HABERLER>SAĞLIK
15 Mayıs 2017 Pazartesi - 10:05

Ramazan için şimdiden bol su içmeye başlayın

İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, ramazan ayının yaklaştığını belirterek, "Şimdiden vücudumuzu hazırlamamız lazım. Şimdiden bol su içmeye başlayın çünkü ramazanda akşama doğru ortaya çıkan baş ağrısı susuzluktan dolayıdır." dedi.

Ramazan için şimdiden bol su içmeye başlayın

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu 9. Kocaeli Kitap Fuarı'na katılan Karatay, "Sağlıklı Beslenme" konulu söyleşi gerçekleştirdi.

Karatay, burada yaptığı konuşmada, şekerden ve zararlarından bahsederek, doğal dahi olsa şekerin bağırsaklardaki kötü bakterileri beslediğini anlattı.

Unun modern buğdaydan yapıldığı belirten Karatay, "Bu cüce buğdaylar gluten bulundurur. Gluten bağırsaklara gittiğinde hücreleri parçalıyor. Bunlar parçalanınca doğal dahi yesek gıdalar tam hazım olmadan büyük moleküller halinde kana geçiyor. Kanda dolaşınca da kan hücreleri mikroplarla savaşmak için lökositleri öne sürüyor ve vücutta bir mücadele başlıyor. Bu kronik yangıdır. 'Benim şekerim, tansiyonum var' şikayetinin altında sağlıksız beslenme vardır." ifadelerini kullandı.

Canan Karatay, önemli olanın hastalıkların önüne geçmek olduğunu vurgulayarak, "Benim babam Kurban Bayramında kuyruk yağı yerdi. Ne hastalandı, ne bir şey oldu. Şeker hastasıydı, bir tepsi üzüm yerdi. Şeker hastalığı genetik değildir, önlenebilir. Annem bize şeker vermedi. Biz zeytinyağı içerek büyüdük. Yeni jenerasyon AVM çocuğu, kantinde yemek yiyor. Bu anneler çocuklarını böyle büyütüyor." diye konuştu.

"PİDENİN ZARARINI TEREYAĞI İLE AZALTIN"

Ramazan ayındaki beslenme düzeniyle ilgili de uyarılarda bulunan Karatay, sahurda ceviz, peynir, yumurta ve köy tereyağı yenmesini tavsiye etti.

İftarda çorba, zeytin ve pişen bir yemeğin yenmesi gerektiğini anlatan Karatay, şöyle konuştu:

"Ramazan geliyor. Daha vakit var. Şimdiden vücudumuzu hazırlamamız lazım. Şimdiden bol su içmeye başlayın çünkü ramazanda akşama doğru ortaya çıkan baş ağrısı susuzluktan dolayıdır. Onun için şimdiden vücudunuzu iyi sulandırmaya başlayın. Son dakikada çok su içmek önemli değil çünkü bütün vücudun içine sağlıklı suyun girmesi lazım. İkincisi bağırsaklarınızın çok iyi çalışması lazım. O zaman acıkmıyorsunuz, başınız ağrımıyor. Orucun zeytinle açılması gerekiyor. Hazreti Peygamber de orucunu zeytinle açardı. Ramazan pidesinin sağlıklı olduğunu sanmayın ama yemeden de yapamayacağınızı biliyorum. Onun için pidenin içini açıp yarısını bol tereyağı ile dolduracaksınız. Zararını azaltmak için bol köy tereyağı ile veya zeytin yağına batırarak yiyebilirsiniz."

BELEDİYE BAŞKANI KARAOSMANOĞLU'NDAN KARATAY'A TEŞEKKÜR

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği söyleşi programını, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da izledi.

Karaosmanoğlu, Karatay'a "Hocam ben de sizi yakından takip eden bir öğrenciniz sayılırım. Sizin söylediklerinizi yaparak 3 yılda 20 kilo verdim. Katkılı tüm besinlerden uzak duruyorum. Sağlıklı beslenmenin dışında spor da yapıyorum. Ben 65 yaşındayım ama gençler benimle yürüyemiyor." dedi.

Karaosmanoğlu'nu tebrik eden Karatay da "Sayın Başkanım ben de 75 yaşındayım. Kötü şeyler söylemiyorum ama bazılarını rahatsız ediyorum. Ama İmam-ı Azam 'Eğer bütün oklar size geliyorsa bilin ki siz haklısınız' diyor." diye konuştu.

 

 
Taksim'de 'yorgun mermi' dehşeti
 
Rusya'daki son Türkiye anketinde ilginç sonuçlar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ev işleri fıtık etmesin!
Hatalı hareketler sık sık tekrarlandığında bel veya boyunda fıtık oluşumu ...
Kalp dostu 16 besin
Stres, obezite, şeker hastalığı ve sigara kullanımı gibi etkenler kalp ...
Pembe TIR İzmir’e geliyor
Kontinans Derneği’nin, Türkiye’de her 4 kadından birinde görülen ‘stres ...
 
Aziz Sancar'dan kanser hastalarına uyarı!
Türkiye’deki kanser hastalarına “Amerika’ya gelmeyin. Tedaviler standart” ...
Çeşme geleceğin doktorlarını ağırladı
Avrupa Tıp Öğrencileri Birliği'nin (European Medical Students Association-EMSA) ...
Bahar alerjilerinden doğal yollarla kurtulabiliriz
Uzun süren kış aylarının ardından bahara sonunda kavuşmayı başardık. Bahar ...
 
İzmirli oto tamircisi gözündeki cisimle 16 yıl yaşadı
Otı tamircisi 34 yaşındaki Mehmet Acar, 16 yıl boyunca gözüne saplanan ...
Meclis'te 'Çölyak' Komisyonu
TBMM Genel Kurulu'nda, Mecliste grubu bulunan dört siyasi partinin ortak ...
'Vücut yedek parçası' üretiyorlar!
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva