mülkiyete, piyasa aklına, kitlesel üretim ve tüketim kültürüne dayalı sistemde iktidar ilişkileri ve siyaset, tükeniş sürecinde…

Ekolojik yıkım ve iklim değişikliği sistemin sürdürülebilirliğine son verdi.

Yanı sıra, sınırsız sermaye birikimi ve artı değerde sınırsız genişleme sonucu dengeden çıkan sistem sürekli erör veriyor.

Kısacası, kapitalist sistem çöküyor. Fakat sadece kapitalist sistem değil, uygarlık da çöküyor.

Mülkiyet, piyasa ve para politikalarıyla hemhal uygarlığın artık ayakta durmadığı görülüyor.

Bu top yekûn çöküş karşısında, yeni uygarlığı ve yeni sosyolojiyi anlamak, yeni siyaseti konuşmak için yeni bir dil kurmak ve yeniden söylemek, kaçınılmaz oldu.

Dünya’nın yeni düzeninde, hiyerarşik yapılar olmayacak. Yapay zekânın yönettiği sanayi, tarım, hizmet üretiminde bütün süreçler yatay seyrediyor. Yani başka bir akıl devreye giriyor.

Mülkiyetin, paranın, çalışmanın yeniden tanımlanacağı günlere geldik.

Sanayi toplumu ve istihdam politikaları iktisat kitaplarında anı olarak kalacak. Serbest piyasa, emek-sermaye çelişkisi, işçi sınıfı öncülüğü, üretim/tüketim sarmalında oluşan kültür ve hiyerarşik yapılar yavaş yavaş gündelik hayatımızdan elini ayağını çekiyor.

Birçok kuram çöküyor. Kavramların içi boşalıyor veya anlamları kayıyor. Mekânların yeniden tanımlanma ihtiyacı şimdiden ortaya çıkmaya başladı.

Genç kuşaklar, önlerinde ceket düğmesi iliklenen takım elbiseli, kravatlı adamların ne işe yaradığını bilmiyor, bilmek de istemiyor.

Diyeceğim, dehşetengiz bir dip dalgası geliyor, akılımızı başımıza almazsak hepimizi önüne katıp götürecek.

İşte böyle bir zamanda, Nisan ayında, Kılıçdaroğlu’nun Cumhuriyet Gazetesi’nde çıkan yazısı, benim indimde, umut verici bir çıkıştır.

Alçakgönüllü yeni bir uygarlık fikri, demokratlar ittifakı, evrensel gelir hakkı, genç kuşaklarla buluşma;  tam da toplumun ihtiyacı olan yeni siyasetin ipuçlarını veriyor.

Yeni siyaseti, yeni toplumu, yeni devleti konuşmanın vakti geldi. Artık sanayi toplumu kalıntısı zihniyetle kaybedecek zamanımız yok.

Ve yıllardır bunları söylediğim için kimi solcular önümden ardımdan konuşuyordu… Günü kurtarmayı siyaset olarak gören, ülke ve dünya meselelerine kafası basmayan o arkadaşları zavallılıklarıyla baş başa bırakalı çok zaman oldu.

Kılıçdaroğlu da mevcut yapıyla değişim sürecinde yol almanın imkânsızlığını gördü ki rotayı genç kuşaklara çevirdi.

Bu CHP Kurultayı ya Türkiye için ayağa kalkışın işaret fişeği, ya da hazin bir sonun başlangıcı olacaktır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fikret Aslan 12 Temmuz 2020 Pazar 16:01

Merhabalar ben İmam Hatipli Üniversite mezunu bir emekliyim. Hayatım boyunca sağ partilere oy vermiş milliyetçi muhafazakar biriyim. AKP’ye de oy verdim ancak AKP genel başkanı RTEnin insanları bu kadar ötekileştirmesini ve ortağı Fetöyü kullanarak Ülkenin bütün değerlerini temelinden sarsmasını kabul etmiyorum. AKPye verdiğim oylar haram olsun. Ülkemizin bütün zenginliklerini ve imkanlarını kendi yandaşlarına ve özellikle Karadenizlilere peşkeş çekmesini kınıyorum. Şu anda Türkiyede görevli binlerce üst düzey bürokratik koltukların Karadenizlilere liyakata bakılmaksızın peşkeş çekilmesi utanç verici bir Milliyetçilik ve faşistliktir. Hani Tayyip bey Milliyetçiliği ayaklarının altına almıştı. Demekki söyledikleri köprüyü geçene kadar geçerliymiş. Ama bu halk ülkemizi Karadeniz ve ötekiler diye bölen bu zihniyete gerekli dersi verecektir inşallah.

Yorumu oyla      4      3  
Obi 11 Temmuz 2020 Cumartesi 15:44

RTE halifelik ilan etse muhalefet “aman dindarlar bizi yanlış anlamasın” diyerek destek olacak psikolojide. Asıl zor olan fakat yapılması gereken; AKP seçmenine bu yapılanların yanlış olduğunu anlatabilmektir. Güya ülkede muhalefet var, hepsi Akp''yi tebrik ediyor! Akp seçmeni, gerçeği varken sana(taklidine) neden oy versin?!?! :))

Yorumu oyla      2      3  
BİRİLERİ YALAN SÖYLÜYOR 11 Temmuz 2020 Cumartesi 15:15

Sağın literatüründe yer alan "kul hakkı" ve benzeri sözcükler olmadan cümle kuramayan bay Kemal "CHP’yi yeni çağa taşımak için kararlı adımlar atıyor" ve 71 kafa yaşının tüm zindeliğiyle(!) "genç kuşakları CHP’nin ön saflarına taşımaya hazırlanıyor" öyle mi?.. Güldürmeyin adamı.

Yorumu oyla      2      4  
Mister No 10 Temmuz 2020 Cuma 21:21

Rotayi genclere ceviren Kilictaroglu bir zahmet koltugunuda bir gence devretsin. Katildigi tüm secimleri kaybede kaybede 70 yasina geldi. Hangi genci kandirabilir acaba ?

Yorumu oyla      3      4  
T. Maro 10 Temmuz 2020 Cuma 19:44

Hakan bey, artı değerin sınırsız genişlemesi siber üretimle hızlanmıştır. Işıksız fabrikaların sömürülecek emeğe ihtiyacı yok. Ayrıca bu genişlemenin bir sendrom olduğunu işaret eden, Marks''tır.

Yorumu oyla      2      3  
Hakan 10 Temmuz 2020 Cuma 17:11

''Arti değerde sınırsız genişleme...'' ifadesi bence hatalı; zira kapitalizm emegi eskisi gibi somuremedigi, sınıra dayandığı için krizde, yani bugünun uretim teknoloji yapısında emeğe eskisinden daha az ihtiyaç var ve bu ihtiyaç giderek de azalmaktadır, dunya capinda işsizlik sayisindaki surekli artiş da bunu gösteriyor zaten. Diğer taraftan gençlik buluşması önemli olmakla birlikte genç işsizliği önlemeye yönelik somut politikaların neler oldugu da önemli. Bu kapsamda gençleri ikna edecek politikaların geliştirilmesi iktidara gelmek açısından son derece önemli olduğu izahtan varestedir.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva