HABERLER>POLİTİKA
2 Eylül 2016 Cuma - 21:40

Sındır’dan hükümete KHK çıkışı!

Sındır, “Hükümetin KHK düzenlemeleri Anayasaya müdahale niteliğinde. Bunlara Kanun değil olsa olsa Anayasa Hükmünde Kararname denebilir ve tamamen hukuk dışıdır” dedi.

Sındır’dan hükümete KHK çıkışı!

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, Burdur’da partilileriyle buluştu. CHP Burdur İl Başkanlığında partililerine seslenen Sındır, “OHAL kapsamındaki Kanun Hükmünde Kararnameler Anayasayı ve Anayasal kurumları değiştirecek, devleti yeniden yapılandıracak veya şekillendirecek nitelikte olamaz. Ancak, hükümetin KHK düzenlemeleri Anayasaya müdahale niteliğinde. Bunlara Kanun değil olsa olsa Anayasa Hükmünde Kararname denebilir ve tamamen hukuk dışıdır” dedi.

“KHK'LAR SADECE OHAL SÜRESİ İÇERİSİNDE GEÇERLİDİR”

15 Temmuz gecesi FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirilen Cumhuriyet tarihimizin en kanlı en hain darbe girişimi ile ülkemizin ve milletimizin demokrasi testinden geçtiğini belirten Sındır, “Darbe girişimi bizlere demokrasinin, laikliğin, hukuk devletinin, bu değerlerin korunabilmesi için kuvvetler ayrılığı ilkesinin, bağımsız ve adil yargı hakkının, basın özgürlüğünün, kamu istihdamında liyakatin ve vatandaşların direnme hakkının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Biz, CHP olarak, demokrasinin ve yasama organının askıya alınacağını düşündüğümüz OHAL uygulamasına başından beri karşı duruşumuzu ve bunun sakıncalarını da belirttik. Cumhuriyetimize ve hukuk devletimize bağlılığımızın bir gereği olarak ve devletimizin bekası için Meclis’imizde salt çoğunluk ile alınan OHAL kararına da saygı duyuyoruz. Ancak, OHAL kapsamında alınan KHK kararlarının OHAL zamanıyla sınırlı olduğu, hukuka, insan haklarına ve OHAL’in amacına uygun ve ölçülü olması gerektiği de unutulmamalıdır. Anayasa Mahkemesi içtihatlarına göre, olağanüstü halin yürürlük süresini aşan ve TBMM’de yasama organı tarafından kanunlaştırılmamış KHK’lar OHAL sonrası dönemde sürdürülemez” dedi. 

“ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİTMEMİZ KAÇINILMAZ”

Demokrasilerde, Parlamenter sistemlerde devletin temel kurumlarının yapılandırılmasının, ortak akıl, uzlaşı ve yasama organı iradesiyle gerçekleştirilebileceğini ifade eden Genel Sekreter Sındır, “KHK’lar, kanunlar üzerinde değişime neden olacak hükümler taşıyamaz. Anayasal kurumları değiştirecek, devleti yeniden yapılandıracak, şekillendirecek nitelikte olamaz. Anayasal yetkiler KHK’lar üzerinden kullanılamaz.  Oysa ki, çıkarılan KHK’larda zaman, konu ve kapsam yönünden ihlaller söz konusu. Anayasa’ya aykırı, hukuk ihlalleri içeren ve yasama organını yok sayan düzenlemeler olduğunu görüyoruz. Unutulmamalıdır ki, bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde, OHAL KHK’ları da mutlak surette hukuka uygun olmak zorundadır. OHAL süresi kapsamında KHK’larla gerçekleştirilen düzenlemeler 30 gün içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilip onaylatılması gerekir. Aksi halde OHAL bittiğinde sanki yasama organında çıkmış gibi değerlendirilemez. Geçici dönemlerin olağanüstü yöntemleri ile kalıcı düzenlemeler yapılamaz. Devleti yeniden şekillendirmeye yönelik KHK’ların çıkmasını kabul etmiyoruz ve bunları mutlak surette Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız. OHAL kapsamında yapılan değişikliklerin Yasama organınca da onaylanması gerektiği unutulmamalıdır.” dedi.

 
Dünya şairleri Karşıyaka’da buluştu
 
Karabağlar'da 3'ü bir arada açılış!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıldırım'dan o gazeteciye 'Mister Gülen' tepkisi!
Yıldırım, kendisine Gülen’le ilgili soru soran Hintli gazetecinin "Mister ...
AK Partili Doğan: İhale 1 yıl uzadı, maliyet 2’ye katlandı!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, ...
CHP’den Çıray’a destek, AK Parti’ye FETÖ cevabı!
CHP İzmir İl Örgütü, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Tozlu'nun, CHP'li Çıray ...
 
Hotar’dan fuar mesajı: Üzerimize düşeni…
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili İzmir Enternasyonal ...
AK Parti’de görevden alınan 3 başkanın yerine kimlerin adı geçiyor?
AK Parti Genel Merkezi’nin görevden aldığı üç ilçede hareketlilik başladı. ...
Konak siyasetinde fair-play: CHP, AK Parti'yi ağırladı
AK Parti İlçe Başkanı Yıldırım ve yönetimi, CHP İlçe Başkanı Başak ve ...
 
Erdoğan'dan 'istifa' yorumu ve Kılıçdaroğlu'na yanıt!
Erdoğan, Efkan Ala'nın istifası için "Ne Efkan Ala kardeşimizden herhangi ...
CHP Buca’da ‘Güven’ masası!
İl Başkanı Güven’in ilk ağırlayan başkanlar Piriştina ve Kaya oldu. Yemekte ...
CHP’li Çıray’dan Ala’nın istifası hakkında çarpıcı iddia!
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın istifası ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva