HABERLER>POLİTİKA
30 Temmuz 2012 Pazartesi - 13:05

Tanrıkulu, Bakan Çelik'e 10 TL'li intibak zammını sordu

MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; emeklilerimizi ümitlendiren, ancak halen bir türlü ödenmeyen ‘intibak zammı’ hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e TBMM’de yazılı olarak cevaplandırması isteğiyle yazılı soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, Bakan Çelik e 10 TL li intibak zammını sordu

İZMİR - Konu hakkında açıklama yapan Tanrıkulu şunları söyledi; “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kamuoyuna ‘intibak zammı’ olarak sunularak emeklilerimizi büyük bir ümide sevk eden ve esas amacının 2000 yılı öncesinde emekli olan vatandaşlarımızın maaşlarında iyileştirme öngören düzenleme, emeklilerimiz arasında tam bir hüsran yaratmıştır.

Bu düzenlemeye göre; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanlarının yaptıkları hesaplara göre; 850 bin emeklimizden, 55 bin 966’sı 10 TL’nin altında, 49 bin
emeklinin ise 10 ile 20 TL arasında, 219 bin kişinin de 50 ile 100 TL arasında zam  alacağı ve geri kalan emeklilerin zamlarının ise 100 ile 150 TL arasında bir tutarda zam verileceği anlaşılmaktadır.

Düzenlemenin esas amacının 2000 yılı öncesinde emekli olan vatandaşlarımızın maaşlarında iyileştirme olmasına rağmen, SGK’nın son yıllarda emekli olanların maaşında 350 liraya varan artışlar olacağı yönündeki açıklamaları ise emeklilerimiz arasında tam bir kafa karışıklığına yol açmakta ve bu haliyle düzenlemenin amacından uzaklaştığı görüntüsünü vermektedir.

Çünkü 2000 yılı sonrası emekli olanlar ile, öncesi emekli olanlar arasında zaten maaş farklılığı bulunmakta ve 2000 yılı öncesi emeklilerimiz bu adaletsizliğin düzeltilmesini istemekteydiler.

Emeklilerimizi; neredeyse Bakanlar Kurulu üyelerinin tamamı ‘hemen yarın bu intibak zamları yüksek oranlarda verilecek’ şeklindeki açıklamalarıyla ümitlendirmiştir. Aradan geçen zaman içerisinde bahsetmiş olduğum rakamların ortaya çıkmasıyla, hükümet kanadından artık bu konuda açıklama yapılmamasının nedeni de ortaya çıkmıştır. Vatandaşlarımız, ‘yüksek intibak zammı’ vaadiyle ümitlendirilmiş, ardından durumun böyle olmadığı ortaya çıkmış ve sonuç tam bir hüsran olmuştur.

Diğer yandan; birçok çalışanımız emekliliğini hak ettiği halde, yeni yasa gereği yaş şartını beklemek zorunda kalarak, hükümetten bu konuda adım atmasını beklemektedir.

Geçtiğimiz 10 yıl boyunca yeni istihdam alanları yaratamayan hükümet ise bu konuda bir adım atmamakta işsizliği adeta körüklemektedir. Bugün 20 yaşında çalışmaya yeni başlayan erkek vatandaşlarımız 40 yıl bulundukları kadroyu dolu tutacaklardır. Özel sektörde bedensel güç ile çalışan 50 ila 60 yaş arası bir çalışanın verimi ile genç çalışanın verimi bir olmayacaktır. Bu yüzden özel sektör yaşlı çalışan yerine genç çalışanı tercih edecektir. Yaşlı çalışanlarımız bu şartlarda emeklilik haklarını nasıl hak edecektir, bu konuşulmuyor.

Bu yüzden emeklilik sistemi bir kez daha gözden geçirilmeli ve daha gerçekçi düzenlemeler getirilmelidir.

Emeklilerimizin bu sorunlarına çare üretebilmek ve sorgulamak amacıyla TBMM’de vermiş olduğum yazılı önergemle, bu kesimimize güzel haberler verebilmeyi umuyorum.” diyerek, emeklilerimizin var olan sorunlarının, her geçen gün daha da büyüdüğünü ve bu sorunların hükümet tarafından kulak ardı edildiğini belirtmişlerdir.’ dedi
 
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na sorulan Sorular:
1-) Esas amacının 2000 yılı öncesinde emekli olan vatandaşlarımızın maaşlarında iyileştirme olduğu bugüne kadar yapılan açıklamalarınızda ifade edilmesine rağmen, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) son yıllarda emekli olanların maaşında ise 350 liraya varan artışlar olacağı yönündeki açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
2-) SGK uzmanlarının yaptıkları hesaplara göre; 850 bin emeklimizden, 55 bin 966’sı 10 TL’nin altında, 49 bin emeklinin ise 10 ile 20 TL arasında, 219 bin kişinin de 50 ile 100 TL arasında zam  alacağı ve geri kalan emeklilerin zamlarının ise 100 ile 150 TL arasında alacağı doğru mudur?
3-) Bu hesaplamalar hangi kriterlere göre yapılmakta ve gerçek rakamlar nedir? Hangi yıl emekli olan ne kadar iyileştirme zammını, hangi tarihte alacaktır?
4-) 2007 yılından bu yana kayıtdışı istihdam ile ilgili yapılan çalışmalar ile yıllar itibariyle bu alandaki rakamlar nedir? Olması gereken rakam nedir? Bu rakama ne zaman ulaşılacaktır?
5-) Emeklilik şartları tutmasına rağmen, yaş şartını beklemekte olan çalışanlarımıza yönelik bir düzenleme yapılacak mıdır?
6-) 20 yaşında devlette çalışmaya başlayan birisinin 40 yıl boyunca sahip olduğu kadroyu dolu tutarak, veya 55-60 yaşındaki bir beden işçisinin ne kadar verimli olabileceği göz önünde bulundurularak, ülkemizdeki istihdam oranlarının bu emeklilik sisteminden ne şekilde etkileneceğini düşünmektesiniz?

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Yüksel’den BDDK’nın yeni başkanına destek
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme ...
Aydın Şengül: AK Parti en az 15 ilçeyi alacak
Önümüzdeki yerel seçimlerde büyükşehirle beraber en az 15 ilçeyi alacaklarını ...
Savaş suçlusuna sığınma hakkı verilmeyecek
AK Parti yeni Anayasa'ya ilk kez girmesi beklenen 'sığınma hakkı' maddesi ...
 
İzmirli vekile Facebook’tan kontör tuzağı
Facebook hesabının ele geçirildiğini belirten AK Parti Milletvekili Rıfat ...
Engin’den 3 tarihi mesaj: Sarı liste, seçim ve başkanlar!
CHP Kurultayı’nın en netameli konularından biri olan ‘Sarı Liste’ konusuna ...
Erdoğan sordu: Müslüman ülkelerde ne eksik?
Başbakan Erdoğan, Londra'da Potanın Perileri'nin ilk maçını izledi. Maçın ...
 
NYT yazdı: AK Parti karşısında CHP’nin şansı var mı?
ABD’li yazar ve analist Andrew Finkel, New York Times'ın internet sitesinde ...
AK Gençler EXPO için kolları sıvadı
AK Parti Gençlik Kolları önderliğinde ve İzmir Gençlik Diyoluğu adı altında ...
‘Yeni CHP’den Ata’ya ziyaret…
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Parti Meclisi üyeleri Anıtkabir'i ziyaret etti.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva