Nedim ATİLLA
Tarlada izi olmayanın…
1 Kasım 2022 Salı

Zeytine sevgi günleri başladı… Rengarenk hasat etkinlikleri peş peşe gerçekleşiyor. Çok değil 40 yıl öncesine kadar “gelişmiş” ülkeler zeytinyağının önemini fark edemiyorlardı. Akdeniz Beslenme Piramidinin keşfi ve bu piramide göre her gün zeytinyağının tüketilmesi gerektiğinin ortaya konmasıyla birlikte “altın sıvının” önemi yeniden anlaşıldı. Tıbbın babası Hipokrat’ın 2 bin yıl önce dediğini modern insanlar yeni fark edebilmişlerdi: “Yediğin ilacın, ilacın yediğin olsun”

Dünya zeytinin ve zeytinyağını önemini kavrarken, Türkiye’de o yıllarda bir zeytin katliamı yaşanıyordu, zeytinlikler kökleniyor, atılıyor, güncel ekonomik çıkarlara geleceğimiz feda ediliyordu. Bin yaşındaki anıt ağaçlar bile kesilip yerlerine yazlık ikinci konutlar yapıldı, halen de yapılıyor.

Kişi başına tüketimin 0.5 litreye kadar düştüğü yıllar oldu. Ama şimdi ne mutluyuz ki zeytinyağı yeniden baştâcı …

Geçen hafta sonu Ayvalık’ta Yudum Egemden ve Atlas Dergisi’nin davetlisi olarak hasat etkinliğindeydik… Pek güzel, çok renkli dolu dolu ve zeytine-zeytinciye saygı-sevgi gösterilmiş bir program hazırlanmıştı, öncelikle emek veren herkesi kutlayalım.

Hasadın teması bizim Ayvalık’ta pek yaygın kullanılan ve emeğe saygıyı da içeren “Tarlada izi olmayanın hasatta sözü olmazmış” deyimi idi.

Neler olmadı ki… Değerli arkadaşımız zeytin ağacının emektarı Murat Küçükçakırdostumuzdan farklı yöntemlerle zeytin ağacı aşılamasını öğrendik ve rekortmen bir aşıcı ile tanıştık. Dursun Bodurcuoğlu dile kolay bugüne kadar 5 milyon deliceyi aşılayarak akıllandırmış. Öğrendik ki Yudum Egemden müthiş bir sosyal sorumluluk projesi geliştirmiş ve deliceleri aşılayıp üreticiye zimmetlemiş ve onlara “alım garantisi” vermiş.Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü HoumerBalazadeh de sosyal sorumluluk projelerini nasıl önemsediklerini anlatırken heyecanlıydı, “Zeytin Türkiye için çok önemli. Herkes için avantajlı, çiftçimiz kazanıyor, ülke kazanıyor, tüketici kazanıyor” diyordu konuşmasında…

Türkiye’de on milyonlarca delice zeytin ağacı olduğu düşünülürse yapılan iş gerçekten de bir yurtseverlik örneği… Kutlarım…

Bir başka sevindirici proje ise 30 yıl önce Ayvalık’tan çıkan bir marka olarak Yudum’un, kendi memleketine olan bağlarını kadın emeğini öne çıkararak güçlendirmiş olması. Ev ekonomisine katkı sağlamak ve üretmek isteyen Ayvalıklı kadınlara fırsat sunulmuş. Ayvalıklı kadınların hayalleriyle hayat bulan ve birer sanat eseri niteliğindeki Egemden şişelerinin nasıl boyandığının tanığı olduk. Hatta biz bile boyadık. “Egemin bereketi kadın emeği projesi” için SavolaYudum’un Pazarlama Yöneticisi Ezgi Nur Tamdoğan’dan edindiğim bilgiye göre Ayvalıklı kadınların hayatına gerçek anlamda dokunulmuş.

Etkinlikte önümüzdeki günlerde Jale Balcı ile yazdıkları “Derin Köklerin Meyvesi – Zeytinyağı” adlı kitabını tanıtacağım Müge Nebioğlu ile erken hasat yağlarının tadımını da gerçekleştirdik.

Hasat tam bir şenlik oldu. Eski gelenek tayfanın kahyayı ağaca bağlaması da canlandırıldı, Murat Bozok şefin liderliğinde hazırlanan lezzetler de çok beğenildi.

Bu yıl eskilerin deyimi ile zeytinde “var yılı”; biraz da yağmur yağsa ne güzel olacak… Varlığı hissetmek önemli.Zeytin ağacının kıymetini bilmek daha da önemli.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva