HABERLER>EKONOMİ
18 Mayıs 2016 Çarşamba - 10:53

İzmir’de dev satış tamam: ‘Şehir Şatosu' kimin oldu?

Alman Hükümeti tarafından satışa çıkarılan ve ‘Şehir Şato’su olarak bilinen eski Alman Konsolosluk binası İzmirli iş adamı Selim Gökdemir’in oldu. Tarihi binayı Megapol Modern Sanat Müzesi yapma kararı alan Gökdemir, proje hakkında açıklamalarda bulundu.

İzmir’de dev satış tamam: ‘Şehir Şatosu  kimin oldu?

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Alman Hükümeti tarafından satışa çıkarılan, Kordon’un 125 yıllık tarihi konsolosluk binasının ihale süreci tamamlandı. 125 yıllık eski ‘Şehir Şatosu’nu Megapol Grup’un sahibi İzmirli iş adamı Selim Gökdemir aldı.

İzmir’in en eski binalarından biri olan, 125 yıllık tarihiyle ‘Eski Şehir Şatosu’ olarak anılan Alman Eski Konsolosluk Binası 87 yıl konsolosluk olarak hizmet verdi. 2007’de konsolosluğun Balçova’daki yeni hizmet binasına taşınmasının ardından uzun süre kullanılmadan duran bina için Alman Hükümeti satış kararı aldı.

Kapalı teklif usulü ile titizlikle yürütülen ihale sürecinin ardından Alman Konsolosluğu verilen teklifleri değerlendirerek en yüksek bedeli veren Megapol Grup’a satışı gerçekleştirildi.

MODERN SANATLAR MÜZESİ OLACAK
Konsolosluk binasının alınmasının ardından Megapol Grup Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir, Megapol Tower’da yapılan toplantıda binanın Megapol Modern Sanatlar Müzesi olarak kullanılacağını söyledi.  Binanın dış restorasyonunun ardından, yeni nesil teknolojik yöntemler kullanılarak bir iç düzenleme yapılacak. Binanın İzmir’in bin yıllık tarihi ve kültürel birikimini yansıtan, kente sembol bir yer olması planlanıyor. Müze içerisinde yeni nesil teknolojik 3 boyutlu sergiler yer alması planlanıyor.

‘ÇALIŞMALARI SÜRDÜRMEMİZ İMKANSIZDI’
Toplantıya katılan İzmir Alman Başkonsolosu Thomas Gerlach, “İzmir’e görevlendirildiğimde Birinci Kordon’daki Alman Konsolosluğu’nu maalesef terk etmiş durumdaydık. Daha pratik sebepler sonucunda binayı terk etmek zorunda kaldık. Oradaki bürolarda çalışmalarımızı sürdürmemiz imkansızdı. Bir süreç yaşandı, neler yapabileceğimizi düşündük. Binayı Türk-Alman arkeoloji merkezi yapma düşünceleri vardı. Ama bu sürecin sonunda satış kararı aldık. Almanya Federal Cumhuriyeti Hükümeti bu sonuçtan mutlu olacaktır. Selim Bey’in kazanmasına çok mutlu oldum. Çünkü elinden gelenin en iyisini yapacaktır. İhaleyi başka birisi de kazanabilirdi ama böyle sonuçlanması bizi ayrıca mutlu etti. Sanat merkezi projesine büyük bir hayranlık duydum” ifadelerini kullandı.

MEMNUN EDİCİ BEDEL
3.2 milyon Euro muhammen bedel belirlenen konsolosluk binasının satış rakamı Alman Konsolosluğu tarafından gizlilik gereği açıklanmazken, Başkonsolos Gerlach, Megapol grup tarafından verilen bedelin Alman Hükümeti’ni son derece memnun ettiğini söyledi.

SADECE YERELDE DEĞİL, KÜRESEL SANATTA REKABET
Konsolosluk binasının yeni projesi hakkında konuşan Gökdemir, ”Orada bir modern sanatlar müzesi yapıyoruz. Modern sanatlar çok geniş bir kavram. Biz sanatın, şirket ve şehirlerin gelişiminde önemli bir enstrüman olduğunu biliyoruz. Güzelyalı’da sadece yerel sanatlardan yola çıktık. Fark ettik ki küresel rekabetten uzak olan merkezlerin rekabet gücü de olmuyor. Bu projede sadece yerli sanatlar olmayacak. Sanatta iki tane ekol vardır. Sanat, sanat için yapılır denen bir ekol var. Bir de sanatta ekonomiyi arka planda bırakan bir ekol var. Biz bu ekolde hareket ediyoruz. Toplumun geniş kesimlerinin gezebileceği bir yer yapmak istiyoruz. Uluslararası düzeyde Akdeniz ülkelerinde bizim büyüklüğümüzdeki müzelerle işbirliği yapacağız” şeklinde konuştu.

10 MİLYON TL RESTORASYON BEDELİ
Gökdemir, binanın restorasyon sürecine de değinerek, “Biz binanın eski dış yapısını yeniden canlandırmak istiyoruz. Dışarıda beyaz renkli mermerle eski görünüm sağlanabilir. Binanın restorasyon süreci kurullardan alınan izinlerle şekillenecek. 1 yıllık izin sürecinin ardından 1 yıllık restorasyon süreci gerçekleşecek. 2018 yazına müzenin hazır olmasını planlıyoruz. Restorasyon için toplam 10 milyon TL bütçe ayırdık” dedi.

SUSKUNLUĞUMUZUN NEDENİ ÇALIŞMAMIZDANDIR
Geçtiğimiz dönem AK Parti’den Bayraklı Belediye Başkan Adayı olması ve hakkında çıkan iddialar ardından İzmir kamuoyunda sessizliği ile dikkat çeken Gökdemir, yatırımlar hakkında konuştu. Gökdemir, “Sessizlik bilinçli bir tercih. Seçim sürecinden sonra biraz geri planda kalmayı tercih ettim. Megapol Urla evlerimizi bitirdik. Çarşı Kule projemizi sürüyor, 43 bin metrekarelik kurumsal bir yer yapıyoruz. Aynı zamanda 220 bin projemize ait mega bir kule çalışmamız var. Jeotermalle ilgili çalışmamız var. Türkiye İzlanda’dan sonra en çok jeotermal potansiyeli olan yer. 100 milyon metrekare bir alanda lisans aldık. Çalışmalarımızda iki kule açtık. Bütün tahminlerin aksine burada çok ciddi bir potansiyel var. Hedefimiz Balçova’ya alternatif olarak bu tarafta da jeotermal turizmini gerçekleştirmek. Sesiz kalmamızın nedeni üretmemizden. Urla’da beach club ve restoran çalışmamız var. Biz bundan sonra değeri olan yerleri yok etmektense değersiz olan yerleri alıp değerlendireceğiz. Yani suskunluğumuzun nedeni çalışmamızdandır” dedi.

 
Ege’de genç nüfus ortalamanın altında!
 
AK Parti Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan randevu istedi!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Aysin Akay 22 Mayıs 2016 Pazar 20:44

Çok sevindim, İzmir için harika bir proje Kutlarım böyle güzel çalışma için şimdiden kolaylıklar dilerim.

Yorumu oyla      11      5  
Seba uğurtan 22 Mayıs 2016 Pazar 18:09

Muhteşemsiniz izmir için bü yük şans

Yorumu oyla      11      5  
Berrin demirtaş 22 Mayıs 2016 Pazar 15:43

Cok mutlu oldum sanat adına yapılacak her şeyde varı M gazi eğitim fak mezunu Olgunlaşma ens öğretmen ve idareci olarak emekli oldum H2B sanat merkezi kurucu ve sahibi olarak 12 yıl çalışmalarıma devam ettim .çok mutlu oldum Geleneksel Türk sanatları uzmanı ve sanatçı belgesisabiyim Kolay gelsin

Yorumu oyla      11      5  
Olcay Sağ 22 Mayıs 2016 Pazar 07:23

Kutluyorum .İzmiri yaşatmak gerekiyor .Sanat konusunda çok gerideyiz .Çok güzel olacağına inanıyorum .İzmir. bir atı daha alıyor. .Darısı diğer iş adamlarımıza !!!🇹🇷

Yorumu oyla      11      5  
MUSTAFA 18 Mayıs 2016 Çarşamba 21:06

GÖNÜL DOLUSU TEBRİKLER İZMİRİMİZE İNŞAAT ALANINDA İLKLERİ GETİREN VE GÜZELLİK KAZANDIRAN MEGAPOL GRUP YÖN.KRL.BŞK. SELİM GÖKDEMİR BEYEFENDİ YE TEŞEKKÜRLER. BAŞARILARININ DAİM OLSUN.

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 18 Mayıs 2016 Çarşamba 11:29

izmire değer katacak her yatırımcının yanında olacağız, megapolün bu tarihi binayı alıp izmire modern sanatlar müzesi kazandırması sevindirici, kutluyorum ve hayırlı olmasını diliyorum..

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altında son durum: Çeyrek ne kadar oldu?
Altının gram fiyatı, kazançlarını koruyarak 121,85 lira seviyelerinde dengelendi.
Egedesonsöz’e DTO onuru!
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi 13. Medya ve Fotoğraf Yarışması ...
Benzine bir arayla ikinci zam!
Benzine art arda ikinci gün zam. Dünkü 11 kuruşluk zammın ardından benzinin ...
 
Ve dev ihaleyi kazanan belli oldu
Kuzey Marmara Otoyolu projesinin Asya kısmı için yapılan ihaleyi Limak-Cengiz ...
Milyonlarca emekliği ilgilendiren açıklama
Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, emekli promosyonlarına yönelik çalışmaların tamamlandığını söyledi.
MÜSİAD İzmir’den Başkan Kocaoğlu’na ziyaret
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Ümit Ülkü ...
 
Limanda yeni plan askıda, DTO’dan çağrı var!
Konak Belediyesi ve meslek kuruluşları tarafından gelen itirazların bir ...
Flaş! Ünlü işadamı tahliye edildi
Kayseri'de Gülen cemaatine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan ...
Batı Anadolu’dan 50.yaş projesi: İyi Pazarlar!
Çimento sektörüyle başlayan yatırımları farklı iş kollarında da devam ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva