Sayıştay’dan DEÜ için önemli tespitler: 53 milyonluk zarar!
Sayıştay’dan DEÜ için önemli tespitler: 53 milyonluk zarar!
Sayıştay’ın Dokuz Eylül Üniversitesi için hazırladığı raporda önemli bilgiler kamuoyuna yansıdı. Kurum üniversite bünyesindeki 60 öğretim görevlisinin özel muayenehanede çalışmaya devam ettiğini tespit ederken mali tablolarda ise çarpıcı rakamlar yer aldı. Üniversitenin gelir tablosunda yılsonu itibariyle tahakkuk eden zarar toplamının 53 milyon 241 bin 797 lira 94 kuruş olduğu belirtildi.
19 Kasım 2018 Pazartesi  08:05

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Sayıştay Başkanlığı tarafından oluşturulan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) 2017 yılı Denetim Raporu kamuoyuna açıklandı. Eylül ayında hazırlanan ve güncel veriler sunan çalışmada üniversitenin eksik ve hatalarına yer verildi. ‘Kamu İdareleri Denetim Raporları’ başlığı altında özel bütçeli idareleri mercek altına alan kurum üniversitelere ilişkin yaptığı bilgilendirmede önemli veriler paylaştı.

Sayıştay, Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesindeki 60 öğretim görevlisinin mevzuata aykırı bir şekilde özel muayenehane çalışmaya devam ettiğini tespit etti. Ayrıca özel muayenehanede çalışan bazı öğretim üyelerinin düşük gelir beyanı yaptıklarından şüphelendiğini aktardı.  

Öte yandan üniversitenin mali yapısı ve tablolarına ilişkin verilen bilgide ise döner sermaye gelir toplamının 348 milyon 780 bin 147 lira 14 kuruş, gider toplamının 402 milyon 21 bin 945 kira 8 kuruş olduğu tespit edildi.  Buna göre; gelir tablosunda yılsonu itibariyle tahakkuk eden zarar toplamının 53 milyon 241 bin 797 lira 94 kuruş olduğu belirtildi.

60 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ÖZEL MUAYENEHANEDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR!
‘Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Çalışmakta Olan Bazı Öğretim Görevlilerinin Özel Muayenehanede de Çalışmaya Devam Etmesi’ bulgusu altında yapılan bilgilendirmede, ‘Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde kadrosu bulunan 60 öğretim görevlisinin özel muayenehanede çalışmaya devam ettikleri tespit edilmiştir’ bilgisi verildi.

Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan öğretim elemanlarının çalışma rejimleriyle ilgili detaylı bilgilendirme yapılan raporda öğretim görevlilerinin kanuna göre özel bir muayenehanede çalışmamaları gerektiğine vurgu yapıldı.

Sayıştay raporunda, ‘Mevzuat hükümleri yürürlükte olmasına ve Anayasa Mahkemesi kararlarında da özel muayene açmanın veya özel sağlık kurumlarında anlaşma yapılmaksızın çalışmanın kazanılmış hak olmadığı açıkça ifade edilmesine rağmen Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğretim görevlilerinin özel muayenehanelerinde çalışmaya devam ettikleri tespit edilmiştir. Anayasa Mahkemesinin 6514 sayılı Kanunla getirilen 2547 sayılı Kanunun geçici 64 üncü maddesini iptal gerekçesi 3 aylık sürenin faaliyetleri sona erdirmek için makul görülmemesi nedeniyle hakkaniyete uygun olmaması ve hukuki güvenlik ve hukuki belirlilik ilkelerine aykırılıktır. Ancak söz konusu iptal kararının Resmi Gazete’de yayımlanması üzerinden yaklaşık 4 yıl geçmesine rağmen idare tarafından özel muayenehanesi olan öğretim üyelerine herhangi bir makul süre içerisinde bu faaliyetlerini sona erdirmeleri hususunda tebligat yapılmadığı, yasal düzenleme yapılmaması nedeniyle de söz konusu durumun kazanılmış hak gibi uygulanmaya devam edildiği tespit edilmiştir’ bilgilerine yer verdi. 

YA ÇOK KÜÇÜK GELİR BEYAN EDİYORLAR YA DA ZARAR EDİYORLAR!
Sayıştay öte yandan, ‘Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde 2547 sayılı kanununun 58’inci maddesi kapsamında 2013 yılının Ağustos ayından itibaren mesai saatlerinden sonra özel muayene hizmeti verilmeye başlandığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda kanunda belirtilen alt ve üst limitlere riayet edilerek elde edilen gelirin muhasebeleştirildiği ve özel muayene hizmeti veren öğretim üyelerine dağıtıldığı görülmüştür. Söz konusu dönemler için aynı branşlarda kendi özel muayenehanesinde çalışan öğretim üyelerinin bazılarının 2017 yılında ortalama elde ettikleri kazanç ise tablo verilmiştir’ ifadelerini kullanarak yaptığı tespit sonrasında, ‘Yapılan incelemede başta yukarıda verilen bölümlerde yer alan öğretim görevlileri olmak üzere, kendilerine ait özel muayenehanesi olan öğretim görevlilerinin büyük çoğunluğunun kendi emsalleri olan ve hastane bünyesinde mesai dışı özel muayene yapan öğretim görevlilerinden daha düşük gelir beyan ettikleri görülmüştür. Tablodan da anlaşıldığı üzere bazı öğretim görevlilerinin 2017 yılında yıllık 40 bin TL’ye aylık ise 3 bin 300 TL’ye varan zararlar ettikleri, son 3 yıla ait diğer beyanlarında ise birçok öğretim görevlisinin ya çok küçük gelir beyan ettikleri veya zarar ettikleri görülmüştür’ notuna yer verildi.

53 MİLYON TL’LİK ZARAR!
Raporda hatalı muhasebeleştirme özelinde birçok hataya yer verilirken ayrıca mali tabloların incelenmesi kısmında önemli bilgiler yer aldı. 2017 yılı bilançosunda üniversite sermayesine bakıldığında döner sermaye gelir toplamının 348 milyon 780 bin 147 lira 14 kuruş, gider toplamının 402 milyon 21 bin 945 kira 8 kuruş olduğu tespit edildi.  Buna göre; gelir tablosunda yılsonu itibariyle tahakkuk eden zarar toplamının 53 milyon 241 bin 797 lira 94 kuruş olduğu belirtildi.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/sayistay-dan-deu-icin-onemli-tespitler-53-milyonluk-zarar/995824