HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Mart 2013 Çarşamba - 18:02

İzmir’e tramvay için su ve ulaşım gelirleri masada!

Dünya Bankası Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile geçtiğimiz günlerde 45 milyon avroluk kredi anlaşması imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak ve Karşıyaka’ya yapacağı tramvay projeleri için su ve ulaşım gelirlerini ipotek gösterdi. Belediye, İller Bankası’nın vereceği krediden alacağı yüzde 8 faiz yerine yüzde 4 faiz uygulayan IFC ile anlaşma niyeti taşırken faizi daha da aşağıya çekmek için su gelirlerini ve ulaşımdaki kent kart gelirlerini masaya koydu.

İzmir’e tramvay için su ve ulaşım gelirleri masada!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent içi trafiği rahatlatmak için Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı’nın çalışmalarını yaparken bir yandan da tramvay projeleri için onay bekliyor. TCDD ile ortaklaşa yapılan Aliağa-Menderes Hattı’nın Kuzey ve Güney’e uzatılması çalışmaları devam ederken bir yandan hızlı tren projesi kapsamında Otogar-Halkapınar arasındaki güzergahın da Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılması öngörülüyor. Büyükşehir’in kendi öz kaynakları ile yapmayı planladığı Konak ve Karşıyaka tramvay projeleri için halen onay gelmedi. Belediyenin projede kullanmak üzere alacağı dış kredi için Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü ve Hazine Müsteşarlığı’nın oluru beklenirken belediye şimdiden çalışmaları hızlandırdı.
 
Dış kredi ile projeleri hayata geçirmek isteyen belediye daha önce, Tam Adaptif Trafik Yönetimi Sistemi için 45 milyon avroluk anlaşma imzaladığı Dünya Bankası Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile yeniden masaya oturdu. 



Krediyi İller Bankası’ndan alması halinde yüzde 8 faiz ödeyecek olan belediye yabancı finans kurumundan yüzde 4 faizle almayı planlıyor. Faiz oranını daha aşağıya çekmek isteyen belediye su gelirlerine ve kent kart gelirlerini taahhüt etti. Anlaşma masasının üzerine belediyenin en önemli gelir kalemlerini koyan belediye faiz oranını ön görüşmede yüzde iki buçuğa kadar indirdi. DPT ve Hazine’den onay gelmesi halinde kredi alınacak ve işlemlere başlanacak.
 
SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
Toplam 12,7 Kilometrelik Konak Tramvayı için Ulaştırma ve Denizcilik Haberleşme Bakanlığı DLH Genel Müdürlüğü’ne 3 Eylül 2010 tarihinde müracaat yapıldı. 2 Haziran 2011 tarihinde yolculuk değerleri açısından yeterli görülerek yapılabilirliği konusunda onay verildi. Toplam 10 kilometrelik Karşıyaka Tramvayı için ise 3 Eylül 2010 tarihinde DLH’ya müracaat edildi. Ardından 21 Mart 2012 tarihinde burası için de onay alındı. Buca Tramvayı için 3 Eylül 2010 tarihinde müracaat edilmişti. Ancak yapılan görüşmelerde, projenin Ulaştırma Bakanlığı tarafından değerlendireceği bilgisi geldi ve onun için süreç başlatılmadı.
 
Onay süreçleri tamamlanan Konak ve Karşıyaka projelerin dış finans ihtiyacının karşılanması amacıyla Kalkınma Bakanlığı’na bağlı İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü'ne (eski adı DPT) başvuruldu. Konak Tramvayı’nın 2011 yılı yatırım programına alınması için 7 Haziran 2011 tarihinde müracaatı edildi. Karşıyaka Tramvayı’nın için de 2012 yılı programına alınması için de 2 Nisan 2012 tarihinde müracaat edildi. Ancak bugüne kadar bir sonuç alınamadı.
 
KENTSEL DÖNÜŞÜM ZİRVESİ
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ankara’da kentsel dönüşümü anlatacak. Danıştay tarafından yarın Ankara’da düzenlenecek çevre ve kentsel dönüşüm toplantısına katılacak olan Kocaoğlu, İzmir’in deneyimlerini paylaşacak. Konuşmacı olarak katılacağı etkinlik için akşam saatlerinde İzmir’den ayrılan Kocaoğlu, Kadifekale’de yapılan dönüşüm çalışmaları, Bakanlar Kurulu’na onaya gönderildikten sonra izni çıkan yerlerde yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verecek. Kocaoğlu’nun toplantıda ayrıca, çalışma yapılacak alanlardaki uygulanacak yöntemler ve sosyal dönüşüm konusunda da konuşma yapması bekleniyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
7 Mart 2013 Perşembe 15:03

Siz bir ürünü alırken yerli olduğuna mı, yoksa fiyatına mı bakıyorsunuz? Belediyemiz de %4 faiz ile alacağı krediyi neden %8 ile alsın ki? Kocaoğlu elinden geleni yapıyor, çokta üstüne gitmemek lazım.

Yorumu oyla      13      5  
Galip Ütükerli 7 Mart 2013 Perşembe 14:32

Murat rümuzlu yorumcuya katılıyorum.Bu tramvay hatlarının nerede başlayıp,nereden geçeceği ve nerede biteceği konusu,yöre halkına sorulmalıdır.Örneğin;şahsen K.Yaka hattı'nın Alaybey Tersanesi yıkılarak,oradan başlamasını isterim.Keza;hattın Doğal Yaşam Parkına kadar uzatılması çok yerinde olur.Zaman yitirilmeden başlamasından yanayım.

Yorumu oyla      12      5  
Zafer 7 Mart 2013 Perşembe 12:19

Deli Bekir, iller bankası kredi vereceği parayı yabancılardan almayacak mı sanıyorsun? Onlar da dışardan alıp bizim belediyeyi kazıklayacak. Öte yandan tramvay yapılıp yapılmaması işi halka sorulmalı bence de. Güzelim ağaçlar kesilecek, Sahil Yolu bozulacak, caddeler daralacak vs. Onun yerine monoray geçse, daha fazla para belki ama tam çözüm olurdu.

Yorumu oyla      13      5  
ulaşım 7 Mart 2013 Perşembe 11:53

Bu tramvay projesine yerel seçimlere kadar onay gelmez,yerel saçimlerde akp kazandı kazandı kazanamadı bişiler yapıp iptal ederler,kazanırlarsa kendileri yaparlar göz boyarlar biz yaptık diye.

Yorumu oyla      14      6  
işgüzar 7 Mart 2013 Perşembe 10:56

bir an önce başlayında krediyi nerden alırsan al,buda diger metro gibi kaplumbaga hızında olmasında yeter.

Yorumu oyla      16      10  
Deli Bekir'e Cevaben 7 Mart 2013 Perşembe 08:54

Nihayetinde krediyi geri öderken halkın parasını harcayacaklarına göre; en düşük faizle kredi veren yerden kredi almaları, bence en "ulusalcı" hareket olacaktır. Yerli malı, yurdum malı yani.

Yorumu oyla      21      5  
Egemen 7 Mart 2013 Perşembe 07:40

Bornova-Manavkuyu tramvay hattı ne oldu?

Yorumu oyla      16      6  
izmirli 7 Mart 2013 Perşembe 01:00

ödemeyemezse artk yabancılar işletir belediyeyi iller bankası yüksek bile olsa devlet kendi belediyesini satacak deyilya

Yorumu oyla      12      17  
Murat 7 Mart 2013 Perşembe 00:14

Belediye başkanı Üçkuyular ve Karşıyaka tramvayları için halk oylaması yapsın, tramvaylar için nerelerin feda edilceğini göstersin, halk oylasın.Çıkan sonuca herkes saygı duysun.

Yorumu oyla      17      10  
private35 6 Mart 2013 Çarşamba 21:26

deli bekir alemsin,%8 faiz yerine bekli %3 yada %2 faizle kredi alınacak, harcanan milletin parası niye fazla faiz ödeyelim.Sizin kafa bu kafa işte tanıdık olsun ama pahalı olsun.İşin başka tarafı var.1. buca tranvayını Ulaştırma bakanlığı yapılacak 2.konak ve karşıyaka trnvayları için proje gönderilme ve onay tarihlerine bakarmısınız? kim izmiri engelliyor görün.

Yorumu oyla      20      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Berlin’e Arınç ve Çelik’le EXPO çıkarması
Dünyanın en önemli turizm fuarı olarak kabul edilen ITB Berlin Turizm ...
Karabağlar’da 8 Mart renkli geçecek
Karabağlar Belediyesi, kadınların hak arama mücadelelerinin kazanımı olan ...
Bornova’dan müzik dolu 8 Mart şöleni
Bornova Belediyesi, ünlü sanatçılar Bülent Ortaçgil ve Birsen Tezer'i ...
 
Gaziemir'de ebeveynlere ergen eğitimi
Gaziemir Belediyesi tarafından düzenlenen “Çocuk ve Ergenle İletişim” ...
Bergamalı öğrencilerden örnek davranış
Akif Ersezgin Anadolu Lisesi ve Bergama Anadolu Lisesi öğrencileri Bahçelievler ...
TED’lilerden Başkan Kocaoğlu'na ziyaret
Atatürk’ün direktifleriyle 85 yıl önce kurulan Türk Eğitim Derneği’nin ...
 
Karşıyaka’da ‘kaldırım parası’ kalktı
Karşıyaka Belediyesi, halk arasında “kaldırım parası” olarak bilinen yol ...
Başkan Şenol: Her kadın evinin incisidir
Gazi Mahallesi Cumhuriyet Semt Evi’nin açılışında içine inci konmuş ev ...
Torbalı iş dünyasından Başkan’a İZBAN teşekkürü
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Torbalı’da sanayicilerle bir ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva