Engin ÖNEN
İsterükçülük ve sürdürülebilir kalkınma
23 Nisan 2022 Cumartesi

Bu ülkede uzun zamandır doğa ve kültürel varlıkları koruma yaklaşımı hep “istemezükçülük” olarak itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır. Konak Meydanı'na AVM inşaatına karşı çıkılınca, karşı çıkanlara hemen sıfat yapıştırıldı. “İstemezükçüler”. Kültürparkı, Cumhuriyet ve şehrin bellek mekanı ve mirası olarak korumaya çalışanlara da benzer şeyler söylendi. Hatta zamanın Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, bununla da yetinmeyip, “Yeşil isteyen ormana gitsin” şeklinde bir ifade bile kullanmıştı.

Çeşme Turizm Projesi olarak ad konulan ama gerçekte, Yarımada’daki hazine arazilerinin toptan satışını içeren ve bölgede bir ekolojik yıkıma neden olacağı açık olan projeye karşı da başta İzmir Barosu ve meslek odaları olmak üzere çevreciler/ekolojistler tarafından kararlı bir mücadele yürütüldü. Saray kalemlerinden Hıncal Uluç, İstanbul’dan seslendi. “Bu kadar güzel bir projeye istemezükçüler karşı çıkıyor.”

Bir sohbet sırasında Gönül Soyoğul, “Hocam hep istemezükçülerden söz ediliyor da, bu isterükçüler üzerinde yeterince durulmuyor” demişti. Evet, aslında sorun önemli ölçüde kontrolsüz bir isterükçülükten kaynaklanıyor.

İsterükçülüğün kaynağı, ilk sanayileşme dönemine kadar gider. Kalkınma ve refahın, tüketim ile özdeş görüldüğü bu dönemin temelleri Klasik İktisat Teorisi ile atılmıştır. Doğanın ve bütün kaynakların meta olarak görüldüğü bu dönemde, doğanın göreceği zarar, kalkınmanın bir bedeli olarak meşru görülmüştür.

Doğa veya kaynaklar, kendi başına bir değer olarak görülmemiş, değer sadece metalaşma ile özdeş görülmüştür. Sanayileşmenin yüz yılı aşan süresinde bu görüş benimsenmiş ve adeta kalkınma yüceltilmiştir.

Ta ki, bu işin böyle gitmeyeceği anlaşılıncaya kadar. Hava kirliliği ile kitlesel ölümler başlayınca, su ve toprak insan yaşamını tehdit edecek düzeyde kirlenince, bu kaba kalkınma ideolojisi sorgulanmaya başlandı. Ayrıca kaynakların kullanma şekli ve düzeyi, sadece doğaya zarar vermekle kalmıyor aynı zamanda kapitalizmi tehdit edebilecek sinyaller veriyordu.

Hoyrat ve sorgusuz kalkınma ile kapitalizm, kendi bindiği dalı da kestiğini anlamaya başladı. Çünkü bu kaynak kullanma şekliyle kalkınma sürdürülebilir değildi. Onun için uluslararası düzeyde yeni arayışlar başladı. “Yeryüzüne İhtimam Göstermek” ve “Ortak Geleceğimiz” gibi raporlar, nüfus artışı, kaynak kullanım şekli ve şehirleşme gibi konulara değinerek, insanın/kapitalizmin kendi geleceğini koruyabilmek için başka bir kalkınma modeline geçmesi gerekliliğini vurguladılar.

Daha kontrollü ve yok etmeden kaynak kullanımını içeren bu model, kaynakların kendini yenileme kapasitesi üzerinde kullanımına sınırlamalar getirmeyi öneriyordu. Sürdürülebilir Kalkınma adı verilen bu model, bugün dünyada en yaygın olarak dillendirilen ama yeterince etkili olduğu iddia edilemeyecek bir modeldir.

Çünkü kapitalizm kar maksimizasyonuna dayanan bir sistemdir ve bu uğurda sınırlamaları daima etkisiz hale getirmeye çalışır. Kirlilik ihracı ve denetimlerin etkisiz oluşu bunun dikkat çekici örnekleri arasındadır.

Yine de hem uluslararası sözleşmeler hem ulusal hukuklarda sürdürülebilirlik ilkesine uygun koruma kuralları konmuştur. İşlevine uygun işlemese de, Çevre Bakanlıkları, İklim Bakanlıkları bu yüzden kurulmuştur.

Tartışma uzun ama bizim isterükçülerin, 19. yüzyıl kontrolsüz kalkınma modelinde ısrar ettikleri ve yeni dönem kapitalizmin diline bile henüz ulaşamadıkları söylenebilir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gecekondu Şehri İzmir 24 Nisan 2022 Pazar 00:44

İzmir'in merkezi yerleri dahil bir çok yeri Pakistan-Bangladeş vb. gibiyken Konak'a AVM yapılmadı diye sevinmek. Şehri nasıl daha iyi noktaya getiririz yerine elleme, dokunma, ne gerek var dendiği için bugün İzmir bu hâlde. Bu şehrin hâlâ daha çöp sorunu var. Yıl 2022. Bulunan her yere itiraz edildi, davalar açıldı. Halkapınar leş kokuyor. Yarım saat orada kalsan hastanelik olursun. Şehrin merkezi. Milyon dolarlık gökdelenler yapılıyor. Beceriksizlik, vizyonsuzluk, boşvermişlik, sahipsizlik, ilgisizlik, istemezükçülük bu şehrin başına bela olmuş durumda. Düzeleceğini de zannetmiyorum. 20 yıldır kültürpark, Basmane Çukuru, İnciraltı konuşuluyorsa burada bir sorun vardır. İzmir'in ne kadar geri kaldığını, dünyadaki gelişmiş şehirlerin ve otellerin onlarca örneklerinin yer aldığı 2 tane Youtube kanalını ekliyorum: 1.kanal: The Luxury Travel Expert 2.kanal: 4K Urban Life İzmir bu kadar potansiyele rağmen neden böyle değil?

Yorumu oyla      4      3  
Kafamda deli sorular 23 Nisan 2022 Cumartesi 17:05

Merak ediyorum bisiklet vb. araçlar harici fosil yakıtlı araç, klima, çamaşır-bulaşık makinesi ve kimyasal deterjanlarını vb. şeyleri kullanıyor musunuz? Bodrum'da yazlık almış tipler, ormanlar yanınca otel yapacaklar diyor. Kardeşim senin villa doğada kendi kendine mi çıkıyor?

Yorumu oyla      4      3  
TC misafir 23 Nisan 2022 Cumartesi 16:22

İnciraltı için düşüncelerinizi de merak ediyorum.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva