HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Aralık 2013 Perşembe - 12:15

Solak’tan şok Suriyeli iddiası, çok konuşulacak seçim çıkışı

Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, yerel seçim öncesi tartışma konusu olan Suriyeli seçmenlerle ilgili şok bir iddiada bulundu. Solak, “Suriyeliler'in ikamet ettiğini tespit ettik. Hatta bazı yerler boş arazi gözüküyor, bina bile yok” dedi. İddialı seçim çıkışı yapan Solak, “Ben uzaya ışınlanabilirim ama AKP Çiğli’de seçim alamaz. Onlar için hayal” diye konuştu. Solak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katı atık tesisi projesini desteklediğini de ifade ederken çöp eylemlerin arkasında muhalefetin olduğunu belirtti.

Solak’tan şok Suriyeli iddiası, çok konuşulacak seçim çıkışı

EGEDESONSÖZ - Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak yerel seçim öncesi çarpıcı açıklamalarda bulundu. Radyo Pause’de yayınlanan “Fatih Yapar’la Neler Oluyor” programına katılan Solak, son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan Suriyeli mülteciler hakkında şok çıkış yaptı. Zaman zaman CHP’li milletvekillerinin “seçmen olarak kaydediliyorlar” çıkışı yaptığı Suriyeliler'le ilgili karışıklığın yaşandığını anlatan Solak, ilçe sınırlarında ikametgahlar ile oynandığını iddia etti.


 
Çiğli Harmandalı sınırları içerisinde Avrupa Birliği’nden gelen bütçe ile inşa edilen mülteci kampının büyük oranda tamamlandığını ifade eden Solak, orada yurt dışına çıkmak isteyen, başka ülkelere giderken yakalanan ya da kaçak yollardan geçen kişilerin barınacağını söyledi. Solak, “2005 yılında başbakan tarafından imzalanan uluslararası sözleşme var. Türkiye’deki vatandaşların Avrupa’da serbest dolaşımı için ülkemizde dokuz adet barınma yeri yapılması gerekiyordu. Bu da onlardan birisi. Mülteciler geldikleri ülkelere geri iade aşamasında barınmak için kullanılacak. Kapasitesi zaten 500-600 kişi orada Suriye’den gelenler barınmayacak” dedi.
 
YILMAZ'DAN SOLAK'A JET YANIT: AK PARTİ KORKUSU SARMIŞ

ADRESLERE YÜKLEME YAPILIYOR
Solak, Suriyeliler'le ilgili yeni iddialarda da bulundu. Solak, “Her ne kadar yetkililer inkar etseler de bunlara geçici kimlik verildiği, çeşitli adreslere kaydedilerek oy kullandırılacağı yönünde bilgiler var, bunların bazıları kanıtlandı. Şu anda Türkiye’de 60 bin civarında kayıt yapıldığı ifade ediliyor. Medya mensubu dostumuzun, arkadaşımızın evine de 5-6 kişi kaydedilmiş. Kimliklerle oy kullandırma noktasına getirilen insanları bulmak için herkes kendi evini kontrol etsin. Nüfus müdürlüklerine giderek adresine baksınlar. Çok ciddi bir şekilde sorunla karşılaşabilirsiniz. Kamplara değil ama evlerde barınıyor görünebilirler. Çiğli’de 60 binin üzerinde konut var. İlçemizde 5-6 bin kişinin kayıt edilmesi görünmeyebilir. Biz boş arsaya kayıt edildiğini tespit ettik. Boş dairelere, binalara kayıt yapılıyor. Uyduruk bir numarataj yazılıyor ama o numaraya baktığınızda boş arsa çıkıyor. Muhtarlıklarda son kayıtlar olmadığı için bunu saklı yapıyorlar. Herkes adresini kontrol etsin, baksın. Bu işlemi aleni yapmak yerine adreslere yükleme yaparak yürütüyorlar” diye konuştu.
 
BENİ PARTİ DEĞİL BAZI İSİMLER İHRAÇ ETTİ
Çiğli’de Ensari Bulut’un hayatını kaybetmesinin ardından başkan yardımcısı iken meclis içinden seçilerek göreve geldiğini ifade eden Solak, projelerin devamı için yeniden aday adayı olduğunu, bu konuda ciddi bir sorun da görmediğini de belirtti. Partide yaşanan geçmişteki ihraç sürecini de hatırlatan Solak, “Beni ihraç eden parti değil, parti içerisindeki o dönem görev yapanlardı. İl yönetimi bunu teşvik etti. Üst düzey yöneticilerden bazıları da böyle olmasını öngördü. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkan seçilmesinin ardından yeniden davet aldım ve oy birliği ile tekrar döndüm. Eğer Parti Meclisi’nin tamamı benim dönüşümü onaylamışsa sorun yaşanmaz. Bunun üzerinden siyaset yapanlar bir şey elde edemezler. İnsanların egolarını, hırslarını ön plana çıkarmadan çalışmaları gerekiyor. Yaşadığımız her şey partimizin lehinedir. Partimiz oyunu arttırmışsa bunda çalışmalarımızın ve inancımızın etkisi çok büyüktür. Yapılan çabalara sadece gülümseyerek bakıyorum. Ne yaparlarsa yapsınlar güneş balçıkla sıvanmaz” dedi.


 
UZAYA IŞINLANIRIM AMA…
Solak, yerel seçimlerde iddialı olduğunu ifade ederken AK Parti’nin hiçbir şansının bulunmadığını söyledi. Solak, “Biz demokratik bir süreç yaşayacağız. Kimseye belden aşağı vurmadan, yalan dolan söylemeden çalışacağız. Tabi ki herkesin gönlü ister. Ben de bulunduğum yerden bir düşünce ile, düğmeye basarak uzaya ışınlanmayı istiyorum. Ama şu an için imkansız bir şey. Bir 50-100 yıl sonra olabileceğini de aklım kesmiyor. AKP’li arkadaşlar da Çiğli’de böyle bir hayal içerisindeler. Belki ben ışınlanabilirim ama onların seçim alması söz konusu bile olamaz” diye konuştu.
 
DENİZ KENARI KONTROLLÜ İMARA AÇILSIN
Başkan Solak, Çiğli’nin denize kıyısı olmasına rağmen imara ve yapılaşmaya açık sahil kenarında hiçbir bölgesinin bulunmadığını söyledi. Halkın gezip eğleneceği kıyıda rekreasyon alanlarının bulunmadığını ifade eden Solak, “Karşıyaka’nın devamında bizim 17 kilometrelik bir sahil bandımız var. Menemen sınırına kadar gidiyor. Ama denizi yok. Belediye olarak koruma amaçlı imar planlarını yaptık. Bakanlığa gitmek üzere. Burada 3-4 kilometrelik bölümün açılmasını istiyoruz. Organize Sanayi Bölgesi’nin bulunduğu yere yakın alanlar SİT kapsamında kaldı. Kentin çok ilginç bir kısmı burası. 2014 yılı içerisinde bakanlık onayları ile birlikte iş bitmiş olacak. Çiğli’nin sahillerinde de insanlar yürüyecekler. Orada tesisler yapılacak. Sadece bu bölgenin açılmasından dolayı milyar dolarlık yatırımlar gelecek. Yapılaşmaya açmak değil ama günlük kullanıma uygun inşaatlar yapılacak. Buradaki yükseklik ve emsaller sınırlı olacak. Daha çok estetik amaçlı projeler geliştirilecek. Dereler düzenlenecek, yollar yenilenecek. Çiğli sahilleri için de sanatçılarımız güzel şarkılar besteleyecekler. Çiğli’nin yüzde 50’si SİT kapsamında kalıyor. Kentlerin büyümelerini, gelişmesini göremeyenler masa başında planlar yapıyorlar. Planları oturdukları yerden kağıda çizenler yerel yönetimlere, kentte yaşayanlara sormuyorlar. Ortaya güdük projeler çıkıyor. Çiğli’yi yöneten insanların her noktada görüşleri alınsın. Yöneticilerimiz maalesef buna dikkat etmiyor ama biz çok önemli çalışmalar yapıyoruz” dedi.
 
İKTİDAR VATANDAŞI ÜSTÜMÜZE SALDIRTIYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tamamen kaldırılması için çalışmalar yürüttüğü fakat bir türlü yeni çöp depolama alanı ve tesisi kurulamadığı için çözülemeyen çöp konusunda da açıklamalarda bulunan Solak, Çiğli’nin bu sorundan kurtulması gerektiğini söyledi. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın karşı çıktığı şimdilik soğumaya bırakılan Yamanlar Katı Atık Bertaraf Tesisi projesine destek verdiğini ifade eden Solak, “2009 seçimleri öncesinde Torbalı Taşkesik’te yeni bir alan belirlendi. O günün bakanları çıkıp 150 kişinin yaşadığı köye projeyi yaptırmadılar. Çiğli Harmandalı’ndaki tesis ekonomik ömrünü tamamladı. Aziz Kocaoğlu’nun hükümetin yetkili kurumlarının izin vermesi halinde 1-2 yıl içerisinde yıllarca ihtiyaç karşılayacak bir projeyi hayata geçireceğine inanıyorum. Araştırmalar yapıldı, teknolojiler hazırlandı ama ne hikmetse iktidar partisi sürekli ‘tavşana kaç tazıya tut’ diyorlar. İzin vermiyorlar ama bir taraftan vatandaşı ilçe ve Büyükşehir’in üzerine saldırtıyorlar. Böyle olunca vatandaş sorunun sadece belediyelerin istemesiyle çözülmeyeceğini de anladı. Bu işin merkezi yönetim açısından boyutları var. Yapılan eylemlerin yüzde 80’i izin vermeyenlere yapılıyor. Bakanlıkların ÇED izni vermesi gerekir. Bir yandan izin vermeyeceksiniz milletvekilleri, belediye başkanları olarak çöp konusunda açıklamalar yapacaksınız. Bunu yapmak onlara siyasi anlamda getiri sağlamıyor. Vatandaş kimin samimi olduğunu gördü. Aziz başkan söz verdiği her şeyi yerine getirmeye çalışıyor. Yeni alanda çöp depolama söz konusu olmayacak. Orada ayrıştırma yapılacak. Koku, yan etki olmadan işlemler yapılacak. Birçok ülkede koca koca şehirlerin kent merkezinde sıradan fabrika gibi çalışıyor. Yeni tesisin yapılması konusunu kesinlikle destekliyorum. Yer konusunda sürekli problem çıkartılmasını da doğru bulmuyorum. Problem çıkarttıklarında da çözüm önerisi getirmiyorlar. Bugün İzmir’in hangi noktasına tesis kurmaya kalksanız aynı yaygara kopartılacaktır. İktidar partisinin özellikle temsilcileri bu durumdan siyasi rant elde etmeye çalışıyor.  Eylemler içerisinde mutlaka etkileri vardır” dedi. Solak, Harmandalı’ndaki çöp depolama alanının rekreasyon alanı yapılması projesinin de önemli olduğunu ifade etti.


 
METROYU YERALTINA ALACAĞINI SÖYLEYEN YALAN KONUŞUR
Çiğli’yi ikiye bölen metronun yer altına alınması gerektiğini ifade eden Solak, hattın ilçeyi birbirinden ayırdığını söyledi. Solak, “Metro yapıldığı dönem Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ‘yeraltına alınsın’ talepleri karşısında buradan kendisine gidenlere ’30-40 milyon TL’yi getirin yer altına alalım’ diyor. Zemini bahane ediyorlar. Bir taraftan Marmaray isimli proje ile denizin 60 metre altında hat döşeyeceksiniz bir tarafta toprağın 10 metre altında metronun geçmesini çok zor olduğunu söyleyeceksiniz. Bir yanda ‘parayı getirin’ diyecek diğer yanda ‘büyükşehir yapmadı’ diyeceksiniz. Böyle şey olmaz. Arazi ve hat TCDD’nindir. Büyükşehir Belediyesi kullanım hakkını kiraladı. Bunu engelleyenlerin çözmesi gerekir. Bugün hangi belediye başkan aday adayı çıkıp halka ‘ben bu metroyu yeraltına aldırırım’ diyorsa resmen Çiğli halkının gözünün içine bakarak yalan konuşmuş olur. Şu anda hiçbir ilçe belediye başkanının bu projeyi hayata geçirmeye gücü yetmez. Hep mevcut sistem ve proje aksar, hem de maddi olarak imkansızdır. Bu açıklamaları yapan arkadaşlarımızın yapısından kaynaklanıyor. Sorunları ortaya çıkartanlar ‘yapacağız’ diyorlar. Çözecektiniz o zaman niye sorunların oluşmasına burada göz yumdunuz” dedi.
 
CEMEVİNDE KOORDİNASYON SORUNU ÇIKTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin protokollerini iptal ederek Alevi-Bektaşi vakıflarından geri aldığı Bornova Çiğli’deki cemevleri ile ilgili alınan karar hakkında da konuşan Solak, “Oralarda görev yapan dernekler ve vakıflar koordineli çalışamadılar. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu İzmir’in altyapı sorunlarında güzel çalışmalar yaparken aynı zamanda kültürel faaliyetler için de yatırımlar yapıldı. Kültür merkezi olarak cemevleri yapıldı. Dernekler kendi arasında koordinasyonu sağlayamadıkları ‘senin olsun, benim olsun, ben kullanayım’ dedikleri için iç çekişmelere girdiler. Bazı sorunlar çıktı. Nihayetinde bu düzeltildi. Aziz Bey de bu işin iyi bir şekilde yürütülmesini istiyor. Önemli olan hizmetin yapılması kadar hizmetten yararlananlara da eşit imkanlar sunmaktır. Biz oraları gereken özenle kullanmalarını istiyoruz. Çiğli Belediyesi olarak dört tane cemevi projesini hazırladık. Bir tanesinin ihalesine hemen çıkacağız. Buralar belediye denetiminde dernek ve vatandaşlarımızın ortak kullanımına açacağız. Belediye olarak hakemlik görevini yaparken baba, abi şefkati ile kullandıracağız” dedi.
 
BORÇSUZ BELEDİYE OLMAZ
Göreve geldiği günden bu yana ilçede önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Solak, hizmet araçlarında bile aksaklıklar olduğunu söyledi. Yarım kalan işleri tamamladıklarını ifade eden Solak, “Altyapısı binası olmayan bir belediye vardı.  Doğru düzgün aracımız olmadığı gibi benzin almakta bile zorlanıyorduk. Birçok önemli proje hayata geçti. Rekreasyon alanları, parklar, şantiye binası inşaatları tamamlandı. Çiğli için ‘gelişen yüzümüz’ diyoruz ama ilçemiz Karşıyaka’nın arka bahçesiydi. İnsanlar sadece gece konaklamak için geliyor sosyal anlamda bir etkinlik yoktu. Geçmiş dönemde yaşanan tüm sıkıntıları ortadan kaldırdık. Sosyal projelerle önemli işlere de imza attık. Yapacağımız hiçbir iyi borçların arkasına saklamadık. Çok ciddi ölçüde tasarruf yaptık. Bunu yaparken israfı önledik hizmet yapamamazlık olmadı. Belediyenin gelirlerini arttırarak yatırım yaptık. Belediyeler borçsuz olmaz. Önemli olan borçları ve alacak dengesini sağlamaktır.  Şu anda kendisini çevirebilen bir yapıya geldi. İşçi arkadaşlarımızın iş güvenliği ve soysal haklar açısından İzmir’in en iyi toplu sözleşmelerini imzaladık” dedi. Başkan Solak, gıda yardımı, yemek dağıtımı, cami cemevi bakım onarımı, okul tadilatı gibi birçok sosyal projeyi de sürdürdüklerini ifade etti.
 
Başkan Solak ilçede kentsel dönüşüm projelerine de öncelik vereceklerini söyledi. Kent yenileme projelerinin sonrasında çıkan rantın halka bırakılmasını isteyen Solak, “Güzeltepe’de kentsel dönüşüm projemiz var. Birçok kent yenileme çalışması da olacak” açıklaması yaptı.  Solak ayrıca Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasında yaşanan koordinasyon sorununu da “masalarından, odalarından kalmayan, kendisini geliştiremeyen” bürokratlara bağladı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
çiğli 'li 13 Aralık 2013 Cuma 14:26

Sayın solak önceki seçimlerde yapmış olduğunuz metazori üslubunuzla seçimi kazandığınızı herkes biliyor,adil ,insanların tehdit edilmediği,işten çıkarılma korkusu yaşamadığı bir ortamda bu göreve gelmenizi görmek isterdim ama bu imkansızdı! umarım bu dönem sizin yerinize hak eden biri gelir.yoksa çiğliyi akp alır

Yorumu oyla      12      5  
Sadece Vatandaş 12 Aralık 2013 Perşembe 16:03

Zaten seçim sonuçları sayılırken bir kaç defa muhakkak elektrikler filanda kesilir artık.

Yorumu oyla      16      5  
TC. Öz Vatandaş. 12 Aralık 2013 Perşembe 14:58

Sn. Solak madem bunları tespit ettiniz o nedenledir ki sandığa iki kere sahip çıkmanız gerekiyor, bu ülkede geçen seçimlerde ölü vatandaşlar dahi oy kullandıysa bu Suriye'li vatandaşlarda hayda hayda kullanacaktır. AKP bunları boşuna getirmedi seçim kazanamadığı il ve ilçelere dağıttı ki kazanma oyunları yapıyor, gerek MHP, gerek CHP bu konu üzerinde hassasiyetle durmalıdır. Yoksa ülkem üzerinde asalak gibi dolaşan ve ülkeme hiç bir katkısı olmayan bu sorumsuz Suriyelilerin oyu ile kazanmak isteyeceklerdir .

Yorumu oyla      24      6  
merkez 12 Aralık 2013 Perşembe 14:34

Sayın Solak Aziz Kocaoğlu her dediğini yapıyor Hükümet engel çıkarıyor demişsiniz bir önceki Belediye seçiminde Çiğli YENİMAHALLE muhtarlık önüne Sayın Kocaoğlu buraya ÜST geçit yapılacaktır diye afiş astı seçim bitti afiş gitti konuda mı HÜKÜMET engelledi? siz başkan değilsiniz bilmeye bilirsiniz ama Yenimahalle muhtarına Ramadan Beye sorabilirsiniz.

Yorumu oyla      17      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uçanyol Meclisi 2'ye böldü: Homeros mu Mustafa Kemal mi?
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Aralık ayı olağan meclis oturumunda, ...
Sındır Ercişleri mutlu günde yalnız bırakmadı
İlçe sınırları içerisindeki tüm dernek ve sivil toplum kuruluşları işbirliği ...
Vali Toprak’tan ‘Sümerbank’a yağmur kontrası!
İzmir Valisi arazinin Büyükşehir’e devrine karşı duruşuna Kocaoğlu ve ...
 
İzmir’in yeni arabalı vapurlarında yok yok!
15 yeni yolcu gemisinden ilkinin hizmete girmesi için gün sayan İzmir ...
İzmir'de bisiklet devrimi: Mavişehir'den İnciraltı'na...
Sağlıklı ve çevreci ulaşım aracı bisikletin kent içi kullanımını yaygınlaştırmak ...
Başkan Kocaoğlu’ndan ‘baba ocağında’ adaylık mesajı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, memleketi Tokat’ta yaptığı ...
 
Teleferik yine rötar yaptı çünkü…
Yapımı yılan hikayesine dönen Balçova Teleferik Tesisleri’nin yenilenmesi, ...
Yaşlı Dostu Kent İzmir’de ‘yıllara inat’ zirve
Geçtiğimiz Ekim ayında İstanbul Yaşlılık Girişimi Fuarı’nda “Yaşlı Dostu ...
Foça’dan Toprak Ana’ya bereket dileğiyle…
Foça Slow Food Zeytindalı Hareketi tarafından, “10 Aralık-Terra Madre ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva