HABERLER>EKONOMİ
18 Ekim 2018 Perşembe - 12:04

Uzlaşma çıkmadı: İZBAN'da grev çanları!

İzmir'de toplu ulaşımın en önemli halkalarından biri olan İZBAN'da, işveren ile sendika arasında süren toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecende, arabulucu görüşmelerinden de sonuç çıkmadı. Sendika 6 gün içerisinde grev ilanını asacak.

Uzlaşma çıkmadı: İZBAN da grev çanları!

İzmir'in şehir içi ulaşımındaki en büyük yükü taşıyan İZBAN'da, makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı olmak üzere toplamda 338 personeli ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmadı. İşverenin yüzde 12 ile 16 arasında zam teklifine karşı, Türk-İş'e bağlı Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol-İş) yüzde 28 zam talebinde bulundu.

2 yılı kapsayan ve 63 maddeden oluşan toplu iş sözleşmesi taslağında, taraflar 39 madde üzerinde anlaşmaya vardı. Ancak ücret ile ilgili maddelerde anlaşma sağlanamadı. Sendika ile işveren arasında günler süren görüşmeler, arabulucu aşamasında da sonuç vermedi. Sendika, uyuşmazlık tutanağını aldıktan sonra, 6 gün içerisinde grev ilanını asacak. Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, işverenin yeni bir ücret teklifi yapmadığını ve görüşmelerde bir yere varamadıklarını söyledi. Görüşmelerde enflasyon rakamlarını hatırlattıklarını, ancak işverenin zam oranında bir değişiklik yapmadığını kaydeden Hüseyin Ervüz, "Öyle görünüyor ki asgari ücret önümüzdeki yıl 2 bin lira olacak. Durum böyleyken bu insanlar neden sözleşme yapıyorlar, onu anlamak mümkün değil" dedi.

'SÖZLEŞMEYE İMZA ATMAMIZI BEKLEMEYİN'
İşverenin kabul edilmesi mümkün olmayan bir teklif ile geldiğini savunan Hüseyin Ervüz, "Belediye iktisadi teşebbüslerinde ikramiyeler yılda 112 gün üzerinden ödeniyor. Buna karşın bize teklif edilen birinci yıla 90 ikinci yıla 95 gün. Bizim anlaşmazlıklarımızın temel nedenlerinden biri ikramiyeler. Yine makinistler için sürücü tazminatları istedik çünkü bu kişiler risk altında çalışıyor. Ayrıca vardiya tazminatı da istiyoruz. Fakat taleplerimiz karşılıksız kaldı. Çalışanların refah seviyesini, en azından enflasyon karşısında korumak zorundalar. Sadece geçtiğimiz aydan yüzde 9.20 kayıp var. Çalışanlar enflasyon altında eziliyor. Durum böyleyken kimse bizden bu sözleşmeye imza atmamızı beklemesin" diye konuştu. İşverenin teklifi olursa, her zaman görüşmeye hazır olduklarını belirten Ervüz, ancak yaptıkları görüşmelerde edindiği izlenimin kendisine umut vermediğini aktardı. 8 Kasım 2016'da yapılan grevi anımsatan Ervüz, İzmir halkına sıkıntı verme amacında olmadıklarını fakat  işverenin tavrı nedeniyle kendilerine farklı bir çıkış yolunun kalmadığını söyledi. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yasal sürenin dolduğunu dile getiren Ervüz, "Arabulucu raporunu görevli makama teslim edecek. Bu rapor teslim edildikten ve uyuşmazlık tutanağını aldıktan sonra, grev kararını alma zorunluluğumuz var" dedi.

İZBAN'da 2016 yılında da grev kararı alınmış, 8 gün boyunca banliyö trenleri çalışmamıştı. Yapılan görüşmelerin ardından uzlaşmaya varılmış ve grev sonlandırılmıştı. (DHA)

 
Karşıyaka'dan muhtarlara vefa parkı!
 
Başkan Selvitopu, 2. dönem için yola çıktı: Yeniden adayım!
YORUMLAR
Toplam 23 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mert 19 Ekim 2018 Cuma 23:58

mehmet çelik kardeş tamam sendikadan öğrenelimamma önce bu sendikacılar bi maaşlarını kamu oyuna açıklasınlar da ondan sonra inanlım onların dediklerine.AÇIKLAYAMAZLAR BUDA BÖYLE BİLİNE...

Yorumu oyla      9      6  
Remziye 19 Ekim 2018 Cuma 13:44

Remzi kardeş, çıplak 1500 olmaz asgari ücret bile 1600 üstü ve onlar asgari üstü alıyorlar. ayrıca giydir bi bakalım şu çıplak dediğin maaşı ne oluyor onu da öğren

Yorumu oyla      10      6  
Bülent ışık 19 Ekim 2018 Cuma 11:07

Remzi ak adamların aldığı çıplak maaş 1500 lira demiş. Insan yazarken biraz düşünür asgari ücret 1602 lira. Kurulduğu günden beri ilk grevini İzdeniz' de yapan Denizciler sendikasını unutmayalım.1984 - 1989 yılları arası düşük ücretleri protesto için saçlarını sıfır numaraya vurdurup sakal bırakan ama 1989 - 1994 arası yine aynı işçilerin CHP zamanında üstelik Fuar açık iken günlerce otobüsleri çalıştırmadığını hatırlıyorum.

Yorumu oyla      10      6  
Ercan 19 Ekim 2018 Cuma 11:02

Bu sendikacı arkadaşa yüz de otuz artışı kim almış ki siz istiyorsunuz diye biri amasorsun.Ikibinlira asgari ücret olucak diye bir durum yok.Bu belli ki seçim fırsatçılığı ve nedense hep izmirin başına geliyor.Bu sendikanın çok daha düşük ücretlerle başka bir büyük belediye ile anlaştığı yazılmıştı daha önce.Olan halka olacak.Krizin ne olduğunu bu sendikacı arkadaşa biri anlatsın.

Yorumu oyla      10      5  
19 Ekim 2018 Cuma 08:23

Aziz Kocaoğlu'na defalarca söyledik. Bir an önce Egekent-BornovaEvka3 metrosu inşa edilsin diye. Bu proje yapıldığında kuzeyin ulaşım sorunu en az 50 sene çözülecek. İzban hem yetersiz ulaşım aracı hemde grev olursa trafik kilit. Zaten şu halde trafik kilit. Metro inşa edilirse İzban grev yapsa bile etkisiz kalacak. Grev yaparız tehdidi işe yaramayacak.

Yorumu oyla      14      7  
mert 18 Ekim 2018 Perşembe 23:28

kalan ikramiye farkını sendika versin yıllardır işçilerden aidat alırlar başka bişi yapmazlar birilerinin artık sendikaların topladığı bu aidatların nereye gittiğini sorgulaması lazım.işçilerden aidat alıp saltanat sürmeleri tuhaf ama gerçek.işçiler grev yapmayın kardeşim işsiz kalırsanız sendika size bakmaz işinize sahip çıkın memlekette işsiz çok kimseyi zorla çalıştırmıyorlar dışarda daha iyi imkan bulamazsınız.izmirliyide sıkıntıya sokmaya hakkınız yok.

Yorumu oyla      10      5  
Mehmet Çelik 18 Ekim 2018 Perşembe 20:37

Kimse keyfi olarak greve çıkmak istemez, hele ki şu kriz ortamında bence gidip sendikadan gercekleri öğrenmek gerek!!!

Yorumu oyla      9      7  
Remzi Ak 18 Ekim 2018 Perşembe 20:33

Gardaş attigim bir şey yok, adamların aldığı çıplak maaş 1500 TL bilip bilmeden yorum yapmayın

Yorumu oyla      9      8  
öbür ortak nerde 18 Ekim 2018 Perşembe 17:58

Ülkenin başka şehirlerinde grev ilan edebiliyor musunuz? Nedir bu 'vuralım abalıya' yaklaşımı? Seferlerden şikayet edenler neden iktidar partisini, sinyalizasyonu düzeltmeyen TCDD'yi sıkıştırmıyor da belediyeden bekliyor her şeyi? Torbalı'ya 6 vagon gidiyormuş, neden yolcu mu var da 9 vagon istiyorsunuz? Her istasyondan kaç kişinin girip çıktığı, saatlarıyla birlikjte kopntrol edilip de sefer belirleniyor, neyin şikayeti bu?

Yorumu oyla      11      5  
Rüzgar yıldız 18 Ekim 2018 Perşembe 17:19

En dogru yol cıkarsınlar istasyon operatorlerini onlara vereceğiniz parayı makinistlere verin zaten istasyon oprt ne is yapıyorlarki yan gelip yatıyorlar bosa para vermeyin operatörlere makinist can tasıyor parayı sonuna kadar hakediyorlar

Yorumu oyla      9      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DTO İzmir Şube Başkanı Öztürk: İzmir Limanı'nı hep beraber yöneteceğiz
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Kenan Yalavaç ve ...
İzmir'deki sinagogda göz kamaştıran değişim!
Ege Genç İşadamları Derneği'nin (EGİAD) İzmir’in tarihi alanı ve Kemeraltı ...
Volt Motor’dan yeni nesil kompresör ve motor
Saya Grup bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Volt Motor, Türkiye'nin ilk ...
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
ABD'li Rahip Andrew Brunson'ın Cuma günkü mahkemede serbest bırakılmasının ...
Mehmet KARABEL yazdı... Ha’di Valim... Bu stokçularla ancak siz başa çıkarsınız!
Mehmet KARABEL yazdı... Ha’di Valim... Bu stokçularla ancak siz başa çıkarsınız!
İzmir'de gevreğe zam!
İzmir'de 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere simit fiyatlarına ...
 
Torbalı Ticaret Odası'ndan ‘ihracat’ atağı
Torbalı Ticaret Odası, finansal krizden sonra ihracatın geliştirmesi konusunda ...
Eskiyörük'ten Kılıçdaroğlu'na mesaj: Kocaoğlu'ndan görüş alın!
20 Ekim’de miting değil festival yapacaklarını söyleyen Tire Süt Kooperatifi ...
Biradan taze fasüleyeye: İşte indirimdeki ürünler!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyelerine, enflasyonla mücadele ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva