HABERLER>EKONOMİ
18 Mayıs 2016 Çarşamba - 18:24

Türkiye'de ilk kez yetiştirelecek

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde, deniz ıstakozunun kültür yetiştiriciliği konusunda yapılan ilk denemelerden başarılı sonuçlar alındı.

Türkiye de ilk kez yetiştirelecek

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde, deniz ıstakozunun kültür yetiştiriciliği konusunda yapılan ilk denemelerden başarılı sonuçlar alındı. Doç. Dr. Selçuk Berber "Çok ciddi ekonomik kazanç bekliyoruz" diye konuştu.

Yüksek lisans öğrencisi Emre Özer'in "Deniz Istakozu Larvalarının Kültür Şartlarında Hayatta Kalma Olanakları ve Büyüme Performansının Araştırılması" yüksek lisans tezi kapsamında yürütülen çalışmalarda elde edilen larvaların boyu 1,5 santimetreye ulaştı. 

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Selçuk Berber, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıldır "Avrupa ıstakozu" denilen deniz ıstakozu larva yetiştiriciliği üzerine çalışmalar yaptıklarını bildirdi. Berber, bu konuda ciddi yol katettiklerini vurgulayarak, "Geçen sene yaklaşık 20-25 gün canlılığını koruyan larva üretiminde, bu sene bu sayıyı egale ettik, hatta geçtik. Larvaları yaklaşık 1,5 santimetre uzunluğa ulaşıncaya kadar canlı yetiştirmeyi başardık." diye konuştu. Projeyi, yüksek lisans öğrencisi Emre Özer'in tezi kapsamında yürüttüklerini belirten Berber, şöyle devam etti:

KİLOSU 120 LİRA 
"Kültür ıstakozu yetiştirme günümüze kadar belki bir hayal olarak görülüyordu ama yurt dışında İngiltere ve ABD'de farklı türlerde olsa da yetiştiriciliği yapılabiliyordu. Hatta geçen yıllar itibarıyla Türkiye'nin çok miktarda ithal ettiği bir tür deniz ıstakozu. Ekonomik olarak en değerli deniz ürünleri arasında yer alıyor. Geçen yıl itibarıyla kilosu 120 lira artı KDV gibi çok yüksek bir girdiye sahip ürün. Yaklaşık 70 ton gibi ithalatımız bulunmakta."

İLK DEFA YAPILIYOR
Berber, Çanakkale ve çevresinin deniz ıstakozunun doğal yaşam alanları olduğunu, söz konusu bölgelerde bu türün fazla miktarda bulunduğu belirterek, kültür anaç ıstakoz üretimi için küçük denemelere başladıklarını hatırlattı. 
Ellerindeki imkanları artırabilmeleri halinde fakülte olarak bu konunun üstesinden gelebileceklerine inandıklarını dile getiren Berber, şunları kaydetti:

"Çalışmalarımız devam edecek. Bu konuda büyük bir proje hazırlığındayız. Kapalı devre su sistemine sahip olduğumuz zaman artık bu konuyla ilgili daha derin ve geniş çalışmalar yapacağız. Kültür ıstakozu yetiştirme konusunda Türkiye genelinde yapılan ilk çalışma. Bundan önceki çalışmalar lokal olarak, 'Şurada şu ıstakoz var, burada bu ıstakoz var' şeklinde taksonomik (canlıların tanımlanması, sınıflandırılması) çalışmalardı. İlk defa kültür denemesi yapılıyor"

ÇOK CİDDİ KAZANÇ BEKLİYORUZ
Berber, proje sonunda çok ciddi ekonomik kazanç beklediklerini ifade ederek, "Zaten bilimsel projelerin gitmesi gereken nokta da bu. Eğer sahaya inemiyorsanız, ekonomik olarak bir getirisi olmuyorsa projeleriniz rafta kalıyor. Biz projelerin artık rafta kalmaması, ekonomiye kazandırılması için uğraş verebileceğimiz en üst düzey canlıyla çalışıyoruz. Umarım ciddi bir başarı elde ederiz ve ülkemiz için hayırlı bir iş yapmış oluruz." değerlendirmesinde bulundu. (a.a)

 
Milli Takım'ın EURO 2016 kadrosu açıklandı
 
Bekir Bozdağ'dan CHP'ye suçlama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğrucan Mobilya Balıkesirlilerle buluştu
Doğrucan mobilya; İzmir, Manisa, Aydın, Salihli, Denizli ve Uşak mağazalarının ...
Çelik: Turist küçük otelleri tercih ediyor çünkü…
Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı Çelik, "İnsanlar büyük otellerde ...
İzmir iş dünyası Yıldırım’ın başbakanlığına nasıl bakıyor?
İş dünyasında diğer oda ve STK’ların başkanları da EBSO’ya paralel olarak ...
 
Egelim Lojistik’ten Ege’de büyük yatırım
Ege Bölgesi’nin sayılı ve İzmir Aliağa bölgesinin en büyük filosuna sahip ...
İzmir’de dev satış tamam: ‘Şehir Şatosu' kimin oldu?
Alman Hükümeti tarafından satışa çıkarılan ve ‘Şehir Şato’su olarak bilinen ...
Altında son durum: Çeyrek ne kadar oldu?
Altının gram fiyatı, kazançlarını koruyarak 121,85 lira seviyelerinde dengelendi.
 
Egedesonsöz’e DTO onuru!
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi 13. Medya ve Fotoğraf Yarışması ...
Benzine bir arayla ikinci zam!
Benzine art arda ikinci gün zam. Dünkü 11 kuruşluk zammın ardından benzinin ...
Ve dev ihaleyi kazanan belli oldu
Kuzey Marmara Otoyolu projesinin Asya kısmı için yapılan ihaleyi Limak-Cengiz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva