HABERLER>GÜNCEL
13 Eylül 2014 Cumartesi - 13:18

Ve İzmir’deki römorkör faciası hakim karşısına çıkıyor

İzmir’in Karşıyaka İlçesi'ndeki Alaybey Askeri Tersanesi'nde, bakımı yapılan 'TCG Değirmendere' römorkörünün, yeniden suya indirilmesi sırasında yan yatmasıyla meydana gelen, 2 işçi ve 8 askerin öldüğü, 17 kişinin de yaralandığı kazayla ilgili askeri savcı iddianame hazırladı. İddianamede, Gemi Başçarkçı Deniz Üstteğmen Ç.E. ile Gemi Komutanı Deniz Yüzbaşı E.U.'nun da aralarında bulunduğu 6 asker şüphelinin cezalandırılmasını istedi.

Ve İzmir’deki römorkör faciası hakim karşısına çıkıyor

İZMİR - Karşıyaka İlçesi Alaybey semtinde bulunan askeri tersanede geçen yıl 23 Aralık'ta, alındığı havuzda bakım ve onarımı yapıldıktan sonra tekrar suya indirilmek istenen 'TCG Değirmendere' römorkörü yan yattı. Kazada, römorkör içinde bulunan 2'si işçi 8'i asker 10 kişi öldü, 17 kişi de yaralandı. Olayda ihmali bulunduğu iddiasıyla tutuklanan gemi inşa mühendisi ve havuzlama sorumlusu Ö.U. hakkında TCK 85/2 maddesi kapsamında 'Taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birden fazla kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek' suçundan 3-15 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Karşıyaka 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava sürerken, faciayla ilgili Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde de bir süre önce dava açıldı. Faciayla ilgili Yardımcı Askeri Savcı ve Askeri Hakim Yüzbaşı Ersin Karatekin, kaza sırasında gemide bulunan ve kurtulan askerlerin yaşadıkları ile bilirkişi raporları, olay anının görüntüleri ve olay yeri incelemesinin ardından hazırladığı iddianamede ilginç ayrıntılar göze çarptı.
 
AĞIRLIKLARIN YERİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
İncelemede, Havuz-8 Komutanlığı tarafından gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından, TCG AĞ-6 gemisi ile aynı havuzda bulunan TCG Değirmendere römorkörünün çıkışı için havuz dalışına başlandıktan bir süre sonra Değirmendere römorkörünün iskeleye doğru 16 derece meyil yapması üzerine dalışın durdurulduğu, ancak çeşitli önlemler alınarak geminin 12 dereceye kadar düzeltilmesi ardından dalışın tekrar yapıldığı ve bu sırada römorkörün devrildiği tespit edildi.
 
İddianamede, geminin sorunsuz olarak havuza alındığı burada bulunduğu süre içinde, simetrik olmayan yerleşime sahip 4 alternatörün gemiden çıkarılması ve 41 tonluk tatlı su tanklarının boşaltılması sonucu geminin devrildiği belirtildi. Ağırlık değişikliklerinin yapılmaması halinde geminin sorunsuzca havuzdan çıkartılabileceği, geminin iskeleye meyil yapması ardından sancak tarafına düzelmesi ve sonra aynı yöne yatmasında sabitlenmemiş ağırlıklar, kayarak hareket ederek geminin yatma hızını arttırarak devrilmesinde etkili olduğu görüşüne yer verildi.
 
SABİTLENMEYEN MALZEMELER ÖLÜME YOL AÇMIŞ
İddianamede, geminin onarımda olan aşçıhanesindeki buzdolabının parmak kalınlığındaki iple bağlı olması, revirindeki yatak gibi malzemelerin sabitlenmemesinin devrilme sırasında hareket ederek yer değiştirmelerine yol açtığı ve içerideki personelin kaçışını engellediği anlatıldı. İiddianamede, işçiler Ercan Biçer ile Cafer Kırbaş, askerler Fehmi Kocaman, Alican Bülbül, Serdar Baloğlu, Veysel Gündoğdu, Yavuz Arslan, Süleyman Mert Paşalı, Semih Sözen ve Rıdvan Çöpçü'nün suda boğulma sonucu can verdiklerinin, gemide karbonmonoksit veya bir başka gazın yayılmasına yol açabilecek patlama ya da sızıntı olmadığı yönünde görüş belirtildi.
 
6 ŞÜPHELİNİN CEZALANDIRILMASI İSTENDİ
İddianamede askeri savcı, Gemi Başçarkçı Deniz Üstteğmen Ç.E. ile Gemi Komutanı Deniz Yüzbaşı E.U.'nun da aralarında bulunduğu 6 asker şüphelinin, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 85/2. ve 53/1. maddeleri kapsamında, 'Taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan cezalandırılmasını, dönemin Tersane Komutanı emekli Deniz Albay M.Ö., tersanenin İşletme Müdürü Deniz Albay Ş.Y.'nin de aralarında bulunduğu askerler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı ve olayda adı geçen bazı sivil personelle ilgili de görevsizlik kararı verilmesi yönünde görüş bildirdi. Askerlerin haklarında kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki karara, ilgililerin itiraz ettiği kaydedildi.
 
ZARAR SANIKLARDAN TAHSİL EDİLECEK
Kaza nedeniyle gemide büyük ölçüde hasar oluştuğu, hizmet dışına ayrılma olasılığı  bulunduğu, zarar tespitinin uzun zaman alacağı kaydedilen iddinamede, tazminat davasına esas olacak hazine zararı meğlağının belirlenmemiş olmasına karşılık ceza davasının açılmasını geciktirmenin kabul edilemez olacağı vurgulandı. Hazine zararı meblağının belgelerle Askeri Savcılığa bildirilmesi ardından, bunun şüpheli askerlerden kamu davasıyla görülecek tazminat davası dahilinde tahsil edilmesi için ek iddianame hazırlanacağı kaydedildi.
 
Askeri savcı, dönemin Tersane Komutanı emekli Deniz Albay M.Ö., tersanenin İşletme Müdürü Deniz Albay Ş.Y.'nin de aralarında bulunduğu askerler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı ve olayda adı geçen bazı sivil personelle ilgili görevsizlik kararı verilmesi yönünde görüş bildirdi.
 
Bu arada Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ndeki dava 11 Kasım'da, Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava da 26 Kasım'da görülecek. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
3544 13 Eylül 2014 Cumartesi 20:22

Lütfen basından takibedin bu olay askeri mahkemede olduğu için şüpheliler hiçbir ceza almayacak ve olay uzatılıp hepsi berat edecekler ve ölenler öldükleri ile kalacaklar.Askeri mahkemeler daima astları ezmek için karar verirler

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gelin arabasının önünü kesene para cezası
Düğün konvoyunun önünü kesenler ile ışıkta bekleyen araçların camını silip ...
Urla villalarında kritik gelişme: Yeni bilirkişi heyeti
Hacılar Koyu’nun sit statüsünü 1. dereceden 3’e düşürmeyi sağlayan rapor, ...
İzmir’de 10 parmak yarış: 90 kişilik kadroya binlerce başvuru
İzmir Bayraklı Adliyesi'nde görev yapacak 90 kişilik kadrolu zabıt katipliği ...
 
Türk Yıldızları’na ‘gürültü’ şikayeti
Konya’da çocuğunu uyutamadığı gerekçesiyle şikayet eden kadına Türk Yıldızları’ndan ...
‘Adrenalin Max’ dehşetinde acı rapor: Kerem ihmal kurbanı
Lunaparkta bindiği 'Adrenalin Max' adlı aletin güvenlik kemerinin açılması ...
Komisyon Başkanı'ndan kritik 'bedelli' açıklaması
TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal, bedelli askerlikle ...
 
Özal ailesi gizli tanık kurbanı: Her gün bir daha…
Turgut Özal’ın ölümü soruşturmasında şüpheli olduğu ve dinlendiği ortaya ...
İstanbul’da alevli gece: Eylemciler depo yaktı!
Gazi Mahallesi’nde yolu trafiğe kapatan eylemcilere polis müdahale etti. ...
Gazetecilerden Diyarbakır’a barış köprüsü
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanlar Konseyi Toplantısı nedeniyle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva