HABERLER>GÜNCEL
3 Mayıs 2011 Salı - 09:26

Sertel: Gazetecilerin özgürlükleri giderek daralıyor

TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atilla Sertel, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Sertel: Gazetecilerin özgürlükleri giderek daralıyor

İZMİR - Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel, Türkiye’de 60’dan fazla gazetecinin cezaevinde olduğunu vurgulayarak, “Geçen yıl bu sayı 40 idi. Bu sayıda tutuklu gazeteci dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Üzülerek görüyoruz ki ülkemizdeki tutuklu gazeteci sayısı her yıl katlanarak artmakta ve gazetecilerin özgürlükleri de giderek daralmaktadır” dedi.
 
TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atilla Sertel, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye’de özellikle son yıllarda, ifade ve basın özgürlüğünün şiddetli biçimde küçültüldüğünü belirten Sertel, “AB üyeliğine aday olan Türkiye, sansür ve basınla ilgili düzenlemeler açısından en kötü 50 ülkeden biri. Öte yandan Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu’nun 2010 Küresel Bilgi Teknolojileri Raporu’nda yer alan “Basın Özgürlüğü” sıralamasında sadece İran, Libya ve Zimbabwe’yi geçti ve 138 ülke arasında 135’inci oldu” diye konuştu.
 
Gazetecilerin tutuklanmalarının, baskıya maruz kalmalarının toplumun bütün kesimlerinde ciddi bir rahatsızlık yarattığını kaydeden Başkan Atilla Sertel, şöyle devam etti:
“Basın özgürlüğü, temelde düşünce özgürlüğüne dayanır. Ancak kişiler, düşüncelerini ifade ederken endişe duyuyorlarsa, özgürce haberleşemiyorlarsa; telefon konuşmaları dinlenirken, e-posta trafiği ve girilen internet siteleri izleme altına alınırken, evleri, iş yerleri, özel eşyaları didik didik aranırken, mesleki olarak bulundurdukları belgelerin bir gün karşılarına tutuklama kararına gerekçe olarak çıkacağından endişe duyuluyorsa, ifade ve haberleşme özgürlüğünden söz edilemez.
 
Bütün bu yaşananlar gerek gazeteciler açısından gerekse kamuoyu açısından ciddi sıkıntılar doğurmaktadır. Sancılı bir süreçten geçen Türk basını gerekli düzenlemeler yapılmadığı takdirde tıpkı istibdat döneminde olduğu gibi tarihe kara bir leke olarak düşülecek olaylara gebedir.”
 
MECLİSTEN BEKLENTİLER
Ülke olarak yeni bir seçimin arefesinde olduğumuzu hatırlatan Sertel, 12 Haziran’dan sonra oluşacak yeni meclisten beklentilerini ise şöyle sıraladı:
“12 Haziran’dan sonra mecliste yeni yüzler olacak, farklı bir siyasi tablo ortaya çıkacak. Meclise girmeden önce basın özgürlüğünden dem vuran siyasilerin meclis çatısı altında girdiklerinde farklı bir tavır sergilemelerini, geçmişte olduğu gibi ilk iş olarak medyayı yanlarına çekme, baskı altına alma çabasını bu dönem görmek ve yaşamak istemiyoruz.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu’na bağlı 75 cemiyet ve 20 bin üyemiz adına, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin 750 üyesi adına yeni oluşacak meclisten öncelikli beklentimiz; basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin kaldırılarak hem yasa maddelerinde hem de uygulamalarında acil reformların yapılması, gazetecilerin özgürlüğünü tehdit eden yasaların yürürlükten kaldırılmasıdır.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erdal Batıgun 3 Mayıs 2011 Salı 10:57

Sayın Başkan bir tek siz özgürsünüz gazeteciler içerisinde. İstediğiniz zaman bir partiden milletvekili adayı, istediğiniz zaman bir partiden beledoiye başkan adayı oluyoırsunuz. Ancak koltuğunuzuda sağlama alıp onca tepkiye karşın bırak mıyorsunuz. Kaç kişi sizin istifanız için imza verdi, kaç kişi sizi eleştirdi. Kusura bakmayın ama gazetecilerin özgürlükleri konusunda konuşacak en son kişi sizsiniz.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
El Kaide Türkiye'yi vurabilir
Uzmanlar, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in öldürülmesinin ardından bazı ...
Kocaoğlu binlere seslendi: Arkadaşlarımı bırakın!
Sabah saatlerinde Büyükşehir Belediyesine yapılan operasyondan sonra binlerce ...
Çalışanlarından Kocaoğlu'na tam destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sabah saatlerinde yapılan baskına tepkiler ...
 
'Türkiye’de 4 çocuktan biri açlık sınırında'
OECD tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de her dört çocuktan ...
Operasyon 6 CHP'li belediyeye de sıçradı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik şok operasyonla eşzamanlı olarak ...
Kocaoğlu: Rahatım süreci izliyorum
Polisin baskınıyla ilgili ilk açıklamayı yazılı yapan Kocaoğlu, işçilerin ...
 
3 yanlışa bir rütbe
9 bin 750 başpolis kadrosu için açılan sınava 50 bin aday katıldı. Bir ...
‘Artık planlara itiraz etmeyin’
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeniden planlanan İnciraltı ile ...
Lojmanda AKP fişlemesi
Dönemin 1. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Balanlı’nın emriyle hava ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva