HABERLER>EKONOMİ
14 Ocak 2015 Çarşamba - 11:04

Şokun perde arkası: Kruvaziyer devi İzmir’den neden çekildi?

İtalyan kruvaziyer devi Costa’nın Akdeniz seferlerini iptal edip Uzakdoğu’ya yönelmesi ve İzmir seferlerini 60’dan 12’ye indirmesi, kentte büyük şaşkınlık yarattı. Kruvaziyer sektörünün temsilcileri, İzmir’den vazgeçilmemesi için kentin yeni bir kruvaziyer limanına ihtiyacı olduğunu belirtirken, daha çok gemi çekmek için yeni politikalara ve teşviklere ihtiyaç olduğunu ifade ediyor. İzmir esnafı ise kruvaziyer yolcuları için cazibe merkezi olması gereken Kemeraltı’nda hiçbir şey yapılmadığını belirtiyor.

Şokun perde arkası: Kruvaziyer devi İzmir’den neden çekildi?

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Dünyanın en büyük iki kruvaziyer firmasından biri olan İtalyan Costa Crociere’nın sürpriz bir kararla 2015 yılında Akdeniz seferlerini iptal edip Uzakdoğu’ya yönelmesi, İzmir’de büyük şok yarattı.

- İZMİR TURİZMİNE BÜYÜK ŞOK!...

İzmir Alsancak Limanı’na ayak basan kruvaziyer yolcularından yarısından fazlasını getiren ve geçen yıl İzmir’e 60 yakın sefer düzenleyen kruvaziyer devinin bu kararı, turizm sektöründe ve kentte endişeye neden oldu.

Kısa süre önceye kadar Türkiye’de İstanbul ve İzmir’i homeport yapmayı planlayan Costa’nın İzmir’den çekilme kararını değerlendiren kruvaziyer turizminin temsilcileri, İtalyanların rota değişikliğinde İzmir’de liman sıkıntısının yanı sıra kruvaziyer firmaları arasındaki rekabetin, yolcuların yeni rotaları talep etmesinin ve Doğu Akdeniz’de yaşanan güvenlik sorunlarının etkili olduğunu ifade etti. Sektör yetkilileri, Türkiye’nin ve İzmir’in kruvaziyer turizminde artık yeni bir politika uygulamasını istiyor.



‘VAZGEÇİLEMEYECEK BİR LİMANIMIZ OLSUN’
Kruvaziyer sektörünün duayeni ve Costa Crociere’nin Acentası Karavan Turizm’in Yönetim Kurulu Başkanı Alex Baltazzi, Costa’nın bu kararında rekabetin ve yeni trendlerin etkisinin yanı sıra İzmir’in limanının olmasının da rolünün bulunduğunu söyledi. Baltazzi, “Tabi dünyada rekabet var. Başka şirketler Uzakdoğu’ya gidiyorsa ve orada bir trend varsa Costa da gidecek. Ben bu trendi çok önce gördüm. Yıllar önce Çin’e gitmek gerektiğini söylemiştim” dedi. Costa’nın İzmir’de kalması için ısrar ettiklerini ve yeni imkanlar da aradıklarını vurgulayan Baltazzi, “Bu limanı da büyütmek lazım. İşte biz de bunu yaptık demeliyiz. Feribot getirmek istiyoruz. Onunla da uğraşıyoruz. Artık bu limanda 4 gemi bir araya gelebilsin. Bu liman öyle bir liman olsun ki bırakılmayacak, vazgeçilemeyecek duruma gelsin. Ama bunu yapamadık. Buna rağmen tekrar toparlanacağız” diye konuştu.



‘ÜLKE POLİTİKASI ŞART’
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve MSC Cruise Kruvaziyer Gemileri Operasyon Sorumlusu Kaptan Savaş Ercan, Türkiye’nin bir an önce kruvaziyer ile ilgili bir ülke politikasını hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.

Costa’nın Uzakdoğu’ya yönelmesinin rekabetten ya da Uzakdoğu’da firmalara çeşitli avantajlar sunulmuş olmasından kaynaklanabileceğini vurgulayan Ercan, “Bu karar sadece İzmir Limanı’nın durumu ile ilgili değil. Kruvaziyerle ilgili bir ülke politikası yok. Biz limanı da süper hale getirsek çok büyük bir şey değişmez. Sonuçta gemiler rotasını değiştiriyor ve buraya da dönmeleri kolay olmuyor. Nasıl bir dönem İTO’nun katkılarıyla İzmir’de kruvaziyer yolcu sayısı 500 bine geldiyse, şu an yolcu sayısında kan kaybı var. Biz Türkiye destinasyonunu cazip kılmalıyız. Türkiye çok güzel. Mutlaka gemiler gelecek. 150 sefer olmaz ama 100 sefer olur. Fakat turizm büyürken biz de aynı büyümeyi göstermeliyiz” diye konuştu.

Kruvaziyer firmalarının rota değiştirmelerinde Doğu Akdeniz’deki güvenlik sorununun etkili olabileceğini belirten Ercan, ancak Türkiye’de güvenlik sıkıntısı olmadığına dikkat çekti.
Bu sezon MSC olarak sefer sayısını ikiye katlayıp 68’e çıkardıklarını, İsrail gemilerini Türkiye’ye çevirdiklerini dile getiren Ercan, Fantasia, Magnifica, Poeise ve Opera gemilerinin İzmir’e sefer düzenleyeceğini söyledi.



‘KEMERALTI İÇİN BİR ŞEY YAPILMADI’
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, kruvaziyer firmalarının İzmir’den çekilmesinde kentin turizm konusundaki birlik olamamasının rolünün olduğunu söyledi. Kemeraltı için hiçbir şey yapılmadığını belirten Kaya, “İzmir’de siyasi konjonktürden dolayı gelişmelerden kasılma var. Vali ile Büyükşehir Belediye Başkanı,  ticaret odası ile esnaf birlikleri iletişime geçemiyor. Kemeraltı çekim merkezi olarak belirlendi ama ne MOBESA kuruldu ne çarşının üstü kapandı ne de yönlendirme levhaları yapıldı. İnsanlar da İzmir’in ticari açıdan getirisinin olmayacağını düşünmeye başladı. İzmir’in üstüne oynanan bir oyun bu. Bizim esnafımız da olumsuz etkileniyor. Biz İzmirliyiz, bu kenti seviyoruz. Kenti yönetenler makamlarını bırakıp İzmir için bir araya gelsinler” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kvncozsy 15 Ocak 2015 Perşembe 11:17

ADam akıllı yolcu gemisi limanı yok. Hali hazırda aliağa limanı daha çok iş yapıyorken ,alsancaktaki yük limanı oraya taşınmalı ! aliağa da izmir sonuçta! Alsancak limanı sadece yolcu gemilerine hizmet vermeli! Bİrde kemeraltı ne ya? turist kemeraltına gidip te ne yapacak ? Döner mi yiyecek? işporta mı alacak? harap durumdaki han larımı gezecek? ne yapacak?

Yorumu oyla      14      5  
15 Ocak 2015 Perşembe 09:59

Kemeraltına İzmirliler bile gitmiyor turist neden gitsin gitsede bir daha gelmez önce dilencileri işportacıları temizleyin biran önce agorayı ayağa kaldırın kadifekaleyi komple gecekondulardan temizleyin bu kafayla bu dediklerim 50 sene de geçse bizden bişey olmaz

Yorumu oyla      15      5  
İzmirli 15 Ocak 2015 Perşembe 08:53

Kemeraltı bu haliyle gülünç. Tam bir varoş. Kordondaki apartmanaltı birahanelerinin lokantaların hepsi kapatılmalı, alsancakta daracık 10 metre sokağa barlar yapmışlar. O kadar gülünçki iki adım atmadan bitiyor. Bunların hepsi Kemeraltına taşınmalı. Gündüz alışveriş gece Eğlence konsepti olmalıdır. Böylece Kemeraltı aynen Didim, Bodrum, Marmaris'teki barlar sokağı gibi 24 saat canlı kalacak ve şehrin tam orta yerinde ve konutlardan uzakta kalan bölge gürültü gibi şikayetlerde olmayacak. Aksi halde Kemeraltı bu haliyle adım başı dönerci, varoş. Turist gelmez buraya.

Yorumu oyla      15      6  
14 Ocak 2015 Çarşamba 15:34

işimiz Kemeraltına kaldıysa ...

Yorumu oyla      14      7  
14 Ocak 2015 Çarşamba 15:30

kemeraltı nda adım başı dönerci var :))

Yorumu oyla      17      5  
utku karademir 14 Ocak 2015 Çarşamba 13:28

kemeraltında çığırtkanlar zorla dükkana sokar gürültü patırtı gasp olayları olur akşam olunca yetersiz ışıklar altında kalırsınız neden gelsinki turist parasını kaptırmaya mı?

Yorumu oyla      21      8  
YORUMCU BABA 14 Ocak 2015 Çarşamba 12:46

Yerli Halkı Kazıkladığınız Gibi Turistleride Kazıklıyorsunuz.Turistlerin Etrafında Dilencisinden,İşportacısından,Dükkanlara Zorla Sokmak İsteyenlerden Tut Bir Sürü İt Kopuk Taciz Etmekte.Konak Ve Çevresinde Bir Tek Doğru Dürüst Tuvalet Bile Yok.Allahtan Beldiyenin VC leri Varda İnsanlar Buraya Gelebiliyorlar.Bende Olsam Gelmem.Şu Kemeraltınıda Artık Methetmekten Vazgeçin Artık.

Yorumu oyla      23      6  
Mustafa Y 14 Ocak 2015 Çarşamba 12:31

kemeraltı esnafı birazda çuvaldızı kendilerine batırmalıdır. kemeraltı esnaf derneği ne yapıyor? kemeraltı esnafını derleyip toparlamalı.

Yorumu oyla      22      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karakış doğal gaz faturalarına nasıl yansıyacak?
Kar, fırtına ve soğuk geçtiğimiz haftadan bu yana Türkiye’yi esir alırken, ...
Korkutan tablo: 3 milyon kişi takipte!
Türkiye Bankalar Birliği'nin açıkladığı rapora göre Türkiye'de yaklaşık ...
EBSO'da ödül zamanı Hisarcıklıoğlu da geliyor
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 2013’te üretim, yatırım, ihracat, vergi ...
 
Cari açık yılın zirvesinde
Merkez Bankası rakamlarına göre cari açık Kasım'da 5,64 milyar dolar oldu. ...
Flaş! İzmir turizmine büyük şok: İtalyan devi…
İzmir'e gelen kruvaziyer yolcularının yarısını getiren İtalyan kruvaziyer ...
ESBAŞ'tan 25'nci yıla özel kutlama
Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. ESBAŞ çalışanları, Balçova ...
 
Egeli ihracatçılardan 2014 raporu
Egeli ihracatçılar, ihracatları ile birlikte dünya coğrafyasında ihracat ...
Kayıp-kaçak bedelinde hükümetten yargıyı baypas hamlesi!
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Avukatı Zeki İşlekel, kayıp ...
Alsancak ‘Limanlar Ligi’nde kan kaybediyor
Yük limanı işlevi tartışmaya açılan İzmir Alsancak Limanı, geçen yıl Türkiye’deki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva