Tayfun MARO
Yalancının mumu sönmüyor
24 Aralık 2022 Cumartesi

Kriz hükmünü sürüyor; Gelirlerin hayat pahalılığı karşısında hızla erimesi, maaşlarda yapılan düzenlemelerin yetersiz kalması giderek geçim sıkıntısını büyütüyor.

Orta sınıf yoksullaşıyor. Yoksullaşma sonucu, milliyetçi, ulusalcı siyasi yaklaşımlar öne çıkmaya başladı. Ancak yoksulluğu yönetmek artık eni konu zor. Hibe ekonomisi de yetmiyor.

Keskin demeçlerle milletin gazını almaya çalışıyorlar… Ancak her şey olacağına varıyor. Emekçiler sefalet koşullarında çalışmaya devam ediyor. Tarihselliğin tezahürü… Ne sınıf mücadelesi ne emeğin gücü derman olabiliyor emekçilere.

Dayanışma salt Kürt sorunu veya benzer etnisite sorunlarında ortaya çıkıyor. Batı, CHP’ye de bunu belletmiş, parti yönetimi, yoksullukla mücadelede etnisite sorununa vurgu yapıyor.

Halk kendi sorunlarına sahip çıkacak erginlikte değil. Siyasetçilere havale edilen mücadeleden de teslimiyetten başka sonuç çıkmıyor.

Hangi dili konuştuğu, hangi inanca sahip olduğu, kültürel kimliği aslında muktedirin indinde pek anlam taşımıyor, yeter ki halk dediğin munis, itaatkâr, edilgen olsun.

Halkları itaatkâr kılmanın yolu da siyasal partilerin temsile dayalı gücünden geçiyor.

Bu güç, halk adına ileri geri konuşan siyasetçinin halkı muktedirlere altın tepside sunan diskurunda ziyadesiyle sırıtıyor.

Servetler daha az sayıda insanın elinde toplanırken yoksulluk hem genişliyor hem derinleşiyor. Kapitalizmin altın kuralı işliyor…

Çıkışsızlıkla malul yoksullar efendilerin eline bakıyor.

Barınmak ve beslenmek en temel insan hakkı olmak gerektiği halde, ülkede sol bile, etnisitesi üzerinden “insan hakkı” tarifi yapıyor.

Çünkü Batı daha ötesine destek vermiyor. Sermayenin başına iş açmak hoş karşılanmıyor.

Sonucunda, inanç grupları, etnisite grupları, yoksullukla mücadele, insan hakları derken asıl mesele arada kaynayıp gidiyor.

Yeryüzü nimetlerinden her insan payına düşeni talep ediyor. Siyaset de bu talebi boşa çıkarmak için sağdan soldan yoksul kitleleri kuşatıyor. Olan biten bu…

Kural şöyle işliyor; Sağ veya sol partilerden hangisi daha iyi yalan söylüyorsa, o iktidar oluyor. Muhalefette kalanlar ise daha iyi yalan söylemek için çalışmaya devam ediyor.

İktidar ve hiyerarşi olan yerde, özgürlük, adalet, eşitlik barınamaz.

Hepimizi yalanla besliyorlar.

Yalanla beslenmeye teşne olduğumuz sürece de çıkış yok.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Adil ve eşit hizmet alma hakkı 24 Aralık 2022 Cumartesi 13:40

İktidar olacağını her fırsatta ifade eden CHP’nln yönetimindeki İzmir BB’si kamu hizmeti olan toplu ulaşımda İzmir merkez ilçeler , İzmir kırsal ilçeler ayrımcılığı yapıyor . İzmir merkez ilçelerdeki metro, otobüs , vapur ve tramvaylarda 120 dk. aktarma hakkı var. İzmir kırsal ilçe belediye otobüslerinde ( ESHOT ) 120 dk. aktarma hakkı yok. İzmir merkez ilçelerinde belediyeye metro, otobüs, vapur ve tramvaylarla toplu ulaşım hizmet verilirken , İzmir kırsal ilçelerindeki belediye otobüsleri ( ESHOT ) tamamen hizmeten çekilerek toplu ulaşım İZTAŞIT ( özel halk otobüsü ) adı altında özelleştirilmeye devam ediliyor . Hem de İzmir BB Başkanı Sayın Tunç Soyer bu özelleştirmeyi ( İZTAŞIT - özel halk otobüslerini ) ballandıra ballandıra anlatıyor . Sayın Soyer, bugüne kadar yapılan özelleştirmelerin yurttaşlar ne faydası olmuş ? Bize bir anlatsa da , İzmir kırsal ilçelerinden belediye otobüslerinin tamamen hizmeten çekilerek , özel halk otobüsü uygulamasının yurttaşlara faydalı olacağına bizde inanalım . Çözüm ; İzmir kırsal ilçe belediye otobüslerinde de; 136 km.lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlerin uygulanması.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva