HABERLER>GÜNCEL
11 Ekim 2017 Çarşamba - 10:08

TÜPRAŞ'taki patlamadan yaralı kurtulan işçi konuştu: 'Tank param parça oldu bir anda'

Tüpraş'ın İzmir'deki rafinerisinde depolama tankında  meydana gelen patlamada 4 kişinin öldüğü 2 kişinin yaralandığı belirtildi. Bakanlık, patlamayla ilgili soruşturma başlattı. Yaralanan Halil İbrahim Kavlak, patlama anında yaşadıklarını anlattı.

TÜPRAŞ taki patlamadan yaralı kurtulan işçi konuştu:  Tank param parça oldu bir anda

İzmir Aliağa Rafinerisi'nde ürün tankında saat 09.25'te bakım çalışmaları yapılırken basınç nedeniyle şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamada, bakım çalışmasına katılan 4 çalışan öldü, 2'i de yaralandı. 

Tüpraş İzmir Rafinerisi'ndeki patlamadan yaralı kurtulan Halil İbrahim Kavlak, "Deprem oldu zannettim. Tank param parça oldu bir anda. Sesi duyar duymaz koştum. Arkadaşımın cansız bedenini gördüm." dedi. 

Tüpraş'ın Aliağa ilçesindeki rafinerisinde sabah saatlerinde meydana gelen patlamada yaralanan kaynak ustası evli ve 3 babası Halil İbrabim Kavlak'ın (33) Menemen Devlet Hastanesindeki tedavisi devam ediyor. 

Kavlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patlamanın meydana geldiği tankta 4'ü içeride, 2'si dışarıda 6 arkadaşıyla çalışma yaptıklarını anlattı. 

'DEPREM OLDU ZANNETTİM'
1,5 yıldır aynı iş yerinde kaynakçılık yaptığını ifade eden Kavlak, bu sabah dışarıda çalıştığı sırada büyük bir patlama sesi duyduğunu belirterek, "Deprem oldu zannettim. Tank param parça oldu bir anda. Sesi duyar duymaz koştum. Arkadaşımın cansız bedenini gördüm." diye konuştu. 

Kavlak, patlamada hayatını kaybeden Yusuf Kepenek ile akraba olduğunu ifade ederek, "Yusuf'u tanınmayacak halde görünce bayılmışım. Bu sırada dumana maruz kalmışım. Diğer arkadaşların cesetlerini çıkarıyorlardı. Bu sırada beni sağlık ekipleri alarak Menemen Devlet Hastanesine getirdi. Orada 4 arkadaşım vardı, hepsi hayatını kaybetti." diye konuştu. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da Halil İbrahim Kavlak'ı Menemen Devlet Hastanesinde ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu. 

- FOTO GALERİ: İZMİR TÜPRAŞ'TA PATLAMA

KAYMAKAM'DAN PATLAMA AÇIKLAMASI
Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, Tüpraş Aliağa Rafinerisi'ndeki patlamayla ilgili gazetecilere açıklama yaptı. Kaymakam Yılmaz, "Sabah saatlerinde depolama alanındaki nafta tankında gaz sıkışması sonucu patlama meydana geldi. Şu an herhangi bir yangın ve yayılma riski yok. Adli bir vaka. Gerek polis, gerekse savcılık soruşturma başlattı. Zaten TÜPRAŞ'ın kendi teknik ekipleri yeterli. Ancak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri de bölgeye sevk edildi. Şu an üretim devam ediyor. Ancak, içeriye araç girişi yok" dedi.


Kaymakam Yılmaz, patlamanın meydana geldiği 10 bin metreküplük nafta tankının, 1.5 yıldır bakımda olduğunu, bugün son kontrollerinin yapılıp, üretime dahil edilmesi planlanırken patlamanın meydana geldiğini kaydetti. Kendisine ilk ulaşan bilgilere dayanarak patlamada 2 işçinin yaralandığını söyleyen Kaymakam Yılmaz, aldığı detaylı bilgilerden sonra olayda yaralanan 1 kişinin Menemen Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındığını, 1 işçinin daha etkilendiğini, ancak yaralı olarak kabul edilmediğini söyledi.

YARALI İŞÇİ HASTANEYE KALDIRILDI
Patlama ihbarı üzerine tesisteki itfaiye ekipleri alarm durumuna geçirilirken, ambulanslar sevk edildi. Patlamanın meydana geldiği bölümde enkaz kaldırma çalışmaları yapılırken, yaralı işçi ilk müdahalenin yapılabilmesi için Aliağa Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

TÜPRAŞ verilerine göre Aliağa Rafinerisi'nde 1353 kişi çalışıyor. 1972 yılında 3 milyon ton/yıl ham petrol işleme kapasitesiyle üretime başlayan İzmir rafinerisi, önemli kapasite artırımları ve ünite modernizasyonlarıyla gelişerek 1987 yılında 10 milyon ton/yıla ulaştı. 2007 yılında destilasyon kapasitesindeki revizyonlar da göz önüne alınarak rafinerinin ham petrol işleme kapasitesi 11 milyon ton/yıl olarak tescil edildi. Verilere göre, İzmir Rafinerisi’nde, 2016 yılında 7,3 milyon tonu yurt içine olmak üzere toplam 10,4 milyon ton ürün satışı yapıldı.

ÖLEN İŞÇİLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU
Tüpraş'tan yapılan açıklamada da bugün saat 09.25'de İzmir Rafinerisi ürün tankında bakım çalışmaları sırasında patlama meydana geldiği belirtilerek rafineri teknik ekiplerinin olaya müdahale ettiği, gelişmelere ilişkin kamuoyunun bilgilendirileceği ifade edildi.

Açıklamada, "Yapılan tüm müdahalelere rağmen yüklenici firma çalışanlarımız Kemal Şaşmazer, Yusuf Kepenek, Mehmet Karademir ve Mehmet Dere hayatını kaybetmiş, yaralı Halil İbrahim Kavlak'ın ise tedavisine devam edilmektedir." ifadesi kullanıldı. 

BAKANLIK SORUŞTURMA BAŞLATTI 
Aliağa Tüpraş tesislerinde sabah saatlerinde yaşanan patlamayla 4 çalışanın hayatını kaybetmesi, 2 çalışanın da yaralanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da harekete geçti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun talimat vermesinin ardından olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında 3 başmüfettiş ve 1 müfettiş de görevlendirildi. 

HASTANEDE GÖZYAŞLARI SEL OLDU
Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığının, TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi'nde 4 işçinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından olay yerinde yaptığı inceleme tamamlandı. İncelemenin ardından, ölen 4 işçinin cenazeleri Aliağa Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Bu arada, ölen işçilerin Aliağa Devlet Hastanesine gelen yakınları gözyaşı döktü.

AK PARTİLİ DAĞ OLAY YERİNE GİTTİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dağ, rafineride incelemede bulundu, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, 4 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın yaşandığı TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi'nde incelemede bulundu.

Aliağa ilçesindeki rafineriye gelen Dağ, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, çok üzücü bir hadise yaşandığını, bakımdan çalışma alanına dönüştürülmek üzere olan bir tankta patlama olduğunu söyledi.

Olayda 4 kişinin hayatını kaybettiğini, tank dışında bulunan 2 kişinin yaralandığını belirten Dağ, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Yaralılardan birinin Menemen Devlet Hastanesi'nde tedavi altında olduğunu, diğerinin ise taburcu edildiğini bildiren Dağ, ilk incelemelerde olayın gaz sıkışmasından kaynaklandığına dair hususların öne çıktığını ancak her şeyin kaza kırım raporuyla netleşeceğini ifade etti.

Dağ, adli soruşturmanın sürdüğünü, Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişlerinin rafineride gerekli incelemeleri yaptığını belirterek, şöyle konuştu:

"Aynı zamanda başsavcılığımız gerekli işlemleri başlattı. Bir bilirkişi heyeti görevlendirdi ve çalışmalar başladı. Tesiste görev yapan en alt birimden en üst birimine kadar olayda varsa bir ihmal bunun üzerinde çalışmalar devam ediyor. Burada hayat normale dönmüş görünüyor. İşletme çalışmaya devam ediyor, içerde bir sıkıntı olmadığı gözüküyor ancak hadiseden dolayı herkes çok üzgün. İnşallah Rabb'im bir daha böyle bir hadiseyi yaşatmaz."

Dağ, daha sonra Aliağa Devlet Hastanesi'ne geçerek hayatını kaybedenlerin buradaki yakınlarına başsağlığı diledi.

EVLERİNE ATEŞ DÜŞTÜ
Tüpraş Aliağa Rafinerisi'ndeki nafta tankında meydana gelen patlama sonucu yaşamını yitiren 4 işçinin Aliağa, Menemen ve Bergama'daki evlerine ateş düştü.

Acı haberi alan işçi yakınları, gözyaşlarına boğuldu. Patlamada yaşamını yitiren işçilerden bekar olan 24 yaşındaki Kemal Şaşmazer'in Bergama'da yaşayan ailesinin, 2 çocuğundan biri olduğu ve rafinerinin ürün tanklarının bakımını yapan yüklenici firmada 11 aydır çalıştığı öğrenildi.

Patmada'da hayatını kaybeden işçilerden 44 yaşındaki Mehmet Dere ve 40 yaşındaki Yusuf Kepenek'in ise yüklenici firmada 1 yıldır çalıştığı, her ikisinin de evli ve 3 çocuk babası olduğu belirtildi. Dere'nin ailesinin Aliağa, Kepenek'in ailesinin ise Menemen'de olduğu öğrenildi.

Yaşamını yitiren işçilerden evi Aliağa'da bulunan 26 yaşındaki Mehmet Karademir'in de 2.5 yaşında bir çocuk babası olduğu belirtildi. Eşiyle bir süredir ayrı oldukları için çocuğuna anne ve babası bakan Karademir'in yüklenici firmada 2 yıldır çalıştığı öğrenildi. 

2 İTFAİYE ERİ DUMANDAN ETKİLENDİ
İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Tüpraş Aliağa Rafinerisi'ndeki patlamada 2 itfaiye eri de dumandan etkinlendi. Sağlık ekipleri bu itfaiye erlerine müdahale etti. Patlamanın meydana geldiği depolama alanındaki nafta tankına itfaiye ekiplerinin soğutma yaptığı görüldü.

YARALI İŞÇİNİN DURUMU İYİ
Patlama ardından Menemen Devlet Hastanesi'ne kaldırılan kaynak işçisi 33 yaşındaki Halil İbrahim Kavlak'ın tedavisi sürüyor. Evli ve 3 çocuk babası Kavlak'ın patlama sırasında dışarıda olduğu ve gazdan etkilendiği öğrenildi. Hayati tehlikesi bulunmayan işçinin amcasının oğlu İlyas Kavlak, haberi televizyondan gördüğünü belirterek, şöyle dedi:

"Gece vardiyasında bir fabrikada çalışıyorum. Sabah eve geldim ve haberi televizyondan öğrendim. Amcamın oğlunun yaralandığından haberim yoktu. 4 işçinin öldüğünü söylüyorlardı. Sonra yaralandığı haberi geldi. Ben de hastaneye geldim. Durumu iyi, hayati tehlikesi yok, sadece gazdan etkilenmiş. Kendisi kaynakçı. Olay sırasında tankın içinde değilmiş."

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA
İzmir Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada ise patlamada ağır yaralanıp hastaneye kaldırılan 4 işçi; Kemal Şaşmazer, Yusuf Kepenek, Mehmet Karademir ve Mehmet Dere'nin yaşamını yitirdiği belirtilerek, "Yangın kontrol altına alınmış olup, soğutma çalışmaları devam etmektedir. Kaza ile ilgili adli ve idari tahkikat başlatılmıştır" denildi. (AA, DHA)

 
CHP'li Bakan'dan o askerler için sert çıkış: Sorumluluk hisseden yok, hesap veren yok!
 
Bornova'da yatırım rüzgarı... Miting gibi tören
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali Akmese 11 Ekim 2017 Çarşamba 12:01

Olenlere allah rahmet eylesin yaralilara acil sifa versin

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aylin Akdoğan yazdı... İzmir'in haftalık sanat rehberi
Aylin Akdoğan yazdı... İzmir'in haftalık sanat rehberi
Yarbayı intihara götüren savcı FETÖ'cü çıktı
FETÖ’nün kumpaslarından “Amirallere Suikast” soruşturmasında, hakkında ...
İstanbul Üniversitesi'nde not skandalı!
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 8 öğrencinin notlarını sisteme ...
 
ABD Dışişleri: Hayal kırıklığına uğradık
Türkiye ile ABD arasındaki vize krizi ile ilgili olarak açıklama yapan ...
Galatasaraylı eski futbolcudan Fethullah Gülen'li fotoğrafa ilişkin flaş açıklama
Galatasaray'ın eski futbolcusu Cihan Haspolatlı, FETÖ elebaşı Gülen'le ...
Gar saldırısında hayatını kaybedenler için Çeşme'de anma
Ankara Tren Garı önünde 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlenen terör saldırısında ...
 
Rusya: Türkiye bize kuralları sertleştirdi
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Türkiye'nin tek taraflı olarak Rus ...
15 Temmuz İBB davasında ceza yağdı
15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece İstanbul Büyükşehir Belediyesi ...
Merkeze çekilen vali FETÖ'den tutuklandı
Merkeze çekilen eski Burdur Valisi Hasan Körklü, FETÖ'den tutuklandı
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva