Ahmet Aydın AKANSU
Umutsuzdum... Büyükşehir Belediyesi mahcup etti
24 Nisan 2018 Salı

Bu köşeden İzmir’in gözbebeği kordon boyunun naylon poşet, bira şişeleri ve çiğdem kabukları ile çöplüğe dönüştürüldüğünü üzülerek yazdım ve “Çöp bilinci nasıl oluşur önerisi olan yazsın” başlığını atmıştım. Pek çok vatandaş önerilerini yazmıştı.

Hatta yazının içinde daha önceki önerilerime kulak asmayan Büyükşehir Belediyesi bu kez belki uygular yazmıştım. Önerim de şuydu;

Kordonda veya şehirlerdeki çöp bilinci ile ilgili yazdığım bu ilk yazı değil. Diyorum ki böyle şehrin gözbebeği bölgelerinde temizlik görevlileri veya bay-bayan zabıta memurları üzerinde “Şehrimizi temiz tuttuğunuz için teşekkür ederiz” yazılı kağıt poşetler dağıtsalar veya sözlü olarak nazik bir şekilde “Bir daha buraya geldiğinizde temiz bulmak istemez misiniz?. Şu görüntü size rahatsızlık vermiyor mu?” şeklinde çöp bilinci oluşturuluncaya kadar bu uygulamayı ISRARLA yapsalar iyi olmaz mı?

Öneri yazısı ve çevreye duyarlı İzmirlilerin hassasiyeti yanıt buldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi ekipleriyle Engelsiz İzciler grubu üyeleri ve Abla-Ağabey-Kardeş projesi gönüllüleri kordon boyunda “BİZ ÇEKİRDEĞE ÇİĞDEM DERİZ, ÇEVREMİZİ KİRLETMEYİZ” yazılı kağıt poşetler içinde hem çiğdem dağıtıp hem de çöplerini rastgele atmamalarını anlattılar. Bravoooo işte bilinç böyle oluşturulur. Ancak bir kere ile olmaz. Bu algıyı yerleştirinceye kadar haftada bir kez yapılmalı.

BİR BRAVO DA MUSTAFA EMİR KAYA İÇİN   

“Akıl yaşta değil baştadır” demiş atalarımız. Mustafa Emir Kaya henüz 11 yaşında. Etrafımda öyle üniversite mezunları biliyorum ki çevre bilincinin Ç’sinden haberi yok. Mustafa Emir Kaya, elektronik atıkların rastgele atılmaması için bir video çekmiş ve bu videosu “Çevrenin Genç Sözcüleri” yarışmasında dünya ikincisi seçilmiş.

Şu konuyu işlemiş.

“Bir insan bir karıncayı ezdiğinde küçük olması nedeniyle onun farkına bile varamayabilir. Ancak bir fil öldüğünde onun aşırı iri olması nedeniyle görüp  “Acaba neden öldü” diye merak ederler. Elektronik atıkların küçüğü büyüğü olmaz. Her insan küçücük bir parçayı rastgele atsa ve bunu sen, ben, Ali, Michael, Pippa, Olga yapsa doğanın dengesi bozulur. İşte o zaman o fil de ölür. Doğanın dengesini bozmamak ve yaban hayatı korumak için herkes elektronik atıkları geri dönüşüme atsınlar”

Ne diyeyim Mustafa Emir seni yetiştiren anneyi, babayı ve öğretmenlerini yürekten kutluyorum.

Keşke herkes senin gibi olsa, DÜNYA CENNET GİBİ OLUR…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva