HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Mart 2013 Perşembe - 08:40

Üreticiden 'büyük' övgü: Süt kuzusu göçü önledi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Süt Kuzusu projesinin, Türkiye’de yerel yönetimler tarafından uygulanan “en büyük sosyal sorumluluk projesi” olduğunu söyleyen Tire Süt Kooperatifi Başkanı Eskiyörük, “Büyükşehir’in alımlarından bir hafta sonra süt fiyatları değişti. Üretim de üçe katlandı. Eğer bu proje uygulanmasıydı, köyden kente göç daha da artardı” dedi.

Üreticiden  büyük  övgü: Süt kuzusu göçü önledi

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıllarca ilköğretim okullarındaki öğrencilere içirdiği sağlıklı sütler, 2012 yılı Eylül ayından itibaren ‘Süt Kuzusu’ projesi adı altında, bu kez 80 bin hanede yaşayan 0-5 yaş aralığındaki miniklere dağıtılmaya başlandı. Bu projenin önemli bir ayağı olan Tire Süt Kooperatifi, üreticilerden temin ettiği sütleri miniklerin sofrasına gelinceye kadar pek çok laboratuvar testinden geçirerek en küçük bir riski bile ortadan kaldırırken, Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Eğer bu proje uygulanmasıydı, hem üretimin hem de üreticini devamlılığı sağlanamazdı ve köyden kente göç daha da artardı” diyerek olayın bir başka boyutuna dikkat çekti.

http://www.izmir.bel.tr/basinhaberleri/upload/picture/s669474.jpg
 
“TİRE SÜTÜ, BÜYÜKŞEHİR SAYESİNDE MARKA OLDU”
Süt Kuzusu Projesi’nin Türkiye’de yerel yönetimler tarafından uygulanan en büyük sosyal sorumluluk projesi olduğunu söyleyen Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin alımları sayesinde marka haline geldiklerini kaydetti.

Eskiyörük şöyle devam etti:
“Okul sütünden sonra süt kuzusunu uygulamaya alan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu uygulaması tüm çocuklarımız için ama özellikle süt alma gücü olmayan, yeterince beslenemeyen çocuklar için çok önemli. Bu proje, hem çocuklarımızın geleceği hem de üreticiyi destekleme açısından çok önemli. Okul sütü projesinin başladığı ilk günlerde sütünü bile satamayan üreticinin gelirinde gözle görülen bir gelişme oldu. Proje başladıktan sonra, bir hafta içinde süt fiyatları değişti. O günden bu yana da, bölgemizde süt üretimi üçe katlandı ve tarımda önemli bir sektör haline geldi. Üretici, yerinde üretmeye ve yaşamaya devam ediyor. Eğer bu proje uygulanmasıydı, hem üretimin hem de üreticini devamlılığı sağlanamazdı ve köyden kente göç daha da artardı. Bunun sosyal boyutu da bu açıdan çok önemli. Umarım ülkemizde tüm kentler bu projeyi örnek alırlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 2 bin üretici adına teşekkür ediyorum.”
 http://www.izmir.bel.tr/basinhaberleri/upload/picture/s648799.jpg
BU KAPIDAN ANTİBİYOTİK GİREMEZ
51 farklı ekiple 11 ilçedeki 350 mahallede kapı kapı dolaşarak dağıtılan bu sağlıklı, besleyici ve lezzetli sütler, Tire ilçesi ve çevre köylerdeki bin 400’ü aktif olan yaklaşık 2 bin üreticinin ineklerine ait. Günde iki kez sağılan sütler, kooperatifin 63 adet süt toplama merkezine getirilerek soğutma tanklarına boşaltılıyor. Yaklaşık 27-28 derecede memeden çıkan sütler, ilk olarak antibiyotik kontrolü, alkol testi (kesik kontrolü) ve su analizini kapsayan ön kontrole tabi tutuluyor. Testlerden geçemeyen sütler imha edilirken, aranılan özelliklere sahip sütler 4 derecede soğutularak ve soğuk zincir altında fabrikaya gönderiliyor.

İlk aşamada içindeki bakteriler minimize edilmiş olan sütler, fabrikaya ulaştıktan sonra, tekrar aynı testlerin yanısıra yağ, yağsız kuru madde, ph, somatik hücre sayısı, yabancı madde (hayvanın meme rahatsızlığı kontrolü), toplam canlı (bakteri) gibi birtakım mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal testlere giriyor. Tüm bu testlerden geçen, üretim için uygun kalite değerlerine sahip olan sütler, üretim hattına alınıyor. Paketlenen sütler, daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deposuna gönderiliyor ve buradan dağıtıma çıkıyor.

Bir yandan miniklerin haftada iki litre hijyenik ve besleyici süt içmesini sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tire Süt Kooperatifi, diğer yandan da üreticinin kalite analizlerine tabi tuttuğu sütünün özelliklerini ve kalite değerlerini öğrenmesi sağlayarak bilinçli üretimi teşvik ediyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
misafir 7 Mart 2013 Perşembe 13:18

İyi bir noktaya temas edilmiş "göç". göç işgücünün ucuzlamasına, suç oranının artışına, çarpık kentleşmeye ve bunun gibi sosyoekonomik birçok soruna neden olmaktadır. bu tür uygulamaların yaygınlaştırılarak bu göç hastalığından kurtulmamız şarttır burada en büyük görev hükümete düşmektedir göç sorunu çözülürse beraberinde birçok sorun kendiliğinden çözülür.

Yorumu oyla      15      5  
güzel izmir 7 Mart 2013 Perşembe 13:13

hükümetin belediyemizden öğrenecek çok şeyi var

Yorumu oyla      14      5  
private35 7 Mart 2013 Perşembe 12:36

Gerçekten takdir edilecek bir uygulama.

Yorumu oyla      20      11  
DEMOKRAT 7 Mart 2013 Perşembe 12:01

Göçü Ne Yaparsanız Yapın Önleyemezsiniz.Tire"deki Bu Uygulama Lokal Bir Uygulamadır.Her Gün İzmir Otogarından Yüzlerce Güneydoğulu Vatandaş İzmir"e Giriş Yapmakta.Burada İş Hükümete Düşmektedir.Hiç Olmazsa Bu Tarz İş Sahaları Doğu Bölgelerinde"de Açılsa, İzmir"de Biraz Nefes Almış Olur.Gerçi Hepsi"de En Az 10 ar Çocuk Yapmaya Devam Ettiği İçin O da Zor!

Yorumu oyla      20      12  
Nur 7 Mart 2013 Perşembe 10:04

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİ KUTLUYORUM SÜT KUZULARI SAĞLIKLI SÜT İÇİYOR.A KE PE NİN SÜTLERİ ÇÖPLERE ATILIYOR

Yorumu oyla      24      16  
Dr Erdem 7 Mart 2013 Perşembe 09:32

Süt kuzusu projesi önemli, ancak Süt kooperatifi Başkanı sayın Mahmut eskiyörük 'proje başladıktan sonra üretim üçe katlandı'diyor. Hayvancılığı bilenler bunun mümkün omayacağını iyi bilir. Kooperatif daha çok üreticiye ulaşmış olabilir. Ancak üretim üçe katlanması için o kadar süt hayvanı daha üretme katılması gerekiyor. Amaç toplumu manüpüle etmekse tutmadı sayın başkan. Amaç hizmet ise hizmet doğru, ikibin üreticinin sütünün alım garantisine kavuşması olumlu, çocuklarımız için de iyi bir pr

Yorumu oyla      20      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk Meclisi’nde ‘denetmene darp’ krizi!
Selçuk İlçesi Belediye Başkanı CHP'li Vefa Ülgür’ün, Belediye Meclisi’nin ...
İzmir’e tramvay için su ve ulaşım gelirleri masada!
Dünya Bankası Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile geçtiğimiz günlerde ...
Berlin’e Arınç ve Çelik’le EXPO çıkarması
Dünyanın en önemli turizm fuarı olarak kabul edilen ITB Berlin Turizm ...
 
Karabağlar’da 8 Mart renkli geçecek
Karabağlar Belediyesi, kadınların hak arama mücadelelerinin kazanımı olan ...
Bornova’dan müzik dolu 8 Mart şöleni
Bornova Belediyesi, ünlü sanatçılar Bülent Ortaçgil ve Birsen Tezer'i ...
Gaziemir'de ebeveynlere ergen eğitimi
Gaziemir Belediyesi tarafından düzenlenen “Çocuk ve Ergenle İletişim” ...
 
Bergamalı öğrencilerden örnek davranış
Akif Ersezgin Anadolu Lisesi ve Bergama Anadolu Lisesi öğrencileri Bahçelievler ...
TED’lilerden Başkan Kocaoğlu'na ziyaret
Atatürk’ün direktifleriyle 85 yıl önce kurulan Türk Eğitim Derneği’nin ...
Karşıyaka’da ‘kaldırım parası’ kalktı
Karşıyaka Belediyesi, halk arasında “kaldırım parası” olarak bilinen yol ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva