HABERLER>POLİTİKA
31 Temmuz 2012 Salı - 12:42

Tanrıkulu'dan, Yazıcı'ya 'peki ticaret ne olacak?' önergesi

MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; iktidarın tutarsız ve plânsız, milletimizi ikinci plânda tutan Suriye politikaları yüzünden Güney, Güneydoğu ve Doğu illerimizde bitme noktasına gelen ticaretin sorumluları, nedenleri ve bundan sonra neler yapılacağı konusunda TBMM’de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya iki önerge verdi.

Tanrıkulu dan, Yazıcı ya  peki ticaret ne olacak?  önergesi

İZMİR - Tanrıkulu yaptığı açıklamada; “Hükümetin yanlış ve ekonomik olarak hesapsız dış politikaları sonucu daha önce Libya, Mısır, Irak ticaret kapıları kapanmıştı.

Şimdi ise Suriye ile tüm sınır kapılarımız kapanmıştır. 2008 yılında Mısır’a yönlendirilen Türk girişimcilerinin halen yaşadığı mağduriyet gibi, 2005 yılından itibaren hükümetin aktif bir şekilde Suriye sınırına yakın olan bölgelere yerli yatırımı teşvik etmesi ve harcanan yüz milyonlarca TL’lik yatırımlar, alınan bu kapanma kararı ile şimdi atıl olarak bölgeden gelecek iyi haberleri beklemektedir.

Kapanan bu kapılar; bizim Güney, Güneydoğu ve Doğu illerimizden Suriye ve Suriye üzerinden Körfez ülkelerine yayılan çok büyük bir üretim ve ticaret kapısı durumundaydı. Nitekim; hükümetin almış olduğu bu kapatma kararı ile Arap ülkelerine örneğin, Ürdün’e gidilebilmesi için Suriye’den 550 km. katedilirken, aynı yol Irak üzerinden 1890 km’ye çıkmaktadır.

Diğer yandan Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre, Türkiye-Suriye ticaret hacmi 2010 yılında 2,5 milyar dolar seviyesinden, Ocak-Mayıs 2012 döneminde 302 milyon dolara düşerek adeta dış ticarette bir sonbaharın yaşanmasına neden olduğu görünümü vermektedir. Bu hazin sonbahar ihracatta transit taşımacılığımıza da yansıyarak; Suriye üzerinden 9 ülkeye yaptığımız ihracat geçen yıl Ocak-Mayıs döneminde 19 bin 288 iken % 70 gerilemeyle 5 bin 757'ye düşmüştür.

Düşen bu genel rakamların yanı sıra Güney, Güneydoğu ve Doğu illerimizdeki girişimcilerimizin de feryatları yükselmeye başlamıştır. Örneğin; Hatay’ın 2 sınır kapısından 2 yıl önce yılda 2,5 milyon kişi giriş- çıkış yaparken, Suriye olayları nedeniyle turistik amaçlı giriş-çıkışların sıfırlanması bu ilimizdeki özellikle taşımacılık ile uğraşan birçok girişimcimizi, iflasın eşiğine getirmiştir. Diğer illerimizde de bu yönde gelişmeler ileriki günlerde dile getirilecektir.

Bu kapılardan ticaret yapan farklı illerdeki girişimcilerimizin de taşımacılık maliyetleri artacak belki de pazar yolları kapanabilecektir.

Şu an zor durumdaki bölge girişimcilerimiz vergi, prim ve diğer ödemeyle ilgili yükümlülüklerini yerine getirememektedirler.

Tüm bu olumsuzluklara neden olan hükümetin tutarsız ve öngörüsüz Suriye politikalarının biran önce gözden geçirilmesi ve bu politikalardan çok ciddî olarak olumsuz etkilenen ülkemiz girişimcisine, bu süreçte teşvik ve katkı sunulmasını TBMM’de iki Bakana vermiş olduğum yazılı soru önergesiyle talep etmiş bulunuyorum.

Artık milletimizin çıkarlarını ön plânda tutan, ayakları yere basan ve öngörüsü bütün ülkece kabul gören dış politikalar devreye sokulmalıdır. Zira bu alandaki sorumsuzluğa itibar kazandırmaya yönelik söylenen diplomatik söylemlere, milletimizin artık itibarı kalmamıştır.” diyerek, biran önce Suriye yüzünden zarar gören ülkemizin tüm girişimcilerinin taleplerine çözüm getirilmesini istemiştir” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Şengül kutsal topraklarda
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül eşi ve çocuklarıyla Umre’ye gitti
Yemin dışında kürsüye hiç çıkmadı!
AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, oğlu İstemi Kağan Türkoğlu'nun ...
SP Karabağlar, iftar yemeğinde muhtarlarla buluştu
Saadet Partisi Karabağlar İlçe Teşkilatı, düzenlediği iftar yemeğinde muhtarlarla bir araya geldi.
 
Dışişleri Bakanı Davutoğlu 'gidici' iddiası
Bu iddianın kulislerde konuşulduğu aktaran kişi CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin.
MYK şokuna İzmir'den ilk yorum: Kim ne dedi?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yine MYK listesinde yaşanan İzmir ...
Keskin'den ilk açıklama: Sokaklarda örgütleneceğiz
CHP’de Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilen tecrübeli ...
 
Hamza Dağ İftardan sahura sokaklarda
Ödemiş’in 1120 metre yükseklikteki Ovacık yaylasında partililerle birlikte ...
CHP İzmir'e MYK şoku!
Parti Meclisi’ne İzmir’den 8 kişiyi alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu MYK’ya kimseyi almadı.
Tanrıkulu, Bakan Çelik'e 10 TL'li intibak zammını sordu
MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; emeklilerimizi ümitlendiren, ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva