HABERLER>OTOMOBİL
11 Kasım 2017 Cumartesi - 14:05

Sade vatandaş bile o belgeyi alacak... İşte şimdi 'araban varsa derdin var'

Bakanlık, ikinci el otomobil piyasasında yaşanan vergi kaçırmanın önüne geçmek için ‘araç satış yetki belgesi zorunluluğu’nu getirdi. Ticaret amaçlı olmasa bile araç satarken vatandaştan belge istenecek. Karar, yılbaşından itibaren uygulanacak.

Sade vatandaş bile o belgeyi alacak... İşte şimdi  araban varsa derdin var

EGEDESONSÖZ - (Özel haber) Geçtiğimiz günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkındaki Yönetmelik Taslağı’na ilişkin, "İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretinin yetki belgesi almış ve yalnızca bu işle iştigal eden tacirlerle esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılmasını öngörmekteyiz" demişti o çalışma sonuçlandı.

Bakanlık tarafından 81 ildeki noterlere ilgili yazı gönderdi. Yılbaşından sonra bu işin ticaretini yapan ya da yapmayan herhangi bir vatandaş da aracını “Araç Satış Yetki Belgesi” olmadan satamayacak. Satıcı ve alıcı ikinci el satış ve alış işlemlerinde ticari amaçlı olmasa bile aracını satamayacak. Arabanın devir işlemleri için gidilen noterden satıcıdan “Araç Satış Yetki Belgesi” istenecek.

 Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanununda, 2. el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesine gidildi. "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” tamamlanarak 81 ildeki noterlere satış yetki belgesine ilişkin yazı gönderildi. Noterler araba satış öncesi devir işlemleri için arabasını satanda ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretinin yetki belgesi istenecek.

BELGESİ OLMADAN  SATAMAYACAKSINIZ
İzmir’in en büyük ikinci el kara taşıtları otomobil pazarı olarak bilinen Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir konuya ilişkin Egedesonsöz’e konuştu.

Demir, şunları söyledi:

Bakanlık ikinci el araba satışı ile ilgili çalışmasını tamamladı. İkinci el araba piyasasındaki kayıt dışılığı önlemek, vergi kaçırmanın önüne geçmek ve vatandaşın dolandırılmasının önüne geçmek gibi bir takım sorunların önüne geçmek amacıyla bir süre önce başlattığı çalışmayı sonuçlandırdı. Bundan sonra bu işin ticaretini yapsın ya da yapmasın hiç kimse araç satış yetki belgesi olmadan satamayacak. Alıcı da satış belgesi olmayandan araç alamayacak. Daha önce yıl içinde 3 araç alıp satabiliyordu ancak bu suiistimal edildi. Bazı vatandaşlar yakın akrabaları üzerinden çok sayıda araç satışı gerçekleştirmeye başladı. Bakanlık bunun önüne geçmek için artık bir araç da olsa belge olmadan satışını gerçekleştiremeyeceksiniz. Alıcı da satış yetki belgesi olmayandan aracı alamayacak”  dedi.

“4 MİLYON İKİNCİ ELDEN VERGİ ALINAMIYOR”
Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Demir Gümrük ve Ticaret Bakanlığı vergi kayıt dışı satışların önüne geçmek için düzenlemeye gittiğini belirterek “İkinci el motorlu kara taşıtları satış belgesi ile Türkiye’de vergisi kaçırılan yaklaşık 4 milyon aracın vergisini almış olacak devlet. Kayıt dışı ekonomin önüne geçmiş olacak. Türkiye genelinde yılda 7 milyon araç satılıyor. Yarısından fazlasından vergi alınamıyor. İzmir’de ise toplam ikinci el araç satış sayısı yıllık 650 bin civarında. Bunun yanı sıra pazarda vatandaş 30 yıl çalışmış gelip tokatçılara parasını kaptırabiliyor” dedi.

“YILBAŞINDAN SONRA GEÇERLİ OLACAK”
Başkan Demir “Bakanlık noterlere yazı göndermiş artık söz konusu belge araç satış yetki belgesi olmadan yılbaşından sonra araç satılamayacak. Tarih 1 Ocak 2018 diyemem ama noter yetkilileri ile görüştük resmi yazı gelmiş. Noter yetkilileri yılbaşından sonra geçerli olacağı söylendi” şeklinde konuştu.

İNTERNET SATIŞINA DA İSTENECEK
Otokent Genel Müdürü Yılmaz Karakaya ise ikinci el araç satış işlemi için vatandaşın belgesi yoksa, ikinci el araç satış yetkisi bulunan herhangi biri aracılığıyla satabileceğini aksi taktirde noterden devir işlemlerinin yapılamayacağını kaydetti.

Karakaya ayrıca internet satışı üzerinden yapılacak satışlar için de gerektiğini söz konusu belgenin satış sonrası notere gidildiğinde isteneceğini kaydetti

 
Gaziemir'de türküler Atatürk için söylendi
 
Başkan Kocaoğlu, 'bal gibi sözleşme' yaptı... Hükümete yüklendi: Hani mazot yarı yarıya düşecekti?
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
manısalı 15 Kasım 2017 Çarşamba 22:52

Ancak galerıcılerı Zengın edin yuksek mazot yuksek benzın yuksek vergı aldı basını gıdıo bıde bu başımıza cıktı AKP bu secımde yüzde en fazla 30 alır dahada fazla alamaz

Yorumu oyla      11      5  
Bora 15 Kasım 2017 Çarşamba 22:08

Hayır da ölene kadar aynı arabaya mı binecez?

Yorumu oyla      11      5  
Edirneli 13 Kasım 2017 Pazartesi 05:53

Herşey dört dörtlük şükredelim arkadaşlar.

Yorumu oyla      12      6  
Murat 12 Kasım 2017 Pazar 23:35

Hükümet Hesabını iyi yapsın.midyata pirince giderken bulgurdan olmasın.Bulgaristandan gürcistandan getirir 1lira vermez.aynı denizdeki yatlar gibi sahibi türk ama bayrak yunan.Cam filmi gibi olacak bu .

Yorumu oyla      12      5  
ADEM OTOMOTİV & EMLAK 12 Kasım 2017 Pazar 12:53

Yapan yapmayan belli olsun önüne gelen galericilik yapıyor çifciside çobanida alıp satıyor ben devleti takdir ediyorum

Yorumu oyla      11      8  
Izmirli 11 Kasım 2017 Cumartesi 19:27

Yani milleti sahibinden araç aldığına pişman edeceksiniz. Aracimi satarken neden bir izine ihtiyacim olsun ki. Kisi kendinden bilsin işi. O zaman butun gayrimenkulleri satarken ne bileyim canli hayvan satisinida kapsasin bu yasa tam olsun .Ve galericilere mahkum etmek amaç oylemi.... neymiş vergi kaçırılıyormuş bahaneye bak insanda biraz utanma olur .. zaten noterden satış oluyuyor noterde de rayiç bedel veya kasko bedeli referans oluyor. Daha ne . Yine millete yüklediniz. Dürüst Galerici Esnafı tenzih ediyorum ama en büyük sahtekârliklarin bazıları gerilerede... sen önce ona tedbir al. Haram zıkkım olsun ne diyeyim kan emiciler sizi ...

Yorumu oyla      18      5  
Vergi 11 Kasım 2017 Cumartesi 19:20

Elbet devlet kazançtan vergi alsın, bizdeki gibi verginin de vergisi bu nedir? Hazinenin hali ortada.Dünyada yabancı ülkeye aracınla giriş yaptın mı 3 ay en fazla 6 ay kalabilirsin.Bizde niye yabancı araçların kalış süresini 24 aya 2016 yılında çıkarttınız.Bulgaristan ve Gürcistan‘dan araba getiren yurdum insanına 24 ay ballı kaymak oldu trafikte sayı gün geçtikçe artıyor.Buna neden engel olunmuyor?

Yorumu oyla      15      5  
YEMREYMZ 11 Kasım 2017 Cumartesi 18:45

AFERİN AFERİN, NEYMİŞ? İKİNCİ EL SATIŞTAN VERGİ ALINAMIYORMUŞ...BU MİLLET DIŞARI AYAĞINI ATTIĞI ANDA VERGİ ÖDÜYOR, "MTV" YE YENİ ZAM YAPILDI HEMDE FAHİŞ ZAM..CEPTE KALAN 3 KURUŞU NASIL ALIRIZ DİYE DÜŞÜNÜRKEN AKILLARINA BU UYGULAMA GELMİŞ HERHALDE YAZIKLAR OLSUN!!!

Yorumu oyla      13      5  
ST 11 Kasım 2017 Cumartesi 17:42

Bu iş noterlere yarayacak gibi görünüyor. Zaten noterde satış yapılıyordu, şimdi noterden bir belge daha alınacak ve tabii ekstra bir noter ücreti daha..!

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli şoförlerin patronu Anık’tan genel kurul mesajları: Seçimden ürkmem!
Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nın 12 senedir başkanlığını yapan ...
Yerli oto için Ege'den iki babayiğit!
Türkiye’nin otomobili için yola çıkılıyor. 5 firma elini taşın altına ...
Araç sahipleri dikkat! Vizede şok yaşamayın!
Cam filmi yasağı Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından bir düzenleme ...
 
Arabası olanlar dikkat! Zam kapıda!
Sigortacılık Genel Müdürü Çakırsoy, “Trafik sigortası prim fiyatlarında ...
Aracı olan herkesi ilgilendiren kampanya! 3 günde on binlerce kişi imza attı
Geçen sene ekim ayında araçlara cam filmi takmak serbest bırakıldı, ancak ...
İzmir'de sayısı hızla artıyor... Öyle bir ceza yediler ki...
Yaz aylarıyla birlikte İzmir sokaklarında sık rastlanan yabancı plakalı ...
 
Otomobil alacaklar dikkat! 1 gecede yüzde 50 zam!
1 Ocak 2018’den itibaren Türkiye’de farklı zam oranlarına sahip 2 farklı ...
MTV'ye yüzde 25 zam! Hangi araç sahibi ne kadar MTV ödeyecek?
Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yeni yıldan itibaren yapılacak olan ...
İkinci el otomobile 10 bin km garantisi geliyor!
Hükümet, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren ikinci el konut ve otomobil ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva