HABERLER>GÜNCEL
19 Kasım 2018 Pazartesi - 08:05

Sayıştay’dan DEÜ için önemli tespitler: 53 milyonluk zarar!

Sayıştay’ın Dokuz Eylül Üniversitesi için hazırladığı raporda önemli bilgiler kamuoyuna yansıdı. Kurum üniversite bünyesindeki 60 öğretim görevlisinin özel muayenehanede çalışmaya devam ettiğini tespit ederken mali tablolarda ise çarpıcı rakamlar yer aldı. Üniversitenin gelir tablosunda yılsonu itibariyle tahakkuk eden zarar toplamının 53 milyon 241 bin 797 lira 94 kuruş olduğu belirtildi.

Sayıştay’dan DEÜ için önemli tespitler: 53 milyonluk zarar!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Sayıştay Başkanlığı tarafından oluşturulan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) 2017 yılı Denetim Raporu kamuoyuna açıklandı. Eylül ayında hazırlanan ve güncel veriler sunan çalışmada üniversitenin eksik ve hatalarına yer verildi. ‘Kamu İdareleri Denetim Raporları’ başlığı altında özel bütçeli idareleri mercek altına alan kurum üniversitelere ilişkin yaptığı bilgilendirmede önemli veriler paylaştı.

Sayıştay, Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesindeki 60 öğretim görevlisinin mevzuata aykırı bir şekilde özel muayenehane çalışmaya devam ettiğini tespit etti. Ayrıca özel muayenehanede çalışan bazı öğretim üyelerinin düşük gelir beyanı yaptıklarından şüphelendiğini aktardı.  

Öte yandan üniversitenin mali yapısı ve tablolarına ilişkin verilen bilgide ise döner sermaye gelir toplamının 348 milyon 780 bin 147 lira 14 kuruş, gider toplamının 402 milyon 21 bin 945 kira 8 kuruş olduğu tespit edildi.  Buna göre; gelir tablosunda yılsonu itibariyle tahakkuk eden zarar toplamının 53 milyon 241 bin 797 lira 94 kuruş olduğu belirtildi.

60 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ÖZEL MUAYENEHANEDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR!
‘Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Çalışmakta Olan Bazı Öğretim Görevlilerinin Özel Muayenehanede de Çalışmaya Devam Etmesi’ bulgusu altında yapılan bilgilendirmede, ‘Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde kadrosu bulunan 60 öğretim görevlisinin özel muayenehanede çalışmaya devam ettikleri tespit edilmiştir’ bilgisi verildi.

Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan öğretim elemanlarının çalışma rejimleriyle ilgili detaylı bilgilendirme yapılan raporda öğretim görevlilerinin kanuna göre özel bir muayenehanede çalışmamaları gerektiğine vurgu yapıldı.

Sayıştay raporunda, ‘Mevzuat hükümleri yürürlükte olmasına ve Anayasa Mahkemesi kararlarında da özel muayene açmanın veya özel sağlık kurumlarında anlaşma yapılmaksızın çalışmanın kazanılmış hak olmadığı açıkça ifade edilmesine rağmen Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğretim görevlilerinin özel muayenehanelerinde çalışmaya devam ettikleri tespit edilmiştir. Anayasa Mahkemesinin 6514 sayılı Kanunla getirilen 2547 sayılı Kanunun geçici 64 üncü maddesini iptal gerekçesi 3 aylık sürenin faaliyetleri sona erdirmek için makul görülmemesi nedeniyle hakkaniyete uygun olmaması ve hukuki güvenlik ve hukuki belirlilik ilkelerine aykırılıktır. Ancak söz konusu iptal kararının Resmi Gazete’de yayımlanması üzerinden yaklaşık 4 yıl geçmesine rağmen idare tarafından özel muayenehanesi olan öğretim üyelerine herhangi bir makul süre içerisinde bu faaliyetlerini sona erdirmeleri hususunda tebligat yapılmadığı, yasal düzenleme yapılmaması nedeniyle de söz konusu durumun kazanılmış hak gibi uygulanmaya devam edildiği tespit edilmiştir’ bilgilerine yer verdi. 

YA ÇOK KÜÇÜK GELİR BEYAN EDİYORLAR YA DA ZARAR EDİYORLAR!
Sayıştay öte yandan, ‘Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde 2547 sayılı kanununun 58’inci maddesi kapsamında 2013 yılının Ağustos ayından itibaren mesai saatlerinden sonra özel muayene hizmeti verilmeye başlandığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda kanunda belirtilen alt ve üst limitlere riayet edilerek elde edilen gelirin muhasebeleştirildiği ve özel muayene hizmeti veren öğretim üyelerine dağıtıldığı görülmüştür. Söz konusu dönemler için aynı branşlarda kendi özel muayenehanesinde çalışan öğretim üyelerinin bazılarının 2017 yılında ortalama elde ettikleri kazanç ise tablo verilmiştir’ ifadelerini kullanarak yaptığı tespit sonrasında, ‘Yapılan incelemede başta yukarıda verilen bölümlerde yer alan öğretim görevlileri olmak üzere, kendilerine ait özel muayenehanesi olan öğretim görevlilerinin büyük çoğunluğunun kendi emsalleri olan ve hastane bünyesinde mesai dışı özel muayene yapan öğretim görevlilerinden daha düşük gelir beyan ettikleri görülmüştür. Tablodan da anlaşıldığı üzere bazı öğretim görevlilerinin 2017 yılında yıllık 40 bin TL’ye aylık ise 3 bin 300 TL’ye varan zararlar ettikleri, son 3 yıla ait diğer beyanlarında ise birçok öğretim görevlisinin ya çok küçük gelir beyan ettikleri veya zarar ettikleri görülmüştür’ notuna yer verildi.

53 MİLYON TL’LİK ZARAR!
Raporda hatalı muhasebeleştirme özelinde birçok hataya yer verilirken ayrıca mali tabloların incelenmesi kısmında önemli bilgiler yer aldı. 2017 yılı bilançosunda üniversite sermayesine bakıldığında döner sermaye gelir toplamının 348 milyon 780 bin 147 lira 14 kuruş, gider toplamının 402 milyon 21 bin 945 kira 8 kuruş olduğu tespit edildi.  Buna göre; gelir tablosunda yılsonu itibariyle tahakkuk eden zarar toplamının 53 milyon 241 bin 797 lira 94 kuruş olduğu belirtildi.

 
Mehmet KARABEL yazdı... Konak yine ‘kadınlar arenası’ olur mu?
 
İzmir’de yağışlar ne kadar sürecek?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan açıkladı: Otoyollarda hız sınırı artıyor!
İçişleri Bakanı Soylu, "Şu anda otoyolda hız sınırı 132 kilometre, maksimum ...
İzmir'de korkunç son: Bunalıma girdi, canına kıydı!
İzmir'de, bunalımda olduğu öne sürülen Mehmet Gökhan A. (42), yalnız yaşadığı ...
Trump'tan flaş Kaşıkçı açıklaması!
ABD Başkanı Donald Trump, Kaşıkçı cinayetine ilişkin ses kayıtlarının ...
 
Polonyalı turist İzmir trafiğini birbirine kattı!
İzmir'in Bergama ilçesinde, ters yola giren Polonyalı turistin kullandığı ...
Bu acıya yürek dayanmaz! Cenaze babaya...
Adana'da annesinin döverek öldürdüğü iddia edilen bebeğin cenazesi otopsi ...
EMO'dan İzmir'in o ilçesine kritik uyarı!
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir'de düzenlenen Enerji Forumu’nda, ...
 
Bakan açıkladı: Otoyollarda hız sınırı artıyor
İçişleri Bakanı Soylu, "Şu anda otoyolda hız sınırı 132 kilometre, ...
Sevgilisiyle uyuşturucu satıcısını birlikte yakaladı!
Antalya'da M.K., sevgilisi İngiliz B.G. ile birlikte olduğu iddia edilen ...
İzmir'de tanıtıldı: Türkiye'nin yerli ve milli ilk 'Yemekmatik' kartı!
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu tarafından tamamen yerli ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva