Tayfun MARO
Orta sınıf solculuğu
30 Mayıs 2022 Pazartesi

Solculuk, orta sınıflarda kök salmış olup sosyalizmin ve komünizmin en büyük düşmanlarındandır.

Sistemden beslenirken sisteme muhalefet etmenin en etkili yollarındandır, solculuk.

Türkiye’de solcu olmak sınırsız keskinliği mümkün kıldığı gibi, bilgiyle arası olmayan ülke insanına, yarım yamalak bildikleriyle saat başı devrim yapma imkânı verir.

Orta sınıfın üst katlarında ise, sosyal mastürbasyon aracı olarak “tuzukuru solculuk” çok makbuldür. Kadeh kaldırmak, iyi kafayla esip gürlemek, solculuklarının alamet-i farikasıdır.

İşçi sınıfı diskuru, solcuların keskinliğinin karinesidir. Mesela, sosyal demokrat belediyelerde tuzu oldukça kuru bir işçi sınıfı vardır.

Sınıf mücadelesinin hiçbir yerinde görülmeyen devrimci işçi sendikaları, bu tuzu oldukça kuru çalışanlar için yaptıkları ücret pazarlıklarıyla ünlüdür. Ve bu ücret sendikacılığı alkışlanırken, sınıf sendikacılığı hiç sorgulanmaz.

Çünkü sınıf sendikacılığı onları bozar. Onların sınıf mücadelesi, araba markası yükseltmek ve benzeri sınıf atlama hikayelerinden ibarettir.

Orta sınıfı içine düştüğü açmazdan kurtaracak olan “ekolojik toplum” ise bir avuç ekolojist dışında kimsenin umurunda değil.

Orta sınıf solculuğunun en büyük hamisi ABD ve AB’dir. Uluslararası kapitalist sistem, neo liberal dönemde, kimlik siyasetinin ayrılmaz parçası olarak gördüğü “sol” ile çok iş kotarmıştır. En az din grupları kadar kullanışlı olduklarını kabul etmek gerekir.

Mesela, orta sınıf solculuğunun din grubuyla buluştuğu CHP’dekimlik siyaseti, zaten zorda olan sosyal demokrasi fikrini devreden çıkarmıştır.

Ancak, fena halde azınlığa düşen sosyal demokratların yeniden söz sahibi olacağı günler yaklaşıyor. Neo liberal dönem sonlanırken öne çıkan kamucu ekonomi, dijital dönüşüm, evrensel gelir hakkı, insan haklarına dayalı devlet fikri, ekolojik toplum, döngüsel kültür; sosyal demokratların gündemidir.

Orta sınıf solculuğu gerek sosyalistlerin ve komünistlerin gerek sosyal demokratların önünü kesmek için uzun yıllar kullanıldı.

Bu dönem kapanıyor. Şimdi, sosyal demokratların yeni gündemle siyaset sahnesinde yer alma zamanıdır.

Bekliyoruz…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Karaoğlan 31 Mayıs 2022 Salı 12:21

Orhan Veli'nin " Vatan için " şiiri aklıma geldi. Orta sınıfın standantlarını riske atmadan yaptığı sert duruşu harika özetlemişsiniz hocam. Kaleminize sağlık.

Yorumu oyla      6      3  
Lombak 30 Mayıs 2022 Pazartesi 23:05

Saint döneminde de bir genel sekreter ile yollar ayrılmıştı. Bunlar normal. Her belediye''de başkanın dediklerini yapmayan bürokratlar gider. Saint döneminde de lağım kokuyordu. Hani derler ya bayrak yarışı diye. Aynen devam ediyor.

Yorumu oyla      2      5  
Şehir lağım kokuyor! 30 Mayıs 2022 Pazartesi 12:33

İzmir Büyükşehir Belediyesinde neler oluyor? Genel sekreterle yollar neden ayrıldı? Daha önce, en azından yakın zamanda böyle bir şeyin olduğunu zannetmiyorum. Ayrılığın sebebi geciken projeler mi?

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva