HABERLER>SAĞLIK
9 Mayıs 2017 Salı - 13:58

Pembe TIR İzmir’e geliyor

Kontinans Derneği’nin, Türkiye’de her 4 kadından birinde görülen ‘stres tip idrar kaçırma’ hastalığı hakkında bilinç ve farkındalık yaratmayı hedeflediği proje kapsamında Pembe TIR, 10 ve 11 Mayıs’ta İzmir Alsancak İskele Önü’nde olacak.

Pembe TIR İzmir’e geliyor

Üroloji ve kadın ürolojisi alanında eğitimler vermek ve toplumun bilgi düzeyini artırmak amacıyla çalışmalar yürüten Kontinans Derneği, 2016 yılında Nobel İlaç’ın desteğiyle 17 ilde 3 binin üzerinde kadına ulaşan projesini bu yıl da devam ettiriyor.  

Stres tip idrar kaçırmanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu kamuoyuna duyurarak, hastalığın mutlaka tedavi edilmesi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan proje için özel olarak tasarlanan ‘Pembe TIR’, 10 Mayıs Çarşamba günü İzmir’e gelerek, hastalık hakkında bilgi almak isteyen kadınlarla uzman isimlerin buluşmasına ev sahipliği yapacak. Pembe TIR iki gün boyunca İzmir Alsancak İskele Önü’nde olacak. Gülme, öksürme, hapşırma, ağırlık kaldırma ya da egzersiz gibi aktiviteler sırasında hastanın istemeden idrar kaçırması olarak tanımlanan ‘Stres tip idrar kaçırma’ kadınlarda en sık görülen idrar kaçırma şekli. Yapılan araştırmalara göre stres tip idrar kaçırma, dünyada yüzde 48 oranında, Türkiye’de ise yapılan farklı çalışmalara göre 30 yaşından sonra her 4 kadından 1’i olmak üzere yüzde 24- 46 oranında görülüyor. Kadınların fiziksel ve sosyal hayatını etkileyen bu hastalığın tedavi edilebilmesi için doğru bilgilendirme ve bilinçlendirme önem taşıyor.


HEDEF, 5.000 KADINA ULAŞMAK
Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen, idrar kaçırmanın çok yaygın ve ciddi bir hastalık olduğunu, ancak kadınların yeterince önemsemediğini belirterek, bu konuda bilinç ve farkındalık düzeyini artırmak amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Demirkesen, şöyle konşutu:

“Sanılanın aksine Türkiye’de kadınların idrar kaçırma sıklığı erkeklere nazaran 4 kat daha fazla. Menopozdaki kadınların yüzde 50’si, doğurganlık çağındaki kadınların ise yüzde 30’u değişik derecelerde idrar kaçırıyor. İdrar kaçırma, bu kadar sık yaşanmasına karşın, utanıldığı ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüldüğü için genellikle en yakınlardan bile saklanan bir sağlık sorunu. Oysa kadınların sosyal yaşamlarını bile etkileyebilen bu hastalığın tedavisi var. Biz öncelikli sorunun bu konuda farkındalık sağlamak olduğuna inanarak, bu projeyi hayata geçirdik. Geçen yıl 17 şehirde 3 bini aşkın kadına mesajlarımızı ulaştırdık. Bu yıl da projemizi devam ettiriyoruz. 4-17 Mayıs tarihleri arasındaki çalışmalarımızla 5.000 kadına ulaşmayı hedefliyoruz."


STRES TİP İDRAR KAÇIRMA NEDİR?
İdrar kaçırma (üriner inkontinans) sosyal ve hijyenik sorunlara yol açan ve objektif olarak gösterilebilen istemsiz olarak idrar kaçırma olarak tanımlanmaktadır. Farklı tipleri vardır, en sık görülenleri stres ve sıkışma tip idrar kaçırmadır. Stres tip idrar kaçırma mesane içi basıncın artması ile ortaya çıkan idrar kaçırma şeklidir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi buradaki stres sözcüğünün psikolojik stresle ilgisi yoktur. Stres tip idrar kaçırmaya mesane çıkışındaki kasların fonksiyonlarını tam yapamaması, mesaneyi destekleyen pelvis kaslarının zayıflığı, gebelik ve/veya vajinal doğum, ağır egzersizler, geçirilmiş ameliyatlar neden olabilir. Erkeklerde nadir görülen hastalık tedavi edilebilir. (DHA)

 
FLO Quartet’ten İzmir'de İtalyan ezgileri
 
Eximbank ihracatçıyla doğrudan çalışacak 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aziz Sancar'dan kanser hastalarına uyarı!
Türkiye’deki kanser hastalarına “Amerika’ya gelmeyin. Tedaviler standart” ...
Çeşme geleceğin doktorlarını ağırladı
Avrupa Tıp Öğrencileri Birliği'nin (European Medical Students Association-EMSA) ...
Bahar alerjilerinden doğal yollarla kurtulabiliriz
Uzun süren kış aylarının ardından bahara sonunda kavuşmayı başardık. Bahar ...
 
İzmirli oto tamircisi gözündeki cisimle 16 yıl yaşadı
Otı tamircisi 34 yaşındaki Mehmet Acar, 16 yıl boyunca gözüne saplanan ...
Meclis'te 'Çölyak' Komisyonu
TBMM Genel Kurulu'nda, Mecliste grubu bulunan dört siyasi partinin ortak ...
'Vücut yedek parçası' üretiyorlar!
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi, ...
 
AIDS hastalığı tarihe karışabilir
Dünyada her yıl milyonlarca insanın ölümüne yol açan AIDS hastalığı önümüzdeki ...
Yaz arifesinde kritik güneş uyarısı!
Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Aksoy, daha çok güneşin daha çok D vitamini ...
İzmir'de öğrenciler prematüre bebekler için farkındalık yarattı
İzmir'deki iki ortaokulun öğrencileri, Ege Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva